S nylonkama k táboráku

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Veru

S nylonkama k táboráku

Příspěvek od Veru »

Zdravím všechny, potřebovala bych poradit.

Před půl rokem jsem se začala učit hrát na kytaru, nejdříve na půjčené španělce, pak jsem dostala svojí a půjčená mi zůstala "na cestování" Když už jsem se konečně prokousala začátky a přestávám se bát vylézt se svým "uměním" mezi lidi, tak jsem začala pročítat fóra, jak s kytarou na čundrech, na vodě, apod...

No a nastalo zděšení, když jsem zjistila, že s nylonovýma strunama a tudíž s dvouma španělkama, které mám doma, zvukově téměř nebstojím, jak jsem pochopila... nemluvě o různých hláškách o rozlaďování u ohně a ve vlhku... :shock: Nejsem žádná odbornice, jen si ráda sednu k ohni a zazpívám, teď už i jakžtakž zahraju, ale prakticky nemám od koho čerpat nové poznatky :)

Takže jsem se chtěla zeptat na názory, jak to teda vlastně je a popřípadě jestli jsou nějaké nylonky, které budou mít výraznější zvuk, aby mě bylo alespoň trochu slyšet... kovové dávat nechci a co jsem slyšela, tak na španělku ani nepatří, takže jí nebudu ničit no a další kytaru si fakt koupit nemůžu, to by mě doma vyhodili...

Předem děkuju za názory.
Paris
Rádce

Re: S nylonkama k táboráku

Příspěvek od Paris »

ja si nemyslim, ze spanelka zvukove neobstoji. naopak, u nekterych nastroju mam pocit, ze bezne kytary bezpecne prehrajou. zvukove je to trochu neco jinyho, to ano, ale urcite to ma svoje kouzlo. tvrdsi struny zkusit muzes.

mimochodem ... kdyz budes kytaru nesmele lechtat (nerikam tim, ze je to tvuj pripad, to nemuzu vedet), nepomuzou ti zadny struny, ani turbovrtulovy.
Ctibi

Příspěvek od Ctibi »

nylonové struny které se dávají na španělku samozřejmě mají jiný zvuk než kovové. Hraje se na ně spíš klasika, ale rozhodně si nemyslím, že je to tak hrozné, aby si s tím nemohla hrát mezi lidmi a navíc u táboráku kde bude určitě i nějaká lahvinka :D . Nehledě na to, že většina lidí co na nic nehraje ani nepozná rozdíl, když je nebudou mít na dvou kytarách vedle sebe... Jinak ohledně rozlaďování. Pokud budou dobře natažené, tak by to neměl být žádný problém. :)
...EDGE...

Příspěvek od ...EDGE... »

Da se to v pohode ;)
A kdyz se bude rozladovat, tak ji naladis, ne? Aspon si procvicis sluch.
rocky77

Příspěvek od rocky77 »

Jak psali hoši výše - jde to a zvláště v případě lahodného zpěvu budeš určitě oceněna :)

Nicméně ideální to samozřejmě není - je to jako by sis koupila enduro, tedy motorku konstruovanou pro jízdu v terénu...taky s ní můžeš vyjet na dálnici, ale kvality jízdy jako na silniční motroce s ní nedosáhneš... (doufám, že mne tu teď neukamenuje nějaký majitel cestovního endura, který s ním projel celou Evropu :D )

Problém podle mne může nastat v případě, kdy se sejdete u ohně dva (nebo více) a druhý nástroj bude westernovka (dreadnought, jumbo,...) - pokud ten druhý nástroj nebude nenaladitelný střep a/nebo příslušný plejer nebude mít 2 promile v krvi, takže netrefí žádnou strunu, nebude podle mne srovnání vašich nástrojů vyznívat ve Tvůj prospěch...protože prostě španělka není primárně určena pro druh hudby, který se běžně u táboráků hraje... Nicméně nikterak nepochybuji o tom, že se zde na fóru zcela určitě najde někdo, kdo bude tvrdit, že právě kombinace kovu a nylonu bude pro vaši ohňovou seanci tím pravým osvěžením... :D

Ale jak už bylo řečeno - ničeho se neboj a klidně hrej :wink:
Seagull 25th Anniversary Mahogany Spruce
...EDGE...

Příspěvek od ...EDGE... »

No ja spis doplnim, ze pokud hrac na dreadnought nebude nejaky hidiot bez jakehokoliv meritelneho citu v pravacce, tak to nebude problem.
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Budeš řešit 2 menší problémy, ale klidně do toho jdi, na to si zvykneš.

