Jak to transponuji o 5 tonů nahoru ,vím že by to mělo byt C ale nevím jak na to dojdu
Díky moc budu rád za každou odpověď, možná to nějak pochopím.
Omlouvám se za připadný spam,ale použil jsem vyhledávač a nic z čeho bych to pobral jsme nenašel.
No moc jsem nepochopil, co to je za akordy. Ale předpokládám powerchordy v sekvenci G, E, C, D. Ale to je šumák.
Píšeš, že nevíš jak dojdeš po transponování, co je to za akord.
1. Musíš znát minimálně, jak jdou tóny za sebou
2. Existují tóny a půltóny, myslím, že v tom máš guláš
Takže když vezmu to tvoje hypotetické G (E struna 3 pražec a A struna 5 pražec) a posunu ho o pět půltónů (pražců) nahoru (tóny jdou za sebou G Gis A B H C) dostanu ten kýžený akord C.
špatně jsem se vyjadřil omluvám se mělo to být o 5 půtonu ne tonů.A ano jsou to powerchordy v sekvenci G, E, C, D a zkoumal jsem v to odkazu ty kruhy a kdyš teda teoreticky vycházím z G tak tak se k C nemůžu nijak dostat k C.doufám že mě někdo pochopí jak to myslím a třeba odpoví.
x x
x x
x x
5 10
5 10
3 8
Původní akord G a ten transponovaná je teda C
?
johny123 píše:
Původní akord G a ten transponovaná je teda C
?
Já sice nerozumět tak dobře čéšsky, ale:
Jester píše:
Takže když vezmu to tvoje hypotetické G (E struna 3 pražec a A struna 5 pražec) a posunu ho o pět půltónů (pražců) nahoru (tóny jdou za sebou G Gis A B H C) dostanu ten kýžený akord C.
Ty kruhy, o kterých mluvíš jsou asi kvintový a kvartový kruh. Ty ti pomůžou při transpozici, pokud chceš hrát např. pořád v 1. poloze, ale v jiné tónině, u barré akordů spočívá transpozice v tom, že je posouváš po hmatníku. Kvintkvartový kruh ti taky pomůže spočítat předznamenání (počet křížků nebo béček) v transponované tónině.
EDIT:
Jinak z toho G dur se k C dur dostaneš velice jednoduše. V kvintovém kruhu je C hned pod G, tzn. interval mezi tóny C a G je kvinta, takže rozdíl v předznamenání je ten, že C má oproti G o jeden křížek méně, takže nemá žádný. Intervaly mezi dalšími na nich závisejícími akordy tedy jen posuneš v kvintovém kruhu o jedno pole níž.
Můžeš to aplikovat i obráceně interval mezi tóny G a C je kvarta, tedy v kvartovém kruhu je C hned na G, takže v kvartovém kruhu bude mít C o jedno béčko navíc. To béčko Ti tedy vyruší jeden křížek v předznamenání tóniny G dur a tím dostaneš tóninu C dur a víš, že je bez předznamemání (neobsahuje béčka a křížky).
Takže u postupu G,E,C,D dojdeš po transpozici k C,A,F,G. Zkontroluj si to v kvintkvartovém kruhu.
Naposledy upravil(a) J.J. dne 28.02.2012 10:40, celkem upraveno 2 x.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
takže ještě jednou a zjednodušeně mám power chord (G xxx553 ) a chci ho dát 5 půltonu nahoru tak se jen posnu ma (xxx 10 10 a tím to je hotovo?samozřejme že i ostatní akordy tak musím upravit.