Struny pro akustickou kytaru - hlasitost, dozvuk, čitelnost

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Odpovědět
Nerzagel

Struny pro akustickou kytaru - hlasitost, dozvuk, čitelnost

Příspěvek od Nerzagel »

Dobrý den,

Měl bych na Vás prosbu. Pořídil jsem si akustickou kytaru „Fender CD-60 CE Natural“. Zvukově, osazenou elektronikou a ani hráčský to není nejlepší nástroj. Každopádně na to moje každodenní nošení do barů a klubů je to ideální a za cenu za jakou jsem ji pořídil… Potřeboval bych, ale poradit s výběrem strun pro tento nástroj. V tuto chvíli jsou na kytaře standartní struny číslo 012. Značku, typ ani jak dlouho jsou struny na kytaře nevím (nemám informace od původního majitele). Každopádně struny nejsou zkorodované ani poškozené, takže budou na nástroji chvilku. Zvuk nástroje je strašně nekonkrétní, zahuhlaný. Není slyšet jasnost tónu, strašně krátký dozvuk a kytara je oproti jiným kytarám hodně tichá. K případným diskuzím, technikou hry to určitě nebude, nejsem začátečník, tuhle kytaru jsem si opravdu pořídil kvůli ceně, abych se o ni nemusel bát. Mohli by částečně vyřešit problém jiné struny? Třeba tloušťky 013, aby se kytara pořádně rozehrála, otázkou je jestli to není příliš, samozřejmě raději bych byl za co nejtenčí struny kvůli technikám, vytahování strun atd., ale potřebuji něco udělat s tou hlasitostí a dozvukem, to je prostě tragédie. Z jakého by měli být materiálů? Struny by si svůj zvuk měli zachovat co nejdéle? Hraji několik hodin denně a vyplatí se mi kvalitní struny, které vydrží opravdu dlouho.

Děkuji za pomoc,
s pozdravem
Michal
...EDGE...

Re: Struny pro akustickou kytaru - hlasitost, dozvuk, čitelnost

Příspěvek od ...EDGE... »

Zdravim,

problemy se zvukem nejspis skutecne budou zpusobeny starim strun. Tohle jsou celkem typicke projevy ohranych strun - tupy zvuk, zahuhlanost, mala hlasitost, ztrata dozvuku, zkorodovane byt nemuseji, jen hodne ohrane. Doporucuju struny znacky Martin, konkretne fosfor bronzove, sila staci .012 jako mate ted.

http://kytary.cz/martin-sp-phosphor-bronze/HN080425/
Kudys22

Příspěvek od Kudys22 »

Ahoj, mám tuhle kytaru taky, dávám na ní D´ADDARIO EXP26, když jsou nový zní hezky. Hrajou hezky tak měsíc, pak začnou odcházet basový struny, ale hraju na to dál ještě měsíc někdy dva, jenom už to není takový jako na novejch. Jinak struny na tuto kytaru se řešili zde
duri

Příspěvek od duri »

No, doporučit se dá ledacos, ale nemusí to být vždy ono. Pokud hraješ delší čas jak píšeš, měl bys vědět, že jaké struny sedí tomu určitému nástroji poznáš jen zkoušením. Vůbec není pravidlem, že jeden a týž typ kytary stejného výrobce bude hrát "nejlíp" (což je těžce subjektivní dojem). s určitými strunami.
PRS Hollowbody II SE Piezo, EB Music Man JP6 Piezo, Fractal FM3.
Nerzagel

Příspěvek od Nerzagel »

Děkuji za odpověď.

Do této chvíle mi přišlo několik odpovědí k problému i od několika hudebnin a kytarářů. Bylo mi doporučeno několik typů strun, skoro všichni doporučovali struny Elixir (80/20) Nanoweb, pak Cleartone a D'Addario EXP. Každopádně bych se chtěl zeptat jestli se ty Elixiry, které jsou u nás v Pardubicích skoro dvakrát dražší než například ty D'Addario EXP nebo v předchozím příspěvku zmiňované Martinky vyplatí?

