ani zatim nevim, cim pilovat drazky pro tenky struny (a to me vymena prazce ceka s pristima strunama) ... cim si to delal ty?
Výměna nultého pražce
Pravidla fóra
Re: Výměna nultého pražce
ja to taky nevim
jen mi to prijde tak nejak logicky.
ani zatim nevim, cim pilovat drazky pro tenky struny (a to me vymena prazce ceka s pristima strunama) ... cim si to delal ty?
No a jsme u toho, proč budu pokračovat až zítra
Zkusil jsem to nožem, ale to není dobrej nápad, kousek kosti se odlomil, takže sem ten pražec ještě snižoval.Jinak naříznutí jsem dělal lupínkovou pilkou, tou nejmenší jak je na překližky apod.Jako svěrák jsem použil kapodastr 
Ještě mě napadlo, ony se vyrábějí lupínky i kulatý a předpokládám, že různé tloušťky, takže snad tím by to šlo.Ale co jsem viděl pražce na prodejnách, tak se tam s tím moc nepářou, všechny rýhy pomalu stejně tlustý.Nebo mrkni na řešení viz. příloha , to by šlo tím hranolovým mikropilníčkem.
Ještě mě napadlo, ony se vyrábějí lupínky i kulatý a předpokládám, že různé tloušťky, takže snad tím by to šlo.Ale co jsem viděl pražce na prodejnách, tak se tam s tím moc nepářou, všechny rýhy pomalu stejně tlustý.Nebo mrkni na řešení viz. příloha , to by šlo tím hranolovým mikropilníčkem.
Fokus Strat SSH, CORT AD 810 OPB + spousta všeho možnýho...i nemožnýho
Drážku nahrubo vyřízneš buďto nějakou pilkou s úzkým řezem, třeba tou lupínkovkou nebo ji vybrousíš jehlovým pilníkem s ostrou hranou. Tu spodní část drážky, která má být do půlkruhu a měla by kopírovat radius struny, pak vybrousíš tou samotnou strunou. Jde to i u tenkých neomotaných strun, sice to nejde kdovíjak dobře, ale už jsem takhle tři nultý pražce vyrobil a dá se to. Je to nouzovka, ale než kupovat pilníky za 3t, to radši jednou za půl roku absolvuju tuhle pakárnu. Základ je mít tu strunu dobře nataženou, to řeším tak, že si konce struny přivážu na ramena obousměrný svěrky a tu pak rozevřu tak, aby byla struna pořádně napnutá. Bacha slabý ečko moc velkej tah nevydrží a když se brousí moc rychle, tak se hned přepálí.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
no mne sa to docela pozdava. neviem, ci by som to zvladol takto pekne, sikovny si. ja vymenu orecha a sedla riesim teraz tiez, nejak si na to netrufam, preto ma caka buduci tyzden 100km cesta tam a spat za gitararom... ale problem je skor v tom, ze sa bojim do toho pustit sam 
Neboj se toho.I bez valnýho nářadí se to dá vykutat.Jen to chce trpělivost a přežít trochu toho zápachu při vaření kostiIvan píše:no mne sa to docela pozdava. neviem, ci by som to zvladol takto pekne, sikovny si. ja vymenu orecha a sedla riesim teraz tiez, nejak si na to netrufam, preto ma caka buduci tyzden 100km cesta tam a spat za gitararom... ale problem je skor v tom, ze sa bojim do toho pustit sam
Tak on se dá ten nulák taky koupit už hotovej v každých hudebninách a internetovým obchodě. Kytarář se s ním nejspíš taky pižlat nebude. A výměnu kus za kus s případným obroušením na potřebnou výšku už bys asi zvládl, ne?
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
Přesně, prodávaj se i polotovary z kosti.Dá se to objednat na netu.cca 120,- co sem viděl.
To bych šel už radši např. do tohoto http://www.ebay.com/itm/Set-of-1-pcs-to ... 2a1aeb0bf5 , vezmeš 10 kusů za jedno poštovný a vyjde tě kus na 40 Kč. S tím do konce života vystačíš, pokud nemáš 15 kytar, příp. zbytek rozprodáš.
Taky dobrý čeče.
Tak na konec nezbylo, než udělat ty drážky lupínkovou pilkou a řezáním kolmo.Takže to dím lupínkem jakoby vydlabat.Ještě sem udělal drážky zespodu, aby to případně neproklouzlo a to lepidlo se mělo čeho chytit.
Edit.: Průser, nevim jak je to možný, ale když sem ho tam zatlačil, tak nějak prasklo dřevo
Možná se to už odštíplo při vyndavání starýho pražce, protože na tom místě zrovna bylo lepidlo z boku pražce.
