Efekty pro začátek

Pedály, multiefekty, procesory, ...
Marek0090

Efekty pro začátek

Příspěvek od Marek0090 »

Zdarec, chtěl bych se zeptat na efekty...Na el. kytaru hraji zhruba rok a uvažoval jsem, že bych mohl do něčeho zainvestovat. Efekty mě dposud nějak nezajímaly, protože jsem si říkal, že mám nějaké základní zabudované v kombech, nicméně se o ně poslední dobou začínám hodně zajímat...
Co se týče toho, co hraju, tak mám v oblibě hlavně Redhoty a Nirvanu, proto jsem uvažoval o efektu wah-wah a o pedálu Turbo distorsion... Taky jsem ale zahlédnul ekety s názvem "Grunge" nebo "Bad Monkey"...
Co byste mi doporučili na začátek? Díky moc
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Re: Efekty pro začátek

Příspěvek od McKozias »

zalezi co hledas, je jich moc druhu a jeste vice znacek...
zalezi taky na tom co mas za aparat, nicmene, ja osobne jako takove ty "zakladni" povazuju prave kvakadlo, nejaky booster nebo OD a delay..

wah se podivej po crybaby, ten je hodne pouzivany, ale zvukem a ovladanim nemusi sednout kazdemu

digitech bad monkey je fajn krabicka, rozhodne za ty penize..
ono obecne zalezi jaky mas rozpocet, do ceho to budes hnat apod :)
Marek0090

Příspěvek od Marek0090 »

Styl, který mě zajímá jsem už popsal... Co se aparátu týče, tak mám v podstatě taky základ...
Co se aparátu týče, tak mám Strata s 2xSC a 1xHB (Superstrat?).... Co se komb týče, tak mám 15W
NUX mighty 15 DFX. Právě uvažuju, jetli mám zainvestovat do lepšího nástroje, do lepších komb nebo začít zkoušet efekty a podobné srandičky....
Čo se rozpočtu týče, tak jsem schopný uvolnit nějakých 7000 pro začátek, ale kdybych kupoval "krabičky" tak mi něco kolem te tisícovky příjde tak akorát
haas12345
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od haas12345 »

Toto je těžké, každému se líbí něco jiného, ale jak říkal McKozias, tak to taky považuju za základ + bych ještě doplnil reverb, ale to je dost individuální věc... Jinak z těch kreslítek ti může každý říct, co se líbí jemu, ale to se nemusí líbit tobě... Nejlepší je jít do obchodu a vyzkoušet si to, nejlépe na kombu co nejvíce podobnému tvému... Jinak z toho Turbo distortionu (Boss DS-2) zvuk Nirvany vytáhneš, páč na to Kurt hrával, Crybaby je mezi wahama klasika, ale hodně lidem se nelíbí ;)...
Marek0090

Příspěvek od Marek0090 »

Právě jsem si chtěl udělat jasno předtím, než vlezu do hudebnin a budu z toho zmatený :-)

Asi blbý dotaz...V čem jsou ty efekty lepší, než ty, které mám zabudované v kombech? Protože takový reverb tam třeba mám...
díky
Rainmaker
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rainmaker »

můžeš je zapínat a vypínat nohou :-) a maj větší možnost nastavení
to kombo je trandak s modelingama škoda že nema footswitch na přepínání kanálů

podle mě je ideální koupit si kvákadlo a pak časem lepší kombo/kytaru
Už nehraju, pouze poslouchám ...
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

no, to tvoje kombo nebude nic extra a kdyz to reknu hodne jednoduse, ty efekty vtom byvaji vetsinou digitalni napodobeniny cehosi...je to supr, ptz si clovek osaha a zjisti co se mu libi a co ne...ale casem prijde na to, ze zvuk ztoho neleze buhvi jaky a taky tam neni moc moznosti nastaveni
Marek0090

Příspěvek od Marek0090 »

Ok, takže co radíte pro začátek? Wah-wah a k tomu Turbo distorsion?
Ten efekt "grunge" se mi nějak nelíbí a hlavně to na youtube nezní jako grunge... a Bad monkey?

