jak se zesilujete na sóla?

Pedály, multiefekty, procesory, ...
Odpovědět
Fořt

Re: jak se zesilujete na sóla?

Příspěvek od Fořt »

Tak ještě jednou. Booster před předzesilovačem (tj. rovnou do zesilovače, ne do smyčky), bude fungovat jako volume booster (jump) jen pokud nebude na předzesilovači nastaven moc vysoký gain, tj. nebude moc zkreslovat, já bych řekl dokonce bude jen velmi mírně kreslit. Nastavení gainu, to je ta výška futra v yeeshkulově přirovnání. Čím je futro nižší, tím vyšší nastavený gain. Pokud do takto nastaveného preampu pustíš silný signál (dveřmi chce projít moc vysoký člověk), neprojde nezkreslený, kus se uřízne (dlouhán si urazí o futro hlavu). Takže třeba signál ze singlů proleze bez dalšího zkreslení, ale už třeba signál z humbuckeru se trošku ořízne (zkreslí). A pokud ho ještě zesílíš boosterem, uřízne se ještě větší kus. Ale hlasitost se nezvýší, futro je pořád stejně vysoké a koncový zesilovač dostává k zesílení pořád stejně veliký signál daný výškou futra (může být nižší, ale nikdy vyšší než to futro). Pro volume boost jsou tedy 2 řešení: 1) zvýším futro (snížím gain a potažmo zkreslení preampu zesilovače), aby prošel normální signál i tento signál zesílený boosterem o hodnotu, kterou požaduji např. pro jump na sólo (přičemž mírné oříznutí-zkreslení toho zesíleného nemusí být při sólech na škodu); 2) dám booster až za preamp, tj. do efektové smyčky, neboť koncový zesilovač většinou snese o dost silnější signál než preamp, aniž by kreslil (kreslí až při větším celkovém zesílení - tj. master volume - zesilovače, záleží samozřejmě na typu koncových lamp, ale futro pro signál procházející smyčkou je tady většinou hodně vysoké).
matfa

Příspěvek od matfa »

Já nad tím furt bádal až mi to začlo taky dávat logiku, ale každopádně děkuji i za toto vysvětlení, už to začínám pobírat. V mém případě by to tedy zřejmě mohlo fungovat. Bude to takto fungovat i tehdy, pokud mi jde napřímo bez smyčky do jednokanálu signál přes kreslítko? Když to kreslítko taky jakýmsi způsobem przní signál...
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Mělo by. Zkreslovače mají většinou zvlášť potenciometr volume, který by měl pouze zvyšovat celkovou hlasitost efektu, a drive (gain, distortion), který by měl ovládat míru zkreslení. Tyto funkce ale nejsou většinou, podle pozice v obvodu, zcela oddělené, takže volume může ovlivňovat i míru zkreslení už na krabičce a naopak drive může částečně ovlivňovat celkovou hlasitost. Funguje to zjednodušeně analogicky k tomu gainu u preampu, futra zde většinou představují limitační diody.
Tady v tom případě, pokud bys chtěl dosáhnout volume boostu (jumpu) pro sólo s použitím zkreslovače a boosteru, je nutné dát booster až za zkreslovač.
matfa

Příspěvek od matfa »

Díky moc!!! :)
A nějaké konkrétní doporučení, který booster vyzkoušet? Něco co je univerzálního (nemám ve svém okolí bohužel nikoho, od koho bych si mohl něco takového půjčit...)
dr.MENGELE

Příspěvek od dr.MENGELE »

ja sa chystám kúpit rocktron nitro.je to booster super nakopávadlo ale na sólo si proste nastavím v procesore jeden program silnejšie a uložím do pedálu.
preamp rocktron m axe,mesa bogie studio preamp,rocktron intelifex,marshall9100,2boxy roctron,1randall,korg pandora ,wah rocktron black cat,všetko to cez midi ovladane zoom 4040,gitary hohner a jedna zakazkova volná mutacia sgtomi iommy jay dee.atd
Fořt

Příspěvek od Fořt »

matfa píše:Díky moc!!! :)
A nějaké konkrétní doporučení, který booster vyzkoušet? Něco co je univerzálního (nemám ve svém okolí bohužel nikoho, od koho bych si mohl něco takového půjčit...)
Přečti si celé toto vlákno. Tipů na booster je tu celá řada. Taky to můžeš řešit ekvalizérem, který celkový boost umožňuje, což je asi většina.
ASmith

Příspěvek od ASmith »

Zdravím, teď jsem si koupil Crate V33 a řešim problém jak kopnout zvuk na sólo. Má to sice boost na footswitchi kterej (podle návodu) přidá cca 10dB na 900Hz, ale mě přijde že to vůbec nezesiluje :roll: . Zkreslený doprovody hraju s gainem naplno a je to na hraně, ale na sóla už ten gain prostě nestačí a boost to opravdu nijak neřeší. Takže bych potřeboval nějaký overdrive/lehčí nakopávadlo, který by přidalo zkreslení i mělo možnost dostatečně přidat volume. Někde jsem tu četl že přidám-li zkreslení tak stoupne i volume, ... Jaká by teda byla nejlepší i nejekonomičtější volba? Napadá mě bossák SD1 nebo DS1... nebo něco podobného? Stačil by speedbox od modtonu? A mám to píchnout do efektovky a nebo mezi kytaru a zesík?

