na začátek bych chtěl říct, že hraju na kytaru třetím rokem a dříve šlo všechno hudební vzdělání těžce mimo mě
Falešný zpěv
Pravidla fóra
Falešný zpěv
Zdravím,
na začátek bych chtěl říct, že hraju na kytaru třetím rokem a dříve šlo všechno hudební vzdělání těžce mimo mě
. Až teď jsem se setkal s potřebou zpěvu pří hře na kytaru. Můj problém je takový, že když zpívám, tak mi to přijde možná malinko vedle, ale ne tak moc. Jenže když se nahraji, tak za prvé zním strašně "znuděně" a monotóně a za druhé, co je ještě horší, tak slyším jak často sem dost mimo. Hudební sluch asi nemám kdovíjak vytrénovaný, ale při hře na kytaru sem s tím nikdy neměl velký problém (rozpoznávání intervalů, akordů atd...). Proto mám dotaz jestli je vůbec možné takový hlas vytrénovat tak, aby měl někdo zájem ho poslouchat
.. Nedělá mi problém tomu denně věnovat pár hodin času, ale nerad bych za půl roku zjistil, že ten čas byl naprosto promarněný a mohl sem ho raději věnovat hraní
. Předem děkuji za odpověď.
- viwalda
- Bandzone: sklad by walda
Re: Falešný zpěv
jen si zpíveja cvič a cvič a cvič a myslím, že se tady něco takového řešilo , už jsem něco takového čet..
"hledej šmudlo"(citát z Járy Cimrmana - aby nevzniklo cos.........
"hledej šmudlo"(citát z Járy Cimrmana - aby nevzniklo cos.........
vwld...el.kytara WASHBURN wl14+RM pickups(krk:colour sound+kobyla:custom alnico)+PRS SE 24 custom+GODIN A6 ultra+dreadnougt IBANEZ pf 20...
BOSS RC 20 looper+DIGITECH Timebender..TC ELECTRONIC corona chorus..RADIAL London Bones dist. ..HOT CAKE dual(replika Matěj Dupal)..MICHALÍK wah/volume..ROLAND cube 40XL...
SHURE PG58..TC HELICON voiceton..ZOOM H1...kabeláž:WIDARA cables xxl ,homemade aj...trsátka G. Dennis 0,88...sluchadla AKG K403...
http://bandzone.cz/skladbywalda
http://bandzone.cz/zor
BOSS RC 20 looper+DIGITECH Timebender..TC ELECTRONIC corona chorus..RADIAL London Bones dist. ..HOT CAKE dual(replika Matěj Dupal)..MICHALÍK wah/volume..ROLAND cube 40XL...
SHURE PG58..TC HELICON voiceton..ZOOM H1...kabeláž:WIDARA cables xxl ,homemade aj...trsátka G. Dennis 0,88...sluchadla AKG K403...
Já před půl rokem nebyl schopen intonovat. Všechno, co jsem ze sebe vypudil bylo děsně falešné. Chodím už půl roku do ZUŠky na zpěv a musím říct, že rozdíl je obrovský. Časem si člověk do hlavy dostane všechny intervaly, techniky zpěvu apod. a pak ti stačí referenční tón a zazpíváš toho spoustu
Jestli to se zpěvem myslíš vážně, doporučuji učit se to pod nějakým, alespoň malým, vedením.
Jestli to se zpěvem myslíš vážně, doporučuji učit se to pod nějakým, alespoň malým, vedením.
- viwalda
To určitě, můj souhlas. Kdys jsem byl poučen během dvou týdnů na dovolené o tom, jak zpívat a pomohlo to, akorát jsem se na to vydělal a je tu fuč... Už někdákám.. líp a líp ba naopak.. 
vwld...el.kytara WASHBURN wl14+RM pickups(krk:colour sound+kobyla:custom alnico)+PRS SE 24 custom+GODIN A6 ultra+dreadnougt IBANEZ pf 20...
Já si stáhl prozatím z internetu nějaké lekce. Ty vypadají tak, že je to nahrávka hraná na klavír různých intervalů, částí stupnic atd... Tak jsem to zkoušel i se zároveň nahrát a na té nahrávce jsem zjistil, že to je opravdu děs
... Opravdu by mi nedělalo problém ten zpěv denně trénovat, kdybych věděl, že to není naprostá ztráta času a že se stejně nic nenaučím
.. Hudební teorii neovládám zrovna bravůrně a tak se obávám, že bych na hodinách zpěvu pokulhával
.. Na kytaru do zušky chodím, ale neznalost teorie nahrazuji sluchem 
Hlavní je, jestli slyšíš, že je tón, který zpíváš, intonačně špatně.