Co se kytary týče... Zatím jsem spokojený, ale někdy mívám takoví nákupní horečky a uvažuju o Jag-stangu...dá se to ještě sehnat a má to smysl?
haas12345
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od haas12345 »

Tak asi bys měl vědět sám co potřebuješ (např. OD a Wah byly moje první efekty, protože sem potřeboval přepínat mezi čistým a zkresleným, což moje kombo neumožňovalo a wah se mi jevil jako zajímavej efekt), jinak by možná stálo za to přečíst si tohle: něco o efektech
Marek0090

Příspěvek od Marek0090 »

To už jsem četl :-) ale dík za radu
Jinak asi teda půjdu do Wah-wah a do BOSS DS 2 .... asi je nejlepší si to vyzkoušet a nekupovat naslepo, co? Ono ve F-M zas není moc možnosti, kde to koupit, takže se jeví ideální to nakoupit rovnou přes net... No uvidím...
Takže je lepší zainvestovat kolem těch 1700 at je to kvalitnější a neškudlit, jo?
haas12345
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od haas12345 »

Tak tady asi moc neušetříš, říkal si, že chceš DS-2 a wahy začínaj tak na 1500 (ty kvalitní)... Jinak mám dojem, že pokud si to objednáš přes net, tak máš do 14 dnů možnost vrácení bez udání důvodu, ale nejsem si teď jistej...
Marek0090

Příspěvek od Marek0090 »

ok, díky
sebous

Příspěvek od sebous »

Proč nekoupit nějaký multiefekt? Stejně před tím tranďákem budou ty overdrivy znít divně :D
Kytara: Squier Affinity HSS strat (middle pickup- Fender american std.)
Komba: Crate V18 2x12"
Efekty: EHX Memory Toy, Razzor Vintage OD, Behringer TU300, Home-made Proco RAT, Marshall VT-1
symar

Příspěvek od symar »

sebous píše:Proč nekoupit nějaký multiefekt? Stejně před tím tranďákem budou ty overdrivy znít divně :D
No já jsem chtěl hned na začátku do toho vstoupit s mulťákem, ale pak jsem zabrzdil. Podle mě, právě do začátků, je to ideál. Ošaháš si co a jak, co co dělá a pak můžeš vybírat podle toho to potřebuješ. Takhle jen tak do něčeho šlápnout a teprv potom zjišťovat co mi vlastně vyhovuje mi přijde strašně hloupé.
Většina z nás je divných, těch normálních je třeba se bát.
Je mi tolik. kolik mi je, manželka však tvrdí, že maximálně tak 15 a i to je prý někdy přehnané
Marek0090

Příspěvek od Marek0090 »

Nevím, ale ty multiefekty mi přijdou docela drahé a osahat si je do jisté míry můžu i na kombech...
Právě proto ten dotaz směřoval na nějaké základní efekty, o kterých si myslíte, že by je každý kytarista měl mít...Ono je asi logické, že když chci hrát Nirvanu, tak Turbo Distorsion bude ta pravá volba a když chci hrát Jimiho Hendrixe, tak se bez kvakátka neobejdu.
Je to tak, ne?

Teď mě napadl takový dotaz na ty kvakadélka...Někdo mi tady doporučoval Cry baby, ale zároveň psal, že mi nemusí sednout, protože jsou nějak specifické. Čím jsou specifické?

Jinak díky za názory, všechno má smysl :-)
symar

Příspěvek od symar »

Marek0090 píše:Nevím, ale ty multiefekty mi přijdou docela drahé a osahat si je do jisté míry můžu i na kombech...
Právě proto ten dotaz směřoval na nějaké základní efekty, o kterých si myslíte, že by je každý kytarista měl mít...Ono je asi logické, že když chci hrát Nirvanu, tak Turbo Distorsion bude ta pravá volba a když chci hrát Jimiho Hendrixe, tak se bez kvakátka neobejdu.
Je to tak, ne?

Teď mě napadl takový dotaz na ty kvakadélka...Někdo mi tady doporučoval Cry baby, ale zároveň psal, že mi nemusí sednout, protože jsou nějak specifické. Čím jsou specifické?