a) Nylonové struny samozřejmě obecně víc reagujou na změny teplot - a ohňová klasika je do obličeje 40 stupňů, v zádech 8. :) Tak se s tou kytarou, když už si ji vezmeš do rukou prostě moc nevrť, netoč a nechoď s ní čurat. :) :wink: Pokud nemáš absolutní sluch, určitě by ti pomohlo si pořídit klipsovou ladičku (ceny levných jsou kolem 300 a normálně fungujou, stačí pro jistotu zkusit na krámě) a prostě ji při produkci furt mít připnutou na hlavě kytary a pohodlně a rychle se doladíš mezi písničkama a nebudeš rozjeté kamarády žádat o ztišení. :wink:

b) Nylonka není samozřejmě tak průrazná jako westernové kytary, hraje v nižších středech, ale žádný fatál to není, to jsou jen takové řeči. Když se do ní opřeš a kultivovaný spoluhráč s velkým jumbem jen minimálně ubere (nebo si vezme měkčí trsátko), bude to úplně v pohodě a dokonce by se dalo na tom základě zajímavě pracovat s dynamikou a barvama kytar, ale to už je další level. :wink:
Ol'Dawg
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/martink52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ol'Dawg »

Možná by nebylo od věci napsat něco méně chlácholivého...

Já bych s nylonkama k táboráku nešel. Je ovšem otázka, jestli bych vůbec šel k táboráku zrovna hrát, ty "táborákovky" ani moc nehraju, možná ani nejsem kompetentní se k tomu vyjadřovat. Španělku nevlastním, není vhodná na to, co hraju. Myslím, že vhodnější by byla nějaká laciná překližka s kovovýma strunama. Jestli hraješ častěji u táboráku nebo v hospodě, asi by se vyplatilo pouvažovat o menší investici.

Opírat se do španělky, no nevím, nevím. Přetlačovat se s dreadnoughtem nebo jumbem s třináctkami je prohraný boj, stejně tak bych nespoléhal, že majitel takového nástroje se bude galantně krotit celou dobu, co prosedíte u ohně :-)

Snad by nebylo marné si půjčit něco jiného, než španělku a osahat si kovové struny. Nejlepší je sama zkusit, je to určitě lepší, než číst příspěvky ve fóru...
Hrajete dobře, když vám to připadá snadné.
Cort Gold Edge LE + L. R. Baggs Anthem
AER Alpha
http://www.kytara.net
Diwian

Příspěvek od Diwian »

1. nylonové struny se mně u ohně s chladnem v zádech nerozlaďovaly (a navíc na to většinou nehledíš)
2. pro hru jednoho hráče jsou vhodnější kovové struny
3. pokud hraješ s někým jiným, nylonky se kovovkama myslím pěkně doplňují (a není problém použít trsátko pro zvýraznění)

Mám rád specifický zvuk nylonek a pohodlnou hru na ně, takže pro španělku jsou jasná volba.
jakub.kubaaa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jakub.kubaaa »

Rozlaďuje se všechno a stejně tak se dá u ohně hrát v podstatě na cokoliv ;) Takže bych se netrápil otázkami prosazování a neprosazování kvůli strunám.
"Nezáleží na co hrajete ani přes co hrajete, ale jak hrajete" R. Hladík
Obrázek
viwalda
Bandzone: sklad by walda

Příspěvek od viwalda »

Přesně tak, nylonky na španělku patří a mají krásnej zvuk a k ohni já raději vždy španělku. Hrál jsem leta u ohně písně Karla Kryla i nějakej ten bigbítek a musim říci, že s chlastem pod nohama je úplně jedno jestli máš španělu s nylonkama anebo western s kovákama, já měl raději tu španělku a s trsátkem jsem byl slyšet dost a hlavně jde o zpěv, takže pokud nejsi virtuozka, tak tě většina lidí s promilema pořádně ani nevnímá. Jim jde o to si hlavně zakdákat. A kup si, jak již někdo zmiňoval ladičku na klip a je to vyřešený.
Já jsem kdysi prodal španělku abych si k ohňum koupil westernovku a do dnes toho lituju. Už zase sháním španělku.
vwld...el.kytara WASHBURN wl14+RM pickups(krk:colour sound+kobyla:custom alnico)+PRS SE 24 custom+GODIN A6 ultra+dreadnougt IBANEZ pf 20...
BOSS RC 20 looper+DIGITECH Timebender..TC ELECTRONIC corona chorus..RADIAL London Bones dist. ..HOT CAKE dual(replika Matěj Dupal)..MICHALÍK wah/volume..ROLAND cube 40XL...
SHURE PG58..TC HELICON voiceton..ZOOM H1...kabeláž:WIDARA cables xxl ,homemade aj...trsátka G. Dennis 0,88...sluchadla AKG K403...
http://bandzone.cz/skladbywalda
http://bandzone.cz/zor
Horča

Příspěvek od Horča »

A nebo je tu jedna opomíjená možnost: Vyprdnout se na nylonky a sehnat si čundrspeciál :D
pehve

Příspěvek od pehve »

Struny neřeš, prostě přijdi, sedni a hrej. Jestliže máš čím zaujmout, tak budou lidi poslouchat a zpívat, Když ne, budou se bavit po svým, bude kravál a to ti nepomůže ani kov.
Veru

Příspěvek od Veru »

rocky77 píše:Jak psali hoši výše - jde to a zvláště v případě lahodného zpěvu budeš určitě oceněna :)

