Ukulele
Pravidla fóra
-
Hans Wydle
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
Re: Ukulele
Jenom mne náramně pobavila úžasná marketingová věta: "V budoucnu zde bude vše, co jste o ukulele chtěli vědět." 
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Zřejmě máš pravduA já jsem žila v domnění, že většina současných hráčů používá tenor. Patrně mám ve znalostech mezery.
-
kristynatrochtova
Konečně jsem se dokopala k poslechu Ukulele Songs od Eddieho Veddera z Pearl Jam. A musím říct, že je to příjemné překvapení!
Tady je malá ochutnávka.
Tady je malá ochutnávka.
-
Hans Wydle
Já to slyšel, ale nic extra to pro mě nebylo. Jsou to prý předělávky, jestli se nepletu. Originály však neznám, tak to bude možná tím.
Temné ukulele v dáli zní...
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
Mno, moc se tam ty ruce nepředřou.Songs od Eddieho Veddera z Pearl Jam. A musím říct, že je to příjemné překvapení!
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Já mám celé CD. Poslouchat se dá, ale vodvázanej z toho nejsem.
Slyší tóny ukulele svého pána. Je to Lanikai CK-C!
Ale KALA KA-SSTU-TE a koncertní ukulele od Štěpána Ondráka, tak to také není vůbec špatný!
Ale KALA KA-SSTU-TE a koncertní ukulele od Štěpána Ondráka, tak to také není vůbec špatný!
Ahoj, jsem čerstvý majitel ukulele WASHBURN U20 a pořídil jsem si i školící knihu od Pana Šárka. Celkově jsem z toho ale zmatený, ladička mi dopomohla naladit ukulele (podle mě v ''c''), ale kniha je v ladění D.
Tak jsem se chtěl zeptat jestli je mezi C a D velký rozdíl pokud bych hrál zároveň s kytarou podle stejných akordů z jednoho zpěvníku. A taky jestli je někde online zpěvník pro ''c'' ladění, protože ne a ne ho najít, zatím k učení používám tutorialy z youtube, ale nějak mi to nestačí.
Díky Little
Tak jsem se chtěl zeptat jestli je mezi C a D velký rozdíl pokud bych hrál zároveň s kytarou podle stejných akordů z jednoho zpěvníku. A taky jestli je někde online zpěvník pro ''c'' ladění, protože ne a ne ho najít, zatím k učení používám tutorialy z youtube, ale nějak mi to nestačí.
Díky Little
Na zpěvník se chci taky zeptat, tvoříte si ho někdo? Jak?
Moje představa je: název, přehled použitých akordů (s obrázky), text s akordy (jen "písmena")
prostudovala jsem kde co, ale nevím, jak tam dostat ukulele akordy (stáhla jsem si "font") a ten text s akordy (jsou na to různé programy, ale s "uke" nepočítají), tak se nakonec rozhoduju, jestli budu akordy psát přímo do slov (horní, dolní index) nebo je pak dopíšu do zpěvníku ručně
nebo to má nějaké lepší řešení?
Moje představa je: název, přehled použitých akordů (s obrázky), text s akordy (jen "písmena")
prostudovala jsem kde co, ale nevím, jak tam dostat ukulele akordy (stáhla jsem si "font") a ten text s akordy (jsou na to různé programy, ale s "uke" nepočítají), tak se nakonec rozhoduju, jestli budu akordy psát přímo do slov (horní, dolní index) nebo je pak dopíšu do zpěvníku ručně
Myslím, že pro začátečníka je rozdíl v ladění C nebo D zanedbatelný. Akord bude znít vždy "stejně" jen se bude jinak držet.
Akordových zpěvníků (tedy univerzálních pro všechny nástroje a ladění) je všude spousta. Tabulatury už jsou psané pro jednotlivé ladění (dané rozložení tónů na hmatníku) a vesměs se dají najít spíše pro C.
Něco se dá najít tady: http://ukulelehunt.com/, ale je to spíš otázka pro google a "ukulele tabs".
Já si jinak zpěvník tvořím, ale obrázky akordů mi přijdou zbytečné. Zabíraly by mi zbytečně místo. Mám k nakouknutí seznam akordů, který je součástí zpěvníku. Stejně ale není problém si akordy rychle zapamatovat.
