zvuková karta + mixážní pult

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
hasmi9
Bandzone: bandzone.cz/hasmi9

zvuková karta + mixážní pult

Příspěvek od hasmi9 »

Dobrý den,

do budoucna se chci poohlédnout po nějaké zvukové kartě a mixážním pultu. Nahrávám na notebookové zvukovce která je více než nedostatečná a po finálním masteringu, co z ní leze za zvuk je prostě děs, navíc když si pohrávám s efektama (což dělám prakticky pořád) tak už se to opravdu nedá poslouchat...

chtěl bych poradit protože si nechci koupit za velký prachy věc, která mi ve finále nebude sloužit, tak jak bych chtěl a potřeboval... koukal jsem na mixážní pult http://www.audiotek.cz/product-29392-al ... 16-usb-2-0 který má i zvukovou kartu.. chtěl bych se zeptat jestli tuto zvukovku budu moc nastavit jako hlavní (v notebooku) a dělat přes ní i finální mastering o který mi jde především... co se týká vstupů je 8 zatím plně dostačující (ze začátku tam bude nahrávací mikrofón, mikrofon na komunikaci mezi tím kdo je v komoře a mnou, možná kytara, možná klávesy)

nebo jestli existuje nějaká jiná lepší možnost... jak docílit co nejlepší kvality zvuku...
Naposledy upravil(a) Hendrek dne 29.11.2013 7:43, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Sloučeny dva příspěvky. Používej funkci upravit.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: zvuková karta + mixážní pult

Příspěvek od pavlii »

Mno - takže stručně: mixážní pult za této situace (nepřipadá mi, že bys ho opravdu potřeboval) mi přijde jako nesmysl. Za stejný objem peněz přinese větší hodnotu vícevstupá zvukovka bez všech mixážních serepetiček okolo. To by bylo jako technický podklad pro lepší kvalitu zvuku (ovšem nemusí znamenat vůbec nic, viz dále).

Akusticky upravená místnost - dost důležité pro mix a (pre)mastering. Vhodné poslechové monitory - totéž.

Osobně bych tu zvukovku jako hlavní rozhodně nenastavoval (známé možné problémy s přetahováním audio driveru mezi aplikacemi), ale to je každého věc a ty problémy být nemusejí, to be honest 8) je to prostě osobní postoj.

Takže jak si stojíš v odpovědích na výše uvedené otázky? PQ kódy a indexy vytváříš v jakém programu?

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

moznosti je hodne, tahle (co uvadis) je jedna z nich. podobnych mixu je vic, akorat je treba si ohlidat, aby umel nahravat vic stop zaroven (nektere ty mensi umeji nahravat jen dve stopy celkoveho mixu).

dalsi moznosti je vicevstupova zvukova karta. pokud budes michat v pocitaci, muze to by nakonec lepsi reseni. ten mix (resp. jeho zvukovka) ma (podle toho, co sem se zatim docetl) jen dvoukanalovy vystup, takze bys musel v pocitaci michat stejne.
hasmi9 píše:chtěl bych se zeptat jestli tuto zvukovku budu moc nastavit jako hlavní (v notebooku) a dělat přes ní i finální mastering o který mi jde především...
to by (obecne) nemel byt problem. ani ji snad jako hlavni v pocitaci nenastavuj, staci kdyz si ji nadefinujes v tom programu, ve kterem nahravas/michas.
hasmi9 píše:mikrofon na komunikaci mezi tím kdo je v komoře a mnou
jestli mas na mysli o tebe k nemu, tak konkretne na tomhle mixu nic takoveho nevidim (zatim sem ale nenasel fotku, na ktere by bylo dobre videt vsechno). ale to se da resit i mimo mix/zvukovku.

edit: Pavlii odpovedel, nez sem to dopsal, takze ted tu mas (velmi podobne) odpovedi dve ;)
hasmi9

Příspěvek od hasmi9 »

Co se týká té odhlučněné místnosti. Nahrávám v půdní místnosti. Komora je zkosená ze tří stran (jen jedna strana je rovná). Komora navíc není nijak velká a tak jsem donucen nahrávat proti zkosené stěně. Nicméně právě po radách pana Parise (z jiného tématu) jsem se rozhodl, že proti mikrofonu udělám rovnou stěnu s difuzním panelem a na pravé a levé straně rámy s fólií, popřípadě někde dám jehlany (resp. asi sinusy). Na strop asi též nějaký obdélník z latí plus fólie. A za člověka který bude nahrávat, asi znovu sinusy.

