Kmbo DIN-nefunguje
Re: Kmbo DIN-nefunguje
Tranzistory jsou podle datasheetu stopadesátiwatové, tak by jim teoreticky 4Ω zátěž neměla ublížit, ale změř ještě to napájecí napětí a taky si všimni, je-li napájení symetrické nebo asymetrické, protože nižší impedance repra nemusí "odkouřit" jen koncové tranzistory, ale při troše smůly i napájecí trafo. Nejlepší asi bude, když vyfotíš detailněji "střeva", ta fotka cos postnul je sice pěkná, ale nic moc neříká...
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
- knedlousek
- Kontaktovat uživatele:
Vyfotím ti to nějak detailnějc na trafu se nic nepíše, tak to jen proměřím. Co chceš vyfotit konkrétně? Sem rád že tam můžu dát 4ohmy protože to dám dva 8ohmy paralelně a nebudu muset dávat seriově.
AXL-Badwtaer(vlastní modifikace)-->Peavey Rage Transtube 258 nebo 60W tranďák
- knedlousek
- Kontaktovat uživatele:
Na výstupu trafa sem naměřil 26,8-26,9V
Zdar, vyfoť zdroj (trafo, diody, filtrační elektrolyty) a koncový stupeň - ty tranzistory na chladiči. Podle napětí, které jsi uvedl cca 27V st na výstupu trafa, by mohlo být na filtračním elektrolytu nějakých 37V ss. Takové napětí odpovídá spíš 8Ω zátěži než 4Ω. Pro dosažení 60W musí být na 4Ω napětí cca 15,5V, zatímco na 8Ω musí být cca 22V. Napájecí napětí bývá jen o úbytky na tranzistorech vyšší než výstupní napětí nf (tónové frekvence). Zkus ještě proměřit ss napětí na filtračním kondu.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
- knedlousek
- Kontaktovat uživatele:
Takže nějaký fotky. Vyfotil sem trafo, uměrňovač s filtrama(doufám že to je ono) a trandy.
Tuhle je to trafo a vypínače.

Tadyhlenc je usměrňovač s filtrama

Nakonec Tranzistory, prvně ze strany vnitřní a potom zespoda (jsou umístěný hlavou vzhůru zespodu šasí)

Očekávám pro mě jen dobrý zprávy, chci tam dát dva 8 ohm repráky do paralelního spojení čili 4 ohmy výsledně, by se mi líbili na výstupu.
Tuhle je to trafo a vypínače.

Tadyhlenc je usměrňovač s filtrama

Nakonec Tranzistory, prvně ze strany vnitřní a potom zespoda (jsou umístěný hlavou vzhůru zespodu šasí)

