Je těžké naučit se na trubku?

Žestě, flétny, harmoniky, klarinety, akordeony, ...
Odpovědět
*Twisted.Brother*
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od *Twisted.Brother* »

ale ted neak jak premyslim hmm nevim ... Vyresi to nekdo?
Tom49
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tom49 »

Souhlasím s dýcháním ,,břichem`` :D
jsem 4 roky hrající pozounista...
Moderátoři jsou tu pro vás nebojte se napsat nápad, návrh, stížnost...
Kytara: Fokus H-JCK, akustika Nashville
Kombo: Laney LX65D
+ plno dalších blbůstek
*Twisted.Brother*
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od *Twisted.Brother* »

HmHm .... tak asi jo no :lol:
Radar

Příspěvek od Radar »

Ahoj,

Jsem u vas dnes poprve, moc vas vsechny zdravim. Zacinam s hrou na trubku a neni to jednoduche. :) A proto hledam ucitele hry na dech. nastroje. Muzete mi prosim nejak pomoci ? Jse z Liberce.

Diky za pomoc.
Radar
afektband

Příspěvek od afektband »

Radar píše:Ahoj,

Jsem u vas dnes poprve, moc vas vsechny zdravim. Zacinam s hrou na trubku a neni to jednoduche. :) A proto hledam ucitele hry na dech. nastroje. Muzete mi prosim nejak pomoci ? Jse z Liberce.

Diky za pomoc.
Radar
Tak zajdi do hudebky určitě jich v liberci pár máte.

//můj jubilejní 500 příspěvek. 8)
kuzmić
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kuzmić »

hraji asi 9 let na klar.+saxofon a zpívám. Souhlasím s nadechováním "do břicha". ve skutečnosti je to do bránice, která pumpuje, když hrajete. zvuk pak vychází nejen z nástroje ale i z vašeho čela. používají to divadelní herci, aby byli lépe šlyšet a hudebníci, aby se lim lépe hrálo. samozřejmě když potřebujete hodně vzduchu tak zaplníte i plíce, ale jakoby odspoda. pak se můžete nadechnout více.

současnému nadechování nosem a vdechování do nástroje se říká cirkulační dech a jako nutnost ho používají všichni lepší hráči na didgeridoo. osobně neumím, ale myslím si, že při použití na jiné dechové nástroje by se docílilo určitě zajímavýho výsledku :)
jamming forever.
sax, bicí, perkuse, ostatní, experimental, kosmos "Volná Hudební Sešlost"
dobes.pavel
Kontaktovat uživatele:

Výdrž

Příspěvek od dobes.pavel »

Na trubku hraju už 4 roky, ale ta vydrž se mi nějak nezda.
Mohl by mi někdo zkušený poradit, jak zlepšit výdrž a aby se mi nátisk tak rychle neunavil?
A ještě jeden dotaz, je normální, že zahraju jen po F2 (maximálně G2) a když už nemůžu tak ani to ne. A ve výškách nevzdržím hrát moc dlouho?
woro90

Re: Výdrž

Příspěvek od woro90 »

dobes.pavel píše:Na trubku hraju už 4 roky, ale ta vydrž se mi nějak nezda.
Mohl by mi někdo zkušený poradit, jak zlepšit výdrž a aby se mi nátisk tak rychle neunavil?
A ještě jeden dotaz, je normální, že zahraju jen po F2 (maximálně G2) a když už nemůžu tak ani to ne. A ve výškách nevzdržím hrát moc dlouho?
Výdrž získáš prostě tak, že budeš cvičit. Jak dlouho to zvládáš v nějaké "normální" poloze, dejme tomu v tvém případě v první oktávě? Je také možné, že od toho čekáš víc, než za 4 roky můžeš zvládat, já hraju 11 let a taky pořád nadávám jak sice v pohodě hvízdám C3 ale hned je to v pr-zadečku....
Po 4 letech je G2 celkem normální, ale zkus při rozehrávce cvičit rozložené akordy pod legatem, od fis až kam to půjde bez toho, abys tlačil na rty. Doufám, že tohle tvůj problém není, protože do vyšších tónů se musíš dostat i kdybys měl nástroj přivázaný na špagátě od stropu a uhýbal před tebou. Tak se to ostatně učil jeden kamarád, který se toho zlozvyku nemohl zbavit. Prostě trubku přivázal na lustr za příčky mezi první rourou a ozvučníkem a hrál retní legata aniž by na trubku sahal. Ze začátku to znělo strašně (spíš to neznělo skoro vůbec), ale hned jak to začalo připomínat normální tóny, byl za vodou - protože najednou věděl jak to zahrát jenom pomocí rtů a bránice.
Základní trik je totiž v tom, že na vyšší tóny potřebuješ i větší tlak dechu (a pochopitelně i kořen jazyka trochu výš, jako bys vyslovoval I), ale to doufám znáš.
Kdyžtak mi pošli na mail krátkou nahrávku, jak ti to zní (třeba jenom G dur stupnici pokud možno přes 2 oktávy, když to nepůjde, prostě to utni dřív), z toho se dá dost poznat.
mi-lan

