Stavba Preclika
Stavba Preclika
K založení totoho tématu mě inspiroval Dj manasek se stavbou "Fodery". Když jsem loni stavěl první basu, tak jsem narážel na nedostatek českých a dobře zpracovaných zdrojů, co se stavby kytar týče. Možná neumím hledat... No zkrátka bych chtěl všem, kteří o stavbě svojeho nástroje přemýšlí dát malou inspiraci, případně by mohly pomoct i některé fotky. Ke stavbě další basy mě donutila nepříjemnost s ukradeným nástrojem NO. 2. Takže tu budu pomalu dodávat fotky a nějaký popis jak se práce hýbá. Vzhledem k blížícímu se začátku semestru to bude asi trošku pomalejší. Budu rád za každou konstruktivní poznámku zkušenějších.
Re: Stavba Preclika
Druhá basa, ta ukradená. Tímto všechny prosím kdyby ji náhodou někde viděli....
Moc se tu zatím neorientuju, tak promintě zvlástní úpravu mojich příspevků.
- mirostrat
- Bandzone: https://bandzone.cz/lustifon
- Kontaktovat uživatele:
cau no pekné basenky,sam si ich vyrábal ? napiš aké drevo a tak,ten napis gass sa mi moc nepači a ten vlepený palisander asi, tiež moc nie, trochu šrégom ide ,inak ok
Naposledy upravil(a) mirostrat dne 10.02.2012 18:11, celkem upraveno 3 x.
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Se starobou přichází i moudrost, někdy ale přijde staroba sama.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Tak a ted k té stavbě. Tělo jasan ze čtyř kusů. Četl jsem, že Fender dělal max ze třech a nejčastěji ze dvou. Je jasné že čím méně lepených spojů tím líp, ale při dvou kusech je spoj přímo pod kobylkou a v loži krku. Logicky to asi moc pozitivní vliv na přenos vibrací nemá. Mám teda sice čtyři kusy, ale aspon se mi podaří kobylu a lože mít na jednom kuse. Krk javor z jednoho kusu. Vybíral jsem sice dlouho, ale je krásný, takže by i s jedním kusem neměl být z konstrukčního hlediska problém. Snímače a elektrika R.M pickups, kobylka obyč., mechaniky Gotoh, nultý pražec Tusq. Včera jsem frézoval tvar a oblinu hrany těla, zkosení horního rohu pod pravým předloktím a taky vykrojení zezadu, kde basa leží na těle.
Jo sám. Ale přijít na všechno sám dá taky občas pěkně zabrat, ale ta odměna, když do toho poprvé vrazíš jacka....
- mirostrat
- Bandzone: https://bandzone.cz/lustifon
- Kontaktovat uživatele:
iba otazka-ked si mal javor na krk jeden kus si tam nemusel ten palisander na hmatnik davat,prečo si ho tam dal ? ja len tak že mne sa práve páči javor na hmatniku aj na basach aj gitkach,ale nevadi mi ani palisander,a myslim že aj to telo by znieslo priesvitný lak je pekné aj zo štyroch kusou,ale nič iba meditujem 
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Asi jsem tě ted nepochopil. Krk toho precla je ze dvou pruhů javoru a ten střed je ořech. Chtěl jsem to jenom z rozmaru, kvůli tomu jak to vypadá, ale byla to blbost. Ten ořech je moc úzký a tím, že je ve středu tak výztuha se opírá dost blízko dvou lepených spojů, nehledě na to, že tlouštka zbytku materiálu od radiusu krku k výztuze je jenom nějakých 7 mm. Ale drželo to. A ten hmatník je taky z ořechu.
Frézování těla podle šablony. udělat ji dokonale sice dost trvá, ale určitě lepší, než brousit jasan s tlouštkou 38 mm.
Výřez k tělu. Snažím se to dělat ručníma nástrojema, pokud to jde, člověk si to jaksi víc užije, než všechno valit elektrickým nářadím. Takže dláto a jedem.
Hoblování hmatníku. Tady jasně vede technika, takový frajer nejsem, abych to hobloval....
A to je prozatím všechno. Pište pokud chcete, budu rád za rady a poznámky.
