Taylor - zkušenosti,postřehy

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Odpovědět
Ivan

Re: Taylor - zkušenosti,postřehy

Příspěvek od Ivan »

hyenik píše:
Ivan píše:nemate dojem, ze tie Taylory su vseobecne extremne predrazene? uplne vazne... vsak hentake palky, ze 155k a pod. :shock: podla mna 30% ceny je len znacka...
myslim ze Taylory jsou drahe, ale ne predrazene. Souvisi to i s jejich politikou (trvale udrzitelny rozvoj, snaha nevykoristovat domorodce az tak prilis :), vyvoj, stabilni kvalita to vsechno se promitne do ceny. Napr. i tenhle workshop (pro nas zadarmo) byl pro Taylora samozrejme naklad ktery se musi promitnout do ceny. Prohlizel jsem si i material a horni desky mely spickovou kvalitu, huste pravidelne leta, takovy matros dnes v obchode problem uvidet. Ono totiz vyrabet kytary (nejenom v americe) umi hodne lidi, akorat uspesna firma neni jenom o soustruzeni dreva, ze ;)
No a pak samozrejme na vyber je to toho spoustu jineho, takze neni treba si lamat hlavu s tim ze zrovna Taylor ti nesedi, nebo na neho nemas penize.
o tolerancii Tayloru voci domorodcom alebo vyrobe v zmysle trvalo udrzatelneho rozvoja (o com pochybujem, ked zoberieme do uvahy napr. kolko koa gitar robia - koa, byt ohrozena drevina...) som toho vela nepocul, ale vzhladom na tie ceny, ako koncovy spotrebitel by som uvazoval skor tak, ze radsej si dam vyrobit custom gitaru podla presnej specifikacii, a myslim, ze stale zaplatim menej ako za Taylor porovnatelnej kvality. ale samozrejme chapem aj akusi chronicku fanusikovksu oddanost Taylor gitaram, kedy si bez ohladu na cenu kupou tej gitary niekto mozno buduje akusi osobnu prestiz...
ja tie gitary obdivujem, su to krasne a urcite kvalitne nastroje, ale keby prislo na to, ze si mam Taylor kupit, tak sa priznam, ze asi by som si Taylor z nejakeho nevysvetlitelneho dovodu v zivote nekupil. ja trpim takym syndromom - co je masovo popularne, je pre mna odpudzujuce
Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme o tom vést i spory, ale to je tak vše, co s tím můžeme dělat.
YouTube | Bandcamp | Spotify
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

No, představ si, že na tom workshopu ze strany publika rozhodně nějaké fanatické fanouškovství vůbec nesálalo (na otázku, zda-li jsou Taylor nejlepší akustiky na světě snad ani jedna ruka nahoře? nebo hodně málo) a předvádějící ho minimálně dobře tlumil. Docela rád bych viděl workshop firem typu Fender, Gibson nebo Marshall, jestli by byli schopni k tomu taky přistoupit takhle objektivně (alespoň navenek).

Právě o tom udržitelném rozvoji tam poměrně dost povídali. Například zmiňovali, že spolupracují s kmenem z Hondurasu (snad si to teď nepletu), který má ze zákona povoleno vytěžit 4 stromy, které ručně vytěží a pak s pomocí zvířat vytáhne z lesa, a Taylor ty stromy kupuje. Pokud jde o koa, tak ty prý jde koupit pouze od soukromníku, na jejichž pozemcích na Havaji ty stromy rostou. Kmen dlouhý 10 stop (asi 3 metry, tady překladatel trochu ulétl a tvrdil 30 metrů, pokud si to vybavuju dobře) stojí 250 000 dolarů. To už taky trochu něco vysvětluje. Taky zmiňovali, že zásadně zvyšovali platy těžařům ebenu, což způsobilo dost velký růst v jeho ceně, což je pochopitelně proti jejich primárnímu zájmu, ale i tak. Prý pokud dováží dřevo, tak buď přímo vlastní ty, kdo jej pěstují, nebo mají alespoň přímý kontakt, aby věděli, co a jak probíhá.

