Zdravím
Mám problém. Objevuje se mně v reprobednách brumění - a to jenom v té bedně, na proti které je mixpult. Už jsem zkoušel použít prodlužku bez uzemnění (je tam odpojen kolík). Nevím ale, zda je to bezpečně...
Pokud ano, tak stačí tou prodlužkou připojit pouze bedny s odposlechy? Protože mixpult bez uzemnění kope, kopou i mikrofony...
V pohodě, můj táta je elektrikář, a taky mi to říkal. Znám všechna pravidla zapojení. Problém je v tom, že v místnosti je udělaná nová elektrika a prodlužky jsou taky zcela nové. Jedná se mně o řešení spíš zvukařské, a ne elektrikářské. Přece to zvukaři musí mít nějak bezpečně vyřešené, ne?
pokud mas problem se zemnicima smyckama, tak nedriv se odpojeni zeme (preruseni smycky) resi v signalove ceste. je to prinejmensim o hodne bezpecnejsi. je to dost konkretni?
Podobný problém řeším taky.
(A předem upozorňuji, že jsem elektrikář jak vzděláním tak profesí.)
Problém se projevuje podobně, jako u tebe. Vše je napojeno z jedné zásuvky (mix, odposlechy, zesilovač reprobeden). Když mám připojený ochranný vodič, brum a hvízdání co leze z repráků je děsné, pokud se ochranný vodič nepřipojí, zvuk je OK, ale jak se člověk dotkne mikrofonu, z repra vystřelí jak z děla.
ODPOJIT ZELENOŽLUTÝ NENÍ ŘEŠENÍ A SKUTEČNĚ MŮŽE JÍT O ŽIVOT!!!
Bohužel, pokud je zprasené uzemnění elektrosoustavy, může být hledání vhodného řešení celkem náročné.
Mám v záloze pár řešení, která budu postupně testovat. Prvním bude odpojení stínění signálové cesty mezi mixem a zesilovačem pro repra. Dále jsem sehnal oddělovací trafo, přes které proženu napájení celého systému. Poslední možnost, která mě ještě napadá je, že zelenožlutý vodič napájecího kabelu připojím co nejblíže uzemňovacímu bodu v rozvaděči, abych eliminoval možnost zanesení zemnícího potenciálu nějakým marasem. Pokud nic z toho nepomůže, tak jsem v (_!_)
O průběhu řešení problému se pokusím informovat.
dalabo píše:Si kup kvalitní cajky všecko v symetrice XLR a nebudeš řešit voloviny s brumem.
Aha...moudra rada...a až to všechno bude mít a brum bude stále, jaká je tvá další rada ?
Někdy i přes to, že dodrží veškerá doporučení, může být problém zakopaný jinde, viz. třeba můj problém s pravděpodobně zabordelenou zemí.
dalabo píše:Si kup kvalitní cajky všecko v symetrice XLR a nebudeš řešit voloviny s brumem.
Aha...moudra rada...a až to všechno bude mít a brum bude stále, jaká je tvá další rada ?
Někdy i přes to, že dodrží veškerá doporučení, může být problém zakopaný jinde, viz. třeba můj problém s pravděpodobně zabordelenou zemí.
Co to je zabordelovaná zem vysvětli. Každé elektrické zařízení podléha pravidelne revizi tak jak ?
Zkusím připojit vše z jedné zásuvky přes "zloděje".
Z 1. zásuvky půjde prodlužka k mikseru, a z 2. zásuvky půjde zásuvka bez země na reprobedny
Může být?
Adash píše:Zkusím připojit vše z jedné zásuvky přes "zloděje".
Z 1. zásuvky půjde prodlužka k mikseru, a z 2. zásuvky půjde zásuvka bez země na reprobedny
Může být?
Adash píše:Zkusím připojit vše z jedné zásuvky přes "zloděje".
Může být?