Jestli máš klavír, klávesy, stačí možná i klavír v počítači, tak si zkus zahrát tón zhruba v tvém rozsahu a zazpívat ho. Měl bys slyšet a bez váhání rozeznat, jestli je to ten tón, nebo jestli jsi o čtvrt tónu jinak, nebo jestli jsi dobře. Dokud nedovedeš toto rozlišovat (někdo to nedovede nikdy, tomu pak bohužel není pomoci), nemůžeš dál.
Pokud to, v tom lepším případě, slyšíš, trénuj si intonaci. Bohatě stačí si na půl hodinky denně sednout ke klavíru a náhodně ťukat do tónů (samozřejmě zase ve tvém rozsahu, nesmíš hned jít na C3
) a zkoušet to chytat. Nejdřív budeš bloudit, začneš od nízké polohy a postupně na ten tón vyjedeš a až uslyšíš, že tam jsi, je to dobře. Časem zjistíš, že už ti tak dlouho netrvá hledání toho tónu. No a jestli ti to půjde dobře, tak třeba za pár měsíců uslyšíš tón a v hlavě už ti nějak naběhne, jak to udělat, abys ho zazpíval rovnou. To jsem si já třeba dříve nedokázal představit a teď už je to naprosto reálná věc.
Co se týče výuky na internetu, rozhodně doporučuji Zen of Screaming od Melissy Cross. Až budeš trochu zvládat intonaci, můžeš využít její cvičení. Všechny techniky zpěvu vysvětluje takovým lidským způsobem, že přesně víš, co se po tobě chce. Chce to ale rozumět anglicky, nebo najít titulky (o těch ale nevím).
Hodně štěstí!
Jestli máš klavír, klávesy, stačí možná i klavír v počítači, tak si zkus zahrát tón zhruba v tvém rozsahu a zazpívat ho. Měl bys slyšet a bez váhání rozeznat, jestli je to ten tón, nebo jestli jsi o čtvrt tónu jinak, nebo jestli jsi dobře. Dokud nedovedeš toto rozlišovat (někdo to nedovede nikdy, tomu pak bohužel není pomoci), nemůžeš dál.
Pokud to, v tom lepším případě, slyšíš, trénuj si intonaci. Bohatě stačí si na půl hodinky denně sednout ke klavíru a náhodně ťukat do tónů (samozřejmě zase ve tvém rozsahu, nesmíš hned jít na C3
Co se týče výuky na internetu, rozhodně doporučuji Zen of Screaming od Melissy Cross. Až budeš trochu zvládat intonaci, můžeš využít její cvičení. Všechny techniky zpěvu vysvětluje takovým lidským způsobem, že přesně víš, co se po tobě chce. Chce to ale rozumět anglicky, nebo najít titulky (o těch ale nevím).
Hodně štěstí!
Naposledy upravil(a) Durin dne 4.04.2012 21:29, celkem upraveno 1 x.
Slyším to pouze potom co se nahraju a to dost znatelně
.. A nevím jak se to naučit abych to slyšel ihned když to vypouštím a co líp abych to správně zazpíval 
Ihned ti to nepůjde, to chce čas.
Nevím, jak ti to připodobnit. Jestli máš trochu hudební sluch, měl bys slyšet, že když zahraješ tón a zazpíváš ho, že to není úplně ono. Zkus po zahrání tónu s tím hlasem kmitat pomalu nahoru a dolu. Že jsi se intonačně trefil bys měl slyšet (jakoby ten hlas do toho tónu nástroje zapadl, nevím jak ti to připodobnit).
Nevím, jak ti to připodobnit. Jestli máš trochu hudební sluch, měl bys slyšet, že když zahraješ tón a zazpíváš ho, že to není úplně ono. Zkus po zahrání tónu s tím hlasem kmitat pomalu nahoru a dolu. Že jsi se intonačně trefil bys měl slyšet (jakoby ten hlas do toho tónu nástroje zapadl, nevím jak ti to připodobnit).
No opravdu jsem předtím v životě nezpíval, takže je to pro mě úplně něco nového
... Jestli chápu dobře, tak neustálé opakování zpívání stupnic atd nemá smysl dokud si neuvědomím chybu a nenaučím se správně intonovat..
Opravdu mi nedělá problém tomu věnovat potřebný čas... Ale na moji otázku zda je možné se z tohoto "bahna" vyhrabat je asi složitější odpovědět, když každý to má zřejmě jinak 
Nevidím důvod zpívat stupnice, když neintonuješ jednotlivé tóny. Nejdřív se potřebuješ naučit slyšet chyby, pak se musíš naučit intonovat tóny bez chyb, pak si můžeš dovolit zkusit tři tóny za sebou (např. zazpívat: C-D-E-D-C-D-E-D-C), pak si můžeš zkusit kvintakord a pak až si v tomhle všem budeš jistý, můžeš dávat stupnice. Já například na zpěv chodím ten půl rok, intonaci zvládám o mnoho lépe, než předtím, ale stejně jsem zatím u kvintakordů 
Dobře díky
.. Na tu intonaci se zeptám ještě svého učitele na kytaru jestli by mi s tím nepomohl.. Abych se to alespoň z části naučil a poté mohl pokračovat sám. A třeba jednou za čas aby si mě poslechl
Díky moc..
