Ake prenosne digitalne piano s mechanikou blizkou klaviru?

Klavíry, keyboardy, digitální piana, syntezátory, ...
Odpovědět
havoc

Ake prenosne digitalne piano s mechanikou blizkou klaviru?

Příspěvek od havoc »

‌‌
Naposledy upravil(a) havoc dne 27.08.2018 15:21, celkem upraveno 1 x.
PtJaa
Moderátor

Re: Ake digitalne piano s mechanikou blizkou klaviru?

Příspěvek od PtJaa »

Ahoj,

1, Zajdi do co nejvíce obchodů a vyzkoušej všechno, co můžeš. Po 10 letech hraní na akustiky - možná se ti nebude líbit nic...aspoň při tvém rozpočtu.

2, Požaduješ opravdu oddělenost od stojanu (tj. "slab" provedení - jako Yamaha P155 nebo Kawai MP6 - sorry že neznám český název) nebo ti stačí, že se piano dá za 5 minut rozebrat - to jdou všechny? Protože překvapivě jsou často konzolová piana levnější...asi proto, že "slaby" používají spíš profesionální muzikanti. Navíc ke "slabu" budeš muset dokoupit stojan a pedál (a pozor, často jen v dražší variantě trojpedálu podporuje half-pedaling)

Příklad možností, co je v eshopech (ale koupit můžeš stejně jen to, co vyzkoušíš v opravdovém obchodě):
CASIO PX-135 - slab - 650Eur - nutno dokoupit stojan a pedál
Korg 170/250 - slaby - 580/660Eur - nutno dokoupit stojan a pedál
Kawai CL-36 - 925Eur - kompaktní konzole - nejlevnější piano s Kawai RHA mechanikou
Roland F-120 - 977Eur - kompaktní konzole
Yamaha YDP-161 - 1025Eur - konzole - nejlevnější piano s Yamaha GH mechanikou

Hodně štěstí při zkoušení a napiš, co jsi zkusil a jaké jsou tvé dojmy!
PtJaa
Moderátor

Re: Ake prenosne digitalne piano s mechanikou blizkou klaviru?

Příspěvek od PtJaa »

Ještě něco - pro testování si vezmi s sebou co nejkvalitnější sluchátka (+redukci na tlustý/normální jack) a nastav vždy hlasitost na stejnou (klavírní) úroveň. Vůbec neposlouchej na repráky, jsou nepoužitelné. Taky pomáhá hrát chvíli bez zvuku, jen pro pocit z klávesnice.

V mém návrhu - Casia a Korgy jsou levná varianta, mě se víc líbilo Casio. Uvedené Kawai, Yamaha a Roland jsou nejlevnější rozumné piana špičkových výrobců, a záleží na vkusu. Kawai a tohohle Rolanda jsem ale ještě nezkusil, přitom o Kawai se říká, že má nejklavírnější mechaniku. Takže jestli ho někde najdeš, napiš, jaké bylo...:-)
Naposledy upravil(a) PtJaa dne 19.03.2012 13:40, celkem upraveno 1 x.
Kawai CA65 :: Galaxy Vintage D, Vienna Grand a Giant :: Pianoteq 5 Stage :: Kontakt :: Reaper
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Určitě taky doporučuji ohmatat si to nejdříve v krámě.
Jinak, já mám Korg SP-250 a jsem s ním spokojen. V podstatě splňuje tvá základní kritéria.
U Thomanna jej teď mají tuším v akci za 658€.
Případně v setu i se sluchátky, stoličkou a futrálem za 735€.
Pořizoval jsem ten set před rokem a zdá se mi v pohodě, akorát futrál je trochu větší, ale lepší, než kdyby to bylo naopak.
Přeji dobré pořízení.

P.S.: ještě bych poopravil PtJaa - ke Korgu SP-250 je stojan i pedál dodáván
havoc

Příspěvek od havoc »

‌‌
Ivan.ps
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivan.ps »

Ja by som odporúčal sledovať bazár. Ja som minulý týždeň doniesol domov bazárového Rolanda RD-300sx za 700,00 Eur. Tento Roland síce nemá repráky, ale určite to za tie peniaze stálo. Myslím že super nástroj s relatívne kvalitnou mechanikou za slušné peniaze.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Klaviatura u digitálních pian v této cenové relaci je dle mého názoru téměř vždy měkčí než u akustického piana. Ale rozdíl není až tak markantní a přizpůsobivý hráč to až tak neřeší.
A ještě upozorňuju, že pokud koupíš piano se zabudovanýma reprákama (každé kilo navíc se počítá), tak se při přenášení bez pomocníka dost nadřeš. Já mám 80 kg a to piano sám sice unesu (ve futrálu přes rameno), ale ve dvou se to lépe táhne ;). Tím nechci říct, že se nenadřeš, když to repráky mít nebude. Je třeba kouknout na uvedenou hmotnost u každého typu zvlášť. Ono se to unést dá, ale pěkně blbě si budeš sám otvírat dveře :D.
PtJaa
Moderátor

Příspěvek od PtJaa »

Hendrek: Dík za opravu.

