Stratocaster x Telecaster
Pravidla fóra
Stratocaster x Telecaster
Pojďme porovnat tyto dva snad nejznámější typy kytar, čím jsou si podobné, čím rozdílné, co se vám na nich líbí, co ne... Pro jaký styl hudby se hodí, a tak dále, a tak dále... Chtěl bych toto téma věnovat hlavně lidem, kteří by rádi Fender, či nějakou kopii Fenderu a neví zda Strata či Tele, co by pro ně bylo vhodnější...
Re: Stratocaster x Telecaster
...co jsem tak odkoukal, tak Strat je spíš na sólovou hru, Tele na doprovod (není tak výrazný) za to má víc plechovější/cinkavější twang zvuk. Strat má (zpravidla) 3 snímače >>> 5 typů barev zvuku. Tele má 2 snímače >>> 3 typy barev zvuku. Jinak oba jsou osazeny SC, ale jsou i varianty s HB, nebo kombinacemi SC a HB.
Hodí se na country, rock, grunge, punk atd. Heavy metal asi moc ne
Jo a strat má víc ořezaný tělo a asi sedne většině lidí víc než "hranatý" tele.
Fat Stratocastery a Telecastery docela jo.Catchab píše:Heavy metal asi moc ne![]()
:DDDDDD Si vytlemenec máš velkej hrtan víš kdo sem ale nepiš to sem :DDDDDD SI MRTĚ HUBENEJ JES JOGURTY
Nebo maideňácký straty (a myslim, že i telata) s Hot Rails 
...no já myslel standard se singlama, ale jinak máte pravdu no 
-
woro90-1
Nesouhlasím. Tele je o něco uječenější a má delší sustain. Díky tomu se pěkně prořízne i skrz nejslinutější kravál. Myslím že rozdíly jsou jasné:Catchab píše:...co jsem tak odkoukal, tak Strat je spíš na sólovou hru, Tele na doprovod (není tak výrazný) za to má víc plechovější/cinkavější twang zvuk.
Fošna s jedním výřezem vs. "Comfort Contour Body"
Dva snímače a jednodušší obvody vs. tři snímače s paralelními kombinacemi a chuchvalcem drátů
Pevná kobylka vs. tremolo
Nekomplikovaný vs. naleštěný vzhled
Nedá se říct na co je který lepší a nejlepší je mít obojí. Důvody, proč ještě nemám tele, jsou dva: Jednak nejsou peníze a jednak zbožňuji ten zvuk ale radši bych pohodlnější tvar těla, jako ten nový kříženec Telecasteru s Jazzmasterem.
Styl hraní je ale jiná věc, o tom se dá něco napsat - na telátka se většinou dávají devítky, max. desítky, aby ještě víc vynikl twang a lépe se hrály charakteristické mňoukavé bendy. Na straty obvykle desítky či jedenáctky, kvůli mohutnějšímu zvuku, vzhledem k tomu, že to dokáže dostatečně prozářit kobylková mezipoloha (třeba na funky doprovody) - a často také kvůli stabilnějšímu ladění, které se při psích kusech s pákou vždy hodí. Tele svojí jednoduchostí láká hlavně bluesmany a semtam (často v humbuckerové verzi) nějakého pankáče, pro twang je oblíbený v country a pro průrazné výšky a určitou jedovatost při zkreslení láká příznivce grunge, alt rocku, noise rocku a kdečeho, kde je potřeba dělat bordel. Strat oslovuje bluesmany naprosto stejně, ačkoli spíše ty modernějšího ražení (např. hendrixovce a vaughanovce), stál u zrodu surf rocku, v rock'n'rollu je často slyšet jeho prostřední snímač (což tele nemá), oblíbený je i mezi skáčkaři, díky kobylkové mezipoloze. Humbuckery se osazuje podstatně častěji než tele, přece jen má pohodlnější tvar a modernější vzhled, takže je snazší mu navléct třeba i metalový kabát, nehledě na to, že je ten design daleko dravější.
No vidíš, já to mam přesně naopak. Strat mi absolutně nesedl tim jak je "pohodlný" zatímco tele je prostě ta správná fošna pro člověka, co začínal na LP/mě a chce uječenej kovovej zvuk a přitom cejtit, že má v ruce kytaruworo90-1 píše: Nedá se říct na co je který lepší a nejlepší je mít obojí. Důvody, proč ještě nemám tele, jsou dva: Jednak nejsou peníze a jednak zbožňuji ten zvuk ale radši bych pohodlnější tvar těla, jako ten nový kříženec Telecasteru s Jazzmasterem.
Epiphone Firebird VII, Blade Delta Classic (Telecaster), Hughes and Kettner ATTAX 100, Wah-Volume Michalík a spousta kravinek k tomu!
