Homemade kytara

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Odpovědět
ošťa

Re: Homemade kytara

Příspěvek od ošťa »

kodl258

Příspěvek od kodl258 »

další troška inspirace, hlavně pro ty, co nemají přístup ke kvalitnímu dřevu na tělo - kromě první zleva všechno překližka.
http://www.littlemanproductions.com/lmp ... rgtrs.html
u jednotlivých modelů se dál proklikáte k fotkám ze stavby. na to, jak to vypadá ze začátku mizerně, tak z toho na konci vylezou zajímavé kousky. docela by mě zajímalo, jak ty překližkové kočičky hrajou.
že by něco ve stylu danelectro?

edit: teď koukám, že i gibson přechází na březovou překližku. asi materiál budoucnosti :D
http://www2.gibson.com/Products/Electri ... -Suit.aspx
Mastr

Příspěvek od Mastr »

tak ten gibson to je fakt kentus.... vypadá to otřesně :D
Kytara: Homemade Bonewhite Exp EMG81/60, Macassar Ebony Flying V EMG81/85, Flying V Custom white EMG81/60, LP Custom black (kopie) EMG81/85, Apec: Blackstar S1 100, Blackstar HT, Marshall 4x12 A, Marshall 4x12 B, efekt: Dunlop 95Q, biyang chorus, Dunlop Carbon Copy delay,Behringer harmonist, TC. Polytune mini, http://bandzone.cz/blackshard Kdybyste někdo chtěli nějaký upgrade kytary týkající se frézování, vrtání nebo i úprav elektroniky napište sz.
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

kodl258 píše:další troška inspirace, hlavně pro ty, co nemají přístup ke kvalitnímu dřevu na tělo - kromě první zleva všechno překližka.
http://www.littlemanproductions.com/lmp ... rgtrs.html
u jednotlivých modelů se dál proklikáte k fotkám ze stavby. na to, jak to vypadá ze začátku mizerně, tak z toho na konci vylezou zajímavé kousky. docela by mě zajímalo, jak ty překližkové kočičky hrajou.
že by něco ve stylu danelectro?
Nejsou sice moc hezké, ale ta překližková konstrukce, podobná Danelectru, se mi líbí. Já jsem chtěl stavět něco podobného (mám kompletně rozkreslenou elektrickou mandolínu, kterou chtěl Kamahl, ale přišla bída na kozáky), ale se špalky a bočnicemi z masivu, lože krku frézované. Bohužel není kdy, kde a za co. Docela lákavá myšlenka je i domácí Res-O-Glas, layup bych tipoval na podobný jako u lehkých laminátových kánoí + jemnou vrchní vrstvu; myslím že by se to dalo v nouzi laminovat i na pozitivním kopytě, bez formy, metodou ztracené pěny. Lemovky ve spojích by se nejspíš daly vyřešit lemovkami na dřevotřískový kancelářský nábytek.
MrB14ck

Příspěvek od MrB14ck »

woro90-1 píše:myslím že by se to dalo v nouzi laminovat i na pozitivním kopytě, bez formy, metodou ztracené pěny. Lemovky ve spojích by se nejspíš daly vyřešit lemovkami na dřevotřískový kancelářský nábytek.
no tak určitě a docela fajn je dělat to na polystyrenu ten se pak dá odleptat - můžeš to mít v jednom kuse :wink:
JJ Gtrs "Yamaha SG-40 replica", Aria Diamond 1803T, Zenon Audition->TC Polytune mini->Super Electric MK1.5->Boss DC3->Ibanez SC10->Ibanez DE7->Yamaha MagicStomp->Acoustic 450->Selmer T&B 212 + Stanley 212
www.black-audio.net
kodl258

Příspěvek od kodl258 »

Ten res-o-glass má imho dřevěný sustainblock, nebude mu to leptání vadit?