Měl sem takový nápad tu intonaci trénovat s ladičkou..
Má to nějaký užitečný smysl?
.. Vždy sem si tón zahrál a poté ho zazpíval... Pokud sem tón držel déle, aby ho zaznamenala ladička, tak to byl ten, který sem zazpívat opravdu chtěl (:-D), ale ukazatel lehce kmital kousek chvílemi nad a chvílemi pod
.. Má to smysl takto trénovat?
Čtu to a uplně se vidim před rokem a půl
To jsem taky zkoušel, ale myslim že mi to moc k ničemu nebylo. Možná ti to pomůže dostat si do hlavy to znění, když to zpíváš dobře. Jakože zahraješ tón, pak ho zazpíváš a zkontroluješ podle ladičky. Každopádně ale základ je to slyšet sám, bez použití techniky.
To jsem taky zkoušel, ale myslim že mi to moc k ničemu nebylo. Možná ti to pomůže dostat si do hlavy to znění, když to zpíváš dobře. Jakože zahraješ tón, pak ho zazpíváš a zkontroluješ podle ladičky. Každopádně ale základ je to slyšet sám, bez použití techniky.
-
Slayertplsko
To, ze kmital, ze v poriadku. Mohol si mat v hlase nejake male vibrato.scorpsiq píše:Měl sem takový nápad tu intonaci trénovat s ladičkou..Má to nějaký užitečný smysl?
.. Vždy sem si tón zahrál a poté ho zazpíval... Pokud sem tón držel déle, aby ho zaznamenala ladička, tak to byl ten, který sem zazpívat opravdu chtěl (:-D), ale ukazatel lehce kmital kousek chvílemi nad a chvílemi pod
.. Má to smysl takto trénovat?
-
galasterix
Falešný zpěv
Dobrý den.
Je mi 17. Rád zpívám, ale všichni tvrdí, že zpívám falešně(asi to tedy je pravda). Chodím na střední zdravotnickou školu, ale chci jít na Školu popového zpěvu v Olomouci. Pochybuji ale, že mě tam vezmou s mým falešným zpěvem. Dá se nějak zbavit falešného zpěvu? Jestli ano, tak jak?
Prosím poraďte, zpěv pro mě opravdu MOC znamená.
Děkuji za radu předem.
Je mi 17. Rád zpívám, ale všichni tvrdí, že zpívám falešně(asi to tedy je pravda). Chodím na střední zdravotnickou školu, ale chci jít na Školu popového zpěvu v Olomouci. Pochybuji ale, že mě tam vezmou s mým falešným zpěvem. Dá se nějak zbavit falešného zpěvu? Jestli ano, tak jak?
Prosím poraďte, zpěv pro mě opravdu MOC znamená.
Děkuji za radu předem.
- viwalda
No jestli pro tebe zpěv opravdu znamená tak moc, sežeň si jakéhosi kantora-učitele zpěvu a nech se od něj připravit na tu školu...Zpívej doma- pověstně 3x Cvičit...
Taky by neškodila nějaká nahrávka abychom slyšeli, kamarádi toho kolikrát napovídaj.. Ne ale věnuj se ze všech sil přípravě na přijímací řízení a nejlepší opravdu mít k tomu nějakého profíka- jako na famu to máš podobné, tam si zas seženeš herce, který ti pomůže...
Taky by neškodila nějaká nahrávka abychom slyšeli, kamarádi toho kolikrát napovídaj.. Ne ale věnuj se ze všech sil přípravě na přijímací řízení a nejlepší opravdu mít k tomu nějakého profíka- jako na famu to máš podobné, tam si zas seženeš herce, který ti pomůže...
-
galasterix
Děkuji Vám za radu. Hledal jsem učitele zpěvu na google.cz, ale žádného jsem v okolí nenašel. Mohl bych vás poprosit, jestli by mi někdo nemohl pomoct najít učitele zpěvu co nejblíže města Bohumín(v Moravskoslezském kraji)? Byl bych Vám velice vděčný.viwalda píše:No jestli pro tebe zpěv opravdu znamená tak moc, sežeň si jakéhosi kantora-učitele zpěvu a nech se od něj připravit na tu školu...Zpívej doma- pověstně 3x Cvičit...
Mimochodem nahrávky dodám jakmile je nahraji, abyste je mohli posoudit, jestli zpívám falešně nebo ne.
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Začal bych tím, že bych se kouknul po ZUŠkách - jistě nějaká v okolí bude.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008