Technika vybrnkávání

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
fixja
last.fm: http://www.last.fm/user/predatorjf
Bandzone: http://bandzone.cz/letrourou

Re: Technika vybrnkávání

Příspěvek od fixja »

J.J. píše:No když chceš, aby ti to znělo jak má, tak ty prsty musíš mít kolmo ke strunám. Takže jo takhle hraje většina lidí, co hrajou klasiku nebo flamenco.
Koukni jak ji vyvrací mistr. http://www.youtube.com/watch?v=X8QBR799vQk
Takže kvůli kolmosti vyvrací ruku i ten Nohavica?

No je úžasný s jakou lehkostí a jak rychle to hraje... Naštěstí se tyto věci nechci učit (Ikdyž umět je by mi nevadilo... :D) a s vybrnkávačkami, co hraji, jsem, na rozdíl od jiných kytaristů, co znám, nikdy neměl sebemenší problém, takže jsem správné vybrnkávání ani blíže nestudoval...
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

fixja píše: A když už do tohoto tématu píšu využiji toho k ještě jednomu dotazu. Takhle taky někdo hraje, nebo to je jen divný obrázek? :D
Různým natočením pravé ruky vlastně měníš úhel mezi nehty a strunami a tím i měníš barvu tónu. Občas to používám. Nejlepší bude si to zkusit.
Jinak samozřejmě většinu času mám polohu pravé ruky tak, jak mi je nejpříjemnější a jak se mi nejlépe hraje. Což pro mě znamená v "klasické poloze".
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Tak teď sleduju jedno video

a koukněte, jak má pravou ruku položenou Don Ross (cca od 2:30). To je taky nýmand? A výjimka?
Jinak takhle mít položenou ruku jde naprosto proti mým zvyklostem a taky asi proto techniku s jakoby simulací bicích a basy (správnými údery) nezvádám.
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Už mi příjde opravdu úsměvné, jak ve chvíli kdy někdo zmíní klasickou techniku a postavení rukou, hned se najde někdo, kdo na trubce najde opak s touhou daný výrok, tímto značně irelevantním "důkazem" vyvrátit. Ani jeden z pánu nehraje klasickou technikou a patrně nikdy klasickou kytaru nestudoval - a ani jeden z nich nehraje nikterak náročný part.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Atkins píše:Už mi příjde opravdu úsměvné, jak ve chvíli kdy někdo zmíní klasickou techniku a postavení rukou, hned se najde někdo, kdo na trubce najde opak s touhou daný výrok, tímto značně irelevantním "důkazem" vyvrátit.
Myslím, že jsi mimo. Stačí si přečíst diskuzi od začátku. A můj první příspěvek v diskuzi.
Nesnažím se nic vyvracet, ale poukázat na to, že i bez klasického držení lze hrát dobře. A že pro zmíněnou techniku se mi jeví takto položená pravá ruka vhodnější.
A bez rejpání - chtěl bych slyšet tě ten "nikterak náročný" part Rosse zahrát.
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Vše se dá naučit a zrovna tady jsem neshledal ani žádná závažná tempa ani žádné podivné "papuánské" techniky ani nějaké závažné rytmické, či dynamické zvraty - má jenom jinak naladěno.
A přirozeně, musel bych se to naučit - "z fleku" to dá opravdu málokdo.

Tím prosím nikterak neshazuji tvorbu, či umění pana Rosse - je geniální a v jiných svých skladbách má velice náročná místa.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Homerda

Příspěvek od Homerda »

i bez klasického držení lze hrát dobře
Nikdo netvrdi, ze ne... Delas z toho trochu hon na carodejnice
Stop dreaming, start playing!
boycalledtrash

Příspěvek od boycalledtrash »

Snad to bude vhodný thread..
Jak docílit na akustice této hry? Myslím jak se k ní dopracovat, co a jak cvičit.
V podstatě jen rychlé arpeggio.

http://www.youtube.com/watch?v=6_XXismYUZs

Ta věc je hned zezačátku. Jinak se to hraje (kapo 6): x05x5x, x03x3x, x02x1x.... atd. je to vlastně jedno, jde mi jen o tu pravačku.
(nicméně fajn tab je zde: http://tabs.ultimate-guitar.com/f/fleet ... nt_crd.htm)

Je to na mě fakt rychlé a možná že i na většinu z ostatních, takže nemáte nějaké návrhy? Nebo spíš takle, zahrajete to z fleku? (Normálně prstama a řek bych asi palec, ukazovák, prsteníček.. doufám).
filo01

Příspěvek od filo01 »

