Homemade kytara
Re: Homemade kytara
Myslím, že to chápeš. Když frézuju do materiálu jako zahloubení, tak přidávám po cca milimetrech do hloubky, nejlepší je si to předvrtat a pak strany ubírám po tenký vrstvě pořád dokola stejnou rychlostí až dojedu ložiskem k šabloně a pak to jen načisto objedu. Vnější hrany taky tak, pořád dokola po tenký vrstvě ubírat.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
Trošku jsem pokročil, nové fotky: http://kmensik.rajce.net/DIY_GTR

Měl jsem spoustu dilemat s umístěním ovládacích prvků a jacku. Ten byl úplně zapuštěný do těla, ale uvnitř kavity kolidoval s 3. dírkou na pot, tak jsem to převrtal a vložil přepážku na samici jen trochu zapuštěnou. Díra je celkem velkého průměru, protože kdyby se to nepovedlo, překryl bych ji klasickým čtverečkem se 4 vruty, s velkou otevřenou jack-samicí. Povedlo se mi všechny dutiny celkem slušně spojit otvory na kábly a na zemnění kobylky (šikmo do dírky na jeden z vrutů!).
Krk z Cruizeru má dírky na mechaniky s ouškem přímo dolů, a já mám tyto s ouškem šikmo, tak jsou ty mechaniky netradičně kolmo na osu krku, což nevypadá špatně. Pohodlné to není.
Nějak to hraje. Ořech ještě není kompenzovaný, s tou kostí je to dost práce, každá desetina je fuška.
Čekal jsem mnohem znělejší tón toho smrku, není to žádný zázrak. Zatím zkouším se starýma strunama 11-54. Se zvukem se musím víc sžít, než ho zhodnotím.
Velké dilema je povrch. Zezadu to není žádná krása, flekaté, červavé. Chtěl jsem jen olej nebo vosk. Taky nevím, jestli dělat stratovské kontury na pravou ruku, břicho, případně výkroj dolního rohu.
Na fotkách je to přebroušeno vibračkou zrnem 80. Povrch je měkký, třeba i lepicí páska vytrhává vlákna dřeva, až šupinky. Chce to něčím natužit.

Měl jsem spoustu dilemat s umístěním ovládacích prvků a jacku. Ten byl úplně zapuštěný do těla, ale uvnitř kavity kolidoval s 3. dírkou na pot, tak jsem to převrtal a vložil přepážku na samici jen trochu zapuštěnou. Díra je celkem velkého průměru, protože kdyby se to nepovedlo, překryl bych ji klasickým čtverečkem se 4 vruty, s velkou otevřenou jack-samicí. Povedlo se mi všechny dutiny celkem slušně spojit otvory na kábly a na zemnění kobylky (šikmo do dírky na jeden z vrutů!).
Krk z Cruizeru má dírky na mechaniky s ouškem přímo dolů, a já mám tyto s ouškem šikmo, tak jsou ty mechaniky netradičně kolmo na osu krku, což nevypadá špatně. Pohodlné to není.
Nějak to hraje. Ořech ještě není kompenzovaný, s tou kostí je to dost práce, každá desetina je fuška.
Čekal jsem mnohem znělejší tón toho smrku, není to žádný zázrak. Zatím zkouším se starýma strunama 11-54. Se zvukem se musím víc sžít, než ho zhodnotím.
Velké dilema je povrch. Zezadu to není žádná krása, flekaté, červavé. Chtěl jsem jen olej nebo vosk. Taky nevím, jestli dělat stratovské kontury na pravou ruku, břicho, případně výkroj dolního rohu.
Na fotkách je to přebroušeno vibračkou zrnem 80. Povrch je měkký, třeba i lepicí páska vytrhává vlákna dřeva, až šupinky. Chce to něčím natužit.
Naposledy upravil(a) kmensik dne 21.06.2012 12:45, celkem upraveno 1 x.
- Rocky_MK
- Bandzone: www.bandzone.cz/danielandthemoravians
- Kontaktovat uživatele:
Mě se moc líbí zpracování. Nalakoval bych to něčím matným a hotové, je to pěkné, jak to je.
máš to hodně slušný kámo...