Nikdy jsem na akustiku nehrál tak často jako teď a hlavně jsem nikdy nepotřeboval řešit zvuk. Se strunami Elixír nemám žádné zkušenosti, i když vím, že spoustu známých je používá a hraje na ně. Nevím jestli jejich výdrž je opravdu taková jak se říká v reklamách nebo jestli vydrží stejně jako jiné levnější struny. Jak říkám potřebuji struny, které si svůj tón zachovají opravdu dlouho. Samozřejmě pokud Elixirý za 400Kč vydrží dvakrát tak dlouho jako jiné struny za 200Kč, tak raději koupím ty levnější a budu častěji měnit, protože si při výměně strun mohu pořádně vyčistit celou kytaru. Nebo si Elixíry opravdu drží tu kvalitu tónu stabilně celou dobu?

Ještě jednou děkuji za rady,
Michal
Nerzagel

Příspěvek od Nerzagel »

Duri: To je samozřejmě pravda, že vše se musí ozkoušet. Každopádně jak jsem psal výše jsem primárně hráč na elektriku a tam mám specifika trošku jiné. Se zvukem akustik zkušenosti nemám doteď jsem hrál na španělnělku s nylonovými strunami. Prostě spíš bych potřeboval vodítko co vyzkoušet, co by se hodilo ke dřevu kytary, jestli opravdu struny tloušťky 013 ten nástroj udělají hlasitějším, nebo stačí dát 011. Jestli raději fosfor-bronzové, které by si údajně malí zachovat svůj zvuk déle nebo tu slitinu 80/20, která by měli mít průraznější zvuk, ale vydrží kratší dobu. Tady mě to zase přivádí na myšlenku, proč struny mi kytaráři doporučuji struny Elixír (80 / 20), protože podle toho by ta slitina měla mít kratší životnost? Nebo ta speciální povrchová úprava tu životnost extrémně prodlužuje a já si tak mohu vychutnat průrazný a čistý zvuk další dobu než v případě těch fosfor - bronzových. Tím, že hraji už dlouho jsem se chtěl vyhnout spíš příspěvkům typu "to je v rukách...". Spíš bych prostě potřeboval vodítko, abych tu kytaru opravdu rozehrál a vytáhl z ní maximum. Pokud by se Vám podařilo mi doporučit nějaké typy, tak samozřejmě vyzkouším několik sad, jen bych chtěl nějaké vodítko z osobních zkušeností.

Děkuji,
Michal
...EDGE...

Elixiry jsem driv taky pouzival, ale na akustice mi nesedly. Je na nich ochrana vrstva, diky ktere si dobry zvuk opravdu drzi dlouho (mesice), ale ta se na urcitych mistech zacne loupat (v miste, kde hrajete trsatkem, na nekterych polohach hmatniku).
Krom toho mi taky nevyhovovaly pocitove (mam radeji dotyk studeneho kovu, nez nejakeho umeleho teflonu ci co to je) a rady praskaly pri preladovani.
Nicmene hodne lidi je ma rado a doporucuje je, jestli myslite, ze za zkousku stoji i pres svou cenu, zkuste je, mozna budete nadsen jako spousta ostatnich uzivatelu.
duri

Příspěvek od duri »

A jsme u toho! Mně se Elixíry líbí a hraje se mi na ně dobře. Samozřejmě to otřepení - sice jemné -nemá vliv na zvuk (i když už jsem slyšel názor, že to otřepení "brzdí" strunu v kmitání, což je podle mně nesmysl). Ale existují i jiné povrchově upravené struny pro delší životnost. Výše zmiňované Cleartone, DR ... Např. DR struny mají ozn. např. Blue Peacock, Red Devil (označení je i dle stylu muziky, na jakou jsou vhodné, ale není to samozřejmě dogma). Jsou barevně eloxovány a vydrží dýl než obyč struny. Ale Elixíry v životnosti vedou. Na DRkách taky nevypadá dobře po čase odřený elox v místě "drnkání". Cleartone se ani netřepí, ani neodřou, ale můj subjektivní pocit je, že nevydrží tolik co Elixíry a DRky.
Síla strun - toť otázka! Samozřejmě by mělo platit, že silnější struny = lepší zvuk. Taky vyšší tah a více "dřiny" pro prsty. Opět je to individuální.
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Zkusil bych Martiny, co ti radil EDGE. Nestojí moc, budeš je častěji měnit a tak si aspoň najdeš sílu strun, která ti budou vyhovovat (12ky by rozhodně měly stačit). Potom klidně zkus Elixíry.
Luki

Příspěvek od Luki »

Zdarec,

resilo se to tady hooodnekrat, viz. akusticke-kytary/jake-pouzivate-struny-t746.html

Vlastni zkusenosti:

D´ADDARIO EXP11,
http://kytary.cz/daddario-exp11/HN073716/
bronz, krasny zvuk, bohuzel velmi kratkou dobu.

