nejaka kamera tam byla, tak snad udelaji kytary.cz nejaky zaznam, a jester daval rozhovor primo tayloru
Taylor - zkušenosti,postřehy
Pravidla fóra
Re: Taylor - zkušenosti,postřehy
tak jsme se sesli v hojnem poctu, dobre to bylo
nejaka kamera tam byla, tak snad udelaji kytary.cz nejaky zaznam, a jester daval rozhovor primo tayloru
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
- Smrťokvítek
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
jo na ten custom asi budu dlouho vzpomínat.
Ještě mě napadlo, že mohli hodit do placu nějakou kytaru ze série 100 aby bylo vidět jaký je to krám.
I když těžko říct třeba by jsme se divili. 
Ještě mě napadlo, že mohli hodit do placu nějakou kytaru ze série 100 aby bylo vidět jaký je to krám.
(っ◕‿◕)っ :: (╯°□°)╯︵ ┻━┻ :: (❍ᴥ❍ʋ) :: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Mně se to líbilo moc. Jak nepřemrštěný (nejsme nejlepší na světě) edukativní výklad s ukázkami rozdílů tvarů těl a dřev, tak i "volná část" formou vlastnoručního zkoušení kytar. Akorát se člověk moc neslyšel v tom hlomozu, ale s tím se dalo dopředu počítat.
Taky jsem zjistil, že tvar těla (GA), konec konců i kombinaci dřev (smrk, palisandr) jsem si vybral docela dobře. Kdesi v koutku duše hryzala myšlenka, jestli by nebylo lepší GS, ale co jsem ho vyzkoušel, tak jsem rád, že na ten svůj "styl" mám GA.
Pomyslný žebříček kytar, které jsem zkusil, bych seřadil asi (od nejlepší):
- custom GA s cedrem a palisandrem
- taková ta menší kytara s klasickou hlavou a tělem napojeným na 12. pražci
- presentation P14 (smrk, cocobolo)
- K14 (smrk, koa)
Barytonka mě taky hodně zaujala, ale tu se neodvážím porovnávat s normálníma kytarama.

Taky jsem zjistil, že tvar těla (GA), konec konců i kombinaci dřev (smrk, palisandr) jsem si vybral docela dobře. Kdesi v koutku duše hryzala myšlenka, jestli by nebylo lepší GS, ale co jsem ho vyzkoušel, tak jsem rád, že na ten svůj "styl" mám GA.
Pomyslný žebříček kytar, které jsem zkusil, bych seřadil asi (od nejlepší):
- K14 (smrk, koa)
Barytonka mě taky hodně zaujala, ale tu se neodvážím porovnávat s normálníma kytarama.
Ty seš taky jedík (zdrobnělina od jedu).hyenik píše:t a jester daval rozhovor primo tayloru
co ty vis, treba se to objevi v oficialnim promu Taylora (proto si to nataceli, ne? 
ja jsem kdysi hral i na 114(?) a byla to solidni kytara, i kdyz kapku drazsi.
Me se u Taylora libi ze tim opravdu zijou a je to citit jak z prezentace tak ze samotnych kytar.
Nazorne mi potvrdili moje dosavadni poznatky o drevech a tvarech (holt jsem déčkař a nejvic se mi libilo to myslim cedrove co tam meli), ale vsechny kytary byly nadprumerne hratelne i se 13. strunama.
zajimava a jednoducha konstrukce pripojeni krku, pekny komentář o polyuretanu vs nitrolak a vychytaný systém snímání (i kdyz je to porad jenom snimac)
a pro nekoho sokujici informace ze cutaway NEMA naprosto zadny vliv na zvuk (samozrejme s vysvetlenim) a prakticky dukaz ze bral kytary a rikal jsou uplne stejne krome dreva (luby a zada) a pritom jedna byla s a jedna bez CW
U Taylora to opravdu neresi (nebo spis uz to maji vyresene a overene)
Barytonka byla samozrejme peckovni, i kdyz nekomu se trochu motala ta 7/8 struna, me ani ne, zajimavy koncept pro soloveho hrace. http://www.taylorguitars.com/guitars/ac ... baritone-8
prijemny vecer, plno informaci i zazitku
ja jsem kdysi hral i na 114(?) a byla to solidni kytara, i kdyz kapku drazsi.