Ve zpěvníku mám jeden řádek na text a jeden na akordy. Trochu náročnější na psaní a těžko se formátuje, ale akordy v textu mi přijdou trochu nepřehledné.
Akordových zpěvníků (tedy univerzálních pro všechny nástroje a ladění) je všude spousta. Tabulatury už jsou psané pro jednotlivé ladění (dané rozložení tónů na hmatníku) a vesměs se dají najít spíše pro C.
Něco se dá najít tady: http://ukulelehunt.com/, ale je to spíš otázka pro google a "ukulele tabs".
Já si jinak zpěvník tvořím, ale obrázky akordů mi přijdou zbytečné. Zabíraly by mi zbytečně místo. Mám k nakouknutí seznam akordů, který je součástí zpěvníku. Stejně ale není problém si akordy rychle zapamatovat.
Ve zpěvníku mám jeden řádek na text a jeden na akordy. Trochu náročnější na psaní a těžko se formátuje, ale akordy v textu mi přijdou trochu nepřehledné.
Mě tedy vždy, jak na kytaru, tak teď na ukulele, stačil sešit s písmennými značkami (dříve psaný rukou, teď tištěný
) s nápovědní tabulkou akordů, která se po přečtení neznámého akordu hned zase schovala. Do paměti se lépe akordy takhle dostali. Dost jsme se namlsali a zpohodlněli z internetu. Něco jiného je, když někdo tvoří písničky, má neobvyklé akordy...
Ale budiž.
Mám takový nápad.
Existuje tento web (už jsem tam přihlášen) http://www.gochords.com/, kde se dají psát písničky a opatřovat je buď z databáze, nebo svými vytvořenými obrázkovými akordy.
Existují tam ruzné komunity podle témat písní a myslím, i národní.
Pojďme tam vytvořit českou komunitu, kde budeme v této formě zapisovat a předávat si navzájem své (české trampské, folk, rock, lidové atd...) písně!!!
Co vy na to?
Ale budiž.
Mám takový nápad.
Existuje tento web (už jsem tam přihlášen) http://www.gochords.com/, kde se dají psát písničky a opatřovat je buď z databáze, nebo svými vytvořenými obrázkovými akordy.
Existují tam ruzné komunity podle témat písní a myslím, i národní.
Co vy na to?
Kdo má zájem, ať se přidá "Czech Ukulele Club", vedení velice rád někomu přenechám
Yamaha YTS 275, Yamaha P95
Hudba jsou vaše zkušenosti, vaše myšlenky, vaše moudrost. Pokud ji neprožíváte, nikdy z vás žádná nevyjde. - Charlie Parker
-
kristynatrochtova
Taky se chystám na malý zpěvníček, stáhla jsem si výborný program Chordette a můžu lehce dávat akordy přímo nad text ve Wordu.zuzajda píše:Na zpěvník se chci taky zeptat, tvoříte si ho někdo? Jak?
prostudovala jsem kde co, ale nevím, jak tam dostat ukulele akordy (stáhla jsem si "font") a ten text s akordy (jsou na to různé programy, ale s "uke" nepočítají), tak se nakonec rozhoduju, jestli budu akordy psát přímo do slov (horní, dolní index) nebo je pak dopíšu do zpěvníku ručně![]()
To je fajn! Já jsem tam byl strašně dávno a uchytil jsem se do skupiny 1.Deutscher Ukulelenclub, jehož jsem členem asi 4. rokem. A tehdy tam nikdo mluvící česky nebyl.barlaam píše:Kdo má zájem, ať se přidá "Czech Ukulele Club", vedení velice rád někomu přenechám
Poslal jsem Ti žádost o vstup do skupiny.
ten mám taky, myslela jsem, že je to svým způsobem jen "font", jde to nějak zakotvit k určitému slovu? není problém to zapsat, ale stačí málo (změna písma, velikosti, začátku...) a celé se to "rozsype"kristynatrochtova píše:Taky se chystám na malý zpěvníček, stáhla jsem si výborný program Chordette a můžu lehce dávat akordy přímo nad text ve Wordu.zuzajda píše:Na zpěvník se chci taky zeptat, tvoříte si ho někdo? Jak?