A to je prozatím všechno. Pište pokud chcete, budu rád za rady a poznámky.
- kocour
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Jakou výztuhu krku použiješ a jak ji zabuduješ?
Máš naplánované pořadí práce nebo stavíš volně podle nálady a okolností (jako já) ?
-kcr-
Máš naplánované pořadí práce nebo stavíš volně podle nálady a okolností (jako já) ?
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
Ted mi došlo, že sem se asi nepřesně vyjádřil. Hmatník bude přilepený, teda to není krk celý z jednoho kusu. Myslel jsem tím, že ho nebudu lepit z více hranolků, jak se to dělává.Takže žádný fenderovský Skank pruh.Tím dotazem na zabudování výztuhy narážíš asi na toto, že? No obyčejně stavím podle toho, co mám k dispozici. Jednou čekám až si na brigádě budu moct něco vyfrézovat, potom zase na hmatník atd. Na předchozích dvou basám jsem pražce řezal sám a kupodivu to při naladění neskákalo v první oktávě o víc jak 10 centů, což sem považoval za úspěch a spousta pražců byla přesná, horší je to samosebou v oktávě druhé. Ted to ale chci už mít dokonalé takže si hmatník nechám nařezat. Výztuhu mám
http://shop.sollerguitars.com/product_i ... s-600.html
Vlastně krom snímačů a elektriky jsem u Sivčáka kupoval všechno, ale ty ceny se mi tam zdají docela brutální. Nevíš náhodou kde u nás sehnat všechno v jednom obchodě? Zas je fakt, že všechno tam mají skladem, perfektní komunikace a rychlost dodání taky super. Jaké nástroje stavíš ty? Pochlub se!
http://shop.sollerguitars.com/product_i ... s-600.html
Vlastně krom snímačů a elektriky jsem u Sivčáka kupoval všechno, ale ty ceny se mi tam zdají docela brutální. Nevíš náhodou kde u nás sehnat všechno v jednom obchodě? Zas je fakt, že všechno tam mají skladem, perfektní komunikace a rychlost dodání taky super. Jaké nástroje stavíš ty? Pochlub se!
- kocour
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Lubin,Lubin píše:...
Vlastně krom snímačů a elektriky jsem u Sivčáka kupoval všechno, ale ty ceny se mi tam zdají docela brutální. Nevíš náhodou kde u nás sehnat všechno v jednom obchodě? Zas je fakt, že všechno tam mají skladem, perfektní komunikace a rychlost dodání taky super. Jaké nástroje stavíš ty? ......
"všechno v jednom obchodě? " - k tomu nemám moc důvěru. Tam musí při velkém sortimentu kalkulovat trochu výš, včetně nákladů na vstupní kontrolu, reklamu, update atd. A ne všechno bývá kvalitou na stejné úrovni. Nezbývá, než hledat, googlovat a porovnávat.
Momentálně stavím "operační stůl" pro opracování pražců a "diagnostiku" geometrie hmatníku: Zatím nedokončená je "Bambu-SG"Jaké nástroje stavíš ty?
http://kytarovej.cz/forum/viewtopic.php?pid=503#p503
a z dřevnějších dob:
http://www.yitars.de/about-me+M5d637b1e38d.html
-kcr-
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
Tohle bude spíš dotaz na Kocoura: k čemu slouží tenhle kolíček-viz obr-
jedná se o PB 1953, silně jetá a zarazil mě ten kolík. Kdyby to byla lubovka, tak bych si myslel, jestli nejde o duši-i když na dost nezvyklém místě- ale plný prec..? a je to i na některých pozdějších jetých kusech. A jestli tam musí být a proč. Díky Lath...

proč to kupovat, když se to dá postavit
- kocour
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Nemám tušení, proč to tam je.
V poloze mezi krkem a snímačem není nic funkčního.
Třeba to byla fixace těla v nějakém přípravku a před lakováním se to zaretušovalo?
-kcr-
V poloze mezi krkem a snímačem není nic funkčního.
Třeba to byla fixace těla v nějakém přípravku a před lakováním se to zaretušovalo?