To woro90: mě se nezdají ty překližkovky úplně ošklivý, spíš bych řekl že jsou originální. dvě z nich se mi vyloženě líbí.
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Dřevěné části se lepily až do hotové skořepiny, u ztracené pěny (uděláš kopyto z EPS nebo XPS a po olaminování ho rozpustíš ředidlem) to ani jinak nejde - bylo by to vidět na povrchu.

Sto lidí, sto chutí - mně nesedí ty nevyvážené proporce a příliš ověšený povrch, mám raději eleganci čistých tvarů; nicméně řemeslně jsou zvládnuté velmi pěkně.
kodl258

Příspěvek od kodl258 »

jasně, to byla spíš reakce na tu skořepinu z jednoho kusu, že by se pak následně dovnitř ten sustainblock asi blbě dostával.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Prosím o radu s horní frézkou. Koupil jsem kopírovací frézku z uni-maxu, 12,7/26mm. Když ji dám nadoraz do sklíčidla, tak při maximálním snížení těla frézy ani nevyleze ložisko ze základny, dřík frézky je moc krátký. Takže ji neupínám úplně zastrčenou do sklíčidla, a ona se občas povolí, povyleze, nadělá škodu. Navíc tak nejde profrézovat větší hloubka dřeva než cca 25mm. Když frézuju druhou půlku z opačné strany, netrefím se přesně. Frézku s ložiskem dole nemám.

Pak to ložisko mi dělá ve dřevě drážku, když jedu podle dřeva jako šablony, přestože se otáčí hladce a volně.

Jaké otáčky? Knoflík 1-6, 11-30 000. Mezi 3 a 4 to řeže dobře a nepálí se.

Vyštípané rožky mám, ale to se naučím. Taky mi šablona ujela, když jsem ji měl chycenou jen jednou svěrkou, blbec.
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Co je to za frézu? Frézku s ložiskem mám taky tu z Uni-maxu a dělám s ní všechno. Jsi si jistej, že ta horní fréza níž nejde. Původně jsem všechno dělal nějakou noname z hobbymarketu za pár stovek a ta jde tak nízko, že v nejnižší poloze matka vylejzá asi 2 cm ze základny. Boschka taktéž.
Ta drážka od ložiska je jen vizuelní nebo i na pohmat? Taky jsem se takhle zděsil a pak jsem zjistil, že to jako drážka jen vypadá. Jinak to ložisko není úplně přesně stejnýho průměru jako ta fréza (rozdíl v setinách milimetru), takže pidinerovnost tam vždycky bude, ale to by mělo vyřešit pár tahů smirglem.
Jinak frézka se nemá upínat na doraz do sklíčidla, ale tak aby mezi kleštinou a nožem frézy případně ložiskem byly ideálně 2-3 mm. Běžně jsem ji měl ale vysunutou i o 10-15mm, podle potřeby. To, že se občas povolí a vyjede se mi taky u první kytary stávalo a bylo to tím, že jsem se snažil odfrézovat moc materiálu najednou, fréza se tím tlakem vyklá a vyjíždí. Je lepší odfrézovávát po milimetru a docílíš lepšího výsledku a vyhneš se takovým nehodám. Je pravda, že jsem matici začal kvůli tomu dotahovat na krev. Jinak je dobrý mít frézky s ložisky na obou stranách, ušetří to spoustu starostí.
Na otáčky asi není univerzální odpověď ani návod. Je důležitý nefrézovat moc materiálu najednou a držet správnou rychlost frézování, aby se to nepálilo. Většinou mívám točky tak nějak kolem středu jako ty.
Rohy a ostrý hrany např. u lože krku apod. jsou zlo a musí se dělat s maximální opatrností a pečlivostí, protože fréza je hrozná svině a umí udělat paseku během okamžiku.
Co se šablony a jejího připevnění týče, tak dva vruty jsou jistota. Pak už neujede. Taky samozřejmě záleží z čeho tu šablonu máš, já je dělám ze sedmimilimetrový překližky, takže tam to ty vruty udrží.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
Mastr

