Bazar bicí - na co se zaměřit aby člověk nekoupil zle
Pravidla fóra
-
svachs00neo
Bazar bicí - na co se zaměřit aby člověk nekoupil zle
Ahoj,
tohle téma jsem tu zatím nenašel, takže ... hodlám koupit svoje první bicí z bazaru, ale rád bych se vyhnul vyloženě špatné koupi, tak na co se zaměřit u použitých bicích? Co kde zkontrolovat nebo ověřit aby si člověk domu nepřinesl sice vizuelně hezké bicí, které ale třeba nehrají nebo je to totální šrot?
St.
tohle téma jsem tu zatím nenašel, takže ... hodlám koupit svoje první bicí z bazaru, ale rád bych se vyhnul vyloženě špatné koupi, tak na co se zaměřit u použitých bicích? Co kde zkontrolovat nebo ověřit aby si člověk domu nepřinesl sice vizuelně hezké bicí, které ale třeba nehrají nebo je to totální šrot?
St.
Re: Bazar bicí - na co se zaměřit aby člověk nekoupil zle
Především se zaměř na značku a řadu té které značky (ten výběr si udělej předem). Už to je záruka toho, že by tě nic nemělo překvapit. Výhoda u bicích je, že prakticky jakýkoli díl lze dokoupit. Takže od ráfků, přes mušle, šrouby a další díly mechaniky bys měl v pohodě sehnat - kdyby něco. Na blány nehleď vůbec, stejně si tam dáš svoje (počítej s investicí do blán při koupi i nové sestavy). Nějaké škrábance a povrchové vady by nemusely vadit, pokud by to nebylo něco zásadního.
Je to věc z druhé ruky, takže to pořádně prohlídni. Stejně jako všechno z bazaru.
Je to věc z druhé ruky, takže to pořádně prohlídni. Stejně jako všechno z bazaru.
Mapex, Paiste, Meinl, Powerstroke3, Ewans EC2, Balbex Ringo II
Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
Napadají mě styčné hrany, kde přichází do styku korpus a blána. U levnějších sérií, i známých firem, bývají hrany občas roztřepené, nepřesné, bývají tam suky, nebo i klasické vady dřeva. Nebo nedej bože nějak jinak poškozené. Toho si lze všimnout částečně na napnutých blánách, odleskem, proti světlu, zda jsou okraje zvlněné, či nikoli. Můžou tam být ale blány staré, vytlučené do lavorů, na kterých to moc nepoznáš.Nevím, kolik stojí přebroušení, ale podle mě se nevyplatí počítat s tím, že by sis nechal všechny korpusy z obou stran přebrousit. Pozor u bubínku, ze strany, kde se nachází rezonanční blána, je v oblasti strun mírné odlehčení, a tak je hrana o něco ostřejší.
Jak píše ZZBAR, téměř vše se dá dokoupit,
ale jsou věci, které dokoupit nejdou. Prohlédni si hardware, jestli nejsou strhané závity. (občas mívá hardware vložené matičky, které vyměníš, občas ale bývá závit vyříznut přímo do masa a může bejt hodně otlačenej, vyběhanej. Dá se přeříznout o něco větším, pak ale taky potřebuješ nový neorigo šrouby... Co se týče stojanů a všeho, co má nožičky. bývají tam nýtované spoje. Ikdyž můžou být nýty vytahané, dají se bez problému nahradit novými (i doma v paneláku)
V podstatě se stačí řídit selským rozumem, uvědomit si, jaký jsou slabý články celý soupravy, jaký věci nahradíš, opravíš a jaký ne.
Přeji mnoho zdaru a dobrou koupi
Jak píše ZZBAR, téměř vše se dá dokoupit,
ale jsou věci, které dokoupit nejdou. Prohlédni si hardware, jestli nejsou strhané závity. (občas mívá hardware vložené matičky, které vyměníš, občas ale bývá závit vyříznut přímo do masa a může bejt hodně otlačenej, vyběhanej. Dá se přeříznout o něco větším, pak ale taky potřebuješ nový neorigo šrouby... Co se týče stojanů a všeho, co má nožičky. bývají tam nýtované spoje. Ikdyž můžou být nýty vytahané, dají se bez problému nahradit novými (i doma v paneláku)
V podstatě se stačí řídit selským rozumem, uvědomit si, jaký jsou slabý články celý soupravy, jaký věci nahradíš, opravíš a jaký ne.
Přeji mnoho zdaru a dobrou koupi
Vezmi si s sebou zkušeného muzikanta s přehledem o nástrojích.