prostudovala jsem kde co, ale nevím, jak tam dostat ukulele akordy (stáhla jsem si "font") a ten text s akordy (jsou na to různé programy, ale s "uke" nepočítají), tak se nakonec rozhoduju, jestli budu akordy psát přímo do slov (horní, dolní index) nebo je pak dopíšu do zpěvníku ručně![]()
z mých pokusů asi vychází nejpřijatelněji psát to do dvou řádků a v textu pro kontrolu podtrhbout první písmeno slova (slabiky), kam akord patří - nezakotví to, ale všimnu si změny :-k
nebo jsem vyčetla, že někdo to řeší fontem, kde mají všechna písmena stejnou šířku, takže při zvětšování, zmenšování akordy neujedou
gochords
jsem vyzkoušela, můžu se podělit o pokusnou píseň Statistika nuda je
prima je, že se to dá průběžně měnit obrázky-písmena a transponovat
a jo, jsem zpovykaná a taky chci, aby podle zpěvníku zahrál na ukulele i začátečník, dítě...
Můj prozatímní postup: mám obrázky akordů, které jsem kdesi uchvátil na netu s červeným značením písmen. To jsem zkusil vkládat přímo do textu ve wordu a potom z toho se dá pro další použití na web dělal pdf, nebo jpg - viz můj výsledek http://1.bp.blogspot.com/-22aN9JXLPAM/T ... /Marta.jpg .
Vadí mi na tom angloamerický název H jako B, když pojem B pro mne znamená Hes a za druhé se mi nelíbí, že značení maj označuje v tomto případě základní durový akord. A také že tam jsou jen opravdu akordy v základních dolních polohách typu dur,mol,7,6,dur7,mol7 a snad ještě dim.
Co umožňuje tvorba vlastních akordů na GoChords, je výborné. Můžu si tedy vytvořit akordy v polohách a jejich netypické obraty a různé jazzové akordy atd.
Co umí to program Chordette?
Vadí mi na tom angloamerický název H jako B, když pojem B pro mne znamená Hes a za druhé se mi nelíbí, že značení maj označuje v tomto případě základní durový akord. A také že tam jsou jen opravdu akordy v základních dolních polohách typu dur,mol,7,6,dur7,mol7 a snad ještě dim.
Co umožňuje tvorba vlastních akordů na GoChords, je výborné. Můžu si tedy vytvořit akordy v polohách a jejich netypické obraty a různé jazzové akordy atd.
Co umí to program Chordette?
Dostal se mi do ruky poněkud rozložený nástroj. Chci ho dát dohromady, ale tak trochu přemýšlím nad nějakou "ideální" výškou dohmatu. Prozraďte, jak máte tuto výšku nadstavenu na svém nástroji? Řekněme první a dvanáctý pražec.
Ahoj, no nemám teda zrovna poruce žádné přesné měřidlo, ale vysouvací metr z domácího nářadí ukazuje, a to plus minus desetinky, u všech třech ukulelátek prvních třech velikostí :bidik píše:Dostal se mi do ruky poněkud rozložený nástroj. Chci ho dát dohromady, ale tak trochu přemýšlím nad nějakou "ideální" výškou dohmatu. Prozraďte, jak máte tuto výšku nadstavenu na svém nástroji? Řekněme první a dvanáctý pražec.
první pražec - 1,5 mm
dvanáctý pražec - 4 mm
(mezi "dřevem" a strunou)
k orientaci v problematice je dobré mrknout třeba sem:
http://www.volny.cz/klobouk_dolu/pages/adjust.html
.....mohlo by se zdát, že 4 mm je dost, ale jsou to měkké struny a to já používám ladění D, tedy o malinko tužší než C při stejných strunách....
4mm je opravdu dost. Ladí ti dobře? Struna se potom celkem protáhne.
bidik píše:4mm je opravdu dost. Ladí ti dobře? Struna se potom celkem protáhne.
Všechny nástroje ladí dobře.
Určitě ale zjišťuj dál a budu rád, když se nakonec podělíš o výsledek, ať jsme čím dál moudřejší