Záznam do separátních vstupů zvukovky

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
kulio

Záznam do separátních vstupů zvukovky

Příspěvek od kulio »

Co třeba koupit Lexicon Alpha + nějaký mikrofon, zvukovka sice nemá phantoma, ale na dynamiku by to šlo slušně nahrát taky, ne? Bude to fungovat?
Paris
Rádce

Re: 2x USB zvuková karta

Příspěvek od Paris »

jeste si nenapsal to, jestli potrebujes 4 vystupy (jako ma ten torq) a jestli ti vadi latence pri nahravani.

(ptam se, protoze presne nevim, v cem ta tvoje prace spociva ... sice tipuju, ze latence by ti az tak vadit nemusela (sel by pouzit direct monitor asi) a ze 4 vystupy se ti hodi (priposlech toho, co bude nasledovat), ale jsou to jen domnenky. co potrebujes k praci, to musis vedet sam.)
kulio

Příspěvek od kulio »

Moje práce spočívá v nahrávání DJ setu, do kterého potřebuji dělat vstupy - ztlumit muziku a mluvit, případně ještě z nějakého zdroje pustit jingly a ID rádia. 4 výstupy nepotřebuji (Torq má klasický sluchátkový odposlech), latence by vadit neměla.
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

kulio píše:4 výstupy nepotřebuji (Torq má klasický sluchátkový odposlech)
no, o ten prave prijdes, kdyz jako zvukovku pouzijes neco jinyho (at samson, nebo aplhu).

edit: jako zvukovka by v tohle pripade byl idealni asi FastTrack PRO (nebo podobna se 4 vystupama).

edit2: resp. nevim, jak je na tom tvuj software, ale napriklad vetsina multitracku dovoluje pouzivat jen jednu zvukovou kartu (no ... neni to tak uplne spravne receno, tech moznosti je vic. neco se da nastavit i v systemu v obycejnem spravci zvukovych zarizeni, ale to by bylo asi povidani na delsi dobu. takze pro zjednoduseni to nechme tak). pokud tedy chces nejakou kombinaci karet (vstup z mikrofonu, vystup na torq). musis si pomoct tim, ze to nejak obejdes (proto tu mluvime o ASIO4ALL), ale idealni to neni a nikdy nevime, jestli s tim nebudou nejake zasadni potize (treba nezkousnutelne zpozdeni nebo prskani ve zvuku, a tak...), nebo dokonce to vubec tohle cestou nepujde.
je mozne, ze existuje software, ktery umoznuje nastavit vstup a vystup pokazde z jine zvukovky (ted si nevybavuju, jestli tohle v nejakem z tech, co tu mam, slo), ale to si musi kazdy asi overit/vyzkouset sam. matne si vybavuju, ze sem neco zhruba takoveho v nejakem DJ software videl (vystup na jednu kartu a odposlech do sluchatek na druhou kartu), ale k nejakemu obecnemu zaveru to nevede. obzvlast, kdyz bys chtel kombinovat vstup z jedne zvukovky (samson) a dva vystupy z druhe (torq) ... s tim mozna nehne nic, protoze bez driveru vyrobce se k tomu druhemu vystupu vubec nemusis dostat.
tedy ... 100% odpoved tady takhle asi nenajdeme, to se proste musi zkusit s konkretnim hardware a software. nebo jit na jistotu a investovat do karty, ktera ma vsechno, co je treba.

edit3: a jeste nejake dalsi moznosti tu jsou. jedna spociva v tom, ze kdybys nutne nepotreboval k praci ten torq a jeho software, dalo by se to cely udelat v nejakem multitracku. pak by ti stacila asi zvukovka v tom mikrofonu, tracky by sis natahal do stop a pomichal s mikrofonem primo v tom multitracku (se vsema vymozenostma, co k takovemu michani patri).
kulio

Příspěvek od kulio »

Koupil jsem zvukovku Lexicon Lambda (Alfa neumí nahrávat 2 stopy najednou). Nedaří se mi ale v Cubase 5 LE namapovat, aby bylo možno nahrávat najednou muziku a mluvené slovo separé do 2 stop. Na výběr je pouze možnost "Lambda line-in 1/2" a jiná možnost není. Jsem tedy (oproti Alfě) schopen nahrát muziku i mluvené slovo, ale je to smícháno do jedné stopy. Co by mohlo pomoct, pokud vůbec řešení existuje?
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Určitě nemáš správně nakonfigurované vstupní sběrnice (VST Connections - Inputs, tuším F4), Udělej si 2 MONO sběrnice, každá bude fyzicky přiřazená k jednomu vstupu Lambdy a je vystaráno :-) Když si tam necháš tu (zřejmě stávající) STEREO sběrnici, tak to budeš mít konfiguračně připraveno i pro záznam STEREO audio stopy. Jinak se nahrává (logicky) jen jedna - MONO - audio stopa, ale to je asi jasné 8)

