Engl Blackmore přelampování - výběr vhodných lamp

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
kramer

Engl Blackmore přelampování - výběr vhodných lamp

Příspěvek od kramer »

Zdravím, mám Englíka RB 3 roky a už musím přelampovat. Nikdy jsem nepřelampovával zesík a tak jsem vás chtěl poprosit, jestli byste mi poradili z vlastní zkušenosti, jaké lampy použít jak v předzesíku, tak v koncáku a čemu se vyvarovat. Slyšel jsem právě, že v předzesíku hodně záleží, v jakém pořadí lampy osazovat, že prý to má velký vliv na výsledný zvuk a nebo že přelampovat jen konec a předzesík neřešit. Hrajeme s kapelou metalovou muziku, proto bych chtěl spíš ostřejší agresivnější zvuk.
Díky za rady.
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Re: Engl Blackmore přelampování - výběr vhodných lamp

Příspěvek od bubucci »

A odkud chceš brát lampy ? Od nás nebo budeš objednávat z ciziny ?
Wohma tady někde zmiňoval, že se mu líbila 5771 na pozici V1. Tam má největší vliv na zvuk a tam se dá s tím dá potom i špěkulovat. Klasika je 12AX7. V2 je gain stage a tam nevím, jak velký to má vliv na celkový zvuk. V3 a V4 bych už tolik neřešil.
Fade
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/fade
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fade »

Já tam mám normálně v konci 4x Sovtek 5881WXT a v předzesilovači mám Engl ECC83 a zvuk jako tank ;)
Skervesen 4AP Custom Shop
Fender American Standard Telecaster
Ibanez S series - (Fishman Fluence Modern)
Kemper Profiler + Kemper Remote
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Ta 5751ka v prvni pozici je fajn, ne ze by to zasadne zmenilo zvuk, neslo o nejakou zasadni zmenu, ale spis jemne vylepseni charakteru zkresleni. Koncovky ber takovy, jaky sezenes, u nas se moc vybirat neda. Originalne tam ENGL strka vyberovy Sovteky, tedka nove mozna nejaky cinsky vyberovy. Kazdopadne koncovy lampy podle me (zvlaste u ENGLa) nebudou mit zasadni vliv na zvuk, pokud tam nedas treba jinej typ.
Naposledy upravil(a) Wohma dne 20.03.2012 23:26, celkem upraveno 1 x.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
MrDeathCZ
Bandzone: http://bandzone.cz/targetattack

Příspěvek od MrDeathCZ »

Mám stejnýho mazla a u pana Horkého jsem nechal vyměnit ještě původní ENGLovské za JJ a to následně. První dvě preampovky ECC83 S (měli by mít jinší vnitřní architekturu než klasické ecc83) další dvě standart ECC83. S těmi prvními dvěmi jsme s Pavlem chvilku laborovali a ve výsledku to má hutný zkreslený zvuk, ale při tom krásně čitelný a "lampově medový". V koncovém stupni klasika JJ 6L6GC.

Pokud si nevíš rady a nemáš daleko do UH. Brodu doporučuji navštívit pana Horkého a s ním už to vyřešíš lehce, výborný přístup, solidní jednání, luxusní ceny.
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 + ....pro nás žiješ dál v našich srdcích Petře!!
kramer

Příspěvek od kramer »

Chtěl bych lampy spíš z dovozu, protože jsou prý kvalitnější. Do koncáku bych byl pro jednu z těhle dvou variant:

http://www.hudebniraj.cz/kytary/lampy/l ... -6l6gc-str

http://www.hudebniraj.cz/kytary/lampy/l ... na-dvojice

Jsou to právě německé lampy testované a výběrové, takže kvalita nejspíš OK, jen do toho předzesíku ještě nevím, asi bych pořídil taky tyhle TAD lampy.
A Blackmore má stálý nebo štelovatelný BIAS? Jestli je potřeba to dát odborníkovi a nebo jestli si je klidně můžu vyměnit sám.
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Je treba to postelovat. Leda ze bys menil za origo ENGL lampy se stejnym cislem, ale i v takovem pripade je asi lepsi, kdyz se na to mrkne odbornik.

Jinak TAD mi neprijde jako etalon kvality, pokud chces opravdu peckovni koncovky, tak si objednej napriklad SED "winged-C" lampy, dobry veci jsem slysel i na tung-soly. Primo na Tube Amp Doctor oboji maji.
Mimochodem sam ted budu potrebovat koncovky, tak se mi kdyztak ozvi, mohli bychom zkombinovat objednavku. Ale asi by se to vyplatilo jenom tehdy, pokud jsi z okoli Brna, nebo sem aspon mivas cestu.
Somnus Aeternus
kramer

Příspěvek od kramer »

Bohužel jsem pražskej, takže to asi neklapne , ale jestli můžeš, pošli mi sem odkaz, jaký a kde budeš kupovat, nechám se inspirovat :)
kramer

Příspěvek od kramer »

Nepotřebuju zase lampy v maximální třídě, u těchhle mě zaujalo, že jsou německý, stejně jako Engl. Nevím ale, jaký je pak rozdíl mezi levnějšími a dražšími, jestli je to jen spolehlivosti a životnosti a nebo jestli si člověk připlácí právě za určitý a konkrétní charaktér zvuku.
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Ja prave budu brat asi u TAD, protoze Tung Soly sice v GESu maji, ale neverim jejich parovani.
Somnus Aeternus
kramer

Příspěvek od kramer »

