Ukulele

Housle, violoncella, kontrabasy, ukulele, mandolíny, ...
Odpovědět
jahja

Re: Ukulele

Příspěvek od jahja »

Vocko píše:Říká někomu něco "Česká lidová a praktická Škola na ukulele se zřetelem pro samouky" (Karel Balling, 1929)? Narazil jsem na tu knížku v knihovně, zítra si pro ni jdu.

No, je to v D ladění, spíše pro zajímavost, nevím, jestli se ti z toho bude dobře hrát.
kiki2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kiki2 »

jahja píše:No, je to v D ladění, spíše pro zajímavost, nevím, jestli se ti z toho bude dobře hrát.
Nikdy neříkej nikdy! :D
Slyší tóny ukulele svého pána. Je to Lanikai CK-C!
Ale KALA KA-SSTU-TE a koncertní ukulele od Štěpána Ondráka, tak to také není vůbec špatný!
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

rocky77 píše: A tak...u publikace z roku 1931 by to snad neměl být problém, ne? I kdyby čistě z právního hlediska nějaký copyright ještě platil, tak z morálního hlediska už bych o tom pochyboval... :wink:
Mám dojem, že rozhoduje datum úmrtí autora. Tak jako tak, warez se zde nepodporuje v žádné formě, nehledě na subjektivní morální aspekty. Pokud je to dílo chráněno, linky na něj bych zde viděl velmi nerad.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
SUK
last.fm: last.fm/user/sukcz
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

Je to 40 let od jeho smrti. Jestli jeste stale existujou jakysi autorsky prava, je nekde neco sakramentsky spatne...
Hodně budem někde...
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Hmotná autorská práva (§ 12 AZ) – právo dílo užít, zejména rozmnožováním, rozšiřováním, pronájmem, půjčováním, vystavováním, sdělováním veřejnosti… – trvají 70 let po smrti autora (§ 27 AZ).
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
SUK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

No, jak rikam - neco je spatne :)
Hodně budem někde...
Hans Wydle

Příspěvek od Hans Wydle »

Tak to kdyžtak pošli soukromou zprávou a nikdo se o ničem nedozví :wink:
Temné ukulele v dáli zní...
Vocko

Příspěvek od Vocko »

Až to bude tak zájemcům asi rozešlu (skener momentálně mimo). Odkaz sem určitě házet nebudu. ;)
jahja

Příspěvek od jahja »

To já jsem měl neuvěřitelné štěstí a tu učebnici zakoupil za 50,- korun v jednom antiku v Brně:-)
jahja

Příspěvek od jahja »

Ondrej píše:Pro inspiraci, ze hra na ukulele neni slozita :wink:
http://www.youtube.com/watch?v=s0fZq-B13ok

Zhruba na mojí úrovni...
Pařez

Příspěvek od Pařez »

Ahoj, zdravím všechny ukulele nadšence.... :)
http://www.youtube.com/watch?v=mLbRqFt1 ... re=related :shock:
Ragbista

Ukulele - akordy

Příspěvek od Ragbista »

Takže jak to je? :roll:
Po prozkoumání internetů, včetně tohoto fora jsem ještě zmatenější než před tím.
Jde o souhru mezi kytarou a ukulele. Jde o to, že nemám možnost si to prakticky vyzkoušet, když mám po ruce ukulele, nemám kytaru, když mám kytaru, nemám ukulele, když se mi podaří sehnat oba dva nástroje naráz, není po ruce nikdo, kdo by uměl zahrát na ten druhý.
Samostatně zahrát nějakou píseň samozřejně není problém.
Takže otázka: kamarádi-kytaristé hrají většinu písniček od "c" - jaký akord ukulele bude mít souzvuk s kytarovým "C" na "d" laděném ukulele a na "c" laděném ukulele?
Prosím tedy o jasné vysvětlení zákonitostí jako malému děcku, s přihlédnutím k tomu, že kvartový kruh jsem objevil včera a že noty a ty věci s křížkama a béčkama jsou pro mě něco jako čínské písmo.
Předem dík.
Ukulele a ragby zdar!
SUK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

Akord C na kytare, kontrabasu, cimbalu (nebo cymbalu? ), ukulele, klaviru nebo na bicich bude vzdy akord C a bude to vzdy poslouchatelnej souzvuk.
Hodně budem někde...
jahja

Re: Ukulele - akordy

Příspěvek od jahja »

Takže otázka: kamarádi-kytaristé hrají většinu písniček od "c" - jaký akord ukulele bude mít souzvuk s kytarovým "C" na "d" laděném ukulele a na "c" laděném ukulele?
Prosím tedy o jasné vysvětlení zákonitostí jako malému děcku, s přihlédnutím k tomu, že kvartový kruh jsem objevil včera a že noty a ty věci s křížkama a béčkama jsou pro mě něco jako čínské písmo.
Předem dík.
Ukulele a ragby zdar![/quote]

Ať si kamarádi dají kapodastr na pátý pražec kytary a mělo by to být ok. Jinak C je prostě C, to je pravda:-)
Pařez

Re: Ukulele - akordy

Příspěvek od Pařez »

jahja píše:Takže otázka: kamarádi-kytaristé hrají většinu písniček od "c" - jaký akord ukulele bude mít souzvuk s kytarovým "C" na "d" laděném ukulele a na "c" laděném ukulele?
Předem dík.
Ukulele a ragby zdar!