Me se u Taylora libi ze tim opravdu zijou a je to citit jak z prezentace tak ze samotnych kytar.
Nazorne mi potvrdili moje dosavadni poznatky o drevech a tvarech (holt jsem déčkař a nejvic se mi libilo to myslim cedrove co tam meli), ale vsechny kytary byly nadprumerne hratelne i se 13. strunama.
zajimava a jednoducha konstrukce pripojeni krku, pekny komentář o polyuretanu vs nitrolak a vychytaný systém snímání (i kdyz je to porad jenom snimac)
a pro nekoho sokujici informace ze cutaway NEMA naprosto zadny vliv na zvuk (samozrejme s vysvetlenim) a prakticky dukaz ze bral kytary a rikal jsou uplne stejne krome dreva (luby a zada) a pritom jedna byla s a jedna bez CW
Barytonka byla samozrejme peckovni, i kdyz nekomu se trochu motala ta 7/8 struna, me ani ne, zajimavy koncept pro soloveho hrace. http://www.taylorguitars.com/guitars/ac ... baritone-8
prijemny vecer, plno informaci i zazitku
A čím to tedy vysvětlovali? Docela by mne to zajímalo...hyenik píše:a pro nekoho sokujici informace ze cutaway NEMA naprosto zadny vliv na zvuk (samozrejme s vysvetlenim) a prakticky dukaz ze bral kytary a rikal jsou uplne stejne krome dreva (luby a zada) a pritom jedna byla s a jedna bez CWU Taylora to opravdu neresi (nebo spis uz to maji vyresene a overene)
Z fyzikální podstaty věci ten CW prostě vliv mít musí... Otázkou jen je, zda je to slyšitelný vliv (pro lidi, ne netopýry), a pravdu mají tak ty desítky hráčů, kteří tvrdí, že ten rozdíl slyší, nebo ti, kteří tvrdí, že se u první skupiny jedná o psychoakustiku... Díky za info.
Seagull 25th Anniversary Mahogany Spruce
rozhodne se jedna o tu druhou skupinu 
pravda c.1 - Vsechno ma vliv.
pravda c.1 uvedená do reality - Ovsem drtiva vetsina tech rozdilu je tak malych, ze je to jenom ztrata casu a penez.
tedy, presne v tom miste se u vetsiny akustik nachazi velmi silne zebro, je tam napojeny i krk a tahle cast (upper bout) je tuha a vlastne se nehybe. Tj. temer veskery zvuk se tvori v lower bout, kde se deska hybe a pracuje (ukazoval to na kytare bez dna).
Jednoduse shrnuto, nejakym citlivym pristrojem bys mozna nejaky rozdil nameril, uchem ovsem zjistis tak velke kulove, protoze napr. samotny hrac ovlivnuje ten sound asi tak 50x silneji
A ja vyznavac occamovy britvy nejvetsi cast energie venuju oblastem prinasejicim nejvetsi uzitek a reseni nepodstatnych koko*tinek prenechavam internetovym guru a fórovým filozoofilům
...... protoze okridlene a co kdyz na tom přece jenom neco je jednoduse nejde zdravym rozumem porazit.
pravda c.1 - Vsechno ma vliv.
pravda c.1 uvedená do reality - Ovsem drtiva vetsina tech rozdilu je tak malych, ze je to jenom ztrata casu a penez.
tedy, presne v tom miste se u vetsiny akustik nachazi velmi silne zebro, je tam napojeny i krk a tahle cast (upper bout) je tuha a vlastne se nehybe. Tj. temer veskery zvuk se tvori v lower bout, kde se deska hybe a pracuje (ukazoval to na kytare bez dna).
