Folie-lak

Bicí soupravy, činely, hardware, ...
Sam Jr.
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/samjr

Re: Folie-lak

Příspěvek od Sam Jr. »

ty gumový podložky tam rozhodně nechej, izolační funkce je jedna věc a druhá je taky distační - je to navrženo tak, aby závity v mušllích a oka na ráfku byly přesně pod sebou, když podložky vyndáš, půjdou šrouby šejdrem :) pružné uložení závitové vložky v mušlích si s tím sice poradí, ale bude to vypadat otřesně :twisted:
pehve

Příspěvek od pehve »

jj,šrouby budou šikmo a pujdou ztuha. Blbost to oddělávat.
Joe86

Příspěvek od Joe86 »

...no ještě mi pár dní potrvá, než se k tomu dostanu...než všechno dolakuju a tak...a pak uvidím co to udělá... ale v tomhle případě se průseru asi nevyhnu, protože jsem sundal folii... :|
Moleek

Příspěvek od Moleek »

Joe86 píše:...no ještě mi pár dní potrvá, než se k tomu dostanu...než všechno dolakuju a tak...a pak uvidím co to udělá... ale v tomhle případě se průseru asi nevyhnu, protože jsem sundal folii... :|
No právě proto, že už tak se to o kousek sníží, je blbost sundavat ještě podložky. Každopádně fólie není tak tlustá, aby to nějak zásadně vadilo v případě, že tam ty podložky zůstanou
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
Joe86

Příspěvek od Joe86 »

folie má tak 0,8mm ... ta podložka má zvýšenou hranu, ale jinak ta část, která "zvyšuje" je asi srovnatelná...takže celkem asi 1,6mm... nicméně díky...zkusím to nejdřív bez nich a když to bude na prd, tak je tam dám zpátky...o nic nejde...je to pár šroubků :wink:
Joe86

Příspěvek od Joe86 »

Tak jsem tam podložky nakonec nechal. Zkusil jsem to i bez nich, ale opravdu to bylo poznat (z větší vzdálenosti by to poznat asi nebylo, ale o to přece nejde 8) že jo...). A tím pádem jsem dokončil to, proč jsem vlastně už přel lety :P založil tento topic.
http://jkostka.rajce.idnes.cz/Repas
Obrázek se mi vložit nepodařilo. Jedná se, jak už bylo napsáno kdysi o kopák Pearl Export Series 22" a 10"tt a 14"ft Dynamic Percussion (podznačka Basix).
Můj první "opravdový" repas :oops: ...snažil jsem se o vinatage vzhled...
Monikad
Rádce
Bandzone: www.bandzone.cz/fan/ladydevil17

Příspěvek od Monikad »

Joe86 píše:Tak jsem tam podložky nakonec nechal. Zkusil jsem to i bez nich, ale opravdu to bylo poznat (z větší vzdálenosti by to poznat asi nebylo, ale o to přece nejde 8) že jo...). A tím pádem jsem dokončil to, proč jsem vlastně už přel lety :P založil tento topic.
http://jkostka.rajce.idnes.cz/Repas
Obrázek se mi vložit nepodařilo. Jedná se, jak už bylo napsáno kdysi o kopák Pearl Export Series 22" a 10"tt a 14"ft Dynamic Percussion (podznačka Basix).
Můj první "opravdový" repas :oops: ...snažil jsem se o vinatage vzhled...

Škoda že nejsou ty fotky.... O kopák strach nemám, ale ty tomy budou po té repas asi jen lépe vypadat. Hrát to bude stejně "levně" jako před tím..... :? Mimochodem, zatmelil si díry a udělal korpusy nevrtané???
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
" Co neuhraješ neukecáš!! "
Joe86

Příspěvek od Joe86 »

Monikad píše: Škoda že nejsou ty fotky.... O kopák strach nemám, ale ty tomy budou po té repas asi jen lépe vypadat. Hrát to bude stejně "levně" jako před tím..... :? Mimochodem, zatmelil si díry a udělal korpusy nevrtané???
Fotky jsou na tomto odkazu: http://jkostka.rajce.idnes.cz/Repas
Tmelil jsem jen nedostatky korpusů, ale ani tak nejsem se svou "tmelící" prací spokojený. Je to přeci jen můj první větší repas, když nepočítám "pokusy" na Amátkách.
Co si budem vykládat...největší průser jsou asi ty čtyři ladící šrouby na 10"tt. Ale ještě jsem si na pořádné naladění neudělal čas. Přemýšlel jsem, že bych je prodal a tak nechci zbytečně obouchávat nové pískovky. :wink:
Joe86