Samozřejmě máš možnost si nechat vyrobit podobný nástroj u kytaráře. Ale myslíš, že opravdu dokáže postavit nástroj z koa nebo cocobolo za podobné peníze? Už jenom to dřevo bude shánět mnohem komplikovaněji a pravděpodobně dráž. Já osobně bych se navíc bál toho, že zrovna u akustiky bych kupoval zajíce v pytli a vůbec netušil, jak to bude hrát.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

ja som to pocul prvy raz tam ;)
a protoze v praci jsem mimojne i sustainability officer, tak dobre vim jaka je to momentalne moda davat tyhle veci na odiv. Pisou to i ve svem vestniku wood&steel http://www.taylorguitars.com/wood-and-steel i na webu, takze se muzes presvedcit sam a pripadne v Kamerunu overit jestli nelzou ;)
A o Koa se taky zminoval, jake je to vzacne drevo a kolik stoji jeden 10m kmen, akorat ty stovky tisic dolaru byly zrejme ztraceny v prekladu a ja jsem to zrovna nezachytil kolik presne rikal. A taky jak maji smlouvu s jednim indianskym kmenem ktery jim kazdy rok pokaci ctyri mahagony(?) a stahne pomoci oslů do údolí.

jinak si to odhalil sam, tvuj "antitaylorismus" je vyjadrenim typicke vlastnosti cloveka zaujmout postoj (jakykoli) ke znamejsim vecem. Akorat me teda neprijde ze by Taylor byl nejaky straslivy neotresitelny gigant hodný nenávisti a opovržení stádem jeho tupých uživatelů ;)
Já Taylor vnímám jako firmu, která to prostě dělá dobře a nechává si za to slušně zaplatit. A přestože konkurence v tomto segmentu je větší než malá, tak jim to funguje (i přestože je poměrně drahý).
Taky netuším v čem může být kytara od soukromého kytaráře výrazně lepší (kromě dokonalého přizpůsobení osobnímu libidu). Mylset si že např. tu 156tisicová kytaru tam mastí nějaká linka je naivní, podíl handmade tam bude jen o trochu menší než u luthiera a navíc trénovanějšíma specializovanýma lidma s větší možností výběru materiálu..... takže proč by nemohla stát stejně? ($5-10tis)
Navíc výroba kytary je "jenom" řemeslo, není v tom žádná magie a ta cena taky vychází z americké práce, kde za $10/den nebude dělat ani mexičan. Výrobce aparátů Bruce Egnater natvrdo uváděl jak by se lišila cena jeho čínského Tourmastera za 1299, kdyby byl made in USA (5000!) Naprosto stejny, ze stejnych soucastek a materialu. Tento 385% nárůst nákladů je důvod proč téměř všechno je dnes z číny a proč nonPRC veci musi byt drazsi...... ty bys za 100€ mesicne taky asi nedelal co? ;)
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
CzechJoker
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od CzechJoker »

Zrovna minulý týden jsem nějaké Taylory zkoušel. Byly to ty nejlevnější (110, 114, BBT) a zejména 114 hrála celkem zajímavě a hlavně silně. Může to být tím bombírovaným zadkem, jako to mělo překližkové Durango. Na vyšší řady jsem nesahal, neměl jsem tu potřebu.
Taylor jsou dobré kytary, dokonce možná dost dobré. Osobně bych ale asi lovil v jiných vodách.
Smrťokvítek
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smrťokvítek »

Tak jsem si po tom čtvrtečním zážitku dělal menší research a zjistil jsem, že do roku 2007 dělali řadu 200 a snad i 100 celomasivní. Docela lákavé kdyby se objevila nějaká na bazaru. :)
(っ◕‿◕)っ :: (╯°□°)╯︵ ┻━┻ :: (❍ᴥ❍ʋ) :: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Ivan