- Monikad
- Rádce
- Bandzone: www.bandzone.cz/fan/ladydevil17
Napsala bych něco hodně stejného jako PEHVE.
neexistuje universální příručka toho, na co dát bacha...... záleží na mnoho okolnostch i na konkrétní věci a situaci.
neexistuje universální příručka toho, na co dát bacha...... záleží na mnoho okolnostch i na konkrétní věci a situaci.
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
" Co neuhraješ neukecáš!! "
-
Medák
- Bandzone: http://bandzone.cz/prvnihore
- Kontaktovat uživatele:
Podle mně je dobré se dívat (nebo se zeptat) na toto:
- stav šroubů/závitů - jestli nejsou stržené
- stav hran - měly být rovné (někdy je vidět tmelení, které může být už z výroby)
- u bubínku ještě zkontrolovat mechaniku napínání struníku - vše by mělo jít hladce + stav struníku (jasně, že se dá vyměnit, ale je to cca 500 korun navrch)
- podívat se (zeptat se), jestli není někde nějaká prasklina ve dřevě
- u ojetých (vymlácených) blan je nutné počítat s investicí cca 1500 korun za nové (pouze hrací - bez spodních).
U značek, které v ČR nemají pořádné zastoupení (Ludvig, PDP, apod.) nebo to s distribucí v ČR není nic moc (Tama), může být shánění náhradních dílů (šroubů) problém - osobní zkušenost. Některé firmy mají naopak výborný servis (Mapex, Sonor) - tam by náhradní díly u novějších modelů neměly být problém.
- stav hran - měly být rovné (někdy je vidět tmelení, které může být už z výroby)
- u bubínku ještě zkontrolovat mechaniku napínání struníku - vše by mělo jít hladce + stav struníku (jasně, že se dá vyměnit, ale je to cca 500 korun navrch)
- u ojetých (vymlácených) blan je nutné počítat s investicí cca 1500 korun za nové (pouze hrací - bez spodních).
U značek, které v ČR nemají pořádné zastoupení (Ludvig, PDP, apod.) nebo to s distribucí v ČR není nic moc (Tama), může být shánění náhradních dílů (šroubů) problém - osobní zkušenost. Některé firmy mají naopak výborný servis (Mapex, Sonor) - tam by náhradní díly u novějších modelů neměly být problém.
- Monikad
- Rádce
Medák píše:Podle mně je dobré se dívat (nebo se zeptat) na toto:
nemůžu říct, že nemáš pravdu
napříkladu kvalitní mechaniky často ani nemusí být možnost kontrolova závity, nebo řešit blány.... to je věc vkusu každého hráče (mimochodem za zmiňovanou sumu bych si já dokázala koupit blánu na kopák a něco málo korun by zbylo...), struník za 500,-???? Kvalitní struník stojí o kus víc!! ...... fakt nejde zobecňovat univerzální návod
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
-
Medák
- Kontaktovat uživatele:
Ty částky jsem uvedl spíš jako příklad. jasně, že můžeš mít dražší blány i struník. Ale ta cena je tak ta spodní hranice, za kterou se dají kvalitní věci pořídit.
Např. EMPEROR-Clear, sada 10, 12, 14+14BA stojí 850 + EMPEROR-clear 22"BD, čirá za 600 - v pohodě se do 1500 vejdeš, když nebudeš měnit spodní blány
A strunění za 500 se dá sehnat taky slušný. Např. bronzový od Pearlu nebo tento Fatcat
http://www.drumcenter.cz/eshop/struneni ... 62022.html
I u dražších nástrojů bych se při koupi zaměřoval na mechaniku. Můžeš mít buben za x tisíc se strženým závitem, zničenou mušlí, apod.
Např. EMPEROR-Clear, sada 10, 12, 14+14BA stojí 850 + EMPEROR-clear 22"BD, čirá za 600 - v pohodě se do 1500 vejdeš, když nebudeš měnit spodní blány
A strunění za 500 se dá sehnat taky slušný. Např. bronzový od Pearlu nebo tento Fatcat
http://www.drumcenter.cz/eshop/struneni ... 62022.html
I u dražších nástrojů bych se při koupi zaměřoval na mechaniku. Můžeš mít buben za x tisíc se strženým závitem, zničenou mušlí, apod.
A když by byla nabídka výhodné koupě, nějaký stržený závit by Tě odradil od koupi? Myslím, že už se hrabem v přílišných detailech...Medák píše:I u dražších nástrojů bych se při koupi zaměřoval na mechaniku. Můžeš mít buben za x tisíc se strženým závitem, zničenou mušlí, apod.
Furt je to bazar, takže člověk s nějakým rizikem musí počítat. Ale (téměř) nic není neřešitelné.
Mapex, Paiste, Meinl, Powerstroke3, Ewans EC2, Balbex Ringo II
a spousta No name...
a spousta No name...