Očekávám pro mě jen dobrý zprávy, chci tam dát dva 8 ohm repráky do paralelního spojení čili 4 ohmy výsledně, by se mi líbili na výstupu.
Zdar, když chceš dobré zprávy, že můžeš připojit 4Ω bednu k tomu "dílu", proč Ti je nedat. Nejdražší ohrožená věc budou ty reproduktory. Když to budeš zkoušet s rozumem (postupně zvyšovat hlasitost při stálé kontrole hlavně těch repráků - bacha přitom na uši), nic se jim nestane.
Mimochodem to "9806" není označení typu tranzistoru, je to datum výroby: 6.týden roku 1998. Typ je MJ15015
Mimochodem to "9806" není označení typu tranzistoru, je to datum výroby: 6.týden roku 1998. Typ je MJ15015
- knedlousek
- Kontaktovat uživatele:
Tak s těma tranzistorama moje chyba. Já spíš myslel, že by to tak bylo nejlepší, myslel sem esi si už třeba nejsi jistější pomocí těch fotek. Chtěl si něco změřit. Která součástka z fotky to je?
Zdar, to tam fakt nejsou nějaké větší filtrační elektrolyty než ty 200µF/70V co jsi vyfotil? Čekal bych tam např. 5000µF/50V asi TC937 s ohledem na dobu vzniku toho zesilovače. Pokud se tam nenachází nějaký větší kondenzátor, bude to hodně bručet, protože ty co tam jsou (podle fotky) jsou jako filtr pro tento proudový odběr určitě nedostatečné. Mohly by to být filtry pro předzesilovač, ale ne pro koncový stupeň. Zkus si ten zesilovač zapnout, vstup zkratovat nebo aspoň stáhnout hlasitost na nulu a změřit napětí na výstupu k reproduktoru. Nemělo by tam být žádné. Jestli je to napájeno symetrickým zdrojem a tudíž bez oddělovacího kondenzátoru na výstupu, něco tam asi naměříš. To "něco" by mělo být co nejmenší, k nastavení minima bývá v tranz. zesech trimr označený "offset". Tady u toho "damabastlu" asi nebude označen nijak, ale být by tam měl.
Jestli-že ten zesilovač hodláš používat, investuj čas a cvičně si z toho zapojení překresli schema. Bude to užitečné pro pozdější opravy. Bez schematu je nemožné se o tom konkrétně bavit, natož kvalifikovaně poradit.
Když ho pak postneš sem, zvýšíš mnohonásobně pravděpodobnost, že i takhle na dálku dostaneš podporu nejen ode mě, ale třeba i od ostatních.
Jestli-že ten zesilovač hodláš používat, investuj čas a cvičně si z toho zapojení překresli schema. Bude to užitečné pro pozdější opravy. Bez schematu je nemožné se o tom konkrétně bavit, natož kvalifikovaně poradit.
Když ho pak postneš sem, zvýšíš mnohonásobně pravděpodobnost, že i takhle na dálku dostaneš podporu nejen ode mě, ale třeba i od ostatních.
- knedlousek
- Kontaktovat uživatele:
Dík každá rada se hodí, zejtra to zkusím změřit. Napětí na tom elytu ti taky nějak pomůže? Jo schéma bych si klidně nakreslil, ale všeho do času. Sem ve druháku el. průmky takže tranzistory třeba sme eště nebrali tak prostě všemu nerozumím no. Zesík bych chtěl v rámci možností užívat aspoň dokud nebude na nic jinýho. Mám na co hrát, ale tohle bych měl v garáži 
- knedlousek
- Kontaktovat uživatele:
Tak sem zapl kombo stáhl všecko na minimum a na výstupu naměřil nějakých 0,01V-0,04V.
Pozdrav všem, když je na výstupu tak malé napětíčko jak uvádíš, můžeš připojit tu reprobednu s paralelně spojenými 8Ω repráky tedy 4Ω a postupně zvyšovat hlasitost až po několika zvýšeních dosáhneš takovou hlasitost, jakou požaduješ. Hrej na to a každých 5 až 10min zkontroluj rukou teplotu trafa, koncových tranzistorů (chladiče) a pokud na tom po cca hodině "testování" udržíš ruku (nebude to nesnesitelně pálit), můžeš prohlásit, že kombo vyhovuje pro zatížení impedancí 4Ω. Víc takhle na dálku bohužel neumím pomoci ani poradit
. Hodně zdaru a hlavně bezpečně, abys v zápalu "boje" nepřišel nějakým nevhodným dotykem k úrazu.
- knedlousek
- Kontaktovat uživatele:
Tak sem osadil reprem paralelně výsledně tedy 4 ohmy dal dohromady testoval. Zvukově je to v pohodě žádnej výjmečnej sound, ale není to žádnej chrchel. Jenže ty tranďáky se po tak 5 až deseti minutách hraní tak na půl hlastitosti docela značně hřáli. Zejtra zkusím do série nebo jen ten jeden reprák samostatně a uvidí se. nějaký jiný rady? Napadlmě odpor před repro do série, ale nevím.
Zdar, ono je to trochu složitější v tom, že právě při poloviční až dvoutřetinové hlasitosti hřejou ty tranzistory nejvíc, je na nich největší výkonová ztráta. Při hlasitosti "naplno" je na nich ztráta menší. To bude asi v pořádku, pokud na tranzistory plivneš a nezasyčí to, tak to bez problémů přežijou. Sériové zapojení není dobré z hlediska tlumení reproduktorů a sériový odpor Tě "okrade" o akustický výkon. "Značně hřály" to nic moc neříká, mohou mít klidně i 80 až 90st. Celsia, ruku už na tom neudržíš, ale jim to nijak neublíží. Výkonové tranzistory musí vyzářit ztrátové teplo, proto jsou konstrukčně přizpůsobeny pro montáž na chladič. Jde jen o to, aby ta teplota systému tranzistoru nepřesáhla určitou výrobcem uvedenou hodnotu (bývá dost vysoká cca 150st. Celsia, ale i 200st.) tato hodnota bývá uváděna v konstrukčním katalogu, aby bylo z čeho navrhnout profil a velikost chladiče. Nechej to zatím raději takhle a testuj dál, bylo by dobré, kdybys měl možnost si půjčit kontaktní teploměr, kterým bys mohl změřit tu povrchovou teplotu výkonových tranzistorů. V nouzi si ale vystačíš i tou slinou (není to vtip). Hlavně si neodkuř repráky a dej vědět jak jsi pokročil a co jsi zjistil.
- knedlousek
- Kontaktovat uživatele:
Díky. Budu teda s relativně čistou hlavou testovat dál. Táta mi snad donese z práce teploměr kterej měři teplotu v určitým bodě tak to budu měřit. Co sem koukal do datasheetu tak mám max provozní teplotu v tom grafu tam psanou 150°C. Zkusím kdyžtak i to plivnutí