Jak opravit odlepený krk na španělce?
Pravidla fóra
Jak opravit odlepený krk na španělce?
Ahoj,
mám tu už kytaru přes 20 let a teď se mi odlepil krk jak je slepený ze dvou dílů v místě,
kde je to slepené z dvou dílů a pak celé přilepené k tělu (struny byly skoro 10mm vysoko a držel to málem už jen hmatník).
Kytara stála v roce 89 skoro 2600 (tedy na tu dobu celkem drahá), ale bohužel jsem už rok a půl bez práce, takže bych to nejaději opravil sám, doufal jsem ve vteřinové lepidlo
(kdysi, mi už ulítla kobylka, ničím jiným nedržela, i když vím, že je to "čuničina"),
tak jsem se radoval, že jsem tu kytaru úplně nepoznával, jak se na ni najednou hezky hrálo
a najednou ladila i v polohách, kde mi dřív nikdy neladila, ale postupně během asi jen 15-ti minut to prasklo znovu ;-(
Epoxy kdysi neudrželo ani tu kobylku, tak sem asi nemá cenu používat (natož nějaký Herkules apod.), nechci to zbytečně vzhledově moc "domršit", ale nenapadá mne nic jiného, než šrouby do dřeva, zespoda "šikmo" by to asi neudržely a do hmatníku se mi je opravdu vůbec dávat nechce, že to asi bude vypadat ošklivě a ani nevím, jestli to opravdu udrží - netušíte prosím někdo jak na to, aby to vypadalo pokud možno co nejlépe a když už ne, tak hlavně aby to už spolehlivě drželo ??? Děkuju ...
mám tu už kytaru přes 20 let a teď se mi odlepil krk jak je slepený ze dvou dílů v místě,
kde je to slepené z dvou dílů a pak celé přilepené k tělu (struny byly skoro 10mm vysoko a držel to málem už jen hmatník).
Kytara stála v roce 89 skoro 2600 (tedy na tu dobu celkem drahá), ale bohužel jsem už rok a půl bez práce, takže bych to nejaději opravil sám, doufal jsem ve vteřinové lepidlo
(kdysi, mi už ulítla kobylka, ničím jiným nedržela, i když vím, že je to "čuničina"),
tak jsem se radoval, že jsem tu kytaru úplně nepoznával, jak se na ni najednou hezky hrálo
a najednou ladila i v polohách, kde mi dřív nikdy neladila, ale postupně během asi jen 15-ti minut to prasklo znovu ;-(
Epoxy kdysi neudrželo ani tu kobylku, tak sem asi nemá cenu používat (natož nějaký Herkules apod.), nechci to zbytečně vzhledově moc "domršit", ale nenapadá mne nic jiného, než šrouby do dřeva, zespoda "šikmo" by to asi neudržely a do hmatníku se mi je opravdu vůbec dávat nechce, že to asi bude vypadat ošklivě a ani nevím, jestli to opravdu udrží - netušíte prosím někdo jak na to, aby to vypadalo pokud možno co nejlépe a když už ne, tak hlavně aby to už spolehlivě drželo ??? Děkuju ...
Kytara Aria PE Anniversary
Tenor saxofon Amati
Trubka Amati Excelent
Tenor saxofon Amati
Trubka Amati Excelent
Re: Jak opravit odlepený krk na španělce?
vterinovy lepidlo urcite ne. pouzij neco na drevo, treba nejaky slusny disperzni lepidlo...
(jeste si zkus najit temata o lepeni, vybavuju si, ze tam byly nejaky konkretni tipy...)
(jeste si zkus najit temata o lepeni, vybavuju si, ze tam byly nejaky konkretni tipy...)
Ahoj a díky.
On je problém, že když to opravdu silou odtáhnu, tak tam není víc místa, než asi 0,5mm
a nejde tedy ani to staré lepidlo pořádně vyčistit - i ta kobylka vypadala tenkrát, jako by to původní lepislo bylo "navlhlé", epoxy mi ji tenkrát vytrhlo ještě jednou a i s kusem dřeva a tady je navíc problém, že je to namáhané oproti kobylce dokonce "na tah", takže tohle asi samotné disperzní nepidlo neudrží ...
On je problém, že když to opravdu silou odtáhnu, tak tam není víc místa, než asi 0,5mm
a nejde tedy ani to staré lepidlo pořádně vyčistit - i ta kobylka vypadala tenkrát, jako by to původní lepislo bylo "navlhlé", epoxy mi ji tenkrát vytrhlo ještě jednou a i s kusem dřeva a tady je navíc problém, že je to namáhané oproti kobylce dokonce "na tah", takže tohle asi samotné disperzní nepidlo neudrží ...