-
woro90-1
Jojo, pro milovníky ostrých hran a zničených zad je tele svým tvarem to pravé, pro straťáky a jiné princezny na hrášku to je zase nezvyk, nemít na kytaře ty pohodlné měkké křivky 
Osobně mě na teleti nejvíc fascinuje ostrej zvuk kobylkovýho snímače. Nejspíš je to hodně daný uložením snímače v tom plechu co drží kobylku. Jinak co se hráčů týče tak u mě se obdiv k telecasteru vine po lince Muddy Waters - Mike Bloomfield (v dobách s Dylanem) - Keith Richards - JImmy Page (vím, že Jimmy je spojovanej hlavně s LP, ale s Yardbirds a v ranných LZ to bylo spíš tele).
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
a hrať se musi aji na levne nastroje.
...miluju tenhle zvuk podladěnýho a naboostrovanýho telecastera...tady to je http://www.youtube.com/watch?v=XqF1nyjCU8M
jinak obě ty kytary jsou naprostý klasiky...mám doma teda spíš gibsony a pak od fendera jazzmastera...ale osobně mě o fous - jak vzhledem, tak zvukem - baví tele
jinak obě ty kytary jsou naprostý klasiky...mám doma teda spíš gibsony a pak od fendera jazzmastera...ale osobně mě o fous - jak vzhledem, tak zvukem - baví tele
Gibson SG Firebrand 1980, Gibson LP Special 1996, Gibson SG Junior 2011, Miles Steelcaster 2019, Fender Telecaster Standard 1989, Splawn Competition, Fender Bassman Silverface 50w, 1974, 2x12 Custom Coffee Cabs (V30 + Creamback),
http://bandzone.cz/commodore64
http://bandzone.cz/commodore64
- Dark Axel
- Kontaktovat uživatele:
Já osobně mám pseudotelecastera s výkrojem pro břicho a przním ho kobylkovým HB velikosti SC a 011 strunami
s devítkami mi téměř nehrálo tenké e, s desítkami to pořád nebylo úplně ono... netrvám ale naštěstí na klasickém twangu, takže si můžu natáhnout struny, které mi nebudou uhýbat pod rukou když do toho říznu
ty kytary jsou jiné v hodně věcech, na každý zvuk se hodí jiná - já osobně miluju zvuk mezipolohy na funky beglajty, nebo čisté vybrnkávání, nadrajvovaný krkový singl na sóla, ale zároveň se spoléhám na bezbrumovou kobylku na rockové doprovody. U strata se mi taky děsně líbí mezipolohy a krk, ale je to naprosto jiný zvuk
zajdi do hudebnin a pohrej si (pozor na Fender Highway One sérii
)
ty kytary jsou jiné v hodně věcech, na každý zvuk se hodí jiná - já osobně miluju zvuk mezipolohy na funky beglajty, nebo čisté vybrnkávání, nadrajvovaný krkový singl na sóla, ale zároveň se spoléhám na bezbrumovou kobylku na rockové doprovody. U strata se mi taky děsně líbí mezipolohy a krk, ale je to naprosto jiný zvuk
zajdi do hudebnin a pohrej si (pozor na Fender Highway One sérii
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
Čo sa týka strat tvaru, tak podľa mňa nie je o nič pohodlnejší, ale je viac sexi. Mne viac vyhovuje tele alebo lp tvar. Strat má 3 snímače čo je viac variácii. Hlavne stredový snímač je dobrý pokiaľ nechceš v danom okamihu ostrý zvuk na bridge pickup a neck sa nehodí. Stredový mám na gitare nastavený najvyššie.
FENDER Classic 50s Stratocaster, Les Paul Standard
VOX AC4 TV Head | SMRČKA FUZZ | CryBaby Classic | Monster Cables
Dean Markley .10 .13 .15 .26 .32 .38 | Joe Perry Boneyard Slide
VOX AC4 TV Head | SMRČKA FUZZ | CryBaby Classic | Monster Cables
Dean Markley .10 .13 .15 .26 .32 .38 | Joe Perry Boneyard Slide
jsou to jiny zvirata, prestoze ze stejny rodiny (coz je znat na zvuku ktery je proste pribuzny). pro me osobne je uvriskanejsi strat, tele ma vic basu a trosku vic stredu - hraje jakoby vic obhrouble, suroveji - strat je hodnejsi. sustain je vpodstate srovnatelny, protoze imho zalezi u tyhle konstrukce kytar na konkretnim kousku jak si sednou.
samostatny snimace u telete obecne nezneji tak hubene jako u strata, mezipoloha je srovnatelna. kazdy se hodi na neco, tele zas neumi ten sexy mezipolohovej zvuk, krkovej i kobylkovej snimac na teleti a stratu hraje jinak (i kdyz podobne) a nejsou zamenitelne.
samostatny snimace u telete obecne nezneji tak hubene jako u strata, mezipoloha je srovnatelna. kazdy se hodi na neco, tele zas neumi ten sexy mezipolohovej zvuk, krkovej i kobylkovej snimac na teleti a stratu hraje jinak (i kdyz podobne) a nejsou zamenitelne.