Havoc:
Stejná mechanika na slabu a na konzoli je stejná (překvapivě). Nicméně ten slab pak bývá dražší (nepočítám Casia a Korgy). Viz nejlevnější zástupci stejné mechaniky:
Yamaha GH mechanika - Konzole YDP-161 - 40Kg - 990Eur
Yamaha GH mechanika - Slab CP33 - 18Kg - 1060Eur
Kawai RH mechanika s Ivory povrchem - Konzole CL-36 - 36.5Kg - 888Eur *
Kawai RH mechanika s Ivory povrchem - Slab MP-6 - 21.5Kg - 1399Eur

Všechny kladívkové mechaniky i na levných piánech kladou "odpor", který je v mezích toho, co můžeš potkat u normálních klavírů - tj. jsou pianina s těžší mechanikou než mají Casio nebo Yamaha(které ji mají relativně těžkou) a jsou křídla s lehčí mechanikou než mají Rolandy (známé lehkou mechanikou). A k současné hodnotě odporu došli časem podle reakcí uživatelů. Důležité je, jak ti vyhovuje, a umožňuje přesné a expresivní hraní - což musíš vyzkoušet sám. Jako pomocné vodítko se ale často říká aspoň GH nebo RH mechaniku, a Kawai má prý v mechanice docela náskok.

Ke sluchátkám -zcela určitě zkus najít něco lepšího. Mám doma YDP-161 a s Kossy Porta Pro (podobná cena) se to nedalo poslouchat. Přehnané basy a nudné středy a výš. Po koupi Sennheiserů 558 byl rozdíl nesrovnatelný.

CP33 - to vypadá hodně dobře, pokud ti bude vyhovovat. Hodně recenzí a názorů najdeš na http://www.pianoworld.com, když zadáš CP33 do vyhledávání.
Vtipné je, že ceny v USA a u nás se hodně liší. Tam mají zdaleka nejlevnější piáno s GH klávesnicí P155 (snad 800 dolarů), proto ho furt doporučují. Tady je P155 celkem drahé a nejlevnější slab je CP33. Rozdíl mezi CP33 a P155 není velký, klávesnice stejná, CP33 nemá repráčky a má 3 místo 4 layerů zvuku a má lepší funkce pro vystupování (je to stage piano).

To Ivan.PS: Gratulace k výhodné koupi :-)
Naposledy upravil(a) PtJaa dne 19.03.2012 21:54, celkem upraveno 1 x.
Kawai CA65 :: Galaxy Vintage D, Vienna Grand a Giant :: Pianoteq 5 Stage :: Kontakt :: Reaper
havoc

Příspěvek od havoc »

‌‌
PtJaa
Moderátor

Příspěvek od PtJaa »

Máš pravdu, CP33 má hezkou cenu a zní slibně. Promiň že jsem na ni předtím zapomněl (měl jsem zafixováno, že 155 je levnější).

Sluchátka - Každý doporučí něco jiného. Existují podobné, ale hodně levnější (Sennheiser HD518). Že mám HD558 je spíš náhoda, ale jsem s nima spokojený. Stojí to za rozdíl v ceně? Nevím. Jinak - podle nějakého návodu na internetu na zlepšení HD558 jsem si z nich vyndal jakési kousky gumy, takže jsou ještě otevřenější než od výrobce :-).
havoc

Příspěvek od havoc »

‌‌
PtJaa
Moderátor

Příspěvek od PtJaa »

Havoc:
Podle tvého popisu je ten bounce efekt asi způsobený stojanem. Dalo by se to zjstit tak, že bys to stage piano položil na chvíli na zem - efekt by měl zmizet. S dobrým stojanem by mechaniky stejného názvu v slabu a konzoli opravdu měly fungovat stejně.

"Lepení se" GH mechanik Yamah na začátku chodu je častá výtka, kterou k nim lidé na fórech mají. Kawai prý tenhle problém nemá.

