Výběr kytary, 13-18K, smrk - palisandr

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
jorix

Re: Výběr kytary, 13-18K, smrk - palisandr

Příspěvek od jorix »

Tak mám za sebou malou sérii testování a píšu pár postřehů.

Problém obecně téměř všude jsou, jak už mnoho lidí poznamenalo, struny, které jsou leckdy úplně nepoužitelné, a to ačkoliv se u nich houpe cedulka některé z renomovaných značek.

Aria AD-50 - našel jsem jeden poměrně dost zaprášený kousek v Music City v Pze. Struny zrezlé (!!!), ohmatané, díky čemuž kytara hrála prapodivně. Hezké je vintage bluegrass provedení, ale vzhledem k tomu, že to byl poslední kus na krámě (kde byl podle prachu a strun minimálně půlrok), nemohl jsem vlastně posoudit.
Hned vedle stála Aria AD-80 (cutway, elektronika), je to o něco vyšší model (i více zdobený), hrála i přes "kvalitu" strun celkem hezky, ale CW není pro mě.

Osahal jsem i několik Seagullů různých cenových kategorií a materiálů. Příjemný je širší hmatník a zároveň užší krk (rozuměj "předozadní" pohled), ale celomasivy od nich jsou na mě už dost drahé. Upřímně u těch levnějších mě leckdy zklamalo zpracování (např. špatně zabroušený hmatník).

Velice hezký dojem na mě zanechal Washburn WD250... (vyrobeno v Číně, což mě překvapilo), ale opět ho měly (tentokrát kytary.cz) pouze s CW :-(

Zajímavé bylo osahání Recording King kytar (tamtéž). Modely kolem 5.000Kč (tuším RD-16?) hrajou až neuvěřitelně hlasitě a jaksi po country-bluegrassovsku (nemohu srovnávat s Martinem, nemám zkušenost). Zajímavé je, že model RD-26 (ccá 8.000Kč) už nezněl tak pěkně, a to má masivní i zadní desku. Celomasivy a vyšší řady bohužel nemají :-( Ale upřímně - nekoupil bych, a to kvůli zpracování (divně silná vrstva laku, vady na dřevu, atd.). Tedy tak - pokud bych sháněl polomasiv kolem 5K, asi by RD-16 vyhrála!

Velice hezky hrál Taylor 110e, ale za 20.500Kč aby ne... V téhle cenové relaci bych ale sahal jinam.

Co mě nadchlo a těžce to nesu je D22SR od Furcha u p. Humla. Těžce to nesu, protože stojí 24K (v Brně dokonce 26K), což je cena sice asi adekvátní, ale momentálně na mě moc.

No a na zbytek se chystám příště! Díky za tipy!
shoooter

Příspěvek od shoooter »

jorix píše: Aria AD-50 - našel jsem jeden poměrně dost zaprášený kousek v Music City v Pze. Struny zrezlé (!!!), ohmatané, díky čemuž kytara hrála prapodivně. Hezké je vintage bluegrass provedení, ale vzhledem k tomu, že to byl poslední kus na krámě (kde byl podle prachu a strun minimálně půlrok), nemohl jsem vlastně posoudit.
Hned vedle stála Aria AD-80 (cutway, elektronika), je to o něco vyšší model (i více zdobený), hrála i přes "kvalitu" strun celkem hezky, ale CW není pro mě.
To byly nějáké mizerné kusy - ležáky. Navíc AD-80 se už pokud vím nějakou dobu neprodává. Kdybys měl ještě příležitost určitě Arie zkus.
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
PepaJosef

Příspěvek od PepaJosef »

To je málo na celomasiv ze spolehlivého materiálu tohoto druhu. Co Seagull a víc hledat? Někomu to nesedí pro širší krk, ale většinou to výborně hraje a Michalu Prokopovi to s ní taky sluší. Furchů bych se trochu bál, nějak se o jejich produkci mluví moc rozporuplně a nebude to jen pomluva konkurence, spíš problémy výroby ve velkém, přece jen Martin má jiné možnosti stran sušení a zrání dřeva atd.

Já bych ještě chvíli šetřil, jestli máš jinak na co hrát...
jorix píše:Prosím o radu, pokud máte zkušenost.

