Marris GA20

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Mekron

Marris GA20

Příspěvek od Mekron »

Ahojte, jakožto úplný začátečník bych potřeboval trošku poradit. Dneska jsem dostal španělku - Marris GA20 - bez jedný struny takže zatim jsem moc netestoval. Kytara je zapůjčena od matčiný kamarádky a odh. doba je 8 let - vypadá ale dobře podle toho co jsem zjistil byla skoro celou dobu ve skříni. Uvnitř ní je napsáno kromě názvu i Hand Crafted - podle mě ručně dělaná ale nevim jak jsem psal v tomhle se moc nevyznám. Vypadá to na překližku a ještě tam je napsáno Czechia Moravia Slovakia - to už opravdu nevim. Zajímalo by mě jestli je dobrá, nebo jí případně někdo zná. Zítra mám v plánu jet pro struny a ladičku a začnu cvičit, ale potřeboval bych ještě co na ní natáhnout - to že je to španělka jsem opravdu nečekal, očekával jsem westernovku / v tu chvíli by byly D´addario jasná volba/ a na tuhle budou pravděpodobně nylonový a o těch toho moc nevim, takže kdyby byla možnost alespoň něco napsat.Díky moc
Ivan

Re: Marris GA20

Příspěvek od Ivan »

Pokial viem, Marris je slovenska firma, ale pochybujem, ze gitara bola vyrobena niekde inde ako v Cine... To ale neznamena, ze je zla, lebo Marris nema (nemala) daleko od firmy Dowina... Takze pokial si udrzali svoj standard, tak si myslim, ze je to dobry nastroj... kazdopadne na spanielku nenatahovat kovove struny, iba nylonky a je asi jedno ake, pokial nie si niekolkorocny praktik s vyhranenym nazorom na kvalitu komponentov a prislusenstva na zaklade skusenosti...

ale oznacenie GA je grand auditorium a to zrejme nie je spanielka, google mi nic nevyhadzuje... foto by pomohlo
Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme o tom vést i spory, ale to je tak vše, co s tím můžeme dělat.
YouTube | Bandcamp | Spotify
Ol'Dawg
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/martink52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ol'Dawg »

Pošli foto. Informace z firmy Marris jsou momentálně nedostupné (doufejme jen momentálně - server marris.sk je nedostupný, pingy se vrací z IP 92.60.52.11 bez odezvy, DNS záznam je ale aktivní). Marris má blízko k Dowině a dost pravděpodobně také k Fenderu, což naznačuje čínskou výrobu :-) Z toho, co se vyskytuje na trhu, lze usuzovat na laciný překližkový low end (ale nikde není řečeno, že to nehraje). Z nabídky u disributorů lze usuzovat, že Marris své typy značí celkem obvykle, tj. CL - classic (tj. španělka), D - dreadnought, J - jumbo, JC - jumbo cutaway, JCE - jumbo cutaway elektroakustika, DC - dreadnought cutaway, DCE - dreadnought cutaway elektroakustika, GA - grand auditorium. Z toho by tedy mohlo plynout, že ta GA20 je western kytara, stavěná na kovové struny. Pokud to budeš fotit, zkus zabrat stopy po tom, jestli to má napínák v krku, tj. buď bude krytka na hlavě (ale zdá se, že tohle Marris nedělá, viz

http://www.muzikant.cz/kytary-6/akustic ... 115323.php
(tam na hlavě není nic vidět)

Druhou alternativou je šroub napínáku zevnitř kytary - měl být vidět, když koukneš do ozvučného otvoru směrem ke krku, mohl bys zahlédnout šroub na 6hranný imbus - to je on. Když je kytara bez strun, mohlo by to jít i vyfotit.

Tipuju, že ten šroub tam bude, což by znamenalo westernovou kytaru s tvarem těla GA (Grand Auditorium). Optimální by byly struny "jedenáctky" (0.011"), pro začátek bych zkusil nějaké levnější, ale osvědčené fosforbronzy, třeba Darco.
Hrajete dobře, když vám to připadá snadné.
Cort Gold Edge LE + L. R. Baggs Anthem
AER Alpha
http://www.kytara.net
Mekron

Příspěvek od Mekron »

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Snad to bude stačit, případně napište kdyby něco chybělo:)
Ol'Dawg
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/martink52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ol'Dawg »

A sakra, tohle vypadá na klasickou kytaru. Mechaniky jsou na nylonky, okénková hlava bývá na western kytarách poměrně vzácně (viděl jsem ji akorát u OM Vintage modelů Martin). Kobylka je rovná, nekompenzovaná. Na nálepce je vidět GA20, ale Marris kytary tohohle typu značí jako CL. Z těch fotek toho moc poznat není, chtělo by to vidět vnitřek, zejména žebrování (vrchní desky) a pak ten vázací špalek, jestli tam je vidět ten šroub napínáku.