Výdrž na trubku

Příspěvek od mi-lan »

V podstatě předchozí pisatel má 100% pravdu ale myslim, ze po 4 letech hrani mas piskat minimalne c3 a vyse. Dalsi velmi dulezity faktor je natrubek, asi pouzivas moc hluboky kotlik s velkym prumerem a stejne dulezita vec je take kvalita nastroje.
Mrkni na http://jiracek.ic.cz
dobes.pavel
Kontaktovat uživatele:

Trubka

Nátrubek používám Vincent Bach 3C a je pro mě lepší než 7C.
Dále mám trubku za 26000 takže to není špatné.
A jak říkáš C3 a výše, tak tam se někdo nedostane ani za 40 let hraní.
Já to sice písknu, ale to asi tak všehno, protože se v normální souvislé skladbě tak vysoko nedostanu.
afektband

Re: Trubka

Příspěvek od afektband »

dobes.pavel píše:Nátrubek používám Vincent Bach 3C a je pro mě lepší než 7C.
Dále mám trubku za 26000 takže to není špatné.
A jak říkáš C3 a výše, tak tam se někdo nedostane ani za 40 let hraní.
Já to sice písknu, ale to asi tak všehno, protože se v normální souvislé skladbě tak vysoko nedostanu.
C3 na trubku už je dost vysoko. Na pozoun už je to vyšší, ale pořád relativně v klidu hratelnej tón. Kamarád na pozoun dává D4 a to je teprv pískot.
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 + R.I.P.

::Framus Renegade Custom Shop, Framus Pantera (SD Dave Mustain Signature aktiv pickups)::Dunlop Cry Baby GCB 95::Framus Cobra::Carvin 412B::Kabely Smrčka, Klotz a PW::
woro90

Re: Výdrž na trubku

Příspěvek od woro90 »

mi-lan píše:V podstatě předchozí pisatel má 100% pravdu ale myslim, ze po 4 letech hrani mas piskat minimalne c3 a vyse. Dalsi velmi dulezity faktor je natrubek, asi pouzivas moc hluboky kotlik s velkym prumerem a stejne dulezita vec je take kvalita nastroje.
Mrkni na http://jiracek.ic.cz
No tak pokud dá c3 třeba na excellenta, dá to i na levnou staggovku - měl jsem jednu půjčenou (tu s barevnou první rourou) a očividně už se dnes nedají sehnat nehratelné trubky. A c3 po 4 letech hrani? To by musel opravdu poctivě cvičit aspoň každý druhý den, natvrdo, a aspoň 20 minut v kuse (s malými přestávkami), tebe to v začátcích tak bavilo nebo jsi byl tak cílevědomý? Asi jsi byl výjimka.
A co se týče rozsahu, záleží také na zaměření výuky, jestli cvičíš spíš na techniku, rozsah, kvalitu tónu, nebo "svázanost s nástrojem". Znám pár lidí s mizerným rozsahem, ale krásným tónem, kteří všechno hrají s neuvěřitelnou lehkostí, a také některé takové, kteří si potrpí spíše na velký rozsah a brutální, syrový, neučesaný tón.
Co se týče nátrubku, je to možné, nejuniverzálnější a nejvíce používaný je patrně Amati 7C, pohodlný do všech poloh. Tedy aspoň mně a většině mých známých. Jeden kamarád používá snad V. Bach 1C, leze mu z toho docela příjemný tón ve všech polohách, také jsem ho zkoušel, ale je širší než 7C, a nelezl mi z toho tak ostrý tón, ale zase trochu mohutnější. Ten 3C jsem také zkusil, ale neseděl mi - na mě možná trochu moc hluboký. Ta Amátka by měla být dobrá také v tom, že je hodně těžká (nemohu posoudit, používám ji na všechno), mělo by to prý mít jakoby temnější zvuk a stabilnější tón při "plnokotelním" hraní.