Popravdě PQ kódy ani indexi nevim vůbec co jsou (začínám, takže za vysvětlení budu rád) jinak co se týká toho přes co nahrávám tak přes Cubase 5 a někdy (například kámošovu kytaru) přes Audacity.

a můžu se tedy zeptat co například za vícevstupou zvukovou kartu byste mi doporučovali? :)

Děkuji moc za odpovědi a za pomoc :)
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

hasmi9 píše:Popravdě PQ kódy ani indexi nevim vůbec co jsou (začínám, takže za vysvětlení budu rád)
to se prave tyka toho masteringu, o kterem si mluvil. ale povazuju za mozne, ze jen doslo k zamene terminu, a mas na mysli michani (mixing).
hasmi9

Příspěvek od hasmi9 »

je možný že jen neznám termíny... co se týče masteringu tak umim jen základy (do kterých jsem byl navíc zasvěcen) takže jako vim přibližně jak se asi co dělá - ale jde opravdu jen o nejaký základy (na tý zvukovce co mám se stejnak moc zaměřovat na nějakej master a zkoušet co bude jak znít moc nedalo...)
ale ptali jste se na program ve kterém mastering tedy dělám a to jen cubase stejně jako samotné nahrávání jen v cubasu...
edit: a je opravdu možné, že jde jen o mixing..
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

:wink: já tu otázku položil schválně, abychom se hned dozvěděli, kam až sahá dno znalostí.... Jen stručně, protože těžiště debaty je jinde - PQ kódy a indexy jsou jedna ze součástí masteringu; jedná se prakticky technické věci (PQ kódy vytváří masteringový program při přípravě CD/DVD podkladu, indexy si vytváříš automaticky/ručně sám a definují začátek a konec každého tracku). Z toho plyne, že na kompletní mastering Cubase není :wink:

A teď k věci. Více vstupá - kolik budeš kdy chtít nahrát ztop naráz? To je první otázka a druhá následuje: kolik do té vší legrace hodláš investovat? A nemyslím tím jen rozpočet na zvukovku, ale na všechno, co hodláš pořídit/inovovat. Pokud se jedná jenom o zvukovku, tak OK a můžeme se bavit jen o ní. Rozumné modely začínají třebas na nějakých 2-3kKč a můžeme ti doporučovat až do jánevím 40kKč 8)

P.

hasmi9

Příspěvek od hasmi9 »

kolik stop naráz? tak zatím asi maximálně dvě (kytara plus zpěv) časem možná víc (záleží na tom jestli bude u mě nahrávat jedna kapela) ale teď jednoznačně mi budou stačit dvě (teď mi tak dochází že i jedna by měla - kámoš nahrává zpěv i kytaru zvlášť).. kolik do toho chci vrazit? no tak chci aby to bylo hlavně kvalitní abych to nemusel časem měnit... jako 40 už je zase moc, ale nějak do těch patnácti snad i těch dvacet bych za nějaký ty měsíce dal dohromady.. :)
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Když to budeš dávat dohromady "..ty měsíce..", tak už možná budeš ve stádiu "...nahrávání jedné kapelky.." 8) a je potřeba si uvědomit, že se jednoduše systém rozšířit nedá (bez ztráty části investic). Takže osobně bych k tomu přistupoval tak (jedná-li se o horizont měsíců v případné diskusi o počtu nahrávaných stop), že by se koupě měla zrealizovat podle budoucích možností. Pokud ale nevadí ta případná finanční ztráta, tak netřeba hrotit a juknout například na Presonus, Focusrite, M-audio, Alesis..... dvouvstupých zvukovek je celá řada a něco se dá najít i tady na fóru :wink:

P.

hasmi9

Příspěvek od hasmi9 »

no ono to tak jako tak nebude teď hned (ještě musim první zaplatit a postavit si nějak tu akusticky izolovanou místnost...) :) a ještě mě teď čeká matura a nástup do práce takže ono to stejně bude takové dva, tři měsíce určitě trvat takže se potom spíš asi budu rovnou dívat raději poté vícestopé :) a jestli to teda chápu dobře, tak kolik je ve zvukovce vstupů tak v tolika stopách umí i nahrávat?? :)
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Ano, přesně tak. Občas jsou ale k vidění kusy s více vstupy, ale ze všech nelze naráz nahrávat (například Lexicon Lambda myslím). Takže pro potvrzení juknout do specifikací, ale obvykle to platí.

P.

AvrilMacicek

Jak propojit nahrávací studio s mix pultem?

Příspěvek od AvrilMacicek »

Zdravím chci se zeptat jak mám propojit domácí nahrávací studio Lambda Lexicon s mixážním pultem kam to zapojit v mixu? Jsem antitalent na techniku takže prosím o vysvětlení polopatě děkuji
MilanT

Re: Jak propojit nahrávací studio s mix pultem?