Jaká je šířka krku? Westernové kytary mívají většinou 43 mm, vzácně až do 46 mm, krk má vždy rádius. Klasiky mívají kolem 50 mm a plochý krk. U klasik také není kompenzovaná kobylka (kompenzovaná je šikmo, na struně H je "odskok").

Jestli je to klasika (jako že asi je), není to nijak zle. Pro někoho je to na učení spíš výhodou... Samozřejmě sem se kovové struny zásadně nehodí, vhodné jsou nylonky. Dobrý typ je Savarez Alliance (cca 350Kč), levnější Savarez Cristal (cca 300Kč) naopak stojí za zdrávas královno.
Hrajete dobře, když vám to připadá snadné.
Cort Gold Edge LE + L. R. Baggs Anthem
AER Alpha
http://www.kytara.net
Mekron

Příspěvek od Mekron »

Díky za vyjádření. Dobře, struny mám, příp. bych se optal v prodejně co doporučujou. Žebrování ti bohužel nevyfotim, s foťákem se tam přes těch zbývajících pět strun nedostanu.Šířka krku pokud jsem to měřil správně je 57 mm.
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Je to evidentně klasika. Má koneckonců i natažené nylonové struny. Savarezky (ty dražší) jsou výborné struny, ale na tohle bych hodil nějaké levnější nylonky. Mně se z těch levnějších líbily třeba Yamahy. Ale jestli pro tebe nejsou peníze problém, běž do těch Savarez.
Mekron

Příspěvek od Mekron »

Jester píše:Je to evidentně klasika. Má koneckonců i natažené nylonové struny. Savarezky (ty dražší) jsou výborné struny, ale na tohle bych hodil nějaké levnější nylonky. Mně se z těch levnějších líbily třeba Yamahy. Ale jestli pro tebe nejsou peníze problém, běž do těch Savarez.
Nemám problém koupit dražší,zvlášť teď do začátků... Ještě to bude chtít ladičku a mám to a stačí mi doufat, že do prázdnin ušetřim na nějakou lepší příp. na elektriku:) Ale opravdu mě zajímá co je kytara zač:) Optám se na Ocelářský, co na to řeknou...

EDIT: Ještě jeden dotaz: Myslíte, že mi ty struny v obchodě i natáhnou? Na klasiku si totiž moc nevěřim:)
rocky77

Příspěvek od rocky77 »

Jak píše Jester - tady není cokoli k řešení - bez ohledu na to, že tam je napsáno GA, je to jasná španělka... Nic na té kytaře, kromě toho typového označení, nenasvědčuje tomu, že by to měla být kytara na kovové struny...

Co se týká natažení strun, záleží na obchodě, ale v každém slušnějším by Ti je měli natáhnout (i když si za to třeba řeknou pade nebo kilo)...a nebo požádej někoho ve svém okolí...
Seagull 25th Anniversary Mahogany Spruce
Mekron

Příspěvek od Mekron »

rocky77 píše:Jak píše Jester - tady není cokoli k řešení - bez ohledu na to, že tam je napsáno GA, je to jasná španělka... Nic na té kytaře, kromě toho typového označení, nenasvědčuje tomu, že by to měla být kytara na kovové struny...

Co se týká natažení strun, záleží na obchodě, ale v každém slušnějším by Ti je měli natáhnout (i když si za to třeba řeknou pade nebo kilo)...a nebo požádej někoho ve svém okolí...
Jasně, to že to neni na kovový mi vůbec nevadí, hraje to opravdu dobře. Optám se jestli mi je natáhnou a kdyby ne nějak se to snad podaří... Bohužel nemám možnost se kohokoli optat a to pade nebo kilo zas taková hrůza není. Jen by mě zajímalo jestli je pravda to, že ty výškový struny /E a B/ mají menší odezvu než ty basový - jako že jsou slyšet déle.0
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

Mekron píše:Myslíte, že mi ty struny v obchodě i natáhnou? Na klasiku si totiž moc nevěřim:)
neni to tak tezky ... a vzhledem k tomu, co vsechno sem videl i u lidi, co na kytaru hrajou leta, byva casto lepsi, kdyz si to clovek trochu nastuduje a natahne struny sam.... (a kdyby te to zajimalo, urcite tu jsme schopni dat nejake tipy, pripadne pomoct najit obrazky a videa, o kterych si myslime, ze to tam delaji dobre).
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Hele na YT je plno videí jak natáhnout nylonové struny - u mechanik uděláš prostě na tenkých uzel (aby se ti nepovolovaly) a kobylky je to trochu složitější, ale dá se to pochopit z nákresu nebo z videa. Jinak u nylonových strun většinou trvá, než si sednout, tj. budou se ti třeba 2 týdny povolovat - to je normální. Lze to řešit tak, že je třeba trochu nadladíš, ale do toho bych se jako začátečník nepouštěl, abys je nepřerval.

