Homemade kytara

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Odpovědět
J.J.
Rádce

Re: Homemade kytara

Příspěvek od J.J. »

Díky, díky kluci, ale zase mě moc nepřechvalte. Je na tom spousta nedokonalostí, který by bylo do příště potřeba vypilovat.
Mastr píše: Edit: Ještě by mě zajímalo čím jsi lakoval a jak je na tom lak s pevností. Dík
No lakoval jsem PUR laky od MILESI - izolátor LQA 836 +tužidlo+ředidlo
- vrchní lak LGA 01+tužidlo+ředidlo
Co se tvrdosti týče zkoušel jsem rýt nehtem na místech, kde to není vidět a tam se mi nepodařilo udělat ani rýžku. Na topu to zkoušet nebudu, co kdyby se mi to náhodou povedlo. :D Zezadu mi na lak spadl hranou rukojeti šroubovák a udělal tam dolíček, ale to ten lak ještě asi nebyl úplně vytvrdlej. Při montáži mi na top padaly šroubky, kameny tremola atd. a vidět to není, ale nějak pořádnej test tvrdosti laku jsem nedělal. Ještě jsem zkoušel vedle nanečisto nastříkat překližkovou šablonu a do ní rýt. Nehtem není šance udělat rýhu, ale jakýmkoliv kovovým předmětem to rýhu udělá. Myslím, že to ale neskousnou ani laky na kytarách z fabriky.
Mastr píše:Doporučuju udělat slideshow z výroby a nějaké test video na Youtube. Tohle si tam opravdu zaslouží být!
Nějakej slideshow z výroby můžu zkusit stvořit, ale s tím test videem nevím. Musel bych někde půjčit nějakou kameru a hlavně bych se na to musel naučit hrát a to tak hned nedopadne :lol: Uvidíme.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
Rocky_MK
Bandzone: www.bandzone.cz/danielandthemoravians
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rocky_MK »

Je to samozřejmě úplně úžasné a líbí se mi víc, než kdejaký originál ( naživo jsem PRS nikdy neviděl kromě pár letmých pohledů v Kytarách :P ), ale nemůžu se nezeptat, proč je zadní strana natural ? :)
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

I u některých PRS, dokonce bych řekl u většiny, je zadek natural. Já ho mám u jedné natural, u druhé černý.
Amid

Příspěvek od Amid »

J.J. - nádhera, moc ti ke kytaře gratuluju, vypadá úžasně. Snad se mi taky někdy v budoucnu podaří zbastlit nějakou tu hommejd kytaru :)
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Rocky_MK píše:Je to samozřejmě úplně úžasné a líbí se mi víc, než kdejaký originál ( naživo jsem PRS nikdy neviděl kromě pár letmých pohledů v Kytarách :P ), ale nemůžu se nezeptat, proč je zadní strana natural ? :)
1. Co se designu těla týče, nechal jsem se inspirovat Nerovým PRS
2. Mám rád, když je vidět pod lakem dřevo a neviděl jsem důvod to zezadu nějak barvit. Co se krytů týče, každý se snaží, aby byly co nejvíc podobný zbytku těla a tím byly vlastně neviditelný a nebo bývají plastový a většinou černý nebo výrazně tmavší než zbytek, ale já jsem si řekl, že když už se s nima s..u, tak ať jsou taky vidět a tak jsem je nechal natural a musím říct, že se mi teď ty výrazný světlý kryty s jasanovou kresboou docela líbí.
Amid píše:J.J. - nádhera, moc ti ke kytaře gratuluju, vypadá úžasně. Snad se mi taky někdy v budoucnu podaří zbastlit nějakou tu hommejd kytaru :)
Dík. Určitě se Ti to může podařit. Já jsem ještě před dvěma třemi lety vůbec netušil, že bych byl něčeho takovýho schopen o kytarách jsem věděl prd a o stavbě kytar úplný h...o. Ale když má člověk nějakej sen a jde si za ním, tak může zvládnout téměř cokoliv. Nejdůležitější je odhodlat se a začít a pak být, co nejtrpělivější a nepečlivější.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

J.J. píše:
Rocky_MK píše:Je to samozřejmě úplně úžasné a líbí se mi víc, než kdejaký originál ( naživo jsem PRS nikdy neviděl kromě pár letmých pohledů v Kytarách :P ), ale nemůžu se nezeptat, proč je zadní strana natural ? :)
:)

