Stavba lampové hlavy(ičky) - rady, postup...

Stavba a úpravy zesilovačů, reproboxů či komb
Odpovědět
Maisner
Kontaktovat uživatele:

Re: Stavba lampové hlavy(ičky) - rady, postup...

Příspěvek od Maisner »

Tak nadšení mě stále neopustilo, ale zatím čekám na výplatu abych mohl objednat zbytek součástek a dát to dohromady. Stavím AX84 SEL. Zatím věnuji čas studováním, pročítáním různých for a různé postřehy si kopíruji do zvláštního souboru :-D
Jinak mám ted dotaz, docela by se mi líbilo kdybych si tam mohl udělat nějakou výkonovou "brzdu" na koncáku. Dočetl jsem se že to jde jednoduše vyřešit přepínačem u koncové elektronky Pentoda/Trioda. Chtěl bych se zeptat, zda vůbec u toho mojeho SEL konce s KT88 by to šlo a popřípadě by mi někdo poradil kam ten přepínač zapojit. Díky ;-)
Fokus-H Les Paul 2 (Pickup: EMG 81)
VOX Valvetronix AD15VT
Dan Rohanský

Příspěvek od Dan Rohanský »

Dělá se to že g2 spojíš s anodou. Co jsem to měl, tak je to stejně nanic, zas o tolik ta hlasitost neklesne a hlavně se ti zvuk tak zahuhlá, že to stejně používat nebudeš.

Obrázek
Maisner
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maisner »

Aha...tak to jsem se nikde nedočetl, tak to se na to opravdu teda vykašlu.. Díky
VOX Valvetronix AD15VT
Dan Rohanský

Uvidíš, že to pujde doma krotit i jako pentoda. :wink:
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

Maisner píše:Aha...tak to jsem se nikde nedočetl, tak to se na to opravdu teda vykašlu.. Díky
stavěl sem něco podobnýho taky s KT88 a je to fakt pecka . jen sem použil krapet jiný trafo a přidal sem usměrňovací lampu a tlumivku .
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek
lunchie

Příspěvek od lunchie »

u te triody/pentody nejde ani tak o snizeni/zvyseni vykonu jako spise o dalsi dimenzi zvuku. Prece jenom v tom triode modu to zni lehce jinak nez kdyz je to zapojeno jako pentoda.
rudie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rudie »

lunchie píše:u te triody/pentody nejde ani tak o snizeni/zvyseni vykonu jako spise o dalsi dimenzi zvuku. Prece jenom v tom triode modu to zni lehce jinak nez kdyz je to zapojeno jako pentoda.
tak tak....ja mám třeba VHT special 6 head a už jsem na tom dělal pár uprav ve vazebních kondících atd....trioda i pentoda hraje trochu dodlišně pri te nízké wtáži nabizí to kombo pak více zvukových varicaí a hlavně to v panelaku fakt nehraje tak nahlas....
CUSTOM TELECASTER NAVRÁTIL..VintageModifiedJaguar..Sigma-GuitarsOMM-ST..Jolana Iris..BossTU3..DOD280Comp..FulltoneFulldrive ..E.Orange Vodka&Juice..DIY FatFuzzFactory..TC SparkBoostMini..DIY Delay..VintageSmallStone..EHXCathedral..TAP Tremolo..BossDD20...MMJUZ 40W..Roland JC120H...Pearl SunFlower
Maisner
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maisner »

Přicházím s dalším možná trochu přiblblým dotazem. Pořád brouzdám po internetu a čekám až budu moct objednat součástky na AX84 SEL... a ted jsem narazil na schéma na Mesy Dual Rectifier. Napadlo mě, že bych místo preampu co je v AX84 SEL, udělal ten preamp z mesy. Otázka zní, zda to vůbec má cenu dělat s SEL koncem, zda to bude aspoň trochu slyšet, že tam je okopírovaný preamp z mesy. Má to vůbec cenu? Preamp z mesy a SEL konec??? Napadlo mě to z toho důvodu, že bych asi potřeboval o něco víc Hi-gain než je originál AX84 SEL.
A další část mého dotazu se týká preampu samotného .Trochu jsem si ten preamp předělal, aby byl o něco jednoduší. Hlavně co se přepínání jednotlivých modu týká. Vím, že se připravím o zvukové možnosti, ale u te mesy mi jde hlavně o kanál RED a nějaký rádoby clean. Tak jsem si podle toho upravil schema a trošku zjednodušil. Schéma mám ZDE. Je tam vyloženě najaká blbost? Mám to vymyšlené tak, že při "CLEAN" budou všechny v původních polohách (jak jsou na schmematu) a pro RED kanál se přepnou do své druhé polohy. Spínat budu všechny rele najednou 12V (5V).
VOX Valvetronix AD15VT
Dan Rohanský

Za mě ne, SE konec mi přpadá na to takový moc vintage, jako hrát to bude, ale úplně to co z recta z toho asi nedostaneš. Měl jsem to s el34, nevím třeba s kt88 to bude lepší. Ale pokud chceš nějaký hi gain, tak je to rozhodně lepší varianta, než preamp od ax84, ten zní dost marshallovitě.
Schema blbost není, jsi tomu akorát sebral orange kanál. Rele vypadají, že jsou dobře, akorát pokud chceš mít takhle dva gainy, tak bych k tomu přidal ještě volume pro clean, jinak clean bude pořád potichu.
lunchie

Příspěvek od lunchie »

prijde me to v pohode. Rectifier dela vsechno zkresleni pres pre-amp, takze pokud nebudes prebuzovat ten SE konec, tak by ti to melo hrat docela dobre. Kdyz kouknes na rectifier, tak red kanal nema ani zapojenou zpetnou vazbu z konce (Randall Smith o tom tvrdi, ze to dela ten signature recto zvuk). Co se tyce toho volume na clean, na ten bych se vyprd. Vice mene clean-gain ti muze simulovat clean volume. Jen ten master volume je pak vice mene red-kanal volume.