Jinak díky za názory, všechno má smysl :-)
Tak pokud víš co chceš tak pochopitelně krabka je krabka. Ono stejně u nich stejně asi každý jednou skončí. Ale on ten mulťák může sloužit i jako perfektní cvičítko na sluchátka, tak jako u mě. Jen nesmíš být lovec zvuků jako já. To se pak cvičení lehce změní na hledání zvuků. A za další ono před ten tranzistor krabičky, no ono je to problematické. Tranzistor pak budeš měnit za lampu, která to teprv rozsvítí. Vím o čem mluvím. Byl jsem dlouho zastáncem tranzistoru až jsem nakonec skončil u lampičky a absolutní spokojenost. Ale ono asi je to ku prospěchu věci si to kolečko projít, jen je škoda těch peněz.
Je mi tolik. kolik mi je, manželka však tvrdí, že maximálně tak 15 a i to je prý někdy přehnané
Marek0090

Příspěvek od Marek0090 »

No jo, právě mám celkem dilema....
Mám na investici nějakých 7000+-...A mám 4 možnosti... Bud si koupit nějakou novou kytaru (něco málo bych přidal a stála by tak cca 10 000), ale tam si nejsem jistý, co bych chtěl... Strat, kterého mám, je fajn, vždycky jsem chtěl mít Strata a Les Paula, jenže ted se mi zalíbil i Jaguar a hlavně Telecaster... A semiakustické jsou taky krásné :D
No, pak jsem uvažoval, že bych si svého Strata mohl vylepšit, tím, že tam dám kvalitnější SC...
Pak jsem uvažoval o nových kombech...

No a nakonec jsem si říkal, že pedály by mohly pro začátek stačit....

No fakt nevím :D Ale mám nějakou nákupní horečku
symar

Příspěvek od symar »

Marek0090 píše:No jo, právě mám celkem dilema....
Mám na investici nějakých 7000+-...A mám 4 možnosti... Bud si koupit nějakou novou kytaru (něco málo bych přidal a stála by tak cca 10 000), ale tam si nejsem jistý, co bych chtěl... Strat, kterého mám, je fajn, vždycky jsem chtěl mít Strata a Les Paula, jenže ted se mi zalíbil i Jaguar a hlavně Telecaster... A semiakustické jsou taky krásné :D
No, pak jsem uvažoval, že bych si svého Strata mohl vylepšit, tím, že tam dám kvalitnější SC...
Pak jsem uvažoval o nových kombech...

No a nakonec jsem si říkal, že pedály by mohly pro začátek stačit....

No fakt nevím :D Ale mám nějakou nákupní horečku
To pak je potřeba zvážit co vlastně chceš. Nevím co máš za kytaru, jak hraje a ani nejsem žádnej velkej odborník, ale pokud je nějaká nedokonalost tady, tak výměna snímačů by byla asi nejlepší volba. Tím bych asi začal. Já jsem tím taky kdysi začal a svět byl najednou veselejší.
sebous

Příspěvek od sebous »

Já bych vybral na bazáru nějaký pěkný multiefekt, vyzkoušíš si všechno od zkreslení, který používal Cobain (vůbec to nebylo jen DS-2, ale i mnoho jiných) nějaký hendrixoidní zvuk nebo třeba cokoliv jiného. Krabičky jsou pro ty co ví co chtějí, nebo alespoň tuší a nebo jsou fakt bohatí :D

Pokud něco nového tak bych vzal Digitech RP355 za necelých 5 tisíc, nebo pak něco od line6 ale to je tak od 7 výše. Ideálně najít něco na bazaru, Boss GT/line6 PodXTlive/X3live.
Poslechni si nějaké ukázky na youtube, myslím že by to pro tebe byla značka ideál :)
Snímače bych neřešil, to až opravdu budeš vědět co ti na nich vadí a čeho bys chtěl výměnou dosáhnout IMHO.
Kytara: Squier Affinity HSS strat (middle pickup- Fender american std.)
Komba: Crate V18 2x12"
Efekty: EHX Memory Toy, Razzor Vintage OD, Behringer TU300, Home-made Proco RAT, Marshall VT-1
Marek0090

Příspěvek od Marek0090 »

Kytara... mám takový levnější Fender Stratocaster, který stal něco kolem 5000, ale když jsem ho našel na netu za 2500, tak mě to moc nepotěšilo... No byl jsem hloupý a moc jsem tomu nerozumněl... Měl 3 singly nějaké pochybné čínské značky a 2 z nich tam zůstaly...Ten u kobylky jsem vyměnil za HB Classic Rails od R.M.Pickups (jedna česká firma). Právě nevím, s kytarou jsem celkem spokojený,i když si myslím, že by nebylo od věci tam dát kvalitnější elektroniku....Ale spíš chci zkusit něco nového, co mi umožni hrát Nirvanu, RHCP, GD apod... No a taky pomalu uvažuju o kapele, zase mám 3 roky zkušenosti s akustikou.
Odpovědět

Zpět na „Kytarové efekty“