JJ Gtrs "Yamaha SG-40 replica", Aria Diamond 1803T, Zenon Audition->TC Polytune mini->Super Electric MK1.5->Boss DC3->Ibanez SC10->Ibanez DE7->Yamaha MagicStomp->Acoustic 450->Selmer T&B 212 + Stanley 212
www.black-audio.net
www.black-audio.net
Kmensik: Jsi nějakej rychlej člověče. Ještě doladit detaily a bude to paráda. Ty dírky od červotoče, to je takovej přírodní chambering, ne? Budeš je nějak tmelit? Jinak zatím to vypadá dobře a jsem zvědavej, jak se Ti podaří ten kompenzovanej ořech. Já jsem na tom pohořel.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kmensik - ty jsi rychlej jak vitr! az se stydim, ze se muj projekt tak tahne
ty mechaniky otoc do spravny polohy, holt tam budes mit dirky navic, mno, vzhledem k tomu, co je na telu, bych to neresil
jack je originalni, ale prijde mi trosku nepraktickej, no uvidis casem, jak se to osvedci
moc se mi ale libi uchyceni krku bez takovy ty plechovy placky, tohle vypada proste pekne. mozna bych ale zaoblil hrany, asi tak, jako to udelal JJ na moji kytare, myslim, ze by to hned vypadalo o dost lip a bylo by to o neco pohodlnejsi.
Pono MGC, Washburn WD10S; Kerrianne; Core88 Mephisto's Eins, Zwei, Drei; Core88 Sweet Hunny OD; Core88 Professor Stein's Fuzz; St. Anley 15W Head; St. Anley 112
- kocour
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
J.J. píše:Kmensik: ..... Ty dírky od červotoče, to je takovej přírodní chambering, ne? Budeš je nějak tmelit? .....
Tomu pilnému červotoči bys měl ale vysvětlit, že je konec akce:
http://hobby.idnes.cz/cervotoce-znici-c ... -domov_bma
A potom to vylaminovat epoxidem, bude to unikát
-kcr-
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
- Dan Rohanský
Zelenou a nalakovat 
Jestli můžu, tak já bych to vylil olejem a zalaminoval, jednak olej ti červa udusí/jestli tam nějaký zbyl/ a druhak ty díry zvýrazní a máš, jak naznačuje kocour unikát-úplně nejlepší by bylo, kdyby byly i nějaké dirky zepředu a na to hodit nějaký vintage a používaný vzhled, odřeniny a tak-zkrátka tuningnout vzhled...lath...kocour píše:J.J. píše:Kmensik: ..... Ty dírky od červotoče, to je takovej přírodní chambering, ne? Budeš je nějak tmelit? .....![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Tomu pilnému červotoči bys měl ale vysvětlit, že je konec akce:
http://hobby.idnes.cz/cervotoce-znici-c ... -domov_bma
A potom to vylaminovat epoxidem, bude to unikát![]()
-kcr-
proč to kupovat, když se to dá postavit
- kocour
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Pozor, aby epoxid pevně přilnul, musí být povrch odmaštěný - tedy žádný olej, vosk apod.Jestli můžu, tak já bych to vylil olejem a zalaminoval, jednak olej ti červa udusí/jestli tam nějaký zbyl/ a druhak ty díry zvýrazní......
-kcr-
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
Zdravím
Už to asi vypadá tak že stavěcí mánie postihla i mě .
Budu mít krk ze strata a chtěl by sem k němu udělat tělo tvarově by to mělo bejt JEM777 Ibanez .
Sehnal sem si plánek http://static.keebali.com/jemsite.com/j ... eprint.jpg který potřebuju překreslit (zjednodušit) do vectoru .
Překreslovat ho budu pomocí polárních souřadnic ale nevím teda jen tuším kde je nulovej bod . Můj tip je že nulovej bod je na ose těla a přímky c pochází středem stavěcích šroubů co drží tremolo. Koukal sem na pár výkresů a na šel sem tam že nulák je bud osa těla a přímka mezi středy stavěcích šroubů nebo hrana tremola nebo přibližně nebo vzdálenost Xcm od 12. pražce .