Tenor saxofon Amati
Trubka Amati Excelent
Tenor saxofon Amati
Trubka Amati Excelent
Vyčistit obě plochy a použít disperzní lepidlo, pokud je to šunka kytara tak ani vrut shora přes hmatník není až taková prasárna, samozřejmě zapustit a pak zatmelit, skoro to nepůjde poznat a držet to bude navždy.
Ještě koukni na americká lepidla http://frantisekcerny.eu/obchod/61-lepidla-titebond na druhé stránce je přímo klih na nástroje ale použil bych ten original a mělo by to držet i bez vrutu.
Edit: To staré lepidlo zkus rozpustit lihem
Ještě koukni na americká lepidla http://frantisekcerny.eu/obchod/61-lepidla-titebond na druhé stránce je přímo klih na nástroje ale použil bych ten original a mělo by to držet i bez vrutu.
Edit: To staré lepidlo zkus rozpustit lihem
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
Udrzet to musi ... ja mam podobnou kytaru takhle lepenou (dokonce mela krk zlomenej u hlavy, nekdo na ni ve skole slapl) a drzi. Ale ano, ty zbytky jineho lepidla problemy delat mohly ... to budes muset nejak poresit pred lepenim...
- rain
- Odborník
- Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
- Kontaktovat uživatele:
Už se to řešilo třeba tady: akusticke-kytary/odlomeny-krk-kytary-t16152.html
Já jsem to kdysi řešil na kytaře která stála v roce tuším 87' nějakých 360,- Kčs což sice nebyla celá výplata jako u té výše uvedené, ale bylo to moje tříměsíční kapesné, takže vlastně to bylo pro mě víc
No, předpokládám že taháš kovové struny, což bude nepochybně příčina problémů...
Mě se tehdy ještě navíc naštípnuly luby po obou stranách. A jelikož ten krk taky prakticky uletěl a držel jen na hmatníku, tak jsem mu tedy pomohl, pomocí dláta a nože jsem odloupnul od korpusu i hmatník a slepil ten krk samostatně. Do patky jsem zašrouboval vrut dlouhý až po hmatník, slepil luby a znovu přilepil krk k tělu (a vrchní desku jsem ošmirgloval od vrstvy samolepek - kdysi mi to přišlo hrozně kůůůl
- a namořil a znovu nalakoval nitrem...) Lepil jsem to klihem, co jsem si vyškemral ve stolárně. Jestli nechceš krk oddělovat od těla, nastříkej do spáry klíh injeknčí stříkačkou s jehlou a pak pořádně stáhni svěrkou - a zrovna bych tam při tom narval ten vrut.
A uvažuj o co nejtenčích strunách nebo nylonkách...
Já jsem to kdysi řešil na kytaře která stála v roce tuším 87' nějakých 360,- Kčs což sice nebyla celá výplata jako u té výše uvedené, ale bylo to moje tříměsíční kapesné, takže vlastně to bylo pro mě víc
No, předpokládám že taháš kovové struny, což bude nepochybně příčina problémů...
Mě se tehdy ještě navíc naštípnuly luby po obou stranách. A jelikož ten krk taky prakticky uletěl a držel jen na hmatníku, tak jsem mu tedy pomohl, pomocí dláta a nože jsem odloupnul od korpusu i hmatník a slepil ten krk samostatně. Do patky jsem zašrouboval vrut dlouhý až po hmatník, slepil luby a znovu přilepil krk k tělu (a vrchní desku jsem ošmirgloval od vrstvy samolepek - kdysi mi to přišlo hrozně kůůůl
A uvažuj o co nejtenčích strunách nebo nylonkách...
Dík - tím lihem asi bohužel vteřinové lepidlo rozpustit nepůjde a je tam asi nanejvýš 0.5mm škvíra.
Koukám na ta lepidla, těžko se pozná nejpevnější a cena je pro mne te (bohužel) dost důležitá ;-(
Vrut asi bude muset být, jen teď nevím, jestli by to udržel i "šikmý" (nebo 2) odspodu z té patky
- nejlepší by byl dlouhý šroub zkrz hmatník i tu patku, ale to si netroufám, to bych určitě tak dlouhé netrefil, tak snad bude stačit vrut zkrz hmatník.