Tím větší škoda, že jsi neudělal přední desku z fládrovaného javoru - pak by to bylo opravdu geniální :wink:
Opravdu krásná práce.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Nero píše:
J.J. píše:
:)

Tím větší škoda, že jsi neudělal přední desku z fládrovaného javoru - pak by to bylo opravdu geniální :wink:
Opravdu krásná práce.
Dík. To víš, že jsem o fládru i o obláčku přemýšlel, ale byla by to další nemalá investice navíc. Už takhle to nebyla úplně levná záležitost.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

JJ: Naprostá paráda, pěkně přesné, čisté.
...co nejtrpělivější a nepečlivější. To je u mě problém, přestože mě má okolí za puntičkáře. Obdivuju.
Napiš, jakou máš předchozí průpravu, dělal jsi třeba nábytek? Nějaké stroje a nářadí, které ti výrazně pomohly?
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

kmensik píše:JJ: Naprostá paráda, pěkně přesné, čisté.
...co nejtrpělivější a nepečlivější. To je u mě problém, přestože mě má okolí za puntičkáře. Obdivuju.
Napiš, jakou máš předchozí průpravu, dělal jsi třeba nábytek? Nějaké stroje a nářadí, které ti výrazně pomohly?
Díky, ty máš zas můj obdiv, že se pouštíš do kuchání snímačů a experimentování s magnety atd. Tomu vůbec nerozumím a absolutně bych si na takový experimenty netroufl. K tý mojí průpravě :lol: Moje vzdělání je maturita na humanitně zaměřeným gymplu. Maturoval jsem z češtiny, angličtiny, němčiny a hudebky. Do kontaktu s technikou jsem přišel až v práci v kovoobráběcí firmě, kam mě vzali díky protekci po mé týdenní návštěvě vysoké školy. Poprvé jsem se dřevem pracoval asi před těma dvěma roky, když jsem se vracel k elektrický kytaře a rozhodl se z gruntu předělat mýho překližkovýho B.C.Riche. Věškerý zkušenosti jsem nabral při tý první stavbě a zbytek jsem okoukal tady na fóru a jinde na netu. Vyplatí se koukat na Kocourovi příspěvky. Jak říkám žádný nábytek ani nic podobnýho jsem nikdy předtím netvořil ani bych to neuměl.
K tomu náčiní, v tom mám docela kliku, že většinu nářadí máme doma díky švagrovi, kterej si v minulosti vybavil dílnu a nechává mě to používat. V poslední době jsem si pořídil jen "pořádnou" horní frézu Bosch a mikrofrézu Dremel. Ta horní fréza je podle mě při stavbě elektriky základ, ale stačí i ta nejlevnější supermarketová. Samozřejmě člověk potřebuje spoustu dalšího běžnýho nářadí, ale o tom nemá smysl se rozepisovat. Co mě ale vytáčí jsou ceny kytarářskýho náčiní. Předevčírem mi přišel pilník na korunky pražců za 1500 Kč :roll: , no snad to není poslední kytara, kterou jsem opražcovával, tak ho snad ještě využiju. Jinak, co se různýho broušení týče, tak tam důvěřuju jen svým rukám a šmirglu popř. pilníku, protože technika umí velmi rychle udělat nechtěné nevratné změny.
square

Příspěvek od square »

přes léto bych si chtěl udělat kytaru nějakýho les paul juniora ale nevím jaké dřevo by bylo dobré. doma mám smrk a lípu kdybych dal smrk a jako horní desku lípu? nebo jenom smrk/lípa ? Díky :)
◘Laney CUB 12R ◘Telecaster ◘Vox Satchurator ◘Boss CE3 ◘Ditto Looper
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

myslim že smrk asi nebude ideální, lehce se štípne, i když by mě to taky zajímalo :)
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
Teorge

Příspěvek od Teorge »

square píše:přes léto bych si chtěl udělat kytaru nějakýho les paul juniora ale nevím jaké dřevo by bylo dobré. doma mám smrk a lípu kdybych dal smrk a jako horní desku lípu? nebo jenom smrk/lípa ? Díky :)
Web Cybermuffa píše:Smrk:
Velmi měkký na dotek, je extrémně tuhý z důvodu celkové hustoty. Je podobný olši, je to další dřevo s tvrdou kostrou a měkkým masem. Bude produkovat báječně rezonanční otevřené středy, tlumit náběh tónu ve vyšších frekvencích a bude mít dostatek basů a dechu. Z důvodu hustoty nebude zvuk tak průrazný, protože bude mít méně středů, než lípa. Středy budou vyvážené v dynamice a síle s přídavkem čistých výšek a basů. Je to pravděpodobně nejpřijatelnější celospektrální dřevo.