Příspěvek od Joe86 »

Má někdo z Vás zkušenosti se sundáváním fólie z korpusů Amati? Jedná se o ten starší typ - tenkostěnný korpus se zpevňovacími prstenci...vypadá přilepená opravdu betelně :? někde je lepidlo jen pod kraji fólie, je to tady taky tak nebo je lepidlo úplně všude? je s tím nějaký problém? nějaká záludnost? díky...
pehve

Příspěvek od pehve »

Sundával jsem černou plastovou folii z amati soupravy (poslední typ) a horkovzdušnou pistolí to šlo celkem dobře. Doporučuji dělat to venku, dost to smrdí.
Sam Jr.
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/samjr

Příspěvek od Sam Jr. »

Amati sou lepený po celé ploše, takže pozor na vyštípnutí vrchní dýhy, asi by horkovzsdušná pistole nebyla od věci, u toho staršího typu by mělo být průhledný lepidlo, který jde docela dobře zbrousit - narozdíl od toho bílýho sajrajtu co je na druhé generaci :)
Moleek

Příspěvek od Moleek »

Z těhle jsem přesně folii likvidoval. Je přilepená všude a jde dolů opravdu blbě i s horkovzdušnou pistolí. Potřeboval jsem na to celkem ostré dláto aby to vůbec šlo
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
Joe86

Příspěvek od Joe86 »

Uf..tak díky...horkovzdušnou pistoli mám přichystanou..připravím si pro jistotu i dláto nebo špachtli a o víkendu se do toho pustím...Díky! 8)
Joe86

Příspěvek od Joe86 »

pehve píše:dýha může zakrýt vady pokud je třeba, nějaký dýhování a povrchy (šelaky) mám za sebou tak kdybys potřeboval ozvi se.
...trvalo mi dloho :) , ale dneska bych se přece jen rád ozval s prosbou o radu ve věci: Jak na dýhu?

Mám teď dva korpusy Amati - 20" a 16" - starší typ mušlí, ale bez zpevňovacího prstence..asi nějaký mezipyt.. :? ...v současné době brousím z korpusů lepidlo a budu ještě něco dotmelovat..a tak přemýšlím, co dál...

Vážně uvažuju o použití dýhy, jenže...nevím, jestli to zvládnu...
Jak je to náročné? Co je zapotřebí? Jaký je postup? Je lepší obrátit se na odborníky (stolař/nábytkář)?

Díky za jakékoli info!
necibici
Moderátor
Bandzone: bandzone.cz/attacus

Příspěvek od necibici »

To byl ale dlouhej víkend,bez 3dní rok! To se mi taky stává...Já bych tu dýhu svěřil truhlářovi,profík vždycky ví nejlíp,jak na to.
Tama Superstar,Meinl,Anatolian,Stagg,Evans,Balbex.
pehve

Příspěvek od pehve »

Joe86 píše:
pehve píše:dýha může zakrýt vady pokud je třeba, nějaký dýhování a povrchy (šelaky) mám za sebou tak kdybys potřeboval ozvi se.
...trvalo mi dloho :) , ale dneska bych se přece jen rád ozval s prosbou o radu ve věci: Jak na dýhu?

Mám teď dva korpusy Amati - 20" a 16" - starší typ mušlí, ale bez zpevňovacího prstence..asi nějaký mezipyt.. :? ...v současné době brousím z korpusů lepidlo a budu ještě něco dotmelovat..a tak přemýšlím, co dál...

Vážně uvažuju o použití dýhy, jenže...nevím, jestli to zvládnu...
Jak je to náročné? Co je zapotřebí? Jaký je postup? Je lepší obrátit se na odborníky (stolař/nábytkář)?