Jednoduse shrnuto, nejakym citlivym pristrojem bys mozna nejaky rozdil nameril, uchem ovsem zjistis tak velke kulove, protoze napr. samotny hrac ovlivnuje ten sound asi tak 50x silneji
A ja vyznavac occamovy britvy nejvetsi cast energie venuju oblastem prinasejicim nejvetsi uzitek a reseni nepodstatnych koko*tinek prenechavam internetovym guru a fórovým filozoofilům
Díky, přesně tohle mne tom zajímalohyenik píše:edy, presne v tom miste se u vetsiny akustik nachazi velmi silne zebro, je tam napojeny i krk a tahle cast (upper bout) je tuha a vlastne se nehybe. Tj. temer veskery zvuk se tvori v lower bout, kde se deska hybe a pracuje (ukazoval to na kytare bez dna).
Seagull 25th Anniversary Mahogany Spruce
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Moc zajímavý zážitek, hezky udělaná prezentace, dobrá příležitost si poslechnout někoho, jak prostřídá různé typy kytar a různé typy dřev, cožo se běžně člověku nepodaří, a nakonec zboří pár mýtů. Bohužel jsem musel na konci rychle vystřelit, takže druhé kolo zkoušení mě minulo, nicméně můj žebříček je asi stejný jako Jesterův
Pokud jde o ty 100 a 200 řady, tak ty visely na zdi za pokladnou
Podle mě to jsou dobré kytary, byť polomasivní, tak velmi slušné. Ale bohužel jen do okamžiku, než je napřímo porovnáte s řadou 300.
Mimochodem - fakt jsem jim skoro nevěřil, že na ty kytary dávají 12 a 13 struny. Hraje se na to tak pohodlně, že se to vůbec nezdá (asi na tom nejpohodlnějším krku něco bude).
Holt si někdy to x14 musím koupit, ať se děje, co se děje
Jen bych asi P14 dal před tu klasickou kytaru. Ten Custom byl super a kupodivu je snad i levnější než P14. Skvělá ještě byla ta Jumbo dvanáctka.Jester píše: Pomyslný žebříček kytar, které jsem zkusil, bych seřadil asi (od nejlepší):
- K14 (smrk, koa)
Pokud jde o ty 100 a 200 řady, tak ty visely na zdi za pokladnou
Mimochodem - fakt jsem jim skoro nevěřil, že na ty kytary dávají 12 a 13 struny. Hraje se na to tak pohodlně, že se to vůbec nezdá (asi na tom nejpohodlnějším krku něco bude).
Holt si někdy to x14 musím koupit, ať se děje, co se děje
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Custom stál cca 106k, ta P14 cca 155k.Nero píše:Ten Custom byl super a kupodivu je snad i levnější než P14. Skvělá ještě byla ta Jumbo dvanáctka.
Řekl bych, že i stejné platí, kdybychom porovnávali třeba šestkovou nebo osmičkouvou řadu, která visí na prodejně, s těmi jejich kousky. Buď jsou ty jejich vybrané, nebo tím jak je vozí sebou jsou víc vyhrané, ale ten zvuk je neporovnatelný. Z těch, co visí na prodejně, bych si žádnou nekoupil, z těch prezentovaných bych si i vybral.Nero píše:Pokud jde o ty 100 a 200 řady, tak ty visely na zdi za pokladnouPodle mě to jsou dobré kytary, byť polomasivní, tak velmi slušné. Ale bohužel jen do okamžiku, než je napřímo porovnáte s řadou 300.
![]()
Mám na kytaře 12ky struny. Hraje se mi na ni stejně dobře jako včera na ty prezentované. Já jsem, když jsem si koupil Taylora, psal, že mi naprosto vyhovuje jejich hratelnost - shoooter(?) oponoval, že je to vše dané seřízením. Pořád si to nemyslím, na ty kytary (Taylor) se hraje neuvěřitelně lehce a pohodlně. U jiných kytar jsem se s tím nesetkal.Nero píše:Mimochodem - fakt jsem jim skoro nevěřil, že na ty kytary dávají 12 a 13 struny. Hraje se na to tak pohodlně, že se to vůbec nezdá (asi na tom nejpohodlnějším krku něco bude).
EDIT:
Nero: Jaká kombinace dřev se ti líbila nejvíc?