EDIT: kdyz tak si tam na sasi nech volno aby jsi tam kdyz tak mohl dohodit jeste jednu oktalovou lampu a jednu patici na 12ax7 na phase invertor, aby jsi z toho mohl udelat push-pull, v pripade, ze se ti to nebude libit.

Jo a dalsi vec - co efektova smycka?
Maisner
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maisner »

No tak jsem to myslel, že ten GAIN Clean bude spíš fungovat jako volume čistého. Možná sem ho mohl líp popsat. Takže do toho asi půjdu cenově mě to zase nevyjde o tolik víc a mohl bych z toho dostat zvuk co by se víc blížil mým představám :-)
Jo saší už stejně předělávám, protože jsem zjistil ,že to původní jsem udělal malé i na to AX84 Sel...Takže na tom novém udělám víc děr na elektronky pro další úpravy :-)
Nad smyčkou jsem přemýšlel, ale nikdy jsem ji nevyužíval ani jsem vlastně neměl možnost. Stejně ji asi nepotřebuji žádné Delay efekty nemám ani neplánuji používat a distortion efekty se tam prý zapojovat nemají.. Efektová smyčka pro mě zatím nemá smysl. Kdyžtak dodělám až ji budu potřebovat
VOX Valvetronix AD15VT
Maisner
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maisner »

Jelikož to stavím po částech, nejdřív zdroj s preapem a pak následně za cca měsíc koncák (kvůli financím hlavně), chci se zeptat, když si ted postavím preamp, můžu ho zapnout pod napájení aniž bych k němu měl připojený nějaký koncák? Popřípadě nějaký koncák třeba s TDA. Jde mi to, že bych ten měsíc co budu čekat na koncák mohl využit na odladěný preampu. Jestli když ho zapnu, jakože bez "zátěže" jestli nemůžu ublížit lampám. A jěště dotaz co leze za signál z pot Master...jak velké tam je napětí, abych zase neodpálil jiné zařízení. Popřípadě jak to přizpůsobit abych si s tím preapem mohl zatím hrát. Díky ;-)
VOX Valvetronix AD15VT
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

z masteru ti leze napětí podle toho jak si ten master nastavíš, určitě by ti z něj neměla jít stejnosměrná složka (myslím že před ním bude eq přes který ss složka neprojde) nebo tam můžeš dát pro jistotu na výstup kondík, třeba 100nF, a amplitudu střídavýho signálu nastavíš mastrem. začal bych teda s mastrem na 0 a přidával. pokud stavíš i smyčku, vezmeš signál ze sendu, kde by mělo být max. nějakých 300mV a jseš uplně za vodou.
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
Maisner
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maisner »

Ne smyčku nedělám. Jako jasné, že napětí tam budu takové jaké si nastavím na mastru, ale jde mi to v jakém rozmezí se tam ty napětí pohybují. Jde mi to že na vstup eq je z katody lampy nějakých 216 V podle schematu...tak by mě zajímalo co je na výstupu z eq ( za pot master). Ale tak dám tam pro jistotu ten kondík jak říkáš, a snad to bude v klidu. Lampám teda nic udělat nemůžu?? Kdýž si výstup z preampu připojím třeba na oscilkoskop nebo na vstup nějakého tranzistorového zesilvače (TDA)?
VOX Valvetronix AD15VT
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

no že ti na anodu de 200V uplně jedno na přížce může bejt tak 10-15V (podle toho v jakým místě preampu se nacházíš) . preamp klidně můžeš pustit naprázdno nebo na něj připojit osciloskop a nic se tomu nestane
Obrázek
Maisner
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maisner »

Jo vidíš, to jsem si nějak neuvědomil, blbec :-D Asi do toho čumí už moc dlouho a začínám z toho blbnout. :-D díky ;-)
VOX Valvetronix AD15VT
HUDY

Příspěvek od HUDY »

Tak abych se pochlubil mým kombíčkem tak tady je pár fotek:

http://hudyrock.rajce.idnes.cz/DMP#Fotografie0697.jpg

Speciální poděkování patří mmjuzovi za konzultaci a pomoc se stavbou. Kombo jsem dělal jako dlouhodobou maturitní práci a dnes bylo obhájeno za 1! :D

EDIT: tady ještě foto vnitřku:
http://hudyrock.rajce.idnes.cz/nastenka ... ie0660.jpg
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

noooo tak to gratulace . jak ke kombu tak k maturitě :wink: máš to fakt pěkný . jestli máš možnost tak to nahraj jakej to má zvuk .
Obrázek
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

pěkný :wink: čoveče, dyť tam vevnitř nic neni :lol:
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
Dan Rohanský

To jsou ty hnusný trafa s oranžovou svorkovnicí :lol: :lol:
Jinak slušná práce, to jo! :)
Odpovědět

Zpět na „Aparatury“