Díky za jakékoli info!
omlouvám se, nevšimnul jsem si

připrav si kvalitní rovný podklad s nerovnostmi menšími než je polovina tloušťky dýhy. Pokud je dýha vzorovaná (palisandr má třeba výrazné tmavé pruhy) musíš si pláty seskládat tak aby na sebe vzory navazovaly. V praxi to znamená že koupíš třeba 5-10 dlouhých plátů dýhy (nesmíš to přeházet)a délku na lepení uřízneš ze všech zaráz, na druhý buben zase ze všech atd. K sobě přijdou vždy pláty co byly u sebe, poskládáš na stůl a natřeš kontaktním lepidlem (chemoprén), korpus taky. Po 1/4 hod odvětrání začneš lepit, hranu na hranu, poslední plát zařízneš,tenhle spoj udělej tam kde nebude moc vidět. Při lepení použij tvrdý hladký špalíček dřeva kterým to "zarajbuješ" tzn.tlakem pojezdíš celý povrch a vtlačíš dýhu do povrchu. Potom zařízneš přebytečnou dýhu kolem hran a začneš povrch vybrušovat - od nejhrubších po nejjemnější - stejně jako korpusy kytar, to je stejné. Kontroluj to bočním nasvícením plochy, nerovnosti uvidíš nejlíp.
Další povrch je na tobě, můžeš použít laky, já jsem použil šelak, tam je to trochu složitější ale povrch mohu kdykoli opravit a není to poznat. Nitrolaky jsou v pohodě ale musí se dát více vrstev a pořád brousit, jako u kytar.

Nevím jestli je lepší obrátit se na odborníky, asi pro někoho ano, pro někoho ne. Má to svoje výhody i nevýhody, já je moc nepoužívám :)
Joe86

Příspěvek od Joe86 »

Děkuju za popis!!!

Co jsem se tak díval (a jestli to dobře chápu), měl jsi úzké pruhy dýhy (cca 13 cm) a lepil je po hloubce kopáku, takže si lepil pruhy dlouhé cca 42 - 50 cm. Někde jsem našel i pláty dýhy široké 64 cm, tak mě napadlo, že by to bylo z jednoho kusu...ale:
Mám takový problém...leccos jsem zatmelil, ale důsledkem stáří a různých tlaků, je korpus na některých místech promáčknutý dovnitř - např. pod mušlí nebo úchytem na nohu došlo k tomu, že někdo dost utáhl šrouby a část pod mechanikou se jakoby promáčkla dovnitř, taky u švu bubnu je větší nerovnost. Není to nic, co by trčelo, spíš naopak. Bojím se to zatmelit, protože by to byla jednak větší plocha a taky bych musel korpus vlastně domodelovat do kulata. V neposlední řadě by to bylo dost tmelu na korpusu a toho se taky trochu bojím.

Jak se k tomu ta dýha zachová? Vyplnilo by to lepidlo nebo to dýha okopíruje nebo na tom místě zkrátka dýha nedosedne a bude viset?

Mám v plánu se zastavit i za odborníkem, ale ten většinou lepí dýhu na rovnou plochu a k bubnu se asi taky často nedostane :wink: Uvidím, co mi řekne.. jestli se raději nerozhodnu pro nátěr a lak..

Ale ještě jednou díky!
pehve

Příspěvek od pehve »

Nemáš vůbec zač.
Každá šířka je jiná, jak jim to vyjde z kmene, já měl šířku 17 cm a myslím že s širším plátem by bylo blbý pracovat.

Všechny nerovnosti musí býr zaplněny, špatný, vymačkaný, propadlý nebo prostě chybějící podklad doplnit, dolepit a vybrousit. Použij pouze dvousložkový tmel protože zaplní i větší díry nebo plochy, po zatvrdnutí se nedrolí a jde dobře brousit.

Lepidlo už nevyplní nic, dýha je tenká a chová se to jako samolepka, nemůže to "viset", hned by se to protrhlo jako papír, jak si to připravíš tak to bude vypadat.
Truhláři jak říkáš lepí vetšinou na rovné desky a s kulatými korpusy které budou navíc vystaveny neustálým rázům a otřesům nemají zkušenosti. Já mám to štestí že mám v rodině restaurátory nábytku, ti tohle znají lépe.

Nátěry a laky to je taky řešení, nebudu mudrovat jestli horší nebo lepší, je prostě jiné.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Strojařský OT jsem, kolegyně a kolegové přes bubny 8) odpočil bez dovolení SEM.

Díky za pochopení a zde se držte původního tématu ;-)

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
necibici
Moderátor
Bandzone: bandzone.cz/attacus

Příspěvek od necibici »

O.k.,díky.
Tama Superstar,Meinl,Anatolian,Stagg,Evans,Balbex.
Odpovědět

Zpět na „Bicí nástroje“