Kameny na Les Paula

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
matfa

Kameny na Les Paula

Příspěvek od matfa »

Zdravím vespolek,
vzhledem k častému praskání strun jsem se rozhodl vyměnit kameny na svém LP. Bylo mi tak doporučeno po konzultaci s pár známými kytaristy a kytarářem. Nicméně jsem se chtěl poradit, jaké kameny volit, jestli je víc značek, atd. Vlastní zkušenosti. S cenou bych se rád vlezl okolo cca 5 tisíc, pokud je to reálné...
Předem dík za každou radu :)
JohnyWM

Re: Kameny na Les Paula

Příspěvek od JohnyWM »

co máš za kytaru? obecně stačí pilníkem srazit ostré hrany na kamenech a praskání ustane ;) kromě toho investice 5k jenom do kamenů mi přijde zbytečná.

Pokud chceš vyloženě vyměnit kameny, doporučuju grafitové od graphtechu
MilanT

Příspěvek od MilanT »

Na svojí Les Paul jsem dával kobylku s rolnami od Bacha za 360,-Kč a velká spokojenost - http://www.bachmusik.com/mtb-604-lp-sin ... lnami_p697

Obrázek
JohnyWM

Příspěvek od JohnyWM »

Taky možnost. On je tu problém, že částečně ubírají sustain, ale naštěstí nic závažného...
grock

Příspěvek od grock »

Nevím,zda ty Graphtech neubírají zas výšky, měl jsem je na standardu, který už jsem tak koupil a hrál hodně temně, ale jestli za to mohly ty kameny, to nevím. Uvažoval jsem o výměně a nakonec šla do světa celá kytara...Když do toho chceš dát 5t. , tak si kup originální kameny, myslím, že na pivko ti ještě zbyde :D
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
matfa

Příspěvek od matfa »

Jak jsem psal mám Les Paula, Gibson.
To zapilování jsem řešil když jsem měl svoji první kytaru, ale to byl Fokus, kde jsou veškeré mechaniky z nějakého neobvykle měkkého materiálu. Už mi někdo radil ty grafitové, že by to mělo být snad relativně dlouhodobé řešení. Díky za rady :)
Z počítání peněz na pivo už jsem trochu odrost.
grock

Příspěvek od grock »

matfa píše:Jak jsem psal mám Les Paula, Gibson.
To zapilování jsem řešil když jsem měl svoji první kytaru, ale to byl Fokus, kde jsou veškeré mechaniky z nějakého neobvykle měkkého materiálu. Už mi někdo radil ty grafitové, že by to mělo být snad relativně dlouhodobé řešení. Díky za rady :)
Z počítání peněz na pivo už jsem trochu odrost.
No právě- orig. kameny jsou za nějakých 800-1000kč, tak proč 5t. ? :D
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
MilanT

Příspěvek od MilanT »

grock píše:No právě- orig. kameny jsou za nějakých 800-1000kč, tak proč 5t. ? :D
Přesně tak. Gibson používá můstky a kameny od firmy Graph Tech.
http://graphtechsblog.com/?p=233
http://www.thomann.de/cz/graph_tech_ps_ ... ckchen.htm
http://www.musiciansfriend.com/accessor ... ID=2221397
JohnyWM

Příspěvek od JohnyWM »

2grock -máš pravdu, jelikož je graphtech měkčí než kov, tak trochu žere výšky.
mskvr

Příspěvek od mskvr »

Z hlediska materiálu a kvality provedení, si troufám říct, že kobylka za 500 a z 5000 by měla být stejná. Žádnej echt kvalitní materiál to nebude ani u jedné, to si piš.

Jako příklad, pardon, že odbočuji od tématu: kam až může zajít příplatek za značku:
http://tinyurl.com/7r5z6ja
matfa

Příspěvek od matfa »

Nikde jsem nepsal, že si chci koupit kameny za 5 tisíc. Napsal jsem, že bych se rád do této částky vešel, protože víc z výplaty prostě neoddělám, aniž bych si snížil na měsíc životní standart :)
Zatím jsme se dobrali akorát k tomu, že se dá pořídit levnější varianta, což je fajn.
Tak abych to teď správně pochopil - co přesně mi doporučujete na poměr cena výkon, v těch odkazech se docela ztrácím.
grock

Příspěvek od grock »

Můj názor:
1. koupit orig. gibson- záruka nezměněného zvuku a výdrž do aleluja...
2. koupit Graphtech- záruka minimálního praskání strun, ale patrně méně výšek a určitě menší trvanlivost
Já s praskáním strun měl problém jen na kytaře s FR tremolem a D´Adario. Graphtech kameny na LP- to už jsem psal ( mě výšky chyběly, jestli jen vina kamenů-nevím). V současnosti mám pořád původní kameny na jednom LP 36 a na druhém 40 let. Nezkoušel jsi jiné struny? Já používán ty D´Adario a Ernie Ball 10/11..
matfa

Příspěvek od matfa »

Struny docela točím, zkouším různé značky doufaje, že jednou si řeknu - tohle je ono, dál nehledám :) Teď tam mám zrovna 11 Ernie Ball. Dneska jsem natahoval, předtím jsem ještě kameny lehce podráždil pilníkem a zahladil jemným šmirglem, tak jsem zvědav, jak dlouho to vydrží. Předtím jsem tam měl GHS Santana a nevydržely mi zas tak moc dlouho (a to jsem pravidelně čistil). Ale možná to bylo taky dáno tím, že parkrát byla kytara v pěkné kose...
Ale jednu dobu jsem tam tahal DRka a bylo mi fakt divný, že vydržely sotva pár týdnů. Což při jejich ceně je h***o model :evil:
wrag

Příspěvek od wrag »

Zdar, chci se zeptat, proc jsou kameny basovejch strun u Les Paula nekdy dany obracne a nekdy ne ?
1)
Obrázek
2)
Obrázek
José

Příspěvek od José »

Protože někdy ten kousíček na doladění potřeba je a někdy ne? Jiný důvod mě nenapadá.
wrag

Příspěvek od wrag »

No prave, ja to mam obracene a mam to nekde uprostred. Docela mi casto praskaj struny, prave ty basovy, nejvic asi A tak jsem to zacal resit a vsimnul jsem si toho. Mate to nekdo takhle dany obracene?? Co se stane, kdyz to otocim a seridim, nic ne? :-D
MilanT

Příspěvek od MilanT »

Pokud ti půjdou naladit oktávy, tak se vůbec nic nestane a je jedno, jak jsou ty kameny orientovány.
Radagabi

Příspěvek od Radagabi »

Mohl bych se zeptat, zda mě šálí zrak a nebo opravdu jsou ty kameny bez výřezů na struny?
Kytara:Gibson Les Paul Studio Faded Ebony
Zesilovač:Marshall JVM410H + MESA Boogie Rectifier 2x12(V30)
Efekty:tc Electronic Hall of Fame Reverb
MilanT

Příspěvek od MilanT »

Nešálí tě zrak. A měly by tam být?
Radagabi

Příspěvek od Radagabi »

Tak nevím, co s tím dál? Dát to kytaráři, aby to vyřezal?
Kytara:Gibson Les Paul Studio Faded Ebony
Zesilovač:Marshall JVM410H + MESA Boogie Rectifier 2x12(V30)
Efekty:tc Electronic Hall of Fame Reverb
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“