Nicméně ideální to samozřejmě není - je to jako by sis koupila enduro, tedy motorku konstruovanou pro jízdu v terénu...taky s ní můžeš vyjet na dálnici, ale kvality jízdy jako na silniční motroce s ní nedosáhneš... (doufám, že mne tu teď neukamenuje nějaký majitel cestovního endura, který s ním projel celou Evropu :D )
Tak tohle přirovnání je mi blízké :lol: dva roky jsem na enduru jezdila, těžké do terénu a na silnici si to člověk neužije... teď mám Bandita a terén prostě neřeším 8) z toho usuzuju, že stejně jednou dospěju ke koupi ještě další kytary "do terénu"

Děkuju za názory, zatím neuvažuju o tom, hrát s někým ve dvojici nebo ve více lidech, tak se asi nemusím bát nějakého porovnávání :) no a když by na to přišlo, tak ať si ten/ta "druhý" teda zahraje, a já si odpočinu :lol:

Tenhle víkend jsem hrála v bandě asi 10 lidí, takže to mě přesvědčilo, vibrační ladičku už jsem koupila :lol: a s tím, jak mě bylo slyšet - trsátko to spravilo :)

Další křest ohněm bude za 14 dní ve sklípku, ale tam jim po určité době bude asi všem úplně jedno, jestli hraju nahlas, potichu, dobře, špatně, falešně... :lol:
Atreadis

Příspěvek od Atreadis »

Jsem dítě normalizace a základ kytarový hry prostě frčel přes táborákový sedánky - španěla byla klasika, protože kytar s velkým tělem byl naprostej nedostatek.
Španěla je konstrukčně dělaná na nylonové struny, jinak se bortí - klasické španělkové smrti s kovovkama se vyznačují utrženou kobylkou. Je dobré si také uvědomit, že na nylonové struny trsátková hra nepatří :?
Pro mě mají ale španěly u ohně svůj půvab a poetiku. Normalizační cremony vydržely hodně - včetně 10-tkových kovovek :twisted: Je v tom kus romantiky a fandím tomu.
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

Atreadis píše:Jsem dítě normalizace a základ kytarový hry prostě frčel přes táborákový sedánky - španěla byla klasika, protože kytar s velkým tělem byl naprostej nedostatek.
Španěla je konstrukčně dělaná na nylonové struny, jinak se bortí - klasické španělkové smrti s kovovkama se vyznačují utrženou kobylkou. Je dobré si také uvědomit, že na nylonové struny trsátková hra nepatří :?
Pro mě mají ale španěly u ohně svůj půvab a poetiku. Normalizační cremony vydržely hodně - včetně 10-tkových kovovek :twisted: Je v tom kus romantiky a fandím tomu.
Odpovídáš na víc než rok starý příspěvek. :D
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Když už se exhumovalo tohle vlákno, tak sem připíšu svoje.
Typ nástroje by měl být dán hlavně stylem a žánrem hry. Pokud se tu bavíme o ohni, tak předpokládám hraní nějakých doprovodů přes všechny struny typu "pionýrák" či "pochoďák" :lol: A to bude souboj Davida s Goliášem.
Korpus španělky - nylonky - prsty, kontra dreadnought - kovové .013 - trsátko, je o 3 třídy úplně jinde.
Nemyslím obecně, ale hlasitostí. Takže španěla je fajn, ale v hlasitosti s westernkou neobstojí.
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Bez jakékoli provokace k dalšímu řešení jen poznamenám, že ovšem hlasitost není všechno. :)
Nylonka je super i u ohně a krásně pohodlně se na ni hraje obzvláště lidem s nenasvalenými prsty. :wink: Jasně, že westernovou kytaru nepřeřve, ale k příjemné kooperaci stačí ohleduplnost a kultivovanost spoluhráčů. A že by se na nylonové struny muselo hrát pouze prsty/nehty je samozřejmě už dávno zbořený mýtus.
shoooter

Příspěvek od shoooter »

cherreda píše:Bez jakékoli provokace k dalšímu řešení jen poznamenám, že ovšem hlasitost není všechno. :)
Nylonka je super i u ohně a krásně pohodlně se na ni hraje obzvláště lidem s nenasvalenými prsty. :wink: Jasně, že westernovou kytaru nepřeřve, ale k příjemné kooperaci stačí ohleduplnost a kultivovanost spoluhráčů. A že by se na nylonové struny muselo hrát pouze prsty/nehty je samozřejmě už dávno zbořený mýtus.
30 zpívajících lidí s dvojkou v žíle jsou ohleduplnost a kultivovanost sama :lol:
A čím tedy doporučuješ hrát na nylonky, když né prsty? Trsátkem, prstýnky ... ???
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Vzhledem k tomu, že jsem podobně zbytečnou odpověď jsem čekal :wink: , tak jsem přece předem napsal, že dále neřeším.
Ale tak jo - doporučuju cokoli, co bude komukoli vyhovovat a dobře znít. Trsátka, prstýnky... je to fuk, jde o výsledek a ne o opakované nesmysly.
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“