MARTIN SP Phosphor Bronze,
http://kytary.cz/martin-sp-phosphor-bronze/HN080425/
zvuk ok, vydrzi mnohem dele.

Ernie Ball 2146 Regular Slinky Acoustic,
http://www.audiotek.cz/product-37252-er ... y-acoustic
zvuk take ok, take fosfor-bronz, zvuk vydrzi (plus-minus) stejna jako u Martina.

Stridam Martina a Ernie Ball, cca tak mesic az dva, zalezi samozrejme jak casto hraji.
Osobne si myslim ze zvuk u strun za 400Kc nebude 2x lepsi nez u strun za 200Kc, a take ze nevydrzi 2x dele.
Take si myslim ze 13-ky jsou moc na toho Fendera.
Doporucuji zkusit Martina nebo Ernie Ball, uvidis, vlastne uslysis :-)

Preji krasny vikend,
Luki
Ol'Dawg
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/martink52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ol'Dawg »

Ke strunám Martin - komentář je zde.
http://kytara.totalh.com/povidani-o-strunach-martin-co

Ačkoli mám rád jejich zvuk, u mě prohrávají. Jinak z u nás dostupných bych asi doporučoval Elixíry. Při správné údržbě vydrží opravdu dlouho a žádné praskání jsem nezaregistroval, i když často používám alternativní ladění. Je však třeba respektovat zásadu, že se zásadně podlaďuje...
Hrajete dobře, když vám to připadá snadné.
Cort Gold Edge LE + L. R. Baggs Anthem
AER Alpha
http://www.kytara.net
...EDGE...

Je to vubec zajimave jak nekteri maji a nekteri nemaji s praskanim problemy. Take zasadne podladuju, kytara je v dobrem stavu (zadne ostre hrany nikde), zadne jine struny mi toto nedelaly. Ze tri sad Elixiru, co jsem mel, jsem zrusil trikrat tenke 'e' a jedno 'g'.
Ivan

Příspěvek od Ivan »

ak sa gitara zda prilis ticha a nevyrazna, ale zaroven v nej majitel vidi potencial byt hlasnejsia, problem moze byt aj v sedle a nultom prazci (orech). pokial ti ta gitara za to stoji, dal by som vymenit sedlo a orech za TUSQ alebo kost. mam podobny problem s mojou Yamahou (LX6), co je seria handcrafted, fakt dobra gitara, ale davaju na nu od vyroby plastove sedlo a orech, comu dost dobre nechapem... chystam sa ich dat kazdopadne vymenit, lebo ja v nej ten potencial lepsej gitary jednoznacne vidim aj pocujem... a samozrejme aj struny robia svoje. ja som uz "etablovany" na Daddaria EZ910, byt paradoxne jedny z najlacnejsoch strun, ale lepsie nepoznam. na tej mojej Yamahe boli struny nejake "anti-rust, coated" od Yamahy, "strasne exkluzivne" akoze, ich cena cca 15evry, ale ked som prvykrat chytil tu gitaru do ruky a zahral, mal som dojem, ze drzim laminatovu Pasadenu za par supov. vymenil som struny a bola z toho uplne nova gitara s uplne inym zvukom. predpokladam, ze po vymene sedla a orechu to bude este vacsia balada...
Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme o tom vést i spory, ale to je tak vše, co s tím můžeme dělat.
YouTube | Bandcamp | Spotify
viwalda
Bandzone: sklad by walda

Příspěvek od viwalda »