Obecně mají melodické struny kratší sustain než basové. Teprve u drahých nástrojů se délka znění u strun vyrovnává. Tím bych se vůbec netrápil. Spíš co na to chceš hrát? Jestli drhnout trsátkem přes všechny struny, tak to není vhodná kytara.
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

Jinak, co se tyka identifikace kytary, mozna by pomohla fotka hrany rezonancniho otvoru, na ktery bude dobre videt material predni desky. Pokud to nebude necim zaplacany, mohlo by byt videt, jestli se jedna o preklizku (i bych si zatim preklizku tipnul, vzhledem k tomu, jak vypadaji na fotkach ostatni detaily). Vyrobene to bude asi nekde na vychode, ale ted tezko rict, jestli to bude Korea nebo Cina.

edit: A jeste drobnost: to "Hand Crafted" nic moc zasadniho nemusi znamenat, to maji i ty levny kytary z Aukra, co vyrabeji v Cine z tvrdyho papiru...
Mekron

Příspěvek od Mekron »

Překližka je to určitě, to poznám. Na to jestli to je z Korei nebo z Číny nezáleží. Je to prostě dědeček, né že by byla extrémně stará, ale už si něco odchodila.

Co na ní chci hrát? No především různé covery, na což je lepší ruka, ale trsátkem to podle mě líp zní. Jak jsem psal zatim je to pro začátky, už plánuju koupit elektriku, ale to si ještě počká.
Mekron

Příspěvek od Mekron »

Tak už mám ty nový struny. I ladičku jsem si koupil. A teď k těm strunám: Masakr. V obchodě jsem se optal, zda-li náhodou nevyměňují struny, prý ne. Řekl jsem si nevadí a vzal to domů. Ale teď přišla ta největší makačka. Já vám dělal jednu alespoň 20 min:) Takže 2 hod v háji, záda mě bolej a ruce jakbysmet:)

Ale mám menší dotaz. Když hraju, tak prostě často ty struny nedomáčknu nebo naopak jo ale mutuju další kolem. Zajímalo by mě jak nato. Ale na to asi ani návod neni co?:)
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

Mekron píše:Já vám dělal jednu alespoň 20 min:)
to ses mohl predem zeptat tady (viz vyse) :) (urcite bys par tipu dostal a nebylo by to tak hrozny)
Mekron píše:Ale na to asi ani návod neni co?:)
jak se to vezme. je i neni. napriklad - kytaru musis hlavne nejak drzet ... na to je navod skoro v kazdy kytarovy skole. i o dalsich vecech se doctes...
Mekron

Příspěvek od Mekron »

Paris píše:
Mekron píše:Já vám dělal jednu alespoň 20 min:)
to ses mohl predem zeptat tady (viz vyse) :) (urcite bys par tipu dostal a nebylo by to tak hrozny)
Mekron píše:Ale na to asi ani návod neni co?:)
jak se to vezme. je i neni. napriklad - kytaru musis hlavne nejak drzet ... na to je navod skoro v kazdy kytarovy skole. i o dalsich vecech se doctes...
No já se díval na YT a pak jsem to i podle toho dělal ale prostě tahle mechanika je síla:)

Jo na to se určitě kouknu, když to přece hraje ostatním tak proč né mně.
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

Mekron píše:No já se díval na YT a pak jsem to i podle toho dělal...
To je ok. Ja spis mluvil o tom, ze ne kazdej navod na YT je uplne idealni. Jak ve vazani strun na kobylku (to je ale u spanelek asi plusminus stejny v kazdym navodu, pravda), tak v namotavani na mechaniku (tam asi hlavne), se da najit par triku, co ti praci pomerne usnadni (a mnohdy je vysledek lepsi, mam na mysli treba samozamykani strun). Tak priste ;)
Mekron

Příspěvek od Mekron »

Paris píše:
Mekron píše:No já se díval na YT a pak jsem to i podle toho dělal...
To je ok. Ja spis mluvil o tom, ze ne kazdej navod na YT je uplne idealni. Jak ve vazani strun na kobylku (to je ale u spanelek asi plusminus stejny v kazdym navodu, pravda), tak v namotavani na mechaniku (tam asi hlavne), se da najit par triku, co ti praci pomerne usnadni (a mnohdy je vysledek lepsi, mam na mysli treba samozamykani strun). Tak priste ;)
Jasně, já to taky dělal na oko podle toho jak to bylo předtim a hraje to, což je přeci hlavní:)

Hlavně mi jde o to abych pořádně domačkával ly struny, tak trošku mám pocit že to možná bude tim, že po 15 minutách se mi v prstech udělaj takový jamky od strun a možná proto se to blbě mačká jinak už dávám A, D i G durr na pohodu, akorát to domačkávání mě štve + taky to že se mi blbě měněj prsty např. z prázdnejch strun na D durr cca 3 sekundy:)
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

to si zvyknes. i ty prsty si zvyknou. jen to chce trochu casu.
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“