-
Medák
- Kontaktovat uživatele:
No, rozmýšlel bych se, jestli jde takový díl sehnat a za kolik.
- Monikad
- Rádce
No zrovna čirou EMPERORku bych si na kopák nedala ani zadarmo. To už tam může zůstat ta igelitová převozka...... ale jak tu zaznělo od jiného kolegy, to už se hrabeme opravdu v detailech. navíc je to hodně individuální, mě třeba u blány jde v prvé řadě o zvuk, teprve pak o cenu....Medák píše:Ty částky jsem uvedl spíš jako příklad. jasně, že můžeš mít dražší blány i struník. Ale ta cena je tak ta spodní hranice, za kterou se dají kvalitní věci pořídit.
Např. ......... EMPEROR-clear 22"BD, čirá za 600 - v pohodě se do 1500 vejdeš, když nebudeš měnit spodní blány.............
Nekupovat lowend, a to jakýkoliv. Tam je možné opravdu čekat únavu materiálu, ty strhané závity, vymlácená sedla ložisek, zborcené korpusy, papírové plechy.
Bubny střední a vyšší třídy, slušně ohrané za slušnou cenu přináší řadu výhod, jistotu výběru kvalitního materiálu, pečlivé zpracování, lepší servis, tradici nástroje, možnost dalšího prodeje....
Bubny střední a vyšší třídy, slušně ohrané za slušnou cenu přináší řadu výhod, jistotu výběru kvalitního materiálu, pečlivé zpracování, lepší servis, tradici nástroje, možnost dalšího prodeje....
-
Medák
- Kontaktovat uživatele:
Souhlas, když se člověk vyhne značkám typu Dimavery, Stagg apod., tak se dá dobře koupit i z druhé ruky.pehve píše:Nekupovat lowend, a to jakýkoliv. Tam je možné opravdu čekat únavu materiálu, ty strhané závity, vymlácená sedla ložisek, zborcené korpusy, papírové plechy.
Taky je pro mě zvuk na prvním místě, ale znovu: byl to jen příklad, že když koupíš bubny s vymlácenýma blánama, musíš počítat s nějakou investicí do nových a je už na Tobě, jestli si tam dáš Emperor, G2, Generu nebo Powerstroke (osobně používám Powerstroke 3 clear).Monikad píše: No zrovna čirou EMPERORku bych si na kopák nedala ani zadarmo. To už tam může zůstat ta igelitová převozka...... ale jak tu zaznělo od jiného kolegy, to už se hrabeme opravdu v detailech. navíc je to hodně individuální, mě třeba u blány jde v prvé řadě o zvuk, teprve pak o cenu....
Hodně slušná koupě!!!! 
Mapex Orion, Paiste 2002, double Mapex Falcon
- Monikad
- Rádce
Gratulace! jestli je vše skutečně tak, jak ten prodejce píše, tedy bez vady a v supr stavu, pak si měl z pekla štěstí na parádní nákup!
Díky 
Z těch osmi nabídek co jsem měl jsem snad vybral ty nejlepší.
Z těch osmi nabídek co jsem měl jsem snad vybral ty nejlepší.
- Monikad
- Rádce
Jen otázka: Záměrně si šel do menších průměrů?
Jo, měl sem na tyto rozměry aj inzerát. Máme ve zkušebně bicí Tama v sestavě 12,13,16 a mě se ten zvuk moc nelíbí. Sice hraju "metal", ale jednou sem si vyzkoušel Premiéry s 10" přechodem a ten zvuk byl super.
- Monikad
- Rádce
No já teda narážela hlavně na 20" kopáček, ale budiž. Jinak souhlas v tom, že tomy 12+13" je trochu přežitá kombinace. někdy v 80tých letech to byl standard, dnes už se jede hodně "v sudých", tedy 10-12-14.daje píše:Jo, měl sem na tyto rozměry aj inzerát. Máme ve zkušebně bicí Tama v sestavě 12,13,16 a mě se ten zvuk moc nelíbí. Sice hraju "metal", ale jednou sem si vyzkoušel Premiéry s 10" přechodem a ten zvuk byl super.
Samozřejmě že je to věc osobního vkusu, no třeba já si bez 16ky nedokážu hraní představit. te´d v sobotu jsem na koncertě byla nucena malinko poredukovat sadu a bohužel jeden tom a jeden kotel (+ efekťák a několik plechů) muselo zůstat ve futrálech. Volba padla na 8 a 16". Zatímco tu 8 TT jsem oželela bez problémů, tak 16tkový otel mi chyběl citelně a v té chvíli nejhlubší 14x16" ty basy prostě tak dokonale nedal a byla jsem hodně nesvá. Ale to je fakt jen osobní pocit