Hyenik: Co to bylo za kluka, se kterým jsi se bavil o snímání akustické kytary? Docela dobře hrál.
kytarista z http://bandzone.cz/modelbazaar
- Smrťokvítek
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Ta hratelnost byla opravdu skvělá. Než před koncem řekl, že to jsou 13 tak bych určitě řekl, že jsou to 11-12 max. Hrálo se na to opravdu pohodlně a to já hraji většinou na "dětské" struny.
A co se týká jednotlivých modelů tak ten custom byl opravdu výborný. Já zkoušel ještě nějakou 414, K14 a potom jednu cedr/mahagon. A možná ještě něco teď si nejsem jistý jestli jsem neměl něco dvakrát.
Moc se mi líbilo, že to byly všechno tak dobré nástroje, že člověk prostě jasně viděl co a jak zvuk ovlivňuje, jak reaguje dynamika a že je to prostě tak jak to prezentovali.
A co se týká jednotlivých modelů tak ten custom byl opravdu výborný. Já zkoušel ještě nějakou 414, K14 a potom jednu cedr/mahagon. A možná ještě něco teď si nejsem jistý jestli jsem neměl něco dvakrát.
Moc se mi líbilo, že to byly všechno tak dobré nástroje, že člověk prostě jasně viděl co a jak zvuk ovlivňuje, jak reaguje dynamika a že je to prostě tak jak to prezentovali.
nemate dojem, ze tie Taylory su vseobecne extremne predrazene? uplne vazne... vsak hentake palky, ze 155k a pod.
podla mna 30% ceny je len znacka...
- Nero
- Rádce
Pokud jde o struny, tak vzhledem k tomu, co mám za pazoury, tak jsem nikdy nemyslel, že bych mohl pohodlně hrát na silnější než 11. A ejhle, ono to šlo najednou samo i na třináctky. Fakt to asi umí udělat.Jester píše: Mám na kytaře 12ky struny. Hraje se mi na ni stejně dobře jako včera na ty prezentované. Já jsem, když jsem si koupil Taylora, psal, že mi naprosto vyhovuje jejich hratelnost - shoooter(?) oponoval, že je to vše dané seřízením. Pořád si to nemyslím, na ty kytary (Taylor) se hraje neuvěřitelně lehce a pohodlně. U jiných kytar jsem se s tím nesetkal.
EDIT:
Nero: Jaká kombinace dřev se ti líbila nejvíc?
Ty kombinace dřev, těžko říct... Rozhodně bych si nekoupil javorovou, ta mi zvukově nesedí. Jak na to hrál ten předvádějící, tak se mi hodně líbil ovangkol a mahagon, překvapivě mi tolik nesedl palisandr. Sapele mě nezaujalo. Ale co by sedlo nejvíc k tomu, jak hraju já, to si nejsem jistý. Musel bych si to prozkoušet všechno v klidu sám - docela nepochopitelně přemítám o značně odlišných ovangkolu a palisandru
EDIT: Nicméně když si tak vzpomínám, že mě vlastně při loňském zkoušení v Praze nejvíc zaujala ta 414ce, tak to bude asi ten ovangkol...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Tak těch 155k je fakt hodně, ale je to prostě kytara s bohatou intarzií.Ivan píše:nemate dojem, ze tie Taylory su vseobecne extremne predrazene? uplne vazne... vsak hentake palky, ze 155k a pod.podla mna 30% ceny je len znacka...
Co se týká normálních kytar, tak ty holt jsou drahé taky. Zaleží jenom na Tobě, jestli to akceptuješ nebo ne. Jestli jsi schopen sehnat stejně hrající kytaru za levnější peníze, tak jenom dobře, ne?
- Nero
- Rádce
... z drahého dřeva a docela unikátní konstrukcí. Navíc špičková řada, kde ta cena už taky trochu funguje jako ukazatel luxusu.Jester píše:Tak těch 155k je fakt hodně, ale je to prostě kytara s bohatou intarzií.Ivan píše:nemate dojem, ze tie Taylory su vseobecne extremne predrazene? uplne vazne... vsak hentake palky, ze 155k a pod.podla mna 30% ceny je len znacka...