Příspěvek od MilanT »

Pokud svým nahrávacím studiem myslíš zvukovou kartu, tak pokračuj v tomto threadu - studio-a-recording/zvukova-karta-mixazn ... 30780.html
Pokud jsem to nepochopil, tak mi napiš SZ a já to tady odemknu.
Zamykám.
MilanT

Re: Jak propojit nahrávací studio s mix pultem?

Příspěvek od MilanT »

Zakladatel vlákna tvrdí, že neměl na mysli zvukovou kartu, ale nahrávací studio.
Omlouvám se za svojí neznalost a vlákno odemykám.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Sloučeno. Zvukovka je jednou zvukovka, netřeba mít samostatné vlákno jen proto, že se to někde na e-shopu nazve "nahrávací systém".

Pro možnost odpovědi (pokud tě neuspokojí předchozí příspěvky ze staršího tématu) prosíme upřesnit záměr; "jak propojit zvukovku s mixpultem" je celkem nicneříkající - aneb jsme tu dost líní od toho, abychom popisovali všechny možnosti, když ty máš na mysli jen jednu 8)

P.

MilanT

Příspěvek od MilanT »

Svojí omluvu tedy beru zpět a Pavlovi děkuji za potvrzení, že zvukovka je zvukovka.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

AvrilMacicek, popiš nám, co od toho čekáš nebo chceš, aby to dělalo. Pak ti poradíme, co a jak zapojit. Lexicon Lambda je standardní externí USB zvukovka.
Konipas
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/metalkonipas
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konipas »

Měl bych otázku, která se týká využití zvukový karty, do tohohle tématu jsem to zařadil, protože by mě zajímalo, jestli se dá zvukovka používat částečně i jako mixák. Na koncertech používám pro odposlechy do uší malej mixák, teď uvažuju začít trochu amatérsky nahrávat, nějaký demo nahrávky a tak. Mám mikrofon Golden Age fc1 mc2 jako overhead na vršek bicí soupravy plus ještě budu shánět něco do kopáku, takže bych potřeboval zvukovou kartu minimálně se dvěma vstupy.

Pro lepší výběr mezi kartami zvažuju prodej mixáku, protože momentálně jsem v podstatě skoro bez peněz, tak se chci zeptat, jestli se dá zvuková karta taky použít na odposlechy do uší? třeba tahle zvukovka by snad na odposlechy měla stačit, co se funkcí týče.
http://kytary.cz/alesis-io2-express/HN114598/
navíc je velice přehledná, všechno krásně ze shora jako na mixáku, což je paráda.

ale chci se zeptat, jestli může externí zvukovka fungovat i bez připojení k počítači? Jestli se nedá třeba Usb kabel zapojit do adaptéru, kterej se prodává pro nabíjení smartphonů USB kabelem - něco jako tohle http://images.zbozi.cz/zbozi-images/529 ... 2e0000.jpg

Jestli to nejde, tak to nevadí, když s sebou budu tahat notebook, tak mě to nezabije, ale kdyby to šlo, tak by mi to samozřejmě usnadnilo práci se zapojováním před koncertem a tak, navíc míň starostí (nemusel bych hlídat notebook). Ale nevím, jak je ta zvukovka dobrá no, jako nepotřebuju nic závratnýho, můj rozpočet je tuze nízký, ale aby aspoň v rámci možností fungovala. Nebo byste mi doporučili nějakou jinou?
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Konipas píše:ale chci se zeptat, jestli může externí zvukovka fungovat i bez připojení k počítači? Jestli se nedá třeba Usb kabel zapojit do adaptéru, kterej se prodává pro nabíjení smartphonů USB kabelem - něco jako tohle http://images.zbozi.cz/zbozi-images/529 ... 2e0000.jpg
To ti poradí nejlépe uživatelé přímo této zvukovky. Lexicon Alpha třeba bez počítače nefunguje (to napájení USB adaptérem nelze použít).

Úroveň hlasitostí jednotlivých kanálů si samozřejmě ve sluchátkách můžeš regulovat, buď nastavením Gainu každého kanálu zvlášť přímo na zvukovce, nebo pak v DAW na PC. Pokud se chystáš nahrávat pouze kopák a overheady (tedy jen bicí), pak ti ty dva kanály "budou" stačit. Podíval bych se ale spíše na nějaký mix s USB výstupem, kvůli většímu počtu kanálů (např. http://kytary.cz/alesis-multimix-8-usb-fx/HN091947/).
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Zmíněná zvukovka bude do sluchátkového výstupu posílat to, co do svého hlavního výstupu (=není možné nic jiného). Ale má to svůj ovladač hlasitosti, takže ano, jako odposlech to jde použít.

Zvukovky, co fungují i bez počítače, jsou ale ve zcela jiné cenové hladině (R.M.E., MOTU, Presonus myslím taky.....).

P.

Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“