-
woro90-1
Pod to bych se podepsal.Kinx píše:tele hraje jakoby vic obhrouble, suroveji - strat je hodnejsi
- citizen.one
jak pise kinx, tele je hrubejsi, strat mekci, kdyby clovek srovnal tyhle kytary na stejny - vysoky urovni, tak jsou hodne podobny, ale precejen jiny. Osobne musim mit obe, kazda ma dost svoje. U stratu hlavne mekci clean, moznost paky, pri poradnym fuzzu pak jakoby zastrenejsi pekne hltici se zkresleni v krkovych polohach, v kobylkovych pekne reze. Zase tele jakoby vic drnci a je hrubejsi, ostatne mam pocit, ze tele je jedna z nejhrubejsich kytar vubec, co jsem se zatim setkal, tak mnohe hraly opravdu brutalne, nebo aspon s potencialem tak na spravnym zesilovaci hrat.
- Regular John
Já jsem měl Tele dočasně doma a měl jsem dost času ho přímo srovnávat s mým stratem. Jednalo se o klasického dvousinglového US Standard tele proti třísinglovému US Standard stratu.
Ten záasní a největší rozdíl je určitě v tom pocitu při hraní, tele je velký špalek, který může trochu tlačit, strat je narozdíl od něj pohodlně tvarovaný. Ten špalek má ovšem něco do sebe, já mám rád, když kytaru pořádně cítím, takže todle rozhodně neberu jako mínus.
Co se zvuku týče, tam už jsem zas takový velký rozdíl neshledal, musím nejdřív podotknout, že tele mělo rosewood hmatník, zatímco strat je maple, takže tady je to srovnání trochu "nefér".
Krkový snímač na teleti zněl trochu jinak než na stratu, je takový jakoby uřvanější, lehoučce nakřáplý, syrový - asi díky tomu kovovému (či co to je) krytu ... Na stratu je jakoby více "kulatý", tady pro mě vyhrál Telecaster - to je vážně lahůdka. Zvuk kobylkového snímače je na obou kytarách hodně podobný a když jsem na stratu trochu ubral tone, tak to hrálo úplně stejně jako to tele, tady je to tedy vyrovnané. Mezipolohu už si moc nevybavuju.
Strat má o jeden snímač navíc, takže bohatší zásobu zvuků, ale málokdo je využívá všechny.
To je tak vše, co bych mohl říct o zvuku.
Krk byl u obou kytar stejný, stejně pohodlný a stejně dokonalý (pro mě)
Na jednu stranu bych si nějaké Telátko moc rád pořídil, na stranu druhou se mi nechce plýtvat penězi na kytaru, která je zvukově dost podobná tomu, co už mám.
Ten záasní a největší rozdíl je určitě v tom pocitu při hraní, tele je velký špalek, který může trochu tlačit, strat je narozdíl od něj pohodlně tvarovaný. Ten špalek má ovšem něco do sebe, já mám rád, když kytaru pořádně cítím, takže todle rozhodně neberu jako mínus.
Co se zvuku týče, tam už jsem zas takový velký rozdíl neshledal, musím nejdřív podotknout, že tele mělo rosewood hmatník, zatímco strat je maple, takže tady je to srovnání trochu "nefér".
Krkový snímač na teleti zněl trochu jinak než na stratu, je takový jakoby uřvanější, lehoučce nakřáplý, syrový - asi díky tomu kovovému (či co to je) krytu ... Na stratu je jakoby více "kulatý", tady pro mě vyhrál Telecaster - to je vážně lahůdka. Zvuk kobylkového snímače je na obou kytarách hodně podobný a když jsem na stratu trochu ubral tone, tak to hrálo úplně stejně jako to tele, tady je to tedy vyrovnané. Mezipolohu už si moc nevybavuju.
Strat má o jeden snímač navíc, takže bohatší zásobu zvuků, ale málokdo je využívá všechny.
To je tak vše, co bych mohl říct o zvuku.
Krk byl u obou kytar stejný, stejně pohodlný a stejně dokonalý (pro mě)
Na jednu stranu bych si nějaké Telátko moc rád pořídil, na stranu druhou se mi nechce plýtvat penězi na kytaru, která je zvukově dost podobná tomu, co už mám.