Dělají kytary od nějakých 17k výš, takže vybírat se dá a je jen na tobě, jestli ti příjde, že to za ty prachy stojí nebo ne.
PetrPeter 1975 - 2008
- Smrťokvítek
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
A taky je ta kytara dělaná v US člověkem který asi není hodnocený jako "běžný" pracovník. Každopádně peněz je to dost to je pravda.
K těm dřevům, Ovangkol bylo to jak o něm tvrdil, že se líbí většině lidí?
K těm dřevům, Ovangkol bylo to jak o něm tvrdil, že se líbí většině lidí?
Jo. Mě teda moc nezaujal. Asi nejsem většina ...Smrťokvítek píše: K těm dřevům, Ovangkol bylo to jak o něm tvrdil, že se líbí většině lidí?
- Nero
- Rádce
Ono je to možná i tím, že máš už v uších ten svůj palisandr a jsi na něj zvyklý.
Já nedokážu vysvětlit proč, ale když si zahraju na kytaru smrk+palisandr, tak mi to úplně nesedí. Mnohem víc se mi líbí cedr+palisandr nebo právě smrk+mahagon (v nějaké jeho podobě). Asi to bude tím stylem hraní.
Já nedokážu vysvětlit proč, ale když si zahraju na kytaru smrk+palisandr, tak mi to úplně nesedí. Mnohem víc se mi líbí cedr+palisandr nebo právě smrk+mahagon (v nějaké jeho podobě). Asi to bude tím stylem hraní.
PetrPeter 1975 - 2008
myslim ze Taylory jsou drahe, ale ne predrazene. Souvisi to i s jejich politikou (trvale udrzitelny rozvoj, snaha nevykoristovat domorodce az tak prilisIvan píše:nemate dojem, ze tie Taylory su vseobecne extremne predrazene? uplne vazne... vsak hentake palky, ze 155k a pod.podla mna 30% ceny je len znacka...
No a pak samozrejme na vyber je to toho spoustu jineho, takze neni treba si lamat hlavu s tim ze zrovna Taylor ti nesedi, nebo na neho nemas penize.
Ja mam kytary z mahagonu, palisandru i javoru a presne potvrdili moje zvukove zkusenosti. A za ty roky jsem si uz svoje libido vyprofiloval dobre (vhodne k tomu co hraju) Jsem mr. D, spruce top, mahogany back
lakalo by me akorat zkusit teda nejake Déčko z Adirondacku (u ktereho zminoval extremni dynamiku) a Ovangkolem (mid hump je kytarovy zaklad
inak krasne se tu v reakcich ukazuje ta subjektivita, kterou taky zminovali.
napr. ten Jesterem, Nerem, Smrtokvitkem (vlastne i Honzou z ModelBazaar) velebeny custom bych si ja nevybral
Podle Taylora ma zasadni vliv na zvuk tvar, drevo a hrac, padly tam i takove vety jako dark/bright fingers apod
takze takovy workshop muze krasne poslouzit k objeveni vlastnich tužeb, zálib a taky předpokladů.
vlastne jenom dve veci mi tam prisly trochu slabsi.... snimani, proste snimace jsou kompromis at jsou vymakane jakkoli, presto se snazil sugerovat ze to je naturální sound jako ve skutecnosti (tak nebyl
A ze do tech kytar zbytecne mlatil, na to ja jsem hodne vysazeny a kazde zadrnceni, zahluseni zvuku mi pusobi neprijemne pocity a tyhle kytary na takovy styl jednoduse nejsou stavene.... ale to je zas na trochu delsi diskuzi o pozadi.
- Nero
- Rádce
Já bych to s těma snímačema neviděl zas tak špatně - samozřejmě, jde o kompromis, ale to bude jakékoli snímání kromě mikrofonu. V rámci možností z toho podle mě lezl velmi slušný a bez problémů použitelný zvuk.
A souhlas s tím řezáním - občas z toho až bolely uši.
A souhlas s tím řezáním - občas z toho až bolely uši.
PetrPeter 1975 - 2008