Pavle, jak často, jak dlouho a v jakých polohách cvičíš? Podle mě jsou ty problémy způsobené hlavně špatný způsobem cvičení. A možná tím širokým nátrubkem, opravdu netlačíš na rty?
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
dobes.pavel
Kontaktovat uživatele:

Trubka

Cvičím asi tak 30 min hrubého času (tj. tak 22 min čistého) denně.
V polohách od spodků až po F2. Možná jsem se ukvapil, když jsem psal, protože učitel říkal, že je to tak úměrné době hraní. Mám pár kámošů, kteří hrajou přibližně stejně dlouho, ale ti nejsou podle mého učitele lepší jak já (oni málo cvičí). To svoje si uhraju. Možná od toho očekávám příliš hodně, než co jsem schopen zvládnout.
Dojlus
Kontaktovat uživatele:

?

Příspěvek od Dojlus »

Název tohodle toho fóra je pro mě jako stvořený.

Chtěl bych se naučit hrat na trubku, jenže..nechci si koupit nastroj a pak zjistil že jsem anti talent a co pak s tím že? :-)

Podle příspěvku ktere jsem tu četl jsem se toho moc nedozvěděl. Noty mi nic moc neříkají...pořádně jsem to nikdy nepochopil nějaké křižky bečka cis fis atd.... tak nevim jestli je tohle zrovna dobrý přepoklad.

Kdyby se mi do ruky trubka dostala a ja to zkusl, tak bych přišel na to že mi to vůbec nejde...ale podle toho co jsem se dočet tak to není tak jednoduché jak jsme si myslel že fouknu a je to že?jak třeba na fletně...na tu jsem chvilku hral ale to byla tak možná 2, 3 třída.

Bude pro mě težké se na ní naučit hrát? a bude mě to bavit?(na tuhle si nejspíš budu muset odpovědět sám) :D
Little.Sick.Fish
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Little.Sick.Fish »

afektband píše:Stojim si za tim, že dýchat se má do břicha, ne nahoru...
A já se za tebe plně stavim, hrál jsem 4 roky na trubku, říká se tomu tzv. spodní dech a ten by se měl u začátečníků učit. Je i horní dech, ale ten se používá pokud možno jen v rychlejch pasážích, kde je třeba se rychle nadechnout a plíce při něm nemaj takovou kapacitu.
EDIT: Heej, to sem rok a půl zaspal :lol: :oops:
kytary:Epiphone SG G400 Goth (snímače Dimarzio PAF Classic), Fokus Strat S-S-S K.A.
komba: Laney VC50, Behringer GMX 110
efekty: Wah GD-45, Danelectro Milkshake chorus, Danelectro PB&J delay
Little.Sick.Fish
Kontaktovat uživatele:

Re: ?

Příspěvek od Little.Sick.Fish »

Dojlus píše:Název tohodle toho fóra je pro mě jako stvořený.

Chtěl bych se naučit hrat na trubku, jenže..nechci si koupit nastroj a pak zjistil že jsem anti talent a co pak s tím že? :-)

Podle příspěvku ktere jsem tu četl jsem se toho moc nedozvěděl. Noty mi nic moc neříkají...pořádně jsem to nikdy nepochopil nějaké křižky bečka cis fis atd.... tak nevim jestli je tohle zrovna dobrý přepoklad.

Kdyby se mi do ruky trubka dostala a ja to zkusl, tak bych přišel na to že mi to vůbec nejde...ale podle toho co jsem se dočet tak to není tak jednoduché jak jsme si myslel že fouknu a je to že?jak třeba na fletně...na tu jsem chvilku hral ale to byla tak možná 2, 3 třída.

Bude pro mě težké se na ní naučit hrát? a bude mě to bavit?(na tuhle si nejspíš budu muset odpovědět sám) :D
Přidám jednu zkušenost. Hrál jsem na trubku docela dlouho v ZUŠce, celou dobu jsem měl problémy s nátiskem, učitel se mi pořád snažil vtloukat do hlavy, jak na to mám hrát (vidim ho před očima ještě dneska :) ), ale pořád se nevedlo, měl jsem taky problémy se zubama, nosil jsem rovnátka, to na to taky neni dobrý, no a nakonec jsem zjistil, že mám prostě jednu tvář ochablejší a tudíž se mi špatně tvoří tón, tak jsem s tím seknul. Ale tohle nikdy dopředu nevíš, než na to začneš hrát, bohužel.

Tón se na trubce tvoří úplně jinak, netvoří ho zobec jako u flétny, ale hráčovo rty- prostě do nátrubku prdíš pusou. neni to jako u flétny, kde hned můžeš zahrát nejvyšší tón, tady právě musíš trénovat nátisk a lícní svaly. Pár tejdnů budeš vyluzovat zvuky jako parník a pak se teprv spolu s technikou prstů budeš posouvat dál v tvoření tónu. Je to běh na delší trať, ale žestě jsou přeci jen hezký nástroje, chce to ale opravdu, abys u toho vydržel a bavilo tě to.