Zdravím, včera přišel náš kytarista zkoušet novej amp s boxem. Hrál na dvě kytary. Strat SX (komplet blond) a tele Squier affinity (se světlým hmatníkem). Při zkoušení všech možných kombinacích snímačů nám to tele přišlo daleko víc, opravdu znatelně zahuhlaný, jak kdyby byla přes box přehozená deka. Ten obyč strat zněl o dost líp, byl daleko otevřenější, s lepší artikuací, víc řezavej...Při bendech ve výškách zněl řezavěji a ostřeji strat. Zkoušeno zejména na kobylkovém snímači, struny jsou na obou kytarách stejný, snímače zatím původní, oba zavoskovaný, clona byla na obou "otevřená", takže neprznila zvuk. Kytarista je kytarově-technicky dost zručnej.
Chci se zeptat: myslíte si, že by pomohla výměna snímačů, za něco lepšího? Nebo je to prostě kus, kterýmu by žádnej upgrade nepomoh?
Chci se zeptat: myslíte si, že by pomohla výměna snímačů, za něco lepšího? Nebo je to prostě kus, kterýmu by žádnej upgrade nepomoh?
Affinity Tele nemá struny skrz tělo, že? I to může být důvod, že je zvuk tupější, za kobylkou je velmi malý úhel zalomení. Klasický Tele twang na kobylkovém snímači se asi čekat nedá. Tělo je agathis? To taky nebude jako jasan, který dělá ten echt telecí zvuk (i když na většině současných modelů - a i na tom vašem stratu? - je olše). A snímače samozřejmě nebudou žádný zázrak, levná keramika není Alnico.
Přesně, jak píšeš, struny nejsou durch, ale jen dírkama v kobylkovým plechu. Vrtat tělo, nevím, zda by to mělo cenu, ale napadlo mě pořídit mu tele kobylu s kamenama z lisovanýho plechu, nebo tu vintage se třemi mosaznými válečky a mosazným plechem(asi o dost horší seřízení oktáv, tipuju) a struny táhnout durch (jsou tam potřeba asi nějaké plechové "nákružky", do kterých se zespod zaklesne konec struny, tipuju)Fořt píše:Affinity Tele nemá struny skrz tělo, že? I to může být důvod, že je zvuk tupější, za kobylkou je velmi malý úhel zalomení. Klasický Tele twang na kobylkovém snímači se asi čekat nedá. Tělo je agathis? To taky nebude jako jasan, který dělá ten echt telecí zvuk (i když na většině současných modelů - a i na tom vašem stratu? - je olše). A snímače samozřejmě nebudou žádný zázrak, levná keramika není Alnico.
Pak vyzkoušet...popř vyměnit ten snímač. Podle všemocného pana interneta je kytara z následujícího:
tělo: Olše, krk: Javor, hmatník: Javor
To, co popisuješ, může být vlivem jiných nebo jinak starých strun. Ale i těch kytar, samozřejmě. Já doporučuji si zahrát na nějaký originál, jinak člověk neví, o čem je řeč. Nepíšu to proto, abych se na někoho vytahoval, že už já dobré tele mám, jak už mě tady osošili lidi, co mě vůbec neznají. Píšu to podlé MÉ zkušenosti. Když jsem si koupil před x lety první tele Fokus za cca 8t. , vůbec jsem nepoznal, jak má tele vlastně hrát a jak se liší od stratu ! Většina (přinejmenším!) těch levných kytar má se svou předlohou společný jen vzhled. Je to blbé, ale je to tak! Jednou jsem četl radu od V.Merty, jak kupovat kytaru ( akustiku, ale platí to i obecně) : Přijď do krámu a zahraj si na tu nejdražší kytaru, co tam mají (i když na ni nemáš peníze) a pak s ní porovnávej ty kytary , na které máš. Je pravděpodobné (99%?), že ta nejdražší bude nejlepší a nebo alespoň hodně dobrá a ty získáš srovnání bez kterého to nedokážeš posoudit, zvláště pokud ještě těch zkušeností moc nemáš.
Pro mě osobně je tele mezi stratem a LP svým sustainem, 2 snímači a pevnou kobylkou. Tele je surovější a zemitější, hráči na LP je bližší (2 snímače a pevná kob.), je pro hráče, co chtějí zvuk tvořit prsty a volume na jednokanál a dělají tímto jednoduchým způsobem zvukovou pestrost. Strat je šlechtic a pro ty,kdo dělají pestrost přepínáním
Pro mě osobně je tele mezi stratem a LP svým sustainem, 2 snímači a pevnou kobylkou. Tele je surovější a zemitější, hráči na LP je bližší (2 snímače a pevná kob.), je pro hráče, co chtějí zvuk tvořit prsty a volume na jednokanál a dělají tímto jednoduchým způsobem zvukovou pestrost. Strat je šlechtic a pro ty,kdo dělají pestrost přepínáním
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.