Všem moc díky za rady :wink:
Squier classic Vibe 50's Stratocaster Olympic White HSH /Squier Affinity '04 Stratocaster 3TSB HH / Stagg S200 natural relic / Squier Affinity '99 Stratocaster AW / Cremona Luby / Line 6 Micro Spider / Superlux HD681B
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Hraješ-li s gainem naplno, tak ti zřejmě už další boost před preampem nepomůže, jen zse zvýší zkreslení. Jediné řešení je booster v efektové smyčce.
ASmith

Příspěvek od ASmith »

Takže koupit třeba SD1čku a zapojit do efektovky? A záleží na tom co koupim? popřípadě co by se na tom mělo dát nastavit? Nano Muff s jedním poťákem asi nebude ideální co? :lol:
Naposledy upravil(a) ASmith dne 6.10.2012 11:55, celkem upraveno 1 x.
Squier classic Vibe 50's Stratocaster Olympic White HSH /Squier Affinity '04 Stratocaster 3TSB HH / Stagg S200 natural relic / Squier Affinity '99 Stratocaster AW / Cremona Luby / Line 6 Micro Spider / Superlux HD681B
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Ne, nějakej clean boost.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
ASmith

Příspěvek od ASmith »

I ten clean boost našťaví a zkreslí vuk ještě víc? Mě jde o to aby se jen nezesílil, ale i víc zkreslil.
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Aha. Nejsem si jistý, jak bude znít, když SD-1 nakrmíš drajvem z aparátu. Lampový overdrive bych tam ale klidně zkusil.
Normálně se dává overdrive před aparát a clean boost do smyčky. Můžeš taky zkusit experimentovat s ekvalizérem před aparátem.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

ASmith

Příspěvek od ASmith »

Já právě potřebuju ten zkreslenej z aparátu ještě dokrmit a zesílit 8) :idea:
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Já to pochopil a víc, než to, co jsem ti napsal výše, už ti k tomu neřeknu. Musíš holt zkoušet. Varianta s TSkem před zesilovačem a clean boostem ve smyčce bude fungovat vždy.

Záwi

krabička na solo pro pololampový amp

Příspěvek od Záwi »

Ahoj,
chtěl jsem se zeptat, jaká by byla nejlepší krabička na zvýraznění sola.
V kytarách jsem zkoušel Bosse SD-1, na lampovým Marshallu zněla skvěle.
Ale doma mám pololampovýho Marshalla 8240. Nemá někdo zkušenosti, jak to bude znít na něm?
Bohužel to nemám jak vyzkoušet. Je mi jasný, že to nebude znít tak dobře, jak na celolampě, ale chtěl bych vědět, jestli to nějak půjde a nebo to bude znít úplně strašně.
Zvukově bych se chtěl přiblížit např. závěrečnýmu solu z Fade to Black nebo třeba The Day That Never comes od Metallicy.
Nebo nějaký jiný nápady na krabku na takovejhle zvuk?
Díky za odpovědi.
haas12345
Kontaktovat uživatele:

Re: krabička na solo pro pololampový amp

Příspěvek od haas12345 »

Zkus hledat ve stávajících tématech ;) třeba tady kytarove-efekty/jak-se-zesilujete-na-so ... 0s%C3%B3la
Záwi

Příspěvek od Záwi »

jo, tohle téma jsem pročítal, ale nikde jsem nenašel srovnání, jak pedál zní na pololampě, oproti celolampě. Kdybych měl lampový kombo, tak bych asi neváhal a šel do tý SD-1. :)
haas12345
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od haas12345 »

Pokud se nepletu, tak ten tvůj Marshall má lampy v předzesilovači, takže by to na ten zvuk mělo mít podobnej efekt -> vybudí to lampy v předzesilovači... ;)
Záwi

Příspěvek od Záwi »

jj, přesně tak, v předzesáku je jedna lampička :) Tak snad to bude znít dobře :) Dík ;)
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Zrovna SD-1 si dobře rozumí i s tranzistorovými aparáty. Ta 1 lampička se bohužel nebude chovat stejně, jako nakopnutí celolampového aparátu, kde se uplatní i zkreslení koncových lamp, ale SD-1 je pro ten účel, který hledáš, dost univerzální. Posílí ti středy, zvýší kompresi-sustain. Dobrá volba.
Odpovědět

Zpět na „Kytarové efekty“