Naše lampové projekty (tipy, rady,...
- Stanley06
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
Re: Naše lampové projekty (tipy, rady,...
to vypadá na nějakou botu ve zdroji a nebo kolem zapojení primáru výstupního trafa, co tam máte za výstupák?
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
no právě že jsme nemohli přijít co nám dělá těch 510v .. tady jsou foto te staré kopie jcm800 http://eoden.rajce.idnes.cz/foto_zesilovac/
výstupák je dělaný prý na 50-60w při 8ohm. Poslední k čemu jsme došli je že jsme nechali můstkový usměrňovač + tu část s filtračními kondenzátory(zbytek odpojený) a po sepnutí standby nám to na výstupu z usměrňovače hodí z 360v na 510v ..
ohledně traf:(alespoň tak to chápu)
sítově
modré je žhavení 2*3,15v
bílé anodové napětí .. mezi nima naměřím zhruba těch 380v střídavého
šedá 89v .. pro původní bias (nevyužili jsme)
zelenolžlutá.. bylo v původním uzemněno na středový kolík (nechali jsme odpojedné)
výstupní
šedé jsou primár z 3jek oktálových patic
hnědý je z b+1 filt. kondenzátoru
modrý je + na výstupní jack
zelenožlutý je na - výstupní jack
výstupák je dělaný prý na 50-60w při 8ohm. Poslední k čemu jsme došli je že jsme nechali můstkový usměrňovač + tu část s filtračními kondenzátory(zbytek odpojený) a po sepnutí standby nám to na výstupu z usměrňovače hodí z 360v na 510v ..
ohledně traf:(alespoň tak to chápu)
sítově
modré je žhavení 2*3,15v
bílé anodové napětí .. mezi nima naměřím zhruba těch 380v střídavého
šedá 89v .. pro původní bias (nevyužili jsme)
zelenolžlutá.. bylo v původním uzemněno na středový kolík (nechali jsme odpojedné)
výstupní
šedé jsou primár z 3jek oktálových patic
hnědý je z b+1 filt. kondenzátoru
modrý je + na výstupní jack
zelenožlutý je na - výstupní jack
360 * 1.41 = 507 ... takze s tim problem nevidim
- Stanley06
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
aaha, to vypadá na Rudlu nebo něco podobného, bohužel u těch traf si člověk nemůže být ničim jistý. Ty měříš napětí na usměrňovači a pak to teprve přes stand-by připojuješ na zdroj? kondíky, rc články? nevim co máš za měřák a co měříš za napětí /střídavé, stejnosměrné/ ale pak by bylo opravdu možné že naměříš nějakých 380V a při připojení na zdroj a vyhlazení kondíkama těch 510V
St.Anley Tube Amps
no ano .. vlastně to dává smysl že když sepnu stand-by tak se mi to vyhladí na těch 500. Jen nechápu proč je to napětí už na trafu tak velké, když ta kopie 800 měla kondenzátory na 350v atd.. a při tom usměrňovač mám udělaný stejně.
No teď jsem se díval a na trafu byla ještě jedna odbočka z toho vinutí vysokého napětí a tam naměřím na trafu okolo 350v střídavého(což je zhruba o 40v méně) a za usměrňovačem 320v stejnosměrného. Ještě to pustím do obvodu a uvidím. Mělo by tam být okolo 450v po vyhlazení což je stále moc ne?
No teď jsem se díval a na trafu byla ještě jedna odbočka z toho vinutí vysokého napětí a tam naměřím na trafu okolo 350v střídavého(což je zhruba o 40v méně) a za usměrňovačem 320v stejnosměrného. Ještě to pustím do obvodu a uvidím. Mělo by tam být okolo 450v po vyhlazení což je stále moc ne?