Čest já mam již deset let akustiku IBANEZ PF 20 a sama o sobě mi přijde kytara bohužel tichá, celou dobu(většinou) jsem používal levné struny na dzrnkání u ohňů. Ale teď ji mám jen doma a když na brnknu je to takovej tupej zvuk s nově natáhlýma Martinama. Nemáte někdo zkušenost se strunami, které ten zvuk zesílí? Alespoň o půl kousku? Vím, že s tím moc nejde robit, ale zvuk je jinak nezáživný...a mohl by být lepší kvalitou strun..
Naposledy upravil(a) viwalda dne 6.04.2012 8:46, celkem upraveno 1 x.
vwld...el.kytara WASHBURN wl14+RM pickups(krk:colour sound+kobyla:custom alnico)+PRS SE 24 custom+GODIN A6 ultra+dreadnougt IBANEZ pf 20...
BOSS RC 20 looper+DIGITECH Timebender..TC ELECTRONIC corona chorus..RADIAL London Bones dist. ..HOT CAKE dual(replika Matěj Dupal)..MICHALÍK wah/volume..ROLAND cube 40XL...
SHURE PG58..TC HELICON voiceton..ZOOM H1...kabeláž:WIDARA cables xxl ,homemade aj...trsátka G. Dennis 0,88...sluchadla AKG K403...
http://bandzone.cz/skladbywalda
http://bandzone.cz/zor
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Ibanez PF20 má/měl Nero - viz recenze-vasi-vybavy-f55/ibanez-pf20-aku ... 15255.html. Zkus se ho optat. Nebo počkej, Nero čte všechny příspěvky, tak i na tenhle dojde. :wink:
shoooter

Příspěvek od shoooter »

viwalda píše:Čest já mam již deset let akustiku IBANEZ PF 20 a sama o sobě mi přijde kytara bohužel tichá, celou dobu(většinou) jsem používal levné struny na dzrnkání u ohňů. Ale teď ji mám jen doma a když na brnknu je to takovej tupej zvuk s nově natáhlýma Martinama. Nemáte někdo zkušenost se strunami, které ten zvuk zesílí? Alespoň o půl kousku? Vím, že s tím moc nejde robit, ale zvuk je jinak nezáživný...a mohl by být lepší kvalitou strun..
Struny ovlivní zvuk nástroje, ale pouze v rámci možností kytary. Jinými slovy, na špatné kytaře nebudou hrát žádné struny nikdy nijak zázračně, a naopak na dobré kytaře hraje většina strun solidně. Zkus Martin PB SP .012, a víc s tím asi neuděláš.
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
duri

Příspěvek od duri »

Já mám Elektroakustiku Ibanez PF 200 a používám DR nebo Elixír. Kamoš si ju pujčil do hospody, neboť jeho Akustika to tam neutáhla. Vracel mi ji s tím, že ani kombo nepotřeboval, Ibanezka ruch hospody zvládla...
Markantního zvýšení hlasitosti se dá jak píše Ivan - výměna kobyly a ořecha. Je ke zvážení, zda se tato investice vyplatí. Pak už ale nebude strach o nástroj tak irelevantní....
shoooter

Příspěvek od shoooter »

duri píše:Markantního zvýšení hlasitosti se dá jak píše Ivan - výměna kobyly a ořecha. Je ke zvážení, zda se tato investice vyplatí. Pak už ale nebude strach o nástroj tak irelevantní....
S tím nesouhlasím, dneska má většina kytar Tusq, a za co bys to chtěl asi tak měnit. I kost může být v některým směru krok zpět. Navíc se materiál sedla (stejně pod ním často bývá piezo) a ořechu (hraje jen u prázdných strun, s kapem vůbec) přeceňuje. Rozhodně markantně nezvýší hlasitost.
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
duri

Příspěvek od duri »

To je Tvůj názor. Já nejsem přesvědčen o tom, že většina kytar má TUSQ a pokud se jedná o kost, mám s ní jen dobré zkušenosti. Ale nejsem vševědoucí... Jen mě zaráží, proč řešíme struny, ořechy a kobylky, když je "Fender CD-60 CE Natural" elektroakustika? Existuje spousta kombíček (či aktivních repráčků) které problém s hlasitostí vyřeší!
rocky77

Příspěvek od rocky77 »

duri píše:To je Tvůj názor. Já nejsem přesvědčen o tom, že většina kytar má TUSQ a pokud se jedná o kost, mám s ní jen dobré zkušenosti.
Nikdo nehaní kost... Nicméně kost ovlivní zvuk spíše tak, že ubere výšky, nikoli že přidá hlasitost...

Jinak u většiny kytar do 20.000 opravdu najdeš TUSQ (nebo u těch nejlevnějších nějaký plast)...
Seagull 25th Anniversary Mahogany Spruce
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“