Příspěvek od Ivan »

hynek, reagovat na moj postoj slovom "nenavist" k taylorom nie je na mieste. opakujem - su to vyborne gitary, ale proste nejako komplexne im neviem prist na chut... a ten sustainable development je chvalihodny (bez ironie). ja Tayloru fandim, na ich web chodim pravidelne prezerat si kusy, ale napokon ani nemaju take parametre, ktore by som potreboval. tot moj postoj k nim... ale mozno je taky len preto, ze na taku gitaru nebudem mat v zivote peniaze :mrgreen:
Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme o tom vést i spory, ale to je tak vše, co s tím můžeme dělat.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Ivan píše:na ich web chodim pravidelne prezerat si kusy, ale napokon ani nemaju take parametre, ktore by som potreboval.
Taky nechápu, jak teď předělali web - pořádně tam člověk nic nezjistí. Předtím ta verze možná nebyla tak fancy, ale aspoň byla přehledná a všechny informace tam byly. Nicméně zkus kouknout na popisky kytar.cz, tam by měly být všechny údaje, co dříve byly k dispozici.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

hyenik píše:kytarista z http://bandzone.cz/modelbazaar
Teď jsem se konečně dostal k tomu pustit si ukázky. Moc pěkná muzika.
Ol'Dawg
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/martink52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ol'Dawg »

Tak koukám, že Taylor spíš jitří emoce, než co jiného. Pár větiček k věci jsem tu našel, ale čekal jsem víc. Zato poměrně dost komentářů tu zavání politikou, svéráznými výklady tržní ekonomiky a podivně poupraveným ekologismem. Dobrat se nějakých relevantních informací asi fakt není jednduché...
Hrajete dobře, když vám to připadá snadné.
Cort Gold Edge LE + L. R. Baggs Anthem
AER Alpha
http://www.kytara.net
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

A co bys chtěl za relevantní informace? Nějak tu narozdíl od tebe tu politiku, ekonomii a ekologismus nevidím. Pokud ti vadí, že na workshopu zmiňují něco o tom, jak si zajiš'tují dodávky dřeva, tak to holt asi nejsou akce pro tebe. Mě to třeba zajímá..

PetrPeter 1975 - 2008
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

ivan: to byla nadsazka samozrejme.

prodej cehokoli je o emocich :)
taylor ma kladne body ze se o svoje vyrobky stara, i treba formou takoveho workshopu pro par cechu....
PS: Taylor nemam, a uz tezko nekdy mit budu, ale firma je mi sympaticka.
CzechJoker
Kontaktovat uživatele:

Ol'Dawg píše:Tak koukám, že Taylor spíš jitří emoce, než co jiného. Pár větiček k věci jsem tu našel, ale čekal jsem víc. Zato poměrně dost komentářů tu zavání politikou, svéráznými výklady tržní ekonomiky a podivně poupraveným ekologismem. Dobrat se nějakých relevantních informací asi fakt není jednduché...
Drahé a svým způsobem luxusní zboží vždy jitří emoce. Jestli je postoj Taylora vůči životnímu prostředí ekologismem nevím, zato vím, že na západě je řada firem takto orientovaná, což jim na druhé straně výrazně zvyšuje náklady.
No a jedinou relevantní informaci získáš, když si nějakou jeho kytaru vezmeš do ruky a sám si ji vyzkoušíš. Možná zjistíš, že ti jejich zvuk vyhovuje a musíš ji mít. Možná zjistíš, že ti nesedí a nekoupíš ji.
Ivan

Příspěvek od Ivan »

mne to je tiez sympaticke, ked nejaka firma deklaruje, ze ich materialy su z "ekologickych" zdrojov a dufam, ze to tak v skutocnosti aj je. 100% ekologicke by bolo to drevo netazit vobec samozrejme, ale to si potom mozme zacat zvykat na karbon... :?
napr. Walden guitars ma nejake svoje high-endy z "ekologicky" certifikovanych lesnych zdrojov, urcite by to na mna malo vplyv, keby som teraz stal pred vyberom gitary. osobne mam lesnicke vzdelanie a viem, ze sa da v lesoch hospodarit aj trvalo udrzatelne, ale my (neviem ako v cechach) tento pojem ani poriadne nechapeme. o tom ako sa (ne)hospodari v rovnikovych krajinach, radsej ani nehovorim...
CzechJoker
Kontaktovat uživatele:

Dnes se i papír dělá z ekologicky vytěženého cedru (např.) a je na to certifikát. Jinak lesní plocha v Česku se oproti období první republiky výrazně zvětšila a někteří už snad hovoří o "problému". No nevím, mě zelená uklidňuje.
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Hledal jsem, jak se jmenuje (resp. její označení) ta kytara s tělem napojeným na 12. pražci a jmenuje se prostě:
12 fret
Tož tolik jenom pro doplnění. Tělo je GC, zadní deska plus luby většinou z palisandru, letos dělají poprvé i mahagon. Přední deska většinou z cedru.
Ol'Dawg píše: Dobrat se nějakých relevantních informací asi fakt není jednduché...
Zkus nějak specifikovat, co by tě blíže zajímalo. Pokud vynechám ekologii, probralo se hlavně:
- rozdíl ve zvuku těl (třeba 12ky dělají jen s těly Jumbo a GS, protože je potřeba velké síly, resp. tahu strun, aby se rozechvěla větší přední deska)
- rozdíl ve zvuku díky různým materiálům (přední a zadní deska + luby)
- rozdíl ve zvuku u kytar s výkrojem a bez výkroje (tady popsáno hyenikem)
- proč používají polyuretanový lak a ne nitro
- jaký je rozdíl ve zvuku u laku (mat vs lesk)
- proč dávají na kytary struny Elixír a jaké struny jsou na jejich kytarách nejlepší
- popis Expression systému
- unikátní napojení krku na tělo a hlavy na krk
- kde je nejvíce namáhaný krk kytary
To mi tak nějak utkvělo v paměti, ostatní možná doplní.
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

Smrťokvítek píše:Tak jsem si po tom čtvrtečním zážitku dělal menší research a zjistil jsem, že do roku 2007 dělali řadu 200 a snad i 100 celomasivní. Docela lákavé kdyby se objevila nějaká na bazaru. :)
mas nejaky verohodny zdroj? mel jsem doma nejakou dobu 110ku z roku 2006-2007 a ta hrala uzasne, od te doby taky shanim :)
...EDGE...

Příspěvek od ...EDGE... »

O dvoustovkove rade to vim, ale o stovkove jsem to fakt netusil.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

dalsi vyznamny prvek bylo definovani "kvality"
- zvuk bude vzdycky subjektivni zalezitost, jak kytara hraje
- ale hratelnost je objektivni, jak se na kytaru hraje

kratka zminka o prostredi, sucho (zvlhcovace), vlhko (schovavat kytaru do pouzdra), uvadel priklady ze u nich je sucho ale treba na Filipinach nebo v Nashvillu je vysoka vlhkost (kytary se vybouli)

ztenceni desky po obvodu (to ukazoval na tom rezu kytarou) ktere umoznuje desce vic pracovat

a tu "histerii" kolem nerelevantnich informaci delate vy co ste tam nebyli, my jenom citujeme co sme slyseli na workshopu, a tady se strhla diskuze ze to neni pravda, a najednou emoce a uz to fici..... Beztrestne radit nekomu jinemu co a jak by mel delat ve svem byznyse, na to jsme v ČSSR kadeti ;)
Smile

Příspěvek od Smile »

nerikali nahodou, ze ten lak je polyester? teda, jsem si tim skoro jistej, ale jeden nikdy nevi :-D
Pono MGC, Washburn WD10S; Kerrianne; Core88 Mephisto's Eins, Zwei, Drei; Core88 Sweet Hunny OD; Core88 Professor Stein's Fuzz; St. Anley 15W Head; St. Anley 112
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Jo, mám taky dojem, že to je polyester.

PetrPeter 1975 - 2008
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“