- Stanley06
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
no a nebyli ty kondíky třeba původně spojené 2 do serie aby se na nich to napětí rozdělilo? jinak 450V určitě není moc, záleží teda na lampach co používáš, a jestli to poberou ty trafa, ale taky někdy používam takhle vysoký napětí
St.Anley Tube Amps
no to nás nenapadlo
.. ty trafa by se měly snést, jsou obě z té kopie. No je to uděláno podle těch schémat z ax84 na 50w pp a lead preamp takže 3xecc83 a 2xel34. Zítra vyzkoušíme a uvidíme. Snad se nám ty 1k/5w odpory na těch 3kách už nebudou tak zahřívat a uvidíme kolik naměříme.
- Stanley06
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
počkej, ty máš 1k odpory na pinech číslo 3? to se nedivim že se ti to hřeje když tam má jít výkon cca 25W na jednu, když se podíváš na schéma tak máš mít 1k odpory na pinech č. 4
St.Anley Tube Amps
omlouvám se .. sekl jsem se
.. mám to na těch 4kách .. 3ky vedou na OT. Zahřívaly se nám ty 1k/5w u těch 4ek co na ně vedeme tu b+2.
- Stanley06
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
a kolik máš na tom B2+?
St.Anley Tube Amps
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
A nebylo v originále řešeno usměrnění lampou? Třeba s 5U4 by Ti to mohlo pod 400V vyjít. Ty kondíky mohly být přeformované na vyšší napětí. A nebo se také často zapojují do serie, pak samozřejmě snesou dvojnásobné napětí. 5W odpory v druhých mřížkách by se hřát neměly, teče tam jen minimum proudu.
Čéče, pokud Ti doma někde zůstaly ty červené Tesla jack vstupy, měl bych o ně zájem.
Ještě něco. Pokud střídavých 350V usměrníš polovodičem a spadne to na 320V, tak něco není v pořádku.
Čéče, pokud Ti doma někde zůstaly ty červené Tesla jack vstupy, měl bych o ně zájem.
Ještě něco. Pokud střídavých 350V usměrníš polovodičem a spadne to na 320V, tak něco není v pořádku.
- Stanley06
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
ještě mě napadlo, máte spojenou G3 se zemí? ten problém to asi nevyřeší, ale u EL34 by se to myslím mělo spojovat, ta to nemá spojený uvnitř lampy
St.Anley Tube Amps
na b+2 jsme včera měřili kolem těch 510v . Na staré desce je taky klasický usměrňovač pomocí 4 diod a já ho udělal stejně . Jo ty kondenzátory u toho starého byly zapojene v serii
. Po těch červených vstupech se podívám
. Jinak g3 a k máme na zem. Zítra to zkusíme zapojit cele s tím o něco menším napětím a uvidíme.
zdravím tak jsem to opět složil a nedaří a nedaří se
.. po sepnutí stand-by se z reproduktoru ozve hlasitý sestupný pískot a začnou se škvařit 3ky na oktalových paticích, tak jsem odpojit OT od filtrančního kondenzátoru abych mohl měřit. Napětí je tam okolo 470v (žeby bylo OT v háji?). Jinak za prvním filtračním kondenzátorem a před tlumivku jsem dal výkonný odpor abych srazil napětí do zbytku ale jaksi jsem se přepočítal. Podle těch schémat jsem počítal z proudem okolo 22ma( za prvnim filt.kon.) ale když jsem to poměřil teď a spočítal vychází mi okolo 50ma.Je takový odběr reálný? Dal jsem tam 4k7 24w a ubytek je okolo 250v.