Edit2.: Když teď koukám na fotku s tím starym nulťákem, tak to tam už možná bylo, asi proto tam bylo i to lepidlo.Jenom jak sem po tom teď přejížděl prstama, tak se to zvýrazilo špínou, která do toho zalezla.Ale zamrzí to
Tak na konec nezbylo, než udělat ty drážky lupínkovou pilkou a řezáním kolmo.Takže to dím lupínkem jakoby vydlabat.Ještě sem udělal drážky zespodu, aby to případně neproklouzlo a to lepidlo se mělo čeho chytit.
Edit.: Průser, nevim jak je to možný, ale když sem ho tam zatlačil, tak nějak prasklo dřevo
Edit2.: Když teď koukám na fotku s tím starym nulťákem, tak to tam už možná bylo, asi proto tam bylo i to lepidlo.Jenom jak sem po tom teď přejížděl prstama, tak se to zvýrazilo špínou, která do toho zalezla.Ale zamrzí to
Klid není to zas taková tragedie. Řekl bych, že se to stalo při vyndávání toho původního nuláku. Vyklepnul jsi ho do strany nebo jsi ho páčil přímo nahoru? Že se ti to teď odchlíplo je asi tím, že v tom místě je ten nulák moc natěsno a to štíplý dřevo se mu snaží udělat místo. Prověř to a případně pár setin odeber buď z boku nuláku nebo z boku drážky v hmatníku. Jestli chceš mít jistotu, tak vyndej nulák, ten vyštíplej kousek přizvedni a do mezírky vprav jakýmkoliv způsobem trochu lepidla. Vteřiňák, herkules apod. Pak to nějak stáhni a nech to zatvrdnout a mělo by to být O.K.
Já to vyndaval tak, že sem nožem dloubnul do konce pražce a pak klepnul ze spoda a on v pohodě vyskočil.Nic drastickýho sem nedělal.Myslim, že se to povedlo tomu, co už na tom ten pražec měnil (kytaru mám z druhé ruky), protože v to místě, kde je to dřevo štípnutý, tak už bylo lepidlo.Jinak jak řikáš, už sem ho ještě kapku zbrousil, protože původně nedosedl až na dno.Ale očistil sem tu prasklinu hadřikem a neni tam pomalu nic vidět, tak to už raději nechám.Struny natažený, naladěný....radši už ho znovu vyndavat nebudu a možná s tím něco udělám v budoucnu při další výměně.
Jen je teď malinko nakloněný směrem k tělu kytary, asi jak to ty struny tahaly při nasazování, ale ničemu to nevadí(je to tak čtvrt-půl milimetru náklon)., kytara ladí.
Jen je teď malinko nakloněný směrem k tělu kytary, asi jak to ty struny tahaly při nasazování, ale ničemu to nevadí(je to tak čtvrt-půl milimetru náklon)., kytara ladí.
Buď rád, aspoň je teď trochu kompenzovanej. Mělo by to ladit nepatrně líp než, kdyby byl úplně kolmo.AlešK píše: Jen je teď malinko nakloněný směrem k tělu kytary, asi jak to ty struny tahaly při nasazování, ale ničemu to nevadí(je to tak čtvrt-půl milimetru náklon)., kytara ladí.
Hele, že ty vidíš sklenici zásadně poloplnou?
Ale fajn, díky za připomínku, to jsem nevěděl.
Mám za sebou třetí kostěný ořech, dopadl dobře, ladí pěkně. Kompenzaci jsem dělal od oka podle obrázků na netu, a G jsem trefil přesně napoprvé. Předtím jsem to měřil a počítal, vycházelo to divně. Záleží na každé struně a na výšce nuláku.
http://img7.rajce.idnes.cz/d0702/6/6241 ... 070998.jpg
http://img7.rajce.idnes.cz/d0702/6/6241 ... 070998.jpg
Tak ten je vostrej!
Gratuluju!
Zvlášt zespoda
. Nepřečuhuje ti tam trochu? Jinak je parádní. Já nejlepší (nejlíp ladil) ořech měl narychlo vyřezanej z kusu odpadního plastu. Bohužel zvuk byl na pytel a odolnost ještě horší.
Na šířku krku sedí přesně, jen zabrousím matriál přečnívající nad struny, zaoblím ostré hrany a vyleštím.
Tak to pardon, z té fotky se tak tvářil. Ať príma ladí a zní.
Kmensik: Ten nulák je parádní, až zaoblíš hrany, odstraníš přebytečnej materiál nad strunama a vyleštíš, tak to bude profi prácička. Jak přesnou máš ladičku? Já jsem se svojí ladičkou, která měří s přesností +-1 cent, nikdy nebyl schopnej ty kompenzace nějak poladit.
Ladím na PC přes G-tune http://www.jhc-software.com/gtune.shtml. Sice se ta rafika pohybuje s dozníváním struny a nemá to moc podrobnou stupnici, ale vidíš dobře i malou odchylku. Moje nejoblíbenější ladička, nějaká starší trial verze 1.22.