Mno s těmi strunami, jak je nezaměstnaný nucen šetřit, jsem se úplně divil, že jsem doma ještě našel celé dvě (skoro nerezaté) sady Rezonetek (a nějaké náradní Alfy), což ani nevím, jestli se ještě vůbec vyrábí a to byl ještě "kus poctivého komunistického drátu", ale rád hraju i všelijaké "bluesové improvizace", takže i tak jsem géčko opět odrbal snad po týdnu - tah ale na ten krk asi mají (bohužel) "poctivý" ... ;-(
Koukám na ta lepidla, těžko se pozná nejpevnější a cena je pro mne te (bohužel) dost důležitá ;-(
Vrut asi bude muset být, jen teď nevím, jestli by to udržel i "šikmý" (nebo 2) odspodu z té patky
- nejlepší by byl dlouhý šroub zkrz hmatník i tu patku, ale to si netroufám, to bych určitě tak dlouhé netrefil, tak snad bude stačit vrut zkrz hmatník.
Mno s těmi strunami, jak je nezaměstnaný nucen šetřit, jsem se úplně divil, že jsem doma ještě našel celé dvě (skoro nerezaté) sady Rezonetek (a nějaké náradní Alfy), což ani nevím, jestli se ještě vůbec vyrábí a to byl ještě "kus poctivého komunistického drátu", ale rád hraju i všelijaké "bluesové improvizace", takže i tak jsem géčko opět odrbal snad po týdnu - tah ale na ten krk asi mají (bohužel) "poctivý" ... ;-(
Tenor saxofon Amati
Trubka Amati Excelent
Tenor saxofon Amati
Trubka Amati Excelent
Jo, jinak svorkou jsem to při lepení neztahoval, ale víc se mi osvědčilo podložit kytaru a pořádně zatížit (několik, možná i skoro 20 kg, bedny se starými monitory) - byla to po slepení paráda, jak se hrálo a i jak to najednou ladilo i v horních polohách, jen kdyby to znovu neprasklo ...
Tenor saxofon Amati
Trubka Amati Excelent
Tenor saxofon Amati
Trubka Amati Excelent
- rain
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Fakt nechápu proč to chceš šroubovat přez hmatník. Normálně zespodu do patky kolmo vyvrtáš díru a vevalíš tam vrut - jánevím, tak 5-6 mm průměr (radši víc), délka vyjde tak na cca 85-90 mm. Hlavu samozřejmě zapustit. Svěrka je IMHO nezbytná, rozhodně vyvine tlak větší než 20 kg, navíc přesně tam kde potřebuješ a to je velmi, ale opravdu velmi důležitá věc - pořádně to stáhnout do zatvrdnutí klihu. Ten vrut tomu samozřejmě taky pomůže...
Raději chci samozřejmě šroubovat zespodu, než přes ten hmatník, ale pod hmatníkem jsou tak 2cm dřeva, takže tak bude ten vrut držet jen za špičku, kterou nevím, jestli by tak nebylo lepší uříznout, jestli by to tak zase šlo (třeba napodruhé) šroubovat ...
Svorku jsem nezkoušel a nevím, jestli opravdu krk srovná, ale takhle to je opravdu velká páka a než se to utrhlo, tak to krk slepilo přesně do polohy, jak jsem potřeboval.
Svorku jsem nezkoušel a nevím, jestli opravdu krk srovná, ale takhle to je opravdu velká páka a než se to utrhlo, tak to krk slepilo přesně do polohy, jak jsem potřeboval.
Tenor saxofon Amati
Trubka Amati Excelent
Tenor saxofon Amati
Trubka Amati Excelent
- rain
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Podívej, jestli to máš prasknuté nějak takto http://img8.imageshack.us/img8/4217/pb051102.jpg - tzn tu patku odlepenou od krku - tak šroub si odměříž (včetně zapuštěné hlavy) tak aby špička sotva zasahovala do hmatníku - vyrábí se po 5 mm délkách tak něco vybereš, kdyžtak připiluješ, přiřežeš... 2 cm je dost aby to drželo - ale poctivě vyvrtat celou délku správným průměrem vrtáku, mohlo by to jinak prasknout... Svěrkou to stáhneš "patka-hmatník" - hmatník samozřejmě vypodložíš mezi pražce nebo měkkým dřevem přez ně... Pokud je to odchlíplé i od korpusu - viz foto, tak opět bud'to dlouhá svěrka přez celý korpus (já třeba takovou mám) ale opatrně, nebo omotat pořádným špagátem a "zaškrtit".
Ne, na korpusu patka naštestí drží, ale mám to prasklé v tom vodorovném spoji mezi patkou a krkem a doufejme, že když dám vrut odspodu, takže to jeho špička končící pod hmatníkem udrží.
