Prasklý činel

Bicí soupravy, činely, hardware, ...
Odpovědět
Konipas
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/metalkonipas
Kontaktovat uživatele:

Prasklý činel

Příspěvek od Konipas »

Čus,
mam takovej asi hodně debilní dotaz, ale jsem zoufalej, tak to musim zkusit. Vždycky mi připadalo dost divný, když jsem viděl bubeníka, co má naprasklej činel. Řikal jsem si, jakej to asi musí bejt šílenec. A tadáá, dneska přijedu do zkušebny a zjistim, že můj milovanej crash je na okraji asi půl centimetru naštíplej. A teď co? Mam ho asi dva roky, nevim, co se s tim dá dělat. Dá se to nějak ''opravit''? Tenhle činel je fakt unikát. Je to Paiste 201 crash 16'' http://www.music-city.cz/paiste-201-crash-16-9753.html . Fakt nikdy jsem neviděl tak dobrej činel v tak dobrý ceně. Kdybych si koupil další stejnej činel, jsem si jistej, že tak dobře hrát nebude. Tohle je prostě jeden ze sta kousků, co se fakt povedl. A jelikož jsem prakticky bez peněžních příjmů, musim najít způsob, jak ho dát dohromady, než se prasklina rozšíří.

Moc prosím o pomoc

Joey
Diabollo

Re: Praskel činel

Příspěvek od Diabollo »

Tak dají se udělat asi 3 věci:
1) na konci praskliny vyvrtat opatrně díru. Je to nejméně vidět a mělo by to zabránit dalšímu šíření. Zase ale může prasklina nepříjemě rezonovat
2) vybrousit prasklinu "do ztracena"
3) na soustruhu stočit celý průměr podle délky praskliny ( v tvém případě bys měl z 16" +/- 15")

A nebo sehnat něco lepšího :wink:
I když 201 jsou na pokusy jak dělané.
Monikad
Rádce
Bandzone: www.bandzone.cz/fan/ladydevil17

Příspěvek od Monikad »

je potřeba si uvědomit, že jakýkoliv zásah do činelu nenávratně změní jeho zvuk!
Dá se udělat to co ti tady radí jiní, ale je potřeba si uvědomit, že to ůsmrt" činelu neodvrátí, jen prodlouží čekání na definitivní smrt....

Chápu že peněz není nazbyt, no ty píšeš unikát, ale narovinu: Paiste 201 není žádný velký klenot a ani cena není závratná.

Shodou okolností jsem v sobotu po kncertě taky našla na jednom svém plechu (Anatolian Traditional minichina 14") asi centimetrovou prasklinu a dost to zamrzí hlavně proto, že to už je malinko jiná liga už jen proto, že narozdíl od strojně vyráběné druhé nejlevnější řady Paste 201ček je Anatolian dodělávaný ručně, tedy je to opravdu kus od kusu unikát!
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
" Co neuhraješ neukecáš!! "
Joe86

Příspěvek od Joe86 »

Ahoj...já to řežu flexou 8) zní to barbarsky, ale vrtání dírek na konci prasklinky se mi neosvědčilo..většinou se mi šířila dál.
Načrtnu si lihovou fixou přibližnou ideální dráhu řezu a šmiknu to. Snažím se samozřejmě, aby činelu "ubylo co nejmíň". Okraje zabrousím na stolní brusce a pak doladím pilníkem, aby byl řez rovný a hladký.(Ale neřežu to rovně - snažím se udělat oblý výřez ve tvaru obráceného "U") Čím menší prasklina tím líp...velký výřez naruší kromě zvuku taky rovnováhu činelu a ten pak nepěkně visí.
Samozřejmě, že i malý výřez má vliv na zvuk, ale vzhledem k cenových relacích činelů, kde se pohybuju a dle mému destruktivnímu způsobu hry, je to nezbytná dovednost. Už jsem jich tak "ošetřil/usmrtil" několik a při takovémto postupu, se mi prasklina nikdy nešířila.

