chroustjazz píše:já mám povinnost dát seznam skladeb pořadateli a ten ho předá dál, kde vypočítají nějak cenu, kterou pořadatel zaplatí - a je jedno, jestli hraješ jen svoje věci, nebo převzaté, ten seznam musíš dát vždy
trošku z toho nechápu jestli se ptáš nebo nám to oznamuješ..ale z mojí zkušenosti, se pořadatel ptá jestli nemám jen něco na OSU a to nahlásí, zbytek je jim ukradenej, co se týče vlastní tvorby.
Jinak s tou osou, jak bylo napsáno dřív, že nic moc nehrozí...jednou nás vyhmátli na jedný místní "pivní slavnosti" spíš takova vesnická ožíračka s ovarem a kolenama,nikde nikdo jen známý a místní...a OSA, a pak hraní který bylo v novinách, plakáty a OSA nikde, takže nikdy nevíš.
Fender Am. Deluxe JAZZ 08'|Greco Jap. PRECISION 76´|Fender Am. Deluxe DIMENSION HH V 13'|Breedlove RETRO D/ERe 08'|Squier Affinity TELECASTER 13'|Stamar DREADNOUGHT ?? https://facebook.com/stevensofficialpage
Markbass LITTLE MARK TUBE|Ampeg SVT-212AV|Hartke HD210
byla to víceméně reakce na nera, který píše, že když hraješ převzaté věci (death), musíš odevzdat playlist - ne, musíš ho odevzdat vždy
nejen, že osa u nás chodí pořád, ale dokonce se jí podařilo sehnat seznam všech koncertů--nenahlášených..za loňský rok v jedné bílinské hospodě a ta musela zpětně doplácet asi dvacet pět tisíc korun
OSA je sice mafie se vším všudy, a Autorský zákon je ji šitý na míru, ale to nic nemění na faktu, že coby právní subjekt má pravomoce asi jako Svaz Zahrádkářů či podobné organizace. Rozhodně to není žádný státní orgán. Nemá smyls se nechat šikanovat. Hraješ-li revival, nebo jsi smluvně vázán s OSA, je to jasné, pořadatel veřejné produkce za Tebe musí zacvakat a nemá jinou legální možnost. Cena se pak vypočítává z celkové kapacity toho kterého kulturníhio zřízení a nezáleží na tom, že třeba přijde pět lidí. Pěkný svinstvo. Ovšem při hraní vlastních věcí a pokud nejsi v OSA ani jinde stačí, když učinkující napíší na kus papíru ( nemusí to být v žádném případě tiskopis od OSY!! ) názvy písniček a jména autorů, k tomu napíší, že nejsou zastupováni OSA ani jiným ochranným svazem a zaváží se slibem, že nikdy za tuto produkci nebudou po OSA žádnou platbu požadovat a honorář si vyřídí s pořadatelem. Dotyčný soubor totiž v budoucnu může do OSA vstoupit a přes ní pak dodatečně požadovat po pořadatelích platbu. Tenhle papír pak doporučeně pošle na OSA v zákonném termínu. Bývalo to čtrnáct dní. Pak je vše v mezích zákona a OSA se může na hlavu stavět, ale nemá šanci z pořadatele něco vytáhnout, stejně to občas zkusí. Užil jsem si s nimi dost, ale korunu ode mne neviděli. A to ani v případě pořádání větších festivalů s desítkami kapel. Problém byl, když mezi interprety byli právě umělci registrovaní v OSA, ale i tam se dala klička najít, pokud byli pro, ovšem vybíral jsem pouze lidi s kterými jsem měl letitý přátelský vztah, tak jsem se vždy domluvili. Vůbec největší opruz byl se zahraničními kapelami. Ty tuhle věc vůbec neznali a nechápali. A že ten papír musí být vlastnoručně podepsán, nezbývalo než posílat dopis třeba do Švýcarska. Pokud toto neučiníš, zákon na to nahlíží jako na jeho porušení i v případě, že se budou hrát songy, které nejsou v OSA zaregistrovány a jsou vyloženě vlastnictvím autorů. Jo a také musíš podat ohlášku o veřejné produkci an Obecní Úřad s tím, že jednu kopii si od nich necháš potvrdit a rovněž ji pošleš na OSA. Tedy lepší je si origoš nechat a poslat jim jen kopii. Musí tam být napsáno, že produkce se týká pouze vlastních děl autorů. Důležité je dodržet zákonný termín.
Ovšem vzhledem k tomu, že se Autorský Zákon stále mění, doporučuji si jeho současnou verzi řádně přečíst, tohle jsem praktikoval tak v období před pěti až patnácti lety.
To co bylo napsano o OSE (hlavne od mmjuze) je pravda, plejlist v predstihu poradateli, ten OSE + penizky...
Ale my mame v kapele pravnika a protoze hrajeme 80% prevzatych veci, tak se v tom zacal trochu stourat a zjistil, ze by si ke kazdy pisnicce mel mit souhlas s provozovanim autorskeho dila od drzitele autorskych prav (autor, zastupce, dedic, atd...). Dokonce sel tak daleko, ze pry jednotlive subjekty obeslal a souhlasy od nich ziskal (neverim, ze by si pridelaval praci, kdyby vedel ze to neni potreba, bylo to nejakych 25-30 autoru).
A ta doba ochrany autorskych prav (zminovana nekde na minule strance) pry byla prodlouzena, rozhodne to neni 20 let ale 50 nebo dokonce 70 let od smrti autora. Takze bez souhlasu muzeme vesele hrat Bacha, Mozarta, Vivaldiho......
chroustjazz píše:byla to víceméně reakce na nera, který píše, že když hraješ převzaté věci (death), musíš odevzdat playlist - ne, musíš ho odevzdat vždy
To jsem se blbě vyjádřil a byl blbě pochopen, samozřejmě je třeba odevzdávat playlist kdykoli. Jen jsem reagoval na dotaz špatně postavenou větou. Omlouvám se za nejasnost.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
chroustjazz píše:byla to víceméně reakce na nera, který píše, že když hraješ převzaté věci (death), musíš odevzdat playlist - ne, musíš ho odevzdat vždy
To jsem se blbě vyjádřil a byl blbě pochopen, samozřejmě je třeba odevzdávat playlist kdykoli. Jen jsem reagoval na dotaz špatně postavenou větou. Omlouvám se za nejasnost.
já to špatně nepochopil, já jen nechtěl, aby to někdo jiný špatně nepochopil