Jenom nevím, jestli raději silnější vrut s uříznutou špičkou a předvrtat až skoro k hmatníku, nebo jestli vrut neupravovat, aby to dostatečně drželo právě na jeho konci, ale při šroubování třeba neprasklo ...
Jenom nevím, jestli raději silnější vrut s uříznutou špičkou a předvrtat až skoro k hmatníku, nebo jestli vrut neupravovat, aby to dostatečně drželo právě na jeho konci, ale při šroubování třeba neprasklo ...
Tenor saxofon Amati
Trubka Amati Excelent
Tenor saxofon Amati
Trubka Amati Excelent
(jen bych si dovolil zopakovat, ze to musi drzet i jen slepeny (plocha je to velka dost), akorat se musis nejak vyporadat s tim lepidlem, co brani dosednuti ploch. prehanet to kvuli strunam s velkym tahem nema moc smysl, protoze to pak stejne odnese ozvucna deska a krk...)
Jo to bych moc rád, kdyby to raději drželo jen slepený, ale už tenkrát asi bohužel použili nějaký špatný lepidlo, že ulítla napřed i ta kobylka, ale bohužel mám doma dost vlhko (hlavně v zimě, když se nedá moc větrat, teď třeba 67% ale někdy i 72%) a to tomu asi taky moc nesvědčí.
Už je krk asi ohnutý, že mezera zůstává i s povolenýma strunama, ale na vyčištení obou lepidel je místa málo a tou mezerou bych nerad mechanicky poškodil rovnost těch ploch, aby to pak nesedělo ještě hůř, tak nevím, jak ta stará lepidla opravdu důkladně vyčistit ...
Za moc velkou plochu to teď nedrží a samozřejmě mám hrůzu z toho, kdyby to povolilo celé, jak by asi dopadl hlavně hmatník ;-(.
Safra, už bych to měl nejraději hotové, ale než se do toho pustím znovu, tak te%d už raději "2x měř a jednou řež, tedy vlastně lep"...
Už je krk asi ohnutý, že mezera zůstává i s povolenýma strunama, ale na vyčištení obou lepidel je místa málo a tou mezerou bych nerad mechanicky poškodil rovnost těch ploch, aby to pak nesedělo ještě hůř, tak nevím, jak ta stará lepidla opravdu důkladně vyčistit ...
Za moc velkou plochu to teď nedrží a samozřejmě mám hrůzu z toho, kdyby to povolilo celé, jak by asi dopadl hlavně hmatník ;-(.
Safra, už bych to měl nejraději hotové, ale než se do toho pustím znovu, tak te%d už raději "2x měř a jednou řež, tedy vlastně lep"...
Tenor saxofon Amati
Trubka Amati Excelent
Tenor saxofon Amati
Trubka Amati Excelent
a krk se da srovnat taky (teplem. uz se tu o tom nekolikrat mluvilo ... nedavno tu nekdo popisoval to, jak to dokazal i jen s fenem (jakoze bez horkovzdusne pistole).)VladaS píše:Už je krk asi ohnutý
edit: mechanicky odstranit to nepujde? (neco jako lamaci nuz by se tam vejit mohlo, ne? a treba to stahovat tenkou strunou ... nebude to prace na par minut ... spis tak na hodiny ... ale jit by to mohlo...)
edit2: jinak samozrejme proti sroubu nic zasadniho nemam, kdyz se to dobre provede, je to ok.
Na kraj nůž určitě vleze, ale až do konce ne - chtělo by to ještě "odtáhnout", ale to už se bojím, aby to neprasklo. Na jednu stranu bude dobré, když se to "zdrsní", ale aby se to spíš nepokřivilo a ta dosedací plocha nezmenšila.
Když to bylo chvíli slepené, tak to byla paráda, tak doufejme, že krk rovnat nebude potřeba - to si moc nedokářu představit a tak aby tam hlavně i alespoň beze strun ta mezera nebyla - zase tam špatně půjde lepidlo a bude to potřeba alespoň na hvíli udržet ohnuté.
Když to bylo chvíli slepené, tak to byla paráda, tak doufejme, že krk rovnat nebude potřeba - to si moc nedokářu představit a tak aby tam hlavně i alespoň beze strun ta mezera nebyla - zase tam špatně půjde lepidlo a bude to potřeba alespoň na hvíli udržet ohnuté.
Tenor saxofon Amati
Trubka Amati Excelent
Tenor saxofon Amati
Trubka Amati Excelent