Vybírám kytaru v cenové relaci od 13K do max. 18K. Zatím mi padl do oka Furch D20CedrMahagon , což je masivní kytara, která bezvadně hraje a stojí 13K. Nicméně zvuk kombinace cedr - mahagon je hodně specifický a úplně mi nesedí. Hledám tedy alternativu spíš smrk - palisandr. Furch bohužel už řadu Durango nedělá, což by bývalo bylo přesně ono (D42SR), byť polomasiv. Což v téhle cenové kategorii jsem nic jiného ani nečekal .

Čili bych se rád optal, zda nemáte někdo nějakou dobrou zkušenost s nějakou alternativou v téhle cenové kategorii v podobné kvalitě,což nebude asi lehké.

Díky!
Ivan

Příspěvek od Ivan »

jorix mas SZ
Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme o tom vést i spory, ale to je tak vše, co s tím můžeme dělat.
YouTube | Bandcamp | Spotify
kkkytarista

Příspěvek od kkkytarista »

Zdravím, předem se omlouvám hledám možná něco trošičku jiného než je zde ve vláknu ale vyhovoval mi cenový rozptyl v názvu tématu.
Hledám akustiku-elektroakustiku-klasickou kytaru - hlavní požadavek je výkroj ve spodku, rád bych pohodlné tělo - menší, nižší, asi by se hodil širší krk - sice hraju na 43mm, ale na složitější vybrnkávačky je širší hmatník pohodlnější - to je hlavní důvod proč váhám mezi klasickou kytarou a akustikou s kovovejma strunama které mají většinou 43mm druhý důvod je pěkný zvuk nylonek má to něco do sebe. Kytara bude sloužit na hraní doma v paneláku takže nepožaduji elektroniku nicméně co sem se tak díval když chci výkroj na spodku tak to má téměř vždy snímače.
Procházel sem zde hodně témat a asi měsíc to tu pročítal, ale nějak nemám jasno proto se ptám - jde mi o nějaké výhody nevýhody a co by jste viděli jako vhodnější na takové to domácí vybrnkávání. Na jaké značky se v této ceně zaměřit. Na kytaru hraju 15 let - španělka, elektrika, westernovka - to vše mi prošlo rukama za tu dobu bohužel kytara co sem měl se mi rozbyla a starší už dávno nejsou - po koupi nové sem starší prodával - takže jsem teď bez kytary a hledám náhradu - něco tak nějak univerzálního hlavně na hru prsty.
Co sem tak koukal tak mě zaujaly třeba Yamaha APX nebo NTX nylonka, z levnějších třeba Ibanez, Cort, LTD-ESP - tady vůbec netuším jak na tom jsou tyto akustiky - většinou kolem 8 tisíc což mi u této značky přijde dost málo když kouknu za kolik mají ele modely.
Další věc co mě zaujala sou tiché kytary - nevím zda to není blbost, ale snad na takové to domácí hraní by to mohla být dobrá věc - zase nějaká Yamaha, ale zaujaly mě i Crafter CT nebo SAT.
Vím, že tu zazní ať si nejdřív ujasním zda klasiku s nylonkama - tedy u mě spíše né čistou klasiku, nebo zda chci westernovku, jumbo s kovama, ale to je právě to co nějak moc nevím - na tohle se hodí první možnost na tamto zas ta druhá a td.... víc kytar neplánuji a tak bych rád něco univerzálního vhodnější na hru prsty.
Pokud tedy někdo poradí k jakému typu se víc přiklonit a případně co potom vybírat za značky či konkrétní modely budu rád. Předem děkuji - opravdu je mi jasné, že je to dost široký výběr. :oops:
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