Vypadá to, že asi taky půjdu do těch TAD, jak sem posílal odkaz, jen nevím, jestli ty dražší a nebo ty levnější, podle popisu jako laik moc rozdíl nepoznám.
Do předzesilovače bych asi pořídil tyhle lampy:

http://www.hudebniraj.cz/kytary/lampy/l ... vaci-lampa

Myslíš, že je rozumný a nebo naopak zbytečný, abych kupoval tyhle lampy všechny 4 a nebo to nakombinovat 2+2 s obyčejnýma ECC83?
Nebo mě ještě napadlo pořídit na V1 tuhle lampu:

http://www.hudebniraj.cz/kytary/lampy/l ... c83-12ax7a

Zbytek bych pak doplnil buď ECC83 a nebo ECC83c, ale mám trochu strach, že bych s tou lampou na V1 měl až moc středovej zvuk a já bych raději něco klidnějšího metalovějšího, protože Engl sám o sobě je středovější :)
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Prelampovavat preampovky je predevsim zbytecny, pokud s nima nemas nejakej problem.
Somnus Aeternus
kramer

Příspěvek od kramer »

Říkal jsem si právě, že po 3 letech to přelampuju celý, i s předzesíkem, ať mám zase na pár let klid. A už mám jasno, budou to tyhle lampy:
Koncák:
http://www.hudebniraj.cz/kytary/lampy/l ... a-ctverice
Předzesík V1 + V2:
Předzesík V3 + V4:
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Panenko skákavá, Krameri, radost číst tohle Tvé vlákno. Jestli Ti aparát hraje, tak do toho nešahej a nic neměň! Tím spíš lampy v předzesilovači.
Žádná továrna na lampy TAD neexistuje! A už vůbec ne v Německu. Je to pouze obchodní společnost, která si někde v Čung Wan Zadní Lhota u Bambusového háje objedná kontajner elektronek, na které ji Číňani natisknou co si vymyslí, tedy v tomto případě tři kouzelná písmenka "TAD" a skvělé lampy pravé německé kvality se můžou nalodit a poslat do Evropy. A celé woodoo dovrší záříkávadla o partě těch nejgeniálnějších vědců vybavených nejpřesnějšími měřícími zařízeními, kteří dokáží za úplňku vybrat ty nejkvalitnější žárovky vhodné pro Tvého echt německého mazlíka Anděla.
Nech to hrát a přestaň pročítat internetová fóra, akorát si motáš hlavu. Až lampy odejdou, poznáš to, to se neboj. Pak se obrať na nějakého skutečného odborníka, ten Ti lampy v potřebné kvalitě dodá a vymění. Za odborníka ovšem nepovažuji různé čaroděje se zkoušečkou Tesla BM 215, protože pokud jim aparát svěříš, tak si asi budeš myslet, ža máš najednou ten pravý hutný zvuk, ale budeš lampy měnit opravdu každý rok, jako spousta dopisovatelů tohoto fóra a své skvělé zkušenosti pak následně vršit na hromádku houven, jak je dobrým zvykem.
Jó, není nad lampy z dovozu. Jen ty Tuzexy, že nám kurwy kapitalisti zrušili....
kramer

Příspěvek od kramer »

Tak teď jsem se zase pobavil já :) :)
Promiň, ale už mě nebaví hrát se zahuhlaným hučícím zesíkem, když vím moc dobře, jak tenhle zesík opravdu hraje a nebudu čekat, až lampy úplně odejdou a pak budu na podiu stát jak trubka s nehrajícím aparátem,to fakt néééé. Ty asi nepotřebuješ měnit lampy, ale mě na zvuku záleží......
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Když nehraje jak má, což si dosud ani jednou nenapsal, tak to dej odborníkovi.
kramer

Příspěvek od kramer »

Hraje tak, jako když odchází lampy, už několikrát jsem tyhle charaktery změn zvuku slyšel u kámošů a známých a vždy to bylo starýma vyhranýma lampama a ANO, máš pravdu, výměnu lamp nechám na odborníkovi, co mi správně seřídí BIAS a vše potřebný :)
Kdyby mi zesík hrál tak, jak má, proč bych asi chtěl měnit lampy, jen tak pro nic za nic? Zase nemám tolik, abych jen tak vyhodil 3,5tis za přelampování:)
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Tak co tady vlastně řešíš? Odborník má pro takovéhle případy potřebnou zásobu lamp patřičné kvality a jistě Ti je dodá včetně záruky. Minimálně ušetříš na poštovném.
Čéče, potkal jsem už pár aparátů s odcházejícími lampami, a že by byl tento stav vždy doprovázen nějakým hučením si tedy nevybavuji. Spíš pokles výkonu, napískávání a pod. Jestli nebude zakopaný pes někde jinde. Kolikpak má Tvůj Ríčí vlastně nahráno? Od oka.
kramer

Příspěvek od kramer »

Mám ho 3 roky při aktivním hraní, už jsem psal v dřívějších příspěvcích. Kupoval sem novej. Na výkonu taky polevil, o tom žádná, ale zvuk už tak netlačí, je prostě už takovej nekonkrétní, trochu zahuhlanej. Používám k tomu NS2, kterej funguje výborně, k tomu kabely od Monsteru a kytaru Schectera C7. Všechno v perfektní kondici, je to prostě vyhranýma lampama....Nebo vymyslíš jinej důvod? Poradíš?
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Jak jsem psal. Dej to odborníkovi. Výkonové už asi budou potřeba vyměnit. Ovšem vsadím se s Tebou, že v předzesu budou OK. Možná tak ještě invertor. Každopádně revize všech neuškodí. Rozhodně bude vhodnější, než bezhlavá výměna všeho za čínský drek.
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“