>>> Je to na mě fakt rychlé a možná že i na většinu z ostatních, takže nemáte nějaké návrhy? Nebo spíš takle, zahrajete to z fleku?
Ahoj, je to vyloženě věc cvičení, nedalo mi to a zkusil jsem si ten první akord, je to 160bpm a po malinkém rozehřátí jsem to bez větší námahy dal, ale musím přiznat, že je to můj strop, se 168bpm už jsem měl obrovský problém. Mám absolvované 3 roky lidušky na klasiku, ze které jsem si přinesl zvyk (zlozvyk?), a to je malíček opřený o tělo - při hraní tohohle mi hodně pomohl, bez něho to bylo takové nejisté. Pořád se bavím o vybrnkávání prsty, trsátkem jsem v dané rychlosti momentálně zcela bez šance.
Každopádně to vidím na parafrázi leninovského cvičit, cvičit, cvičit :) Já bych ze startu střídal rychlé a pomalé pasáže (třeba po taktech) a postupně zrychloval, ono se to časem poddá.
PS: http://tabs.ultimate-guitar.com/f/fleet ... nt_crd.htm
Squier Affinity Strat Junior HSS, Jet JS-300Mini, NuX Mighty Plug Pro, Mooer GWU4, Focusrite 2i2 3rdgen, Zoom AMS-22, Shure SRH-840A, JBL LSR 305P MKII, iLoud, iPad + pluginy
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Myslím, že většině klasicky vzdělaných kytaristů to nebude dělat problémy. Jinak v klasice je na tento "vybrnkávací vzorec" spousta etud. Ale nevím, jak moc znáš noty.
P.S. Opírat malíček fakt nedoporučuju. :wink:
boycalledtrash

Příspěvek od boycalledtrash »

Jester píše:Myslím, že většině klasicky vzdělaných kytaristů to nebude dělat problémy. Jinak v klasice je na tento "vybrnkávací vzorec" spousta etud. Ale nevím, jak moc znáš noty.
P.S. Opírat malíček fakt nedoporučuju. :wink:
A právě proto proklínám svý dětský léta kdy jsem hrál fotbal místo drilování klavíru a klasické kytary :D Jinak, neni třeba něco dobrýho na youtubu, co znáš a mohl bys bezpečně doporučit? Nebo si mám sehnat krátkodobě nějakýho učitele? Pač abych třeba nezačal svou dvouměsíční cvičící řeholi do který bych si zakomponoval i nějaký špatný zvyk..
P.S. Ještě mě napadlo... umím si představit že třeba na klasiku se to bude dát zahrát pohodlněji než na dreadn. nicméně, neni to problém ani na dreadnought?
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

1. Já být tebou bych svého dětství nijak nelitoval.
2. Já moc YT nepoužívám, takže neporadím.
3. Nezaměřil bych se jenom na jeden pattern ve vybrnkávání, ale zkoušel bych jich víc. Ta rychlost přijde pomalu se cvičením a budeš mít jistotu, že potom zvládneš po chvíli cvičení prakticky jakýkoliv pattern. Kdyby ses učil jenom ten jeden, narazil bys za chvíli na další, který bys nezvládl a zase ho musel dlouho drillovat
4. S učitelem neporadím - já jsem nikdy žádného neměl, ale řekl bych, že dobrý učitel je asi obrovská výhoda. Opraví chyby, pomůže ti najít věci, které bys sám hledal léta, ...
5. Na různé druhy arpeggií bych doporučil studii od Hochwebera (http://www.hochweber.ch/pdf/Arpeggio2001.pdf). Ale nevím, jestli to nebude do začátku moc těžké. Ony obecně etudy najdeš v klasice i jednoduché. Navíc jsou to docela hezké skladbičky a díky tomu, že se líbí a rád je hraješ, jakoby mimoděk cvičíš danou techniku.
6. Když jsem to zkoušel hrát, vzal jsem si klasiku. Ale to bylo spíš proto, že z akustiky (kovovky) bych musel sundat ještě zvlhčovač, který na klasice nemám a tudíž by mi to déle trvalo :D. Nicméne si troufnu tvrdit, že to dám i na akustice s kovovkama.
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Tempo mi nějak závratný nepřijde, oproti Asturias, o který se už léta pokouším, je tohle takový čajíček. Právě v tom Asturias se tento a jemu podobný patterny střídaj jak na běžícím páse jen v mnohem vyšším tempu. Jinak já jsem nikdy do lidušky nechodil. Asi před třemi roky, když jsem se po letech vracel ke kytaře a začínal úplně od píky, jsem hned z fleku začal cvičit Táregovo Recuerdos de la Alhambra, protože jsem se to prostě chtěl naučit. Techniku správnýho vybrnkávání jsem okoukával různě po netu a někde doporučovali cvičit tremolo nejen jako P,a,m,i ale i všemožný kombinace prstů. To by ti mohlo v tomto dost pomoct. Mně se to hraje líp na klasiku s nilonovými strunami, ale ani na dreadnought to není nehratelný. Každopádně doporučuju cvičit od pomalýho tempa, nejlíp před zrcadlem, abys viděl, co provádíš s pravačkou a hlavně mít prsty uvolněný, žádnou křeč, nehnat to přes moc a pořád upřednostňovat techniku před rychlostí, ta časem přijde sama.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
piranha90
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od piranha90 »

