Problem s ladenim

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
kmensik
Rádce

Re: Problem s ladenim

Příspěvek od kmensik »

Popisuješ několik typických problémů, které mají vliv na ladění. Pokusím se je shrnout.
1. Poloha zámku přesně v nultém bodě menzury. Neladí. Zámek by měl být o kousek blíž 1. pražci, asi o 0,5mm, záleží to na výšce zámku.
2. Čím vyšší je zámek/nulák, tím blíž by měl být k 1. pražci, je nutná větší kompenzace. S touto výškou taky roste chování strun o různé tloušťce, takže kompenzace je nutná na každé struně jiná.
3. Tvar odlitku zámku a jeho opotřebení způsobují, že se struna neopírá na hraně, ale až někde pod přítlačným kamenem. To má za důsledek prodloužení vzdálenosti mezi o. a 1. pražcem. Navíc to tady velmi často bzučí.
4. nedotažené vruty zámku ke krku způsobují nepostřehnutelný pohyb zámku při použití páky, zase to neladí. Kontrola: při divebombu musí znít struny mezi zámkem a ladicími kolíky pořád stejně. Pokud jejich tón klesá, není zámek dost pevně přišroubovaný.

Řešení:
Kvalitní zámek,
v minimální výšce nad pražci.
Při bzučení zkusit spíš přidat do vymačkané drážky kousek rozpuštěného plexiskla apod. Probroušení drážek jo, ale to se musí umět.
Úhel zámku ke krku a styčná plocha je stejně důležitá jako u šroubovaného krku usazení k tělu.
Kontrola vzdálenosti zámku od 1. p. U fenderovské menzury 648mm je to 36,3mm, u gibsonovské 35,5? Proměřoval jsem asi 13 kytar, z výroby měla mírnou kompenzaci jedna, a běžně byly nuláky o desetinku dál, než být mají (např. lepidlo mezi 0 a hmatníkem, spára).
Proměřit a udělat vlastní kompenzaci dle vzorů z netu. Posouvat zámek blíž k 1. p. se mi nezdá nejlepší, hlavně kvůli dírkám na vruty. Chce to znalosti a pečlivost.
Nějaké vzory kompenzovaných nuláků přidám.

http://www.hosco.co.jp/HOSCO_ENGLISH/Pa ... s/SOS.html
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

ad.1 Přední hrana zámku u obou mých kytar s fendráckou menzurou je od 1. pražce těch 36,3 +-0,2mm, problém je že přední hrana zámku se u obou kytar lomí tam, kde začíná hmatník a drážky jsou již v zalomené ploše směrem k hlavě, takže je ta vzdálenost o nějakou tu desetinku větší. Na struně g se tahle antikompenzace projevuje asi nejvíc. I moje Yamaha ladí na 1. pražci g struny o 5 centíků výš. Zásah by nebyl nějak drastickej ani u jedný kytary, ale nechce se mi do fabrikovejch kytar vrtat. Spíš přemýšlím, že bych oslovil šikovnýho strojaře, kolik by stála výroba kompenzovanýho zamykacího nuláku ve stylu Earvana z nějaký nástrojový oceli. Jinak na mým PRSku jsem si vyrobil kompenzovanej nulák z kosti, ale byl kompenzovanej až moc a navíc byl až příliš nízký, takže drnčely některý struny. Tím jsem kompenzace vzdal a dal tam kupovanej Tusq. Pravda je, že je při prsácký menzuře ve vzdálenosti 35,3 mm od 1. pražce, takže ta vzdálenost je o něco menší než by měla být a PRSo ladí velice slušně.
ad.2 kompenzace pro každou strunu zvlášť je nutná jen pokud nejsi ochoten se smířit s tím, že kytara nikdy nebude úplně ladit. Většina kytaristů (včetně mě) hraje na neladící kytary a neřeší to.
ad.3 Docela mě překvapilo, že tam Ibanez dává takový bláto. Zámek od Schalleru je po patnácti letech v nejlepší formě.
ad.4 S tím naštěstí problém zatím nemám. Ale časem bude na tý Ibanéze potřeba vyřešit problém s tím související. Zámek je přichycen ke krku šrouby skrz krk. Pod jedním šroubem se, ale začíná bortit dřevo, takže nejde úplně dotáhnout. Respektive šel by bez většího úsilí dotáhnout až by vylezl na druhé straně a opřel se o zámek. Zatím to drží a zámek se nehýbe, ale ještě pár dotažení a bude zas o zábavu postaráno :D

Jak jsi to myslel s tím rozpuštěným plexi do drážky? To si neumím představit. Jinak úhel zalomení struny je většinou daný tvarem zámku, kdy spodek základny se instaluje rovnoběžně s hmatníkem, ne?
Dík za odkaz na ty kompenzace, pro základní představu je to dobrý. Něco podobného jsem zkoušel vyrobit na španělu z kosti, ale vždycky mi to popraskalo a rozsypalo se to a navíc jsem to nikdy neměl kompenzovaný správně a ani nemám dostatečně přesnou ladičku na akustiku, kterou by to šlo změřit.

