Kmbo DIN-nefunguje

Stavba a úpravy zesilovačů, reproboxů či komb
knedlousek
Kontaktovat uživatele:

Kmbo DIN-nefunguje

Příspěvek od knedlousek »

Zdravím,
využiji to tady k řešení problému s kombem značky DIN Music Sound(nevím co je to zač). Získal sem to kdysi zadarmo, dříve oszaeno nějakou Teslou zbyli v tom dva TESLA ARV 168 a dvě díry pro dvě 12", podle štítku je to 60W a podle vnitřností tranďák. Sehnal sem si dva reproduktory CELSETION ty bych tam chtěl dát. Problém je že kombo po připojení do zásuvky a spuštění vypínačů nehraje, ač student Elektroprůmky si fakt netroufám řešit tenhle problém bez kozultace s někým znalejším. Co myslíte? Kobmo nedělá nic, ani kontrolka nesvítí. Budu vděčen za každou radu.

Díky
AXL-Badwtaer(vlastní modifikace)-->Peavey Rage Transtube 258 nebo 60W tranďák
Tube Guru
Odborník

Re: Kmbo DIN-nefunguje

Příspěvek od Tube Guru »

Dobrý den, jakožto student elektroprůmky jistě vlastníš nějaký multimetr. Tak měř. Začni třeba pojistkami (to ještě mimo zesilovač ohmmetrem) a jsou-li OK, pokračuj již při zapnutém zesilovači od síťového přívodu přes pojistku, síťový vypínač a dál až k síťovému transformátoru. Pravděpodobně najdeš místo, před kterým napětí ještě bude a za ním už ne. Tebou popsaný stav (nesvítí ani kontrolka-doufám, že ta je v pořádku) odpovídá tomu, že se na trafo nedostává síťové napětí. Pokud na primáru trafa bude, proměř sekundární vinutí, může být i "vysmahnuté" trafo. Elektřiny se není třeba bát, ale JE JI naprosto NUTNÉ RESPEKTOVAT, jde totiž o život! :wink:
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
knedlousek
Kontaktovat uživatele:

Tak zas tak zle na tom nejsem měření kabelu a pojistky sem provedl tam chyba nebyla, dál sem neměl čas se dostat. Spíš mě zajímalo co se často podělá na takovejhlech kombech a jeslti to kombo už někdo někdy viděl. Měřit budu dál, neboj elektřiny se nebojím, a respekt mám, už sem si taky elektrikou přivydělal docela slušný peníze.
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

no prvně mi blesklo hlavou že to je nějakej šrot Ala Fídek ale to asi nebude . Prozatim zkus proměřit zdroj jak psal Tube Guru . muj tip je že je v hajzlu pojistka co je v trafu . Ale když nic nevykoumáš tak máš alespon pěknou 2x12 bednu pro combo .
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek
knedlousek
Kontaktovat uživatele:

No jak říkám hned jak bude čas budu měřit. Pojistka bude i na trafu když je na vstupu? Ta verze s tou 2x12" bednou se mi moc nelíbí chci to zprovoznit :D
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

Do traf se dávají tepelný pojistky aby ti to trafo nezačalo hořet . a aby si se k ní dostal tak musíš rozmotat primár nebo sekundár ted nevim. takže takový trafo je na vyhození .
Obrázek
knedlousek
Kontaktovat uživatele:

Tak sem dneska kombo otevřel trafo je naprosto v pořádku, ale část kde byli vypínače a hlavně patice pro pojistku byla taková vyhnilá, ta patice se rozpadla v ruce a konektro pro přívodní kabel jak by smet. Když sem to připojil přímo z trafa kombo se rozsvítilo. Na důkaz že i já mám štěstí mi z připojenýho repráčku vydalo kytarovej sound. Mám domluvený ty repra co sem psal vejš jak je mám zapojit paralelně? Díky moc.
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

tak repra zapoj tak jakou mají impedanci a jakou impedanci ty potřebuješ .
Obrázek
knedlousek
Kontaktovat uživatele:

No právě mi došla nemilá věc. Já mám na ceste dvě repra 8ohm a soudím, podle toho jak jsou tam původní TESLA ARV 168 což jsou 8mi ohmy tak podle toho sem si sehnal ty další repra. Otázka zní dá se teda impedance změřit na výstupu pro repro?
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

myslíš jako změřit impedanci koncovýho stupně ? no to asi nepude ukáže ti to nějaký divný číslo . koukni se jak sou zapojený ty tesly jestli sou paralelně nebo do serie ponáš ne ?
Obrázek
knedlousek
Kontaktovat uživatele:

Já nevím esi si rozumíme tam jsou díry pro dvě 12" a zůstaly tam dvě malý TESLY co sem psal. Vím já jak to bylo zapojený vím že ty tesly jsou 8ohm a 5W
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

v tom kombu byly dřív celkově 4 repra? 2ks 12" a 2ks menší tesla 8 ohm 5W?
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
knedlousek
Kontaktovat uživatele:

Vypadá to tak. Z toho něco významnýho plyne?
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

co kdybys to vyfotil ať víme o čem se bavíme? ty 2 12" repra tam musela být nějak připojená, takže tam koukaj nějaký dráty? pokud to bylo jako dvoupásmové, je tam nějaká výhybka?
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
knedlousek
Kontaktovat uživatele:

Teď jak sem to fotil koukám na to a myslím že vím jak to bylo zapojeno a to kombo->12"->12"->TESLA ( jsou tam dva kondíky s hodnotou 5uF tuším)->TESLA
Obrázek
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Ty výškáče doufám nezapojíš. Postni foto i střev a venku. Nějakej DIN už jsem viděl, s hliníkovou maskou.
knedlousek
Kontaktovat uživatele:

Obrázek
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, kytaristi. Protože je to tranzistorák, bude pravděpodobně zatěžovací impedance 4 ohmy, ale taky nemusí. Kdybys uvedl jakými tranzistory je osazen koncový stupeň a kolik jich tam na chladiči je, případně ještě jaké napájecí napětí dodává zdroj, dala by se zatěžovací impedance určit přesně. Reproduktory se však zpravidla pokud možno zapojují paralelně, protože při sériovém zapojení (které je někdy potřebné pro dosažení požadované impedance) jsou reproduktory špatně tlumeny, což má negativní dopad na zvuk.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
knedlousek
Kontaktovat uživatele:

Vzhledem k ohleduplnosti předchozího majitele kterje tam dovnitř dal lísteček ti řeknu co tam je za tranďáky. Původně prý KD3773 ekvivalent Mexico 9806 nebo 2N 3773 jsou tam ty mexica 2ks přimontovaný do kovovýho šasí což je celý asi chladičem. Napájecí napětí už teď měřit nepoběžím.
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

tranzistor neni tak náhlej na impedanci připojených reproduktorů jako lampovej zesík kde ta impedance musí sedej s impedancí výstupu. Jediný co je potřeba u tranzistoru dodržet je minimální povolená impedance (aby to nehrálo do zkratu ) a s rostoucí impedancí reproduktorů klesá výkon . ty vejškový repráky by sem tam asi nezapojoval u kytarovýho zesíku mi to příde zbytečný . jinak jak tak koukam na ty fotky tak to nevypadá tak špatně je to docela pěkný na pohled .
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Aparatury“