Příspěvek od Mastr »

jestli ti ložisko dělá drážku musel se ti povolit šroubek na jeho upevnění v pozici taky se mi to stalo. Když ho pak dotáhneš ve špatném místě (je tam na něj taková prohlubeň) kousek přečuhuje a dělá drážku.
Kytara: Homemade Bonewhite Exp EMG81/60, Macassar Ebony Flying V EMG81/85, Flying V Custom white EMG81/60, LP Custom black (kopie) EMG81/85, Apec: Blackstar S1 100, Blackstar HT, Marshall 4x12 A, Marshall 4x12 B, efekt: Dunlop 95Q, biyang chorus, Dunlop Carbon Copy delay,Behringer harmonist, TC. Polytune mini, http://bandzone.cz/blackshard Kdybyste někdo chtěli nějaký upgrade kytary týkající se frézování, vrtání nebo i úprav elektroniky napište sz.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Díky. Musím víc trénovat. Šablony mám z nějakých poliček, je to 11mm sololit-překližka-sololit. Ta moje fréza je Extol, do hloubky se fakt nedostanu. Díru na elektroniku tím neudělám.
Rýhy mi to dělá tak 0,5mm, podívám se na ten kroužek s červem, ale utahoval jsem ho do toho zářezu.
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

11 mm na šablonu je zbytečně moc, zvlášť když máš problém s hloubkou. Navíc se to musí dost zdlouhavě a pracně vyřezávat, ne? Můžeš prosímtě vyfotit tu frézu v dolní poloze. Jinak myslím, že se dělaj nástavce, kterýma se to dá prodloužit.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Jsem rád za ten matroš, co mám. Hoši ve světě si taky dělají šablony z 1/2" , ale i z tenké 1/4".
Problém mám i s tím, když chci frézovat menší hloubku, než je délka frézky. Typický příklad je zapuštění deklíku na elektroniku. Podložím si šablonu nějakými špalíčky, aby byla výš nad tělem. OK?
Večer vyfotím frézku i můj polotovar těla. Trochu se stydím, napoprvé jsem doufal v lepší výsledek.
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Nejlepším řešením jsou krátké frézky, ale blbě se shání, resp. jedině koupit delší a nechat je zkrátit. Podkládání špalíky se mi neosvědčilo, protože se pak těžko trefíš na správný místo. Nejlíp se mi osvědčilo, vyříznout šablonu nalepit si ji na desku popř. prkno o správný tloušťce a udělat si díru podle tý šablony. Pak krásně vidíš, kam to přikládáš a jaký Ti to udělá ve finále tvar. Tady je to trochu vidět http://img5.rajce.idnes.cz/d0508/5/5705 ... C00616.jpg výsledek http://img5.rajce.idnes.cz/d0508/5/5705 ... C00617.jpg
Eldalote

Příspěvek od Eldalote »

Hele...vím, že je to opravdu hoooodně OT (nechtěl jsem dělat novej topic a sem by se to jako začátky dalo zařadit)..ale co člověk potřebuje k tomu, aby mohl vyrábět kytary na zakázku? Určitě to spadá do řemeslný živnosti, ale na tu musí mít člověk nějakej papír na to, že to umí a rozumí tomu... Jenže kde se dá sehnat?
Neznámá akustika z dob komunismu
Art&Lutherie akustika
Custom cigar box guitar 4 strings, piezosnímač Tymos
Homemade vintage 1W Ruby amp
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