EDIT: P.S. je zajímavý, že ta kompenzace z odkazu pro elektriku má úplně jiný tvar než kompenzovaný nuláky od Earvany.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

OK, tak to máš pod kontrolou.
Drcení dřeva je hloupé. Pro začátek bych to naimpragnoval vteřinovým, pořádně. Převrtávat, kolíkovat a zase převrtávat je až poslední možnost.
creds

Příspěvek od creds »

Tak zase jeden problém navíc..... :( ...ladím do Déčka, nový struny - Rotosoundy devítky - podle ladičky super přesně, oktávy jakbysmet....Ale struna A naprázdno paráda, ale v akordech, ať E či cokoliv jinýho je to v kelu....Ale třeba akord A, kde se hraje logicky struna A prázdná, tak v pohodě...cokoliv ale držím na pražcích na Áčku, dost rozladěný....Kámen drží...Čím to?...Díky za radu...
Jackson RX10 D, Jackson JS32T, Peavey 6505, Genz Benz G-flex 212, Samson AirLine AP1, NS-2.
http://bseband.xf.cz/ http://jokereleven.xf.cz/
Latam
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Latam »

creds píše:Tak zase jeden problém navíc..... :( ...ladím do Déčka, nový struny - Rotosoundy devítky - podle ladičky super přesně, oktávy jakbysmet....Ale struna A naprázdno paráda, ale v akordech, ať E či cokoliv jinýho je to v kelu....Ale třeba akord A, kde se hraje logicky struna A prázdná, tak v pohodě...cokoliv ale držím na pražcích na Áčku, dost rozladěný....Kámen drží...Čím to?...Díky za radu...
Moc měkké struny. Sice záleží na menzuře, ale devítky jsou minimum i na dlouhé menzuře v standardním ladění (občas někdo použije osmičky, ale to je dost výjimka). Asi ti tam ta struna uhýbá pod prstem a proto to nezní ... Pokud ne, tak snad jenom křivé pražce nebo nevím :)
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

jedna otazka trochu bokem: nejsou ty struny ocelove? (konkretne treba british steels?)
creds

Příspěvek od creds »

Kdepak, jsou niklové... http://www.muzikmanie.cz/o/na-el-kytaru ... is_kartami ...Důvod Paris prosím? Latame jinak je to Jackson RX10D, menzura 648mm, nultý pražec 43mm....Struny při koupi na tom byly taky 009-042... :?:
Jackson RX10 D, Jackson JS32T, Peavey 6505, Genz Benz G-flex 212, Samson AirLine AP1, NS-2.
creds

Příspěvek od creds »

A ještě Latame doplněk, toto je čerstvé, ještě v pátek jsem tam měl desítky Addarka a bylo to v pohodě, nový jsem dal Rotosoundy a hle, Áčko mimo...tak doufám tajně, že by to nemuselo být nástrojem... :? ...výměna byla z důvodu, že mi ty Addarka při tlumení (při rychlejším hraní) občas "svištěly" (ač byla kytara fajne seřízena), což bylo hlavně slyšet v odposlechu a to bys viděl ty ksichty kolegů z kapely... :D :D
Latam
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Latam »

creds píše:A ještě Latame doplněk, toto je čerstvé, ještě v pátek jsem tam měl desítky Addarka a bylo to v pohodě, nový jsem dal Rotosoundy a hle, Áčko mimo...tak doufám tajně, že by to nemuselo být nástrojem... :? ...výměna byla z důvodu, že mi ty Addarka při tlumení (při rychlejším hraní) občas "svištěly" (ač byla kytara fajne seřízena), což bylo hlavně slyšet v odposlechu a to bys viděl ty ksichty kolegů z kapely... :D :D
Tak je to jasné... natáhni tam zpátky desítky a neměl by být problém. Ono jak jsem psal, na 648 jsou 9 minimum při standardním ladění. Jestli ladíš do D, natáhl bych desítky nebo jedenáctky.
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

cres: jen, ze sem mel nedavno podobny problem (casem se to ovsem usadilo) ... a kdyby to byly struny ocelovy, asi bych uz vedel proc. ale kdyz nejsou (ja zkusil ocelovy jedenactky, ty mas niklovy devitky), tak se to tveho problemu zrejme netyka. stejne dik za odpoved.
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“