Akustické × Elektrické piano

Klavíry, keyboardy, digitální piana, syntezátory, ...
Odpovědět
Durin

Akustické × Elektrické piano

Příspěvek od Durin »

Zdravím,
rád bych začal hrát na klavír. Mám k dispozici cca 20.000, což je na dobrý klavír trochu málo. Když se ale podívám na ceny elektrických pian, tak nové, které hrají velmi dobře stojí okolo 20.000, tudíž bazarové za dvacku by hrály ještě lépe. Zajímá mě ale, jaký v tom rozdíl. Ty klaviatury jsou prakticky stejné a zvuk je kvalitní u obojího. Navíc u elektrických pian je ještě řada dalších možností zvuku atp.
Nebo se mýlím? Je v tom větší rozdíl, než si myslim já?
Díky za rady
Paris
Rádce

Re: Akustické × Elektrické piano

Příspěvek od Paris »

Durin píše:nové, které hrají velmi dobře stojí okolo 20.000, tudíž bazarové za dvacku by hrály ještě lépe.
to je teda hodne zjednodusena uvaha. navic novych za 20.000 moc nebude (ne tech, ke kterym se da napsat "velmi dobre").
Durin píše:Ty klaviatury jsou prakticky stejné a zvuk je kvalitní u obojího.
prakticky stejne? u ceho jsou prakticky stejne? naplni vetsiny temat o pianech je debata o kvalite klaviatury ... asi bude o cem mluvit.
Ivan.ps
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivan.ps »

Ak môžem napísať za seba, tak za 20000 by som sa na tvojom mieste poobzeral po nejakom Rolandovi RD300. Za tú cenu veľmi dobrý nástroj. Ja som si pred nedávnom jeden zaobstaral (sx sériu) a videl som pred nedávnom jedného aj na bazári (gx séria - novšia, mierne drahšia), ale nebola tam uvedená cena. Ak to ešte nieje predané, tak to určite stojí za pokus.
Naposledy upravil(a) Ivan.ps dne 16.07.2012 22:03, celkem upraveno 1 x.
Durin

Příspěvek od Durin »

Paris: Proto se právě ptám. O klávesových nástrojích vím velký kulový. Je to tedy lepší nápad koupit elektrické, nebo ne?
V hudebninách jsem zkoušel hrát na tohle http://kytary.cz/roland-f-110-sb/HN108061/ a přišlo mi to docela fajn. Ale zase: Teď o tom moc nevím, takže co mi teď přijde v pohodě, na to můžu za 2 roky najít spousty much. Proto se radši ptám zkušenějších :wink:
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

Durin píše:V hudebninách jsem zkoušel hrát na tohle http://kytary.cz/roland-f-110-sb/HN108061/ a přišlo mi to docela fajn.
proc ne. asi to ma slusnou klaviaturu. teda ... ne asi, ale ma to (relativne) slusnou klaviaturu. pripojit se to taky da (ma to midi in a out), zvuky to bude mit taky slusny (roland prece jen dela piana uz nejakou chvili), vybaveni taky vypada dobre, zvukove si psal, ze ti to prijde dobry ... a ten zbytek - rozhodnout se mezi klasickym a elektrickym pianem - ten stejne zustane na tobe. ja muzu jen rict, ze ano, ze mi v tomhle pripade elektricky piano prijde praktictejsi.
Durin

Příspěvek od Durin »

Děkuju, to je přesně typ rady, kterou jsem potřeboval :)
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

jen drobnost: neznamena to ale, ze je to (ten roland) jedina mozna volba, i kdyz urcite nebude spatna. uz i u rolanda samotnyho se da najit novejsi f-120 (i kdyz vybavu sem zatim nezkoumal, takze nemuzu rict, jestli v tom neprovedli nejaky zasadni zmeny ... na prvni pohled to vypada, ze tomu chybi ten GS/XG modul), a v tehle hladine se jiste da najit i par dalsich vhodnych nastroju.
PtJaa
Moderátor

Příspěvek od PtJaa »