kkkytarista píše:rád bych pohodlné tělo - menší, nižší
to asi poridis (najdes) u obojiho (tedy spanelku s nizsima lubama, i westernovku s mensim telem (treba plusminus jako spanelka). na kytarach s nizsima lubama temer vzdy najdes snimac a elektroniku, takze takhle si to asi lze zapsat do toho rozhodovani...
kkkytarista píše:asi by se hodil širší krk
ten lze (s mensima potizema) najit i u kytar s kovovyma strunama (je tu kolem toho uz nekolik temat). 52mm jako u spanelky to nebude (asi by to ani nebylo prinosne)... a na druhou stranu lze najit i spanelky s uzsim krkem (48mm se da videt obcas, vetsinou zase v kombinaci s nizsima lubama, vyrezem a elektronikou).
kkkytarista píše:Další věc co mě zaujala sou tiché kytary - nevím zda to není blbost
podle me neni, ale zalezi na okolnostech. timhle smerem bych koukal jen v pripade, ze to z nejakeho duvodu potrebujes a uzijes - to uz zalezi jen na tobe - jake mas podminky, rodinu a sousedy ... a jestli kvuli tomu obetovat cast toho, co kytaru kytarou dela. to nikdo zvenku asi neposoudi...
kkkytarista píše:druhý důvod je pěkný zvuk nylonek má to něco do sebe
ano. ale to maji obe varianty. a i kdyz se budeme bavit o vecech okolo, vzdycky se najde neco pro a neco proti. tohle asi nakonec taky nikdo (krome tebe) nerozhodne ... muze tak akorat napsat svuj nazor a trochu ho zduvodnit. zduvodnit ne kvuli vysvetlovani (vzdyt hrajes a znas to sam), ale kvuli tomu, ze by ses s tim nazorem sesel a mohl by te posunout (nebo naopak).

---

edit: pro sebe bych asi vybiral trochu jinak (a do kytary spis rezu, nez vybrnkavam), ale pokud tedy mohu poslouzit jednim z nazoru (i kdyz porad citim trochu rozpor mezi "vybrnkavani" a "uzsi luby"), tak by se mi docela libil nejaky takovy nastroj: http://ortegaguitars.com/produkte/konze ... al-ny-agb/
kkkytarista

Příspěvek od kkkytarista »

Paris - díky za rozsáhlou odpověď.
Je mi jasný, že to budu muset nakonec rozhodnout jen je to tak nějak těžké - třeba na elektriku se mi hralo nadherně pohodlně díky malému tělu.
Těch 52mm krk bych ani nemusel ale těch 48 by se docela šiklo.
Ta tichá kytara - třeba ten Crafter nikde sem to neslyšel nezapojený jak moc nahlas ,,potichu,, a zvukově to hraje - třeba na ele sem hrál na sucho po večerech a bylo to tak akorád - abych v 1 v noci mohl hrát v paneláku chce to trošku něco diskrétního - zas si ale říkám, že zvukově to asi bude dost na nic pokud to nepojede přes snímač - kdyby to hrálo třeba přímo do sluchátek jako ty silent yamahy to je asi lepší volba na domácí tiché hraní.... Nebo jít do ,,klasické,, kytary a prostě se tišit těma prstama to jde celkem a v kombinaci s menším tělem to asi tak hlasitý nebude.
No prostě na každé z kytar co sem měl sem viděl pozitiva i negativa a tak prostě nějak nevím do čeho jít. Ted typ cos dával na Ortegu nevypadá špatně v podstatě něco jako ta Yamaha NTX co sem psal také - Ortegu nějak neznám nikde sem to neviděl, ale vypadá pěkně.
Asi prostě jen potřebuju nasměrovat či s někým probrat plusy a mínusy každého řešení - moc se mi nechce vyrazit do hudebnin a zkoušet absolutně rozdílné kytary - rád bych tam šel už se záměrem nějakého typu.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

takze uz si to vlastne rozsekl....chces hodne siroky hmatnik = nylonky, protoze kovove se s takhle sirokym hmatnikem snad ani nedelaji (?)
chces hrat o pulnoci v panelaku = silent kytara, protoze by te to prestalo bavit porad tlumit a v opacnem pripade bys pracoval na "super" sousedskych vztazich.
No a tim padem i usetris, protoze tyhle placky hrajou skoro vsechny stejne :)
A budes hrat do sluchatek s nejakym efektem, protoze kdo jednou zkusi na takovehle kytare pridat aspon reverb, tak uz neni cesty zpet :)
Muzes si poridit silent yamahu, osvedcena konstrukce, nebo trochu vyssi cena Gibson Chet Atkins (ale je i Epiphone myslim)
I ten crafter muze byt, ja mam neco podobneho http://www.bonedo.de/artikel/einzelansi ... ce-am.html
ekonomicka varianta napr. od fokusu http://www.fokuskytary.cz/fokus/kytara.csp?!CP1,1,!P,62
anebo si misto jedne kytary na vecerni drnkani za 18 litru, poridis dve levnejsi spanelku na den, a silent kytaru na noc (tak bych to treba udelal ja ;)
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“