Nemám žádný přístup k akustickým klavírům a vzpomínky na pianino v dětství jsou vybledlé :-), ale myslím, že by se odpor klávesy při (pomalém) stláčení moc měnit neměl - snad jen že v půlce chodu se zapojí damper. Třeba je to na křídlech jinak? Odpor samozřejmě musí hodně záviset na rychlosti zmáčknutí - klávesy musí mít velkou "setrvačnost", na které se podílí i zpřevodovaná kladívka. Toto kladívkové mechaniky digitálů řeší, mají kladívka, jen nebuší do strun.

"Dřevěné" klávesy u Yamah myslím nejsou dřevěné, mají jen plátky dřeva po stranách pro estetický dojem. Viz http://www.pianoworld.com/forum/ubbthre ... 30168.html. Něco jiného je RM3 mechanika u Kawai, ta je opravdu dřevěná a následně i jinak mechanicky vyřešena. Nejlevněji je v CA-13 za 1600Eur...
Tedy nejlepší mechanika od Yamahy je taky dřevěná, ale není v CP1. Je v Avant Grandech (od 6000Eur) a je mechanicky identická s jejich koncertními křídly - včetně možnosti seřizování.

Co se týče Kawai - také mě štve, že je nikde nevidím. Zato Yamah mají všude mraky. Kdybych bydlel v Bratislavě, udělal bych si výlet do Vídně...
gubee

Re: Ake prenosne digitalne piano s mechanikou blizkou klavir

Příspěvek od gubee »

Ahojte,
zvažujem kúpu digitálneho piána a do finálneho výberu sa dostali Yamaha CLP-430 a Kawai CN34. Cenový strop som nastavil na 1500 € max, viac ani o cent :) Poprosil by som Vás o objektívne nezaujaté porovnanie a zdôvodnenie "pre" a "proti", bol by som nesmierne vďačný.
A ešte jedna otázka - viete mi prosím Vás poradiť, pre prípad "co kdyby" osvedčený (pozáručný) servis pre Kawai?
Ďakujem za odpovede.
PtJaa
Moderátor

Příspěvek od PtJaa »

Ahoj,
To se těžko objektivně porovnáná, většina rozdílů zavisí na osobních preferencích.
100x více se dozvíš, když dojedeš někam, kde jsou oba, a vyzkoušíš je.
Moje shrnutí by bylo asi nějak takhle:

Klaviatura - CN34 má RH2, CLP430 má GH3. Obě jsou umělohmotné s 3 senzory. CN34 má proti CLP430 navíc ivory povrch a simulaci let-off. Která klaviatura se ale bude líbit více tobě, zjistíš, až když je vyzkoušíš.

Zvuk piána - znějí různě :) . Nejlépe poslechnout si na YouTube.

Kvalita reproduktorů - Nemohu posoudit (v prodejnách zkouším na sluchátka).

Další funkce: CN34 má fůru dalších zvuků a rytmů. Oba mají stejnou konektivitu. CN34 umí nahrávat/přehrávat MP3 (oba umí WAV).

Můj osobní názor: kdybych si měl vybrat mezi těmito dvěma, volil bych CN34 (čistě subjektivně mírně preferuji klaviaturu i zvuk), čistě osobně bych si ale možná buď připlatil na CA15, nebo bych si koupil CN24, které má stejnou klaviaturu a zvuk (ale menší reproduktory), a zbytek bych investoval do slušných sluchátek a případně dobrého virtuálního piána (pouze subjektivní preference, ne pokus o univerzální radu :-) )

Servis: bohužel nemám zkušenost, při hledání bych začal dotazem distributorům (viz seznam na stránkách Kawai)
gubee

Příspěvek od gubee »

Ahoj,
v prvom rade Ti ďakujem za cenné rady a názory :)
Pokiaľ by som chcel vyskúšať v reáli obidve piána, tak obávam sa, že trochu si zacestujem :D No asi sa tomu nevyhnem.

Podľa tých mrte článkov a webov čo som prečítal, si ma len uistil ohľadne môjho výberu. Pozrel som si aj Tebou spomínanú CA15-tku, no tá už je nad schválený finančný limit (ktorý je už beztak na doraz našponovaný).

Ohľadne CN24-ky, začal som spočiatku u nej, no na 34-ku ma zlákal ten ešte prijateľný cca 180-200 € príplatok, ktorý má podľa mňa adekvátnu pridanú hodnotu. Slúchadlá mám podľa mňa celkom obstojné - Sennheiser HD595, takže s tým problém IMHO nebude.

No a ten servis skúsim pozisťovať u ofiko dovozcu, ale pevne verím, že ho nebudem potrebovať ;)
Odpovědět

Zpět na „Klávesové nástroje a syntezátory“