To je úžasné že se tady někdo zajímá o takovou muziku. Zajímalo by mě jak sis s tím Tarregou poradil. Nemáš nahrávku? Začínám studovat konzervatoř, ale takové kousky vidím tak na další léta :)))
Btw: Asturias je také úžasná věc ! :D

Martin Šuk - Concert Guitar Master Grade 2013 smrk+ palisandr
Seagull S6 Folk, cedr + divoká třešeň
Fender Standard Telecaster + Dimarzio Ritchie Kotzen pickups
Roland AC-60 Rosewood
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

J.J. dával svoje Vzpomínky na Alhambru do "Zhodnoťte naše nahrávky". Zkus si to vyhledat.
BTW Albenize miluju. Prakticky vše je nádherné - Mallorca, Cadiz, ...
Jinak mi ani Recuerdos ani Asturiaz nepřijdou nehratelné. Samozřejmě nemyslím v úrovni hraní (techniky a rychlosti) takového Williamse a pod. Myslím, že technicky tam nejsou nějaké nehratelné (pro mě) věci typu tremolorasqueado atp.
Mekron

Příspěvek od Mekron »

Zdravim, asi nemá cenu zakládat nové téma tak to dám sem....

Mám španělku a když vybrnkávám tak na to většinou používám prst... Ale to je po delším zkoumání nepraktický a nestíhám toho tolik jako kdybych hrál se všema... Nemáte někdo náhodou nějakou radu na trénink jak se to líp naučit? Teď jdu zkusit toho ,,panáčka" co psal někdo na začátku, ale nevim nevim...
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Mekron píše: Mám španělku a když vybrnkávám tak na to většinou používám prst...
Ošklivý zlozvyk.
Cvičení si samozřejmě můžeš vyrobit sám. Hraje se většinou (neplatí samozřejmě vždy) tak, že palec obsluhuje basové struny, ukazovák strunu "g", prostředník "h" a prsteník "e".
Jinak jsem tady už párkrát dával odkaz na cvičení arpegií od jednoho švýcara, zkus to najít, nechce se mi to znovu hledat. Jsou tam všechny možné kombinace.
Mekron

Příspěvek od Mekron »

Jester píše:
Mekron píše: Mám španělku a když vybrnkávám tak na to většinou používám prst...
Ošklivý zlozvyk.
Cvičení si samozřejmě můžeš vyrobit sám. Hraje se většinou (neplatí samozřejmě vždy) tak, že palec obsluhuje basové struny, ukazovák strunu "g", prostředník "h" a prsteník "e".
Jinak jsem tady už párkrát dával odkaz na cvičení arpegií od jednoho švýcara, zkus to najít, nechce se mi to znovu hledat. Jsou tam všechny možné kombinace.
Jo, jsem si toho vědom že je to fakt blbej zlozvyk.
Dík, kouknu se na toho švýcara a doufám že mě to přejde. I když ono to ani neni pořádně slyšet, teprve když to zaberu o nehet na ukazováčku tak to má opravdu krásnej zvuk, kterej ani trsátko neuhraje:)
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

99,9% lidí hraje na klasiku nehty.
mtmccox
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mtmccox »

Strašně moc se chci naučit vybrnkávat tohleto:
http://www.youtube.com/watch?v=Eaxqiur4 ... re=related
http://tabs.ultimate-guitar.com/m/mike_ ... ck_tab.htm

Zatím jsem prstama nijak moc nehrál, umím třeba jenom pomalé a zjednodušené Shape Of My Heart a nějaké nesmysly, co jsem si zkoušel sám.

Jak se vůbec postupuje, když si chci narvat do hlavy a rukou takhle složitou věc? Mám se učit zvlášť doprovod a melodii? Nebo rovnou začít oboje najednou a nějak se to snažit poskládat od začátku? Vůbec ten multitasking nedávám.
:DDDDDD Si vytlemenec máš velkej hrtan víš kdo sem ale nepiš to sem :DDDDDD SI MRTĚ HUBENEJ JES JOGURTY
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“