Nechal jsem se unést tímhle topicem a asi po 3 letech jsem ten plech vytáh. vydržel jsem hrát asi 5 minut, zahrál jsem G2 a málem jsem si natrhnul hubu :lol: Zvláštní, že hraju ale pořád víceméně stejně, i rozsah se mi nikdy nepodařilo vytvořit větší. Možná jsem měl tenkrát trochu hezčí tón, ale to se troufám si říct dá za pár dní dotrénovat. Jó starý časy :wink:
kytary:Epiphone SG G400 Goth (snímače Dimarzio PAF Classic), Fokus Strat S-S-S K.A.
komba: Laney VC50, Behringer GMX 110
efekty: Wah GD-45, Danelectro Milkshake chorus, Danelectro PB&J delay
Thief

Příspěvek od Thief »

Zdravim já hraji na trumpetu již 9 let. S tím dýcháním to je tak, že všechen dech musíš brát z bránice. Někdy se stává, že se snažíš hrát krkem jako bysto chtěl vyřvat hlasivkama. To je samozřejmě špatně. Chce to hluboké nádechy a čím se de do vyšší polohy tím více dechu a co nejméně přitlačovat nátrubek a furt bzučet! Na zlepšení nátisku bych doporučil hrát dlouhé tóny například na stupnicích. od C-dur až třeba po 4 béčkové a 4 křížkové. Hrát je jako noty celé čili na 4 doby. K tomu si ještě můžete přidat dominantní septakordy a kvintakordy samozřejmě podle rozsahu co zahrajete. Já doma cvičím 1-2 hodiny 7 dní v týdnu a 365 dní v roce. Chce to opravdu u toho vydržet a hlavně Vás to musí bavit. 8)
woro90

Příspěvek od woro90 »

Thief píše:Zdravim já hraji na trumpetu již 9 let. S tím dýcháním to je tak, že všechen dech musíš brát z bránice. Někdy se stává, že se snažíš hrát krkem jako bysto chtěl vyřvat hlasivkama. To je samozřejmě špatně. Chce to hluboké nádechy a čím se de do vyšší polohy tím více dechu a co nejméně přitlačovat nátrubek a furt bzučet! Na zlepšení nátisku bych doporučil hrát dlouhé tóny například na stupnicích. od C-dur až třeba po 4 béčkové a 4 křížkové. Hrát je jako noty celé čili na 4 doby. K tomu si ještě můžete přidat dominantní septakordy a kvintakordy samozřejmě podle rozsahu co zahrajete. Já doma cvičím 1-2 hodiny 7 dní v týdnu a 365 dní v roce. Chce to opravdu u toho vydržet a hlavně Vás to musí bavit. 8)
No to mě podrž... 1-2 hodiny každý den devět let? No to je mazec... Já se sice učím 11 let, ale umím h...o, neboť si najdu tak tři hodiny týdně, někdy ani to ne. A stačí mi to k tomu, abych se udržoval pořád ve formě... Nicméně doporučil bych ještě jednu věc - cvičit jazyk. Já jsem to dost dlouho flákal a pak mi to nějak docvaklo, a najednou to všechno zní podstatně čistěji a uspořádaněji. Pokud se totiž naučíš hrát rychle (a pochopitelně máš cit pro rytmus), můžeš hrát pomalu s neuvěřitelnou lehkostí.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Dojlus
Kontaktovat uživatele:

Tak jak teda?

Příspěvek od Dojlus »

Nazdarek lidičky, před nedávnou dobo jsem tady psal ohledně trubky :D

No nicméně jsem nějak netuším jak mám začít?

Takže otázka teda je? "Jak začít hrát na trubku?"
woro90

Re: Tak jak teda?

Příspěvek od woro90 »

Dojlus píše:Nazdarek lidičky, před nedávnou dobo jsem tady psal ohledně trubky :D

No nicméně jsem nějak netuším jak mám začít?

Takže otázka teda je? "Jak začít hrát na trubku?"
Chytit si učitele. Přihlásit se do ZUŠ nebo alespoň ukecat nějkakého známého, který hraje dost dobře, aby ti vysvětlil a ukázal základy a pak na tebe občas dohlédl, jestli sis nevypěstoval nějaký zlozvyk.
Odpovědět

Zpět na „Dechové nástroje“