Digitální piána kolem 20000 se klaviaturou rozhodně nemohou s kvalitním akustickým pianinem měřit. Na druhou stranu u akustiky nemůžeš používat sluchátka a nemůžeš ho strčit do vlhké nebo nevytápěné místnosti, potřebuje pravidelné ladění, blbě se stěhuje apod.
Pokud ti tato omezení nevadí (nebydlíš v paneláku, ...), věřím, že jde sehnat za stejnou cenu starší akustika, která je výrazně lepší. (Na druhou stranu lidi, co si koupí do paneláku klavír, bych nejradši střílel)

Roland F-110 má Rolandovskou klávesnici PHA II Alpha, která je na internetu velmi kritizovaná. Novější modely F-120 (jak psal Paris) nebo RP-301 mají podle dostupných ohlasů výrazně lepší klávesnici (Ivory Feel G - podobnou jako má FP-4F). Mají i lepší zvuk - Rolandí "Supernatural engine".
Kawai CA65 :: Galaxy Vintage D, Vienna Grand a Giant :: Pianoteq 5 Stage :: Kontakt :: Reaper
Durin

Příspěvek od Durin »

To piano se strčí do místnosti, kde je zkušebna, což je místnost, která je, oproti zbytku domu, relativně vlhká, protože se tam zároveň i pere prádlo :D a vytápí se pouze 2x týdně v době zkoušek. Takže to asi vidím na tu elektriku.

Podívám se ještě na tu F-120 a RP-301. Jestli na tu 110ku maj lidi kecy, tak se tomu radši vyhnu, ať pak nelituji. Děkuju za rady :wink:
Hush

Příspěvek od Hush »

Pokusím se to trochu rozklíčovat :?
Píšeš, že uvažuješ o elektrickém - ale eventuálně o klasickém piánu!
Také, že o klávesách "víš velký kulový"!
Také, že chceš ZAČÍT hrát na klavír!
Že bude klavír (ať už takový nebo makový) stát v docela vlhké zkušebně, kam bude 2x týdně chodit pradlenka?!
A v jiném vlákně, že chceš koupit 4-oktávového FOXe na skládání!
Neber to nijak zle, ale ujasni si napřed, co vlastně chceš!
Trošku mě to připadá, že chceš utratit peníze a vlastně ani nevíš proč!
1.Jestli jsi na klavír nikdy nehrál, začneš se teprve učit a nechceš v budoucnu hrát "klasiku", tak bych na klasické piáno rychle zapoměl!
2. Jestli se opravdu teprve začneš učit na klapky hrát, jsou přinejmenším předčasné úvahy o skládání! Nechci se tě dotknout, ale neumět zahrát ovčáky a při tom mít ambice skládat pomocí nástroje, který neovládám hudbu je podle mě přinejmenším "úsměvné"!
3. Jestli přece jen nejsi úplný elév a už o klávesách něco víš, proč chceš cpát kvalitnější nástroj do vlhké zkušebny a šunt si chceš nechat doma na každodení práci?
Zkus si v klidu srovnat v hlavě, co jsem se tu snažil popsat a možná sám příjdeš na docela jednoduché a levné řešení!
Pokud jsem tvůj problé špatně pochopil, tak se mými radami dál nezabývej. 8)
Durin

Příspěvek od Durin »

Více tedy objasním svou situaci.
Piano chci postavit do zkušebny, protože je to jediné místo, kam se vejde. Zároveň chci do pokoje nějaké levnější MIDI klávesy, abych je mohl případně připojit do kompu, hrát přes nějaké pluginy, když si zrovna budu chtít narychlo něco přehrát, nebo vymyslet. Klávesy nemají být drahé a jsou jen 4 oktávové proto, protože větší by se mi sem zkrátka nevešly. Hlavní hraní ale hodlám provádět na onom pianu.

