struny na 12ti strunnou kytaru
Pravidla fóra
struny na 12ti strunnou kytaru
Dobrý den, zajímal by mě váš názor na to, jaké struny dát na 12ti strunou kytaru ? ( elektroakustika Cort MR 710 F ) Mám vybrány tyto tři adepty. Jakou tloušťku - 10 / 11 / 12
ELIXIR Bronze 80/20 nanoweb / D'Addario EXP 36, nebo by stačili D'Addario EJ 38 ?
Děkuji
ELIXIR Bronze 80/20 nanoweb / D'Addario EXP 36, nebo by stačili D'Addario EJ 38 ?
Děkuji
Re: struny na 12ti strunnou kytaru
To záleží na osobním vkusu a preferencích... Naštěstí struny nejsou až zas tak drahé (i když uznávám, že je to dosti subjektivní v závislosti na možnostech každého z nás), takže je běžné, že člověk vyzkouší 3, 5 či 10 (nebo i víc
) různých značek, typů a tlouštěk, než najde ty pravé...
S 12strunkou zkušenost nemám, ale mně osobně třeba potahované struny (Elixir, D´Add EXP) nesednou a nepoužívám je... Na druhé straně je spousta lidí, kteří si Elixiry nemohou vynachválit díky jejich životnosti...
Tady asi opravdu není jiné rady, než aby sis postupně vyzkoušel různé struny a uvidíš...
S 12strunkou zkušenost nemám, ale mně osobně třeba potahované struny (Elixir, D´Add EXP) nesednou a nepoužívám je... Na druhé straně je spousta lidí, kteří si Elixiry nemohou vynachválit díky jejich životnosti...
Tady asi opravdu není jiné rady, než aby sis postupně vyzkoušel různé struny a uvidíš...
Seagull 25th Anniversary Mahogany Spruce
Děkuji za reakci, asi vyzkouším ti D'Addaria EJ 38. Ještě takový možná blbý dotaz jaký kapodastr na 12ti strunnou kytaru, aby zněly respektive ladily struny ve vyšších polohách ?rocky77 píše:To záleží na osobním vkusu a preferencích... Naštěstí struny nejsou až zas tak drahé (i když uznávám, že je to dosti subjektivní v závislosti na možnostech každého z nás), takže je běžné, že člověk vyzkouší 3, 5 či 10 (nebo i víc) různých značek, typů a tlouštěk, než najde ty pravé...
Já používám Elixíry na devítistrunku a jsem moc spokojený,teď si je tedy míchám do 11ctek,jelikož na dvanáctku mají jen 10 a 12.....10 jsou docela myslím málo.....a navíc namíchané dvě sady mne přijdou i s poštou jako jedna sada na dvanáctku v hudebninách v 10
-
woro90-1
Já si zase myslím že pro první seznámení s dvanáctistrunkou budou lepší desítky, než si levá ruka zvykne na zdvojené struny.
- jakub.kubaaa
- Kontaktovat uživatele:
Jsem stejného názoru, ze začátku tam nemá cenu cpát něco tvrdšího. Jedenáctky na dvanáctce jsou poměrně záhul.woro90-1 píše:Já si zase myslím že pro první seznámení s dvanáctistrunkou budou lepší desítky, než si levá ruka zvykne na zdvojené struny.
Taky jsem pro desítky, mám teď na Seagullu jedenáctky a v baréčkách dost trpím, až je ohraju vracím se k desítkám Darco. 
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Pánové mají určitě pravdu,byl to můj názor po vyzkoušení za několik týdnů......
Ja mám stejný dotaz teď no... Určitě 10, fakt že to zdvojeni cítím
Ale ohledně značky by mě to taky zajímalo; v kytarách.cz mi typek radil Elixíry, prý že vydrží rok a stále hrajou skvěle jako nové. Ale dej za ně 1 200 kč
.
Další věc, že prý zlaté struny hrajou lépe - teda takhle, jsou lepší na můj oblíbený folk, stříbrné jsou prý víc na bluegrass... Co je na tom pravdy? A jsou ty zlaté struny lepší?
Díky za odpověď
Další věc, že prý zlaté struny hrajou lépe - teda takhle, jsou lepší na můj oblíbený folk, stříbrné jsou prý víc na bluegrass... Co je na tom pravdy? A jsou ty zlaté struny lepší?