Ať si kamarádi dají kapodastr na pátý pražec kytary a mělo by to být ok. Jinak C je prostě C, to je pravda:-)[/quote]
...... Tak s tím kapodastrem by to už OK nebylo, :idea: protože, zatímco ty bys v jakémkoliv ladění na ukulele hrál C, oni by (na pátém pražci) hráli F.
Nehledej v tom složitosti: máš li naladěné ukulele např v D (a D Fis H), a použiješ akord D v ladění D (první struna (H), třetí pražec) zahraješ D, které bude ladit s kytarou hrající D bez kapodastru. :)
Ragbista

Příspěvek od Ragbista »

Je zřejmé, že "C" je "C". Můžu se podívat na skladby napsané pro kytaru, a vím, že všechny ty akordy budu hrát, tak jak je to napsáno. Ale akordy hrané na kytaru nezní podle mě na ukulele stejně. Ten nástroj je v různých laděních. Vyšších. Takže, aby to dobře znělo na ukulele, musí se prostě hrát v jiné tónině, a musí se to asi transponovat, ne?
Mě to vychází zatím tak, že když budu držet na kytaře na pátém pražci akord "C", tak prostě nehraju akord C, ale něco jiného (snad F?)... Takže písně na kytaru od C, bych měl hrát na uke od F????

No, než jsem to vyplodil reakci, tak se objevil někdo rozumný... Pařezi díky. Doplňující dotaz. Takže když je to laděné do "c - A,E,C,G" ? Je to pořád stejné? Použiju akord C (což je to samé jako D v ladění D (první struna, třetí pražec) a zahraju C, bude to taky ladit s kytarou hrající C bez kapodastru?
kiki2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kiki2 »

Teď ses do toho trochu zamotal, ale není to tak složité.
U ukulele v ladění C, D a u kytary budou akordy, tedy například C jak požaduješ, znít stejnými tóny (v případě akordu C to budou tóny C,E,G) i když v ruzných obměnách pořadí (tzv. obraty) a počtu tónů (podle počtu strun) v kombinacích stále těchto tří tónů a to i třeba v oktávách. Prostě na všech nástrojích bude doopravdy znít akord C, jen se budou lišit hmaty na krku toho určitého nástroje. Prohlédni si stejně značené akordy pro ukulele v ladění C
http://www.stefansukulele.com/index.php ... &Itemid=50
ukulele v ladění D
a ukulele v ladění G (baryton - to je jako kytara bez dvou nejhlubších strun)
A srovnávej hmaty. Opravdu znějí stejně! Věř mi. :shock:
Ale KALA KA-SSTU-TE a koncertní ukulele od Štěpána Ondráka, tak to také není vůbec špatný!
dotfred

Příspěvek od dotfred »

Zdravím, ukulelisti
Hodlám objednávat ukulele Lanikai LU 21. Podle recenzí je to super ukulele, na YouTube vídám hodně lidí co ho mají. Ale chtěl jsem se zeptat, jestli je nutné měnit struny? Když jsem kupoval kytary, tak jsem automaticky bral nové struny. Je tomu tak i u ukulele?
kiki2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kiki2 »

dotfred píše: Ale chtěl jsem se zeptat, jestli je nutné měnit struny?
V poslední době na nástrojích Lanikai bývají italské struny Aquila (Na krku bývá visačka). Hohner totiž začíná dodávat tyto výborné struny. Tak jestli to jsou tyto, tak netřeba měnit.
Pařez

Příspěvek od Pařez »

Ragbista píše:Je zřejmé, že "C" je "C". Můžu se podívat na skladby napsané pro kytaru, a vím, že všechny ty akordy budu hrát, tak jak je to napsáno. Ale akordy hrané na kytaru nezní podle mě na ukulele stejně. Ten nástroj je v různých laděních. Vyšších. Takže, aby to dobře znělo na ukulele, musí se prostě hrát v jiné tónině, a musí se to asi transponovat, ne?
Mě to vychází zatím tak, že když budu držet na kytaře na pátém pražci akord "C", tak prostě nehraju akord C, ale něco jiného (snad F?)... Takže písně na kytaru od C, bych měl hrát na uke od F????

No, než jsem to vyplodil reakci, tak se objevil někdo rozumný... Pařezi díky. Doplňující dotaz. Takže když je to laděné do "c - A,E,C,G" ? Je to pořád stejné? Použiju akord C (což je to samé jako D v ladění D (první struna, třetí pražec) a zahraju C, bude to taky ladit s kytarou hrající C bez kapodastru?
:idea: Přesně taaaaaak :D
Odpovědět

Zpět na „Smyčcové a další strunné nástroje“