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Paris
Rádce

Re: Záznam do separátních vstupů zvukovky

Příspěvek od Paris »

divny je uz to, ze by alpha neumela nahravat 2 stopy najednou narozdil od lambdy. lamda je temer stejna jako alpha, jen ma navic midi (a nejaky konektory, fantoma... a tak, ale nahrava jen 2 stopy stejne jako alpha).
kulio

Příspěvek od kulio »

V manuálu Alfy jsem se dočetl, že pokud máš zapojený mikrofon a zároveň připojíš něco do Line-in, automaticky se mikrofon vypíná :-). Měl jsem ji doma a vyzkoušel, fakt to tak je.

Lambda mi nahrává mikrofon i line-in najednou, ale do jedné stopy. Je to tedy tak, že Line-in 1 je levý kanál, Line-in 2 je pravý kanál a na mikrofon už nezbyde volný vstup tak, aby byl mikrofon nahrán ve vlastní stopě?
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

to prece neni podstatny. dve separatni stopy (treba mikrofon a neco) s tim udelam stejne jako s lamdou. to, ze ma lambda ty vstupy navic, neresi nic z hlediska zaznamu do solo stop. z toho je to uplne to samy (az na to, ze se line a mic teda nemicha, to je stejne vyuzitelny jen hodne omezene).

edit: ano, tak jak pises v poslednim odstavci. tak to je. (akorat bych spis napsal "nezbyde volny kanal")
kulio

Příspěvek od kulio »

Rozdil mezi Alphou a Lambdou z hlediska nahrávky více věcí najednou je právě v tom, že Alpha to neumí. Jak jsem psal, nelze zároveň nahrávat z line-in vstupu a mikrofonu. Lambda to sice zvládne, ovšem pokud chci nahrávat stereo muziku a do toho mikrofon, mám málo kanálů. Existuje tedy nějaká cenově rozumná zvukovka, která by měla více kanálů (asi tedy potřebuji 4)?

Koukám na Alesis iO4, ESI U46XL, Lexicon Omega nebo M-Audio Fast track PRO. Co je nejrozumnější?
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

No, Alpha, kterou jsem měl doma, rozhodně uměla nahrávat najednou line-in i mic. Šlo jen o konfiguraci DAW.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
kulio

Příspěvek od kulio »

Upřesním, Alpha umí nahrát 2 mono vstupy do 2 kanálů (tedy 1x Line in + 1x Mic), ovšem neumí nahrát 2x Line-in a k tomu přimíchat Mic jako Lambda, manuál str. 14:

http://www.lexiconpro.com/product_downl ... 346V-D.pdf
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

no ... uplne na zacatku (nez se ta diskuse rozdelila), jsem mel (na zaklade toho, co si psal) uplne jinou ideu o reseni ... tedy s tim torq a vstupem pro mikrofon - takovou, ze libovolna zvukovka (i ta v tom puvodne uvazovanem mikrofonu) be defacto mohla plnit funkci te zvukovky, co je v torq (pokud by pri praci nechybely druhe dva vystupy), s tim rozdilem, ze by mela vstup pro mikrofon (nebo rovnou mikrofon v pripade toho samsona). akorat sem k tomu psal to, ze vubec neznam ten dj software, se kterym se pracuje, takze netusim jake jsou moznosti ohledne mixu s mikrofonem primo v tom software, pripadne jestli nema nejakou moznost zaznamu celeho mixu. ale i v nejhorsim moznem pripade, kdyby se mel mikrofon primichat jen pomoci direct monitoru zvukovky, stacilo by vlastne vystup s hotovym mixem nahrat a bylo by to komplet k odeslani.