Pokud máš ale možnost, stočit činel na soustruhu na menší průměr, vyzkoušel bych to...nemám takovou možnost, ale často jsem nad tím uvažoval. :wink:
Diabollo

Příspěvek od Diabollo »

Já mám kromě soustružení vyzkoušeno všechno s víceméně smíšenými výsledky. Vyvrtáváním jsem se kdysi pokoušel opravit crash Stagg, praskliny se šířily dál, nakonec byl jak řešeto :twisted: Tam to moc nezafungovalo. Na druhou stranu jsem takto opravil i letitý splash Sabian HHX, kterého mi bylo opravdu velmi líto. Tam ale byla prasklina podélná u pupku. Tak to mám odvrtané už asi 2 roky a zatím OK.
Vybroušení je u mě taky tak 50:50. Něco se povede, něco praská dál.
Nakonec budeš muset stejně investovat do nového, takto se ta "smrt" jen na chvíli oddálí, jak píše Monča. Co se týče změny zvuku - u 201 bych to asi moc neřešil.

Teď hodně klepu na dřevo, už dlouho nic neprasklo :roll:
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

Prasklinana okraji, taková ta směrem od okraje ke středu, to jde na vrub hráče. Buď nevhodná poloha činelu vůči paličce při úderech, nebo nějaký prasácký styl hry, nebo nevhodně vybraná tloušťka plchu vzhledem ke hře hráče (mimochodem to je přesně případ toho mého Anatolianu, jak píšu výše).

Zatímco prasklina "po letech" tedy dokolečka kolem plechu, a to nejčastěji tam, kde se mění tloušťka i vlastnosti kovu mezi pupkem a tělem činelu, tak to je z 99% chyba materiálu nebo výroby. S tím se dá, pokud existuje účtenka a je plech v záruce, jít k prodejci na reklamaci!!

každopádně to píšu proto, že každé z těch defektních prasklin se chová jinak a tedy je i jinačí "léčba"... respektive "hospitalizace pacienta před definitivním koncem" :idea: :idea:
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

Nezlob se, moc nevěřím tomu, že konkrétně ten Tvůj kousek je ten top jeden ze sta... Ano, lišit se může, ale je to furt série, furt jedna technologie a furt řada 201.
Takže nemá cenu truchlit, patří to k řemeslu bubeníka stejně jako vtipy, které se o nás vyprávějí. :D
Stačí jedna malá brigáda a tento činel je podle mě dostupný pro každého...
Myslím že oprava by byla ztrátou času.
Mapex, Paiste, Meinl, Powerstroke3, Ewans EC2, Balbex Ringo II

Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

zzbar píše:Nezlob se, moc nevěřím tomu, že konkrétně ten Tvůj kousek je ten top jeden ze sta... Ano, lišit se může, ale je to furt série, furt jedna technologie a furt řada 201.
Takže nemá cenu truchlit, patří to k řemeslu bubeníka stejně jako vtipy, které se o nás vyprávějí. :D
Stačí jedna malá brigáda a tento činel je podle mě dostupný pro každého...
Myslím že oprava by byla ztrátou času.

Přesně můj pohled..... ono obecně považuji jakékoliv záchranářské práce na činelu za zbytečné mrhání časem. Výsledek je v nejlepším případě dočasný a o úspěchu lze s úspěchem pochybovat co do zvuku.

To bychom tu mohli za chvíli řešit, jestli zlomenou paličku lepid epoxidem, kanagomem nebo ji třeba svrtat a spojit kolíčky, případně řešit protrženou blánu štupováním, přelepením či jinou hovadino.... stejně tak kolegové od vedle by se pak zasekli na nekonečných nápadech s přetrženou strunou....svázat ji na uzel nebo na kličku??? :shock: :? :evil:
Moleek

Příspěvek od Moleek »

Monikad píše:.... stejně tak kolegové od vedle by se pak zasekli na nekonečných nápadech s přetrženou strunou....svázat ji na uzel nebo na kličku??? :shock: :? :evil:
No ty se tomu směješ, ale jednou nebo dvakrát už jsem tam viděl někoho, kdo s tím nápadem přišel :lol:

CO se týče tohoto činelu, tak bych to určitě zkusil vybrousit. Buď to pomůže a můžeš na nový činel šetřit trochu pomaleji nebo to nepomůže a budeš muset trochu více spěchat. Když s tím neuděláš nic, tak tak jako tak nastane druhá varianta, takže nemáš co ztratit. Každopádně ten činel už nikdy nebude jako dřív