Díky za odpověď
Elixíry sice vydrží (ty opředené) ale spíš odejdou (zčernají a ztratí zvuk) ty neopředené, no a když během roku nějaká praskne (stovka za jednu strunu, za to mám skoro sadu) Co se týče strun, ty zlaté jsou buď bronze (ostřejší zvuk, vhodné na bluesgrass, country, jsou světle zlaté) a fosfor bronze (mají kulatější, barevný zvuk, červenozlatá barva) na folk doporučuju ty druhé. Stříbrné struny jsou buď niklové, (používám na akustiku ale jsou určeny spíš na elektriku, mají větší výdrž) pak se dělají silk+steel ale nevím jestli jsou na 12 strunku u nás v nabídce. Já jdu spíš levnější cestou (struny jsou spotřební materiál ,něco jako náplň do tiskárny nebo zubní pasta) a kupuju Darco za 150 kč a měním 2-3x do roka. 
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
-
woro90-1
Stříbrné jsou ještě od Gorčíka, to je reissue strun co se dělaly za totáče, postříbřený červený bronz.
- jakub.kubaaa
- Kontaktovat uživatele:
Já kupuju Rotosoundy, stojí něco kolem 200,- a rozumně vydrží. Kupovat elixiry na dvanáctku mi za ty prachy přijde zbytečný přepych a ve výsledku se to nevyplatí.
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Posledně jsem na dvanáctku kupoval tohle http://kytary.cz/dunlop-extra-light-12/HN104680/ , protože ani nic jinýho rozumnýho na krámu nebylo, nicméně jak zvukově, tak z hlediska životnosti mě mile překvapily.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Díky, obě vyzkouším 
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:

Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Nechápu kde, ale hlavně proč kupujete Elixiry za 1200,- ??? Normálně tojí kolem 700,-
.010 jsou hrozně ukňučené, zejména když má sada oktávové géčko .008
Takže když už .010, tak z .010 Géčkem, ale raděj .011
.010 jsou hrozně ukňučené, zejména když má sada oktávové géčko .008
Takže když už .010, tak z .010 Géčkem, ale raděj .011
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
Nevidím důvod proč o malou tercku přetahovat desítkový éčko - je to pak tahem nevyrovnané a hlasitější než géčko základní.
A když někdo na dvanáctku začíná je desítková sada naprosto nejvhodnější. A o "ukňučenosti" (nemluvě o problematičnosti samotného výrazu) nelze hovořit neb jak víme, 12 strun bezpečně rozezvučí i poměrně silnou desku oproti strunám šesti.
A když někdo na dvanáctku začíná je desítková sada naprosto nejvhodnější. A o "ukňučenosti" (nemluvě o problematičnosti samotného výrazu) nelze hovořit neb jak víme, 12 strun bezpečně rozezvučí i poměrně silnou desku oproti strunám šesti.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
O ukňučenosti hovořit lze, tenké struny mají prostě tenký (kňučivý) tón. A je jedno jestli jich je 6,9, nebo 12 (na jiné počty nehraju).Atkins píše:Nevidím důvod proč o malou tercku přetahovat desítkový éčko - je to pak tahem nevyrovnané a hlasitější než géčko základní.
Pro začátečníky na dvanáctku jako jsem já doporučuju desítky. Ukňučené mi teda nic nepřipadá a tyká si to s prsty - přecejen šestka je šestka a ani dvanáctky či třináctky na šestce nedají prstům tak zabrat jako zdvojené desítky na dvanáctce. 
Dvanáctka se kvůli slabým strunám nechá seřídit na o poznání menší dohmat, a dvojstruny lépe rozkládají tlak do prstu, navíc mimo permanentní drážky, které mám od 13tek na 6ce. Takže kdo je zvyklý na 13tky, nemá s 10tkami na 12ce problém. Já bych se silnějších strun nebál, ruka si zvykne, a určitě se nevracet ke slabším. Na 6ce bych také nešel zpět na 12ky, ale je to samořejmě hlavně o stylu.wawelin píše:Pro začátečníky na dvanáctku jako jsem já doporučuju desítky. Ukňučené mi teda nic nepřipadá a tyká si to s prsty - přecejen šestka je šestka a ani dvanáctky či třináctky na šestce nedají prstům tak zabrat jako zdvojené desítky na dvanáctce.