o tech dalsich moznostech u sem taky psal minule, ale nejaka definitivni odpoved porad visi na tom, ze nevim co vsechno se deje v te DJ casti a jestli se lze bez toho obejit (tedy narazim na tu moznost, ze by se tracky natahaly rovnou do nejakeho multitracku a nahraval se jen mikrofon).
kulio píše:Koukám na Alesis iO4, ESI U46XL, Lexicon Omega nebo M-Audio Fast track PRO. Co je nejrozumnější?
jestli jde o ten zaznam 3 stop najednou, tak zrovna FastTrack Pro to asi neresi ... resp. nema taky jen dva vstupy? jinak osobne bych (k podobnym ucelum) asi nejvic uvazoval o te ESI, i kdyz je to takova karta napul mezi beznou a muzikantskou zvukovkou, ma zajimavy EWDM driver ... a s tim by slo asi nektery veci resit primo v pocitaci ... jenze k tomu bude zrejme nutny vedet trochu jak co funguje, takze s doporucenim obecne bych byl hodne opatrny...
kulio

Příspěvek od kulio »

Torq je MIDI kontroler a zvukovka, která pouze přehrává. Nemá žádný vstup, nelze tedy použít k nahrávání. Více na: http://www.m-audio.com/products/en_us/TorqXponent.html

Posunul bych diskusi dál v té věci, že jsem si již ověřil, že spolu s Torqem počítač zvládne i další zvukovku, kterou potřebuji k nahrávání a navzájem si nedělají problémy - vyzkoušeno na Lexicon Alpha a Lambda.

Nyní tedy můžeme Torq odsunout na druhou kolej a jde jen o výběr správné zvukovky, která bude umět nahrát stereo DJ set (2x line in) a zároveň do další mono stopy mikrofon k mluvení.

Celkem šikovná mašinka mi připadá ten Alesis iO4, zvládne mnou potřebný způsob nahrávání? Nebo raději ESI U46 XL?
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

pokud se nepletu tak usb umí zaznamenávat naráz jen dva kanály (1xstereo třeba ze dvou vstupů), a ty potřebuješ 3 (2x line a 1x mic) jestli to píšu špatně, opravte mě.. čili bud to vyřešíš malým mixem kdy ovšem nebudeš mít 3 separátní stopy protože to budeš muset vše smíchat "při nahrávání" = nahraješ stereo stopu = 2 kanály. a nebo pořídíš nějakou firewire která zvládne nahrát více vstupů než dva do separátních stop
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

pupack píše:pokud se nepletu tak usb umí zaznamenávat naráz jen dva kanály (1xstereo třeba ze dvou vstupů), a ty potřebuješ 3 (2x line a 1x mic) jestli to píšu špatně, opravte mě..
to bych si tedy rovnou dovolil opravit :)
neni to tak.
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

kulio píše:Torq je MIDI kontroler a zvukovka, která pouze přehrává. Nemá žádný vstup, nelze tedy použít k nahrávání.
to ja prece vim, co to je. to pisu tak nesrozumitelne?
kulio píše:Posunul bych diskusi dál v té věci, že jsem si již ověřil, že spolu s Torqem počítač zvládne i další zvukovku, kterou potřebuji...
tomuhle smeru moc nerozumim, pripada mi to prehnany a taky asi casove narocny (ze budes mixovat a nahravat to zvlast, a pak jeste mikrofon nahravat zvlast a ten mix pak jeste michat s tim mikrofonem...). ja mel na zacatku za to, ze existuje lehci a elegantnejsi cesta.
kulio

Příspěvek od kulio »

...a právě o tu elegantnější cestu mi jde - nahrát všechno najednou a potom už nemíchat a nelepit nic. 3 kanály sakumprásk a hotovo.
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

na to ale nepotrebujes ty 3 kanaly tahat az do pocitace (i kdyz je to samozrejme v jistem ohledu lepsi, dava to vic moznosti). na to staci mixacek a vstup libovolny zvukovky (treba ty integrovany).

a nebo se to da nejak zpytlikovat primo v pocitaci (o tom sem uz psal asi 2x, mozna vickrat (treba i jen v poznamce)), pak staci libovolne dostat zvuk mikrofonu do pocitace.
kulio

Příspěvek od kulio »

Jasně, chápu, pokud bych chtěl nahrávat integrovanou zvukovkou třeba z mixáčku, tak se mi to sekne. Integrovka má prostě problém. Chci, aby ta nahrávka byla co "nejživější", tedy dělat ji celou najednou (nedohrávat později mluvené slovo). V případě, že něco při mluvení zkazím, nebude třeba nahrávat celý set znovu (samozřejmě by opět šlo lepit, ale touhle cestou jít nechci).
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“