- Stanley06
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
člověče je to zajímavý, ale teď mě zrovna nic nenapadá...
chtěl jsem se zeptat obecně jak silný jde signál z kytary? snažím se teď vyladit aby mi aparát jen čistě zesiloval, s osciloskopem koukám na deformaci signálu, testuju to na 1kHz a asi 300mV, ať už do vstupu (abych věděl kdy mi kreslí preamp = začna se deformovat sinusovka), ale i do returnu smyčky abych věděl jak nastavit dělič před mastrem aby na repráku byla ještě čistá sinusovka, je těch 300mV moc/málo/akorát? případně jak moc může být sinusovka deformovaná na repráku aby to ještě byl "clean" ? díky za odpovědi
chtěl jsem se zeptat obecně jak silný jde signál z kytary? snažím se teď vyladit aby mi aparát jen čistě zesiloval, s osciloskopem koukám na deformaci signálu, testuju to na 1kHz a asi 300mV, ať už do vstupu (abych věděl kdy mi kreslí preamp = začna se deformovat sinusovka), ale i do returnu smyčky abych věděl jak nastavit dělič před mastrem aby na repráku byla ještě čistá sinusovka, je těch 300mV moc/málo/akorát? případně jak moc může být sinusovka deformovaná na repráku aby to ještě byl "clean" ? díky za odpovědi
St.Anley Tube Amps
já sem to jednou zkoušel měřit na multimetru (základní smímače ibanez 350 ) tak při normální hře tam bylo tak 150 - 200mA při trochu ostřejší cca 300-330 ale když sem do toho jen mlátil až se struny třískali o pražce tak tam bylo ve špičkách až 0,5V . Ono když už se to takle detajlnějš ladí tak by to chtělo ladt na přímo konkrétní kytaru . ty si to vyladíš třeba na normální snímače co sou v LP a bude to oka a pak příde někdo píchne tam F1 od RM nebo podobnou šílenost a můžeš ladit znova . mořná by na to pomohlo odporovej dělič jak si dělal za PI ale udělat ho třeba 2x nebo 3x s rázným poměrem a přepínat podle síly snímačů.
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso

Silnější pasivní HB snímače dávají ve špičce 0,5 -0,8V, aktivy až 3V. 300mV je dobrá hodnota, odpovídá signálu krátce po úderu.
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Něco Ti tam solidně kmitá, hochu.eoden píše:zdravím tak jsem to opět složil a nedaří a nedaří se.. po sepnutí stand-by se z reproduktoru ozve hlasitý sestupný pískot a začnou se škvařit 3ky na oktalových paticích, tak jsem odpojit OT od filtrančního kondenzátoru abych mohl měřit. Napětí je tam okolo 470v (žeby bylo OT v háji?). Jinak za prvním filtračním kondenzátorem a před tlumivku jsem dal výkonný odpor abych srazil napětí do zbytku ale jaksi jsem se přepočítal. Podle těch schémat jsem počítal z proudem okolo 22ma( za prvnim filt.kon.) ale když jsem to poměřil teď a spočítal vychází mi okolo 50ma.Je takový odběr reálný? Dal jsem tam 4k7 24w a ubytek je okolo 250v.
Pokud jsem dobře pochopil Tvé poněkud nesouvisle vyjevené myšlenky, tak anody dvou EL34 si u 50W zesíku dohromady klidně cucnou ze zdroje i přes 100mA, podle nastavení prac třídy. 50mA je skoro málo. Jinak Ua 470V bez zátěže není nijak moc, u takovéhoto zesíku. Kolik je přímo na anodě po zapnutí STB? Tedy, jestli to vůbec lze změřit.
Mimochodem, jseš si jist, že máš výstupák správně zapojený? Lampy jsou určitě OK?
Mě to tohle dělalo přesně když jsem zapojil výstupák obráceně
Zdarvim. Prosim vás nemá někdo odkaz na schema mesa mark III včetně soupisu součástek. Nikde nikde jsem ho nenašel. Díky
IBANEZ S 320
IBANEZ RGDIX7MPB-SBB
Rockwell Red Trip Duo 120 W
Home made portovaná 212
Celestion G12H 100 -sériově- Celestion G12V60
Proměnné množství krabiček "co se vejde"
Akustiky, španělky.........
IBANEZ RGDIX7MPB-SBB
Rockwell Red Trip Duo 120 W
Home made portovaná 212
Celestion G12H 100 -sériově- Celestion G12V60
Proměnné množství krabiček "co se vejde"