To zjednodušení bude spočívat v tom že tam nebude tremolo ale pevná kobyla a struny skrz tělo . jinak tvar zůstane .
A pak bych potřeboval k tomu nějaký výkres na Pickguard případně jakej je rozdíl mezo PG z JEM77 a RG350DX přinejhorším bych obkreslil ten co mam na kytaře .
a to je zatím vše
Už to asi vypadá tak že stavěcí mánie postihla i mě .
Budu mít krk ze strata a chtěl by sem k němu udělat tělo tvarově by to mělo bejt JEM777 Ibanez .
Sehnal sem si plánek http://static.keebali.com/jemsite.com/j ... eprint.jpg který potřebuju překreslit (zjednodušit) do vectoru .
Překreslovat ho budu pomocí polárních souřadnic ale nevím teda jen tuším kde je nulovej bod . Můj tip je že nulovej bod je na ose těla a přímky c pochází středem stavěcích šroubů co drží tremolo. Koukal sem na pár výkresů a na šel sem tam že nulák je bud osa těla a přímka mezi středy stavěcích šroubů nebo hrana tremola nebo přibližně nebo vzdálenost Xcm od 12. pražce .
To zjednodušení bude spočívat v tom že tam nebude tremolo ale pevná kobyla a struny skrz tělo . jinak tvar zůstane .
A pak bych potřeboval k tomu nějaký výkres na Pickguard případně jakej je rozdíl mezo PG z JEM77 a RG350DX přinejhorším bych obkreslil ten co mam na kytaře .
a to je zatím vše
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso

- kocour
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Pro krk ze Strata musíš upravit polohu a tvar lože krku (JEM777 má 24 pražců, Strat 21 nebo 22)Budu mít krk ze strata a chtěl by sem k němu udělat tělo tvarově by to mělo bejt JEM777 Ibanez
Pro obrys těla JEM777 porovnej polohu nulového bodu (Ibanez RG serie, ty čtverce jsou 100x100 mm): nebo: nastroje-f71/technicke-vykresy-kytar-t17871-280.html
Pokud bude ta pevná kobylka k nulovému bodu podle schematu:To zjednodušení bude spočívat v tom že tam nebude tremolo ale pevná kobyla a struny skrz tělo . jinak tvar zůstane
http://www.yitars.de/stegplatzierung+M5d637b1e38d.html
1,6 mm odstup kamenu struny e1,
musí se Strat-krk a lože krku o ca 20 mm "vystrčit".
-kcr-
Core počkej, než to začneš dělat, napiš mi email, mám dost výkresů RG a JEM v CADu. Dost slušné, myslím.
K mojí smrkové: Zvuk se mi po prvním natažení strun moc nelíbil. Po snížení a kompenzaci nuláku a seřízení oktáv je to o kus lepší. Ano, nesladěná kytara zní hnusně, aniž by šlo lehce poznat, jestli je to dřevem nebo strunama nebo čím. Po seřízení se náhle rozezpívá. Stejně pošilhávám po olši, lípě či mahagonu, jestli se nenajde fošínka.
K mojí smrkové: Zvuk se mi po prvním natažení strun moc nelíbil. Po snížení a kompenzaci nuláku a seřízení oktáv je to o kus lepší. Ano, nesladěná kytara zní hnusně, aniž by šlo lehce poznat, jestli je to dřevem nebo strunama nebo čím. Po seřízení se náhle rozezpívá. Stejně pošilhávám po olši, lípě či mahagonu, jestli se nenajde fošínka.
Pro krk ze Strata musíš upravit polohu a tvar lože krku (JEM777 má 24 pražců, Strat 21 nebo 22)
Pro obrys těla JEM777 porovnej polohu nulového bodu (Ibanez RG serie, ty čtverce jsou 100x100 mm):
no já mam v plánu ten krk nechat přepražcovat. a nechat na to nalepit novej hmatník . a ten novej hmatník by byl 24 pražcovej . Bylo by to udělaný jako to má ten JEM že hmatník je nalepenej někam k 20. pražci a ten zbytek je ve vzduchu
myslíš jako o 20mm směrem od kobylky ? to by tam bylo už málo (zádný místo ) pro připevnění .
já to mam vymyšlený zatim takle :
nakreslim si šablonu těla pak poměřim krk (kde mu koncí lože) a podle toho skorigguju lože krku a lože v těle a podle toho určit nulovej bod . pak by sem to udělal cvičně na kus prkna abych zkontrolovat jestli sedí dohmat a jestli pude naladit oktávy . a pak bychto bud doladil a nebo vyříznul tělo načisto .
zatim nemam krk ani nakreslenou šablonu takže zatim vařim z vody ...
Pro obrys těla JEM777 porovnej polohu nulového bodu (Ibanez RG serie, ty čtverce jsou 100x100 mm):
no já mam v plánu ten krk nechat přepražcovat. a nechat na to nalepit novej hmatník . a ten novej hmatník by byl 24 pražcovej . Bylo by to udělaný jako to má ten JEM že hmatník je nalepenej někam k 20. pražci a ten zbytek je ve vzduchu
myslíš jako o 20mm směrem od kobylky ? to by tam bylo už málo (zádný místo ) pro připevnění .
já to mam vymyšlený zatim takle :
nakreslim si šablonu těla pak poměřim krk (kde mu koncí lože) a podle toho skorigguju lože krku a lože v těle a podle toho určit nulovej bod . pak by sem to udělal cvičně na kus prkna abych zkontrolovat jestli sedí dohmat a jestli pude naladit oktávy . a pak bychto bud doladil a nebo vyříznul tělo načisto .
zatim nemam krk ani nakreslenou šablonu takže zatim vařim z vody ...

Zbytek hmatníku ve vzduchu je pěkná blbina. Na jedné mojí jsou ve vzduchu asi 3 pražce, a už to nepříjemně rezonuje, prostě struny o poslední pražec cvaknou, a je to slyšet, zatímco normálně to skoro slyšet není. Štve mě to, už jsem to chtěl uříznout.
nevim no . originál krk co je na JEM 777 je tak udělanej http://www.jemsite.com/forums/f15/ngd-j ... 467-3.html .
podle mě když bude dobře vychytanej úhel mezi krkrm a tělem tak by to mělo bejt vpohodě .
podle mě když bude dobře vychytanej úhel mezi krkrm a tělem tak by to mělo bejt vpohodě .

To vypadá strašně a ještě bych se bál, aby se ten konec časem neohnul. Navíc v tom nevidím žádnou výhodu, radši bych zapustil celý lože dál do těla, aby krk naléhal větší plochou. A jestli dobře počítám, tak to určitě není ve vzduchu od 20. pražce, ale od 22. Od 20. by bylo ve vzduchu asi 5 cm hmatníku a to už by byla docela haluz.
no když se podáváš na ten výkres tak tam je lože proten krk udělaný akorát takže k tělu přiléhá maximální plochou . když by sem ho "zarazil" víc do těla tak by styčné plochy byly furt stejný . A co se týče toho přesahu tak na ten je v těle vyfrézvaná drážka kam zapadne takže vevzduchu uplně něni .

Nojo pokud bude krk kupovanej, tak si tvar lože moc nevybereš. Já jsem počítal, že krk bude taky homemade. To s tou vyfrézovanou drážkou si neumím moc představit. Tam stejně musí bejt nějaká fuka. To bys pak při zabroušení krkovýho lože musel ještě ubírat spodek hmatníku. Každopádně ani to RG ani to JEMko jsem v ruce neměl a už vůbec jsem ho neviděl rozdělaný, takže nevím.
Předělávat hmatník je blbina, buď použij ten krk, nebo nech udělat jinej. Přesah je taky blbina. To měly snad jen ty staré modely se stratovskou patkou. s All-Access zaoblenou patkou to tak není, doufám.
Stáhni si nějaký opravdový CAD, třeba i freware. Corel mám rád, ale na toto nee.
Stáhni si nějaký opravdový CAD, třeba i freware. Corel mám rád, ale na toto nee.