http://kmensik.rajce.net/DIY_GTR
Jsem máslo. Ta frézka jde ještě o kus níž, když se vyhodí ten průhlednej kryt s odsáváním. Polovina problémů tím padá.
Koukněte na to, je to smrkové futro tl.45mm, první frézování v životě. Díry zepředu jsem dělal přímo frézou do masa, zadní už jsem raději předvrtal na nové krásné sloupové vrtačce. Jak mi ujela šablona, tak to je ta dolepená hrana lože krku.
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Eldalote píše:Hele...vím, že je to opravdu hoooodně OT (nechtěl jsem dělat novej topic a sem by se to jako začátky dalo zařadit)..ale co člověk potřebuje k tomu, aby mohl vyrábět kytary na zakázku? Určitě to spadá do řemeslný živnosti, ale na tu musí mít člověk nějakej papír na to, že to umí a rozumí tomu... Jenže kde se dá sehnat?
:?: Živnostenský list na živnostenským úřadu?
EDIT:
kmensik píše:http://kmensik.rajce.net/DIY_GTR
Jsem máslo. Ta frézka jde ještě o kus níž, když se vyhodí ten průhlednej kryt s odsáváním. Polovina problémů tím padá.
Koukněte na to, je to smrkové futro tl.45mm, první frézování v životě. Díry zepředu jsem dělal přímo frézou do masa, zadní už jsem raději předvrtal na nové krásné sloupové vrtačce. Jak mi ujela šablona, tak to je ta dolepená hrana lože krku.
Sám sis odpověděl a našel řešení. Jinak mně se osvědčilo vnější hrany obrábět tak, že pohybuju obrobkem po desce, kdy mám frézu připevněnou zespodu desky. Takovej improvizovanej frézovací stolek. Jinak na tuhle tloušťku je fakt dost užitečný mít i frézu s ložiskem na druhý straně, ty se daj sehnat v takových těch sadách za tři stovky v každým železářství a na tyhle účely bohatě postačí. U první kytary jsem taky frézoval plnej materiál a pořád se divil, že to jde tak blbě. Teď už frézuju po milimetrech a je to o 100% lepší.
To tělo nevypadá vůbec zle a ty drobnosti opravíš, toho bych se nebál. Na poprvý (ani na podruhý) se nemůže všechno povést. To by si ty kytary stavěli všichni a nikdo by je nekupoval. Tak zdar a jen tak dál.
Eldalote

Příspěvek od Eldalote »

J.J. píše:
Eldalote píše:Hele...vím, že je to opravdu hoooodně OT (nechtěl jsem dělat novej topic a sem by se to jako začátky dalo zařadit)..ale co člověk potřebuje k tomu, aby mohl vyrábět kytary na zakázku? Určitě to spadá do řemeslný živnosti, ale na tu musí mít člověk nějakej papír na to, že to umí a rozumí tomu... Jenže kde se dá sehnat?
:?: Živnostenský list na živnostenským úřadu?
No to sice jo...ale je to remeslna zivnost a k ziskani zivnostenskyho listu clovek potrebuje jeste nejakej doklad o tom, ze se v tom vyzna, aby mu ten zivnostak dali... No nic...omlouvam se za spam... Dalsi prispevek prida,, az se taky vrhnu na home made kytarku :)
Neznámá akustika z dob komunismu
Art&Lutherie akustika
Custom cigar box guitar 4 strings, piezosnímač Tymos
Homemade vintage 1W Ruby amp
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

JJ: Nechápu, co myslíš tím "po milimetrech". Jestli výšku/hloubku (tělo 45mm na 45 objetí frézkou?), nebo ubíranou tloušťku (přesah hrubého materiálu od šablony), nebo rychlost posunu. Každopádně díky.

Včera jsem znovu objel obrys těla se šablonou vždy posunutou o max. milimetr dovnitř. Pěkně pomalinku, hloubku 45m jsem jel na 3x. Je to mnohem lepší, hlavně pomalu, čistý hladký řez. A zadní kavita na elektroniku se vyloženě povedla. Nepovedl se dolní špičatý roh, protože jsem frézu naklonil směrem dovnitř těla, a udělal žlábek. Na tom rohu se nemám o co opřít, takže buď si dodělám stoleček jak navrhuje JJ, nebo si k šabloně před roh přiložím pomocný špalík stejné výšky, jako oporu.
Udělám novou větší šablonu na díry snímačů a pokusím se je začistit. Stejně jsou nějak nakřivo. Původně jsem to chtěl bez rámečků, snad to ještě půjde.
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“