Poznámky k produkci: Zřídka používané, protože kvůli měkkosti vyžaduje tvrdou povrchovou úpravu nebo kompozitní „krunýř“ jako Parkery. Parker není nejlepším reprezentantem zvuku smrku, protože u něj je řada unikátních konstrukčních postupů a umělých materiálů. Bude dobře fungovat s polepem dýhou nebo s vrchní deskou a komprimovaného zvuku se můžete zbavit použitím vlepovaného krku.
square

Příspěvek od square »

Stanley06 píše:myslim že smrk asi nebude ideální, lehce se štípne, i když by mě to taky zajímalo :)
A co ta lípa? :)
◘Laney CUB 12R ◘Telecaster ◘Vox Satchurator ◘Boss CE3 ◘Ditto Looper
Flajtr

Příspěvek od Flajtr »

Lípa je v pohodě, používá se úplně běžně u levnějších kytar a ibanez z nich dělá i drahé kousky (samozřejmě z mnohem kvalitnější).
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

J.J. píše:.....K tomu náčiní, v tom mám docela kliku, že většinu nářadí máme doma ....... Co mě ale vytáčí jsou ceny kytarářskýho náčiní. Předevčírem mi přišel pilník na korunky pražců za 1500 Kč :roll: , no snad to není poslední kytara, kterou jsem opražcovával, tak ho snad ještě využiju. Jinak, co se různýho broušení týče, tak tam důvěřuju jen svým rukám a šmirglu popř. pilníku, protože technika umí velmi rychle udělat nechtěné nevratné změny.
J.J.,
palec nahoru, závidím kutilům, kteří důsledně a rychle dokončují svoje dílo.
Pokud jde o speciální kytarářské náčiní, dá se skoro všechno pořídit nebo upravit z běžného nářadí a materiálu. Hlavně když je na to čas a chybějí peníze. Ten "korunovací" pilník jsem si taky koupil za 17,80 eur (450 Kč) u Rockingera a moc mě nesedí, raději používám trojhranný pilník s vybroušenými a vyleštěnými hranami. A co se týká techniky, uzemnil mě komentář k CNC-frézování: Strato-korpus se frézuje pár hodin a i s ochranou sluchu jde to kvílení frézky brzy pěkně na nervy..... Obyčejný motor se brzy opotřebuje a bez profi-motoru s vodním chlazením, je konec hiTecu za dveřmi."
Trochu techniky neškodí, ale ne moc.
-kcr-
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

kocour píše:palec nahoru, závidím kutilům, kteří důsledně a rychle dokončují svoje dílo.
:D No pod pojmem rychle si představuju něco jiného. I s plánováním a kreslením mi to trvalo skoro rok. Těším se na tu Tvoji bambuSGačku. Blížíš se už do finále?
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

J.J. píše:..... Těším se na tu Tvoji bambuSGačku. Blížíš se už do finále?
Zatím čeká na 4. koleji až se rozsvítí zelená :?
Momentálně jsou jiné priority a omezené možnosti kutit.
Jeden důvod je taky, že chci mít pro broušení pražců, seřízení dohmatu apod., spolehlivé přípravky a pomůcky ke kontrole geometrie hmatníku. Jedná se o "Neck Jig"
http://api.ning.com/files/HAVVJu2zjUSpk ... Vinson.pdf
a moje přídavné zařízení k měření stavu nebo změn pražců s měřícími hodinkami, s přesností na setiny mm. A k tomu hledám nejjednodušší metodu vyhodnocování s Excel-diagramy. Tedy něco jako analog-PLEKing.
Scan-g3-test.jpg
.
Až pomocí toho odstraním drnčení strun na dvou Telecastrech, budu pokračovat na BambuSG.
-kcr-
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Ty jo, Ty dáváš slovu puntičkář zcela nový význam. Respect. Pravda je, že i mě by zajímalo, jak jsou na tom pražce na mých kytarách, ale nemám na takový vychytávky fantazii.
djumil
Bydliště: morava slezko,neni žadne česko :-D,severni morava tam býývam :-)

Příspěvek od djumil »

uz nikdo nevyrabi? :roll:
´vyřiznout´ znamena vyřezat, ne OFREZOVAT a VYBROUSIT!!!!!!
carver

Příspěvek od carver »

momentálne len v hlave :D
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“