1. Dobře, zapomenu na to a raději budu volit elektrickou variantu. Mně samotnému se líbila víc, ale nebyl jsem si úplně jist, raději jsem se zde zeptal. :P
2. Na klávesy už asi rok hraji, chodím do ZUŠky, takže s hrou mám základní zkušenosti. Co se týče toho skládání, tak hudebně už asi 2 roky působíme s kapelou (hraji primárně na baskytaru), takže zas tak zle bych to neviděl.
3. To jsem už zodpověděl výše, jinam se zkrátka nevejdou. Sám vím, že to není nejideálnější řešení, ale jinak to nejde. Ono ta zkušebna není vyložině vlhká, když jsem tam měřil nedávno vlhkost, bylo to nastálo kolem 45%, přičemž v pokoji mám běžně kolem 30%. Ve zkušebně zároveň už 2 roky stojí dřevěné bicí a nevypadá to, že by jim to nějak vadilo. :)
Brunot

Příspěvek od Brunot »

Poviem Ti to takto, jedno čo vymyslíš, za 20.000 kč poriadne hrajúci elektrický KLAVÍR mať nebudeš. Za tú cenu tažko nájdeš model ktorý by vyhovoval presvedčivou klaviatúrou a zároveň relatívne realistickým zvukom. Tu, ale hovorím z hľadiska niekoho kto chce hrať na klavír serióznejšie ohľadom techniky, tj. klasika, jazz.

Ak potrebuješ klavír len ako prostriedok pre doplnenie atmosféry skladieb v kapele a tvojím cieľom nie je vyšší level hry na nástroji, ale len aražmány a podobne, tak to už možno niečo nájdeš a budeš spokoný.

Ale hlavne musíš vedieť čo chceš. Akustické piáno a elektrické sú dosť iné veci a zatiaľ čo elektrická verzia má svoje veľké výhody, úplne napodobiť svoju akustickú verziu stále nevie. A za 20 tisíc, už vôbec nie. Musíš čo chceš hrať a ako to chceš hrať. Už len klávesy a klavír sú úplne iné veci.

V týchto cenových hladinách je to všetko o lepších kompromisoch a aj potencionálny výber treba VŽDY vyskúšať osobne. Len tak zistíš či to je ono a hlavné je, aby si bol spokojný ty :)
Durin

Příspěvek od Durin »

To jsem možná měl zmínit také: Ten klavír nebude mít s hudbou v kapele nic společného, vůbec neni u nás obsazen.

Hrát s tím chci vyložině sólově. Tzn. že na klasiku a jazz nejspíš taky dojde. Co bys tedy poradil ty za 20.000?
Brunot

Příspěvek od Brunot »

No ak plánuješ pevný domáci klavír, pozri sa na YDP sériu Yamahy, aj ked 141ky okolo 20 tisíc sú o dosť horšie ako vyššie rady 161 ap. Subjektívne, sú jedno z tých najlepších v tejto cene.

Čo sa týka stage pián, kde treba počítať aj s tým, že ich musíš ozvučiť tak v tejto cenovej hladine je celkom obstojoný Kurzweil SP2X, ktorý má aj model SP2XS ktorý za príplatok ponúka vstavané repráky. Klaviatúry nie sú najlepšie čo sa týka porovnania k reálnemu klavíru, ale ujdú... za tú cenu.

Ale ak to myslíš s tým hraním vážne a chceš byť spokojný na dlhšie, tak by som išiel vyššie, aspoň na 30k, tam už sa dá nájsť dosť vecí. Z domácich určite Kawai , z rady CN napr. 23 alebo 33 alebo zo stagu, už vyššie spomínaný Roland RD300 alebo Yamaha CP 33. Najlepšie urobíš, ak sa na tieto modely skúsiš pozrieť osobne, lebo feeling každého z nich je veľmi osobnou vecou a každý má rád niečo iné. Skutočne Ti odporúčam investovať viac, ak máš v pláne na klavíri hrať dlhodobo a nebyť obmedzený vlastným nástrojom.
Durin

Příspěvek od Durin »

Dobře, počkám s tím ještě chvilku a našetřím alespoň 30k. Děkuju moc :)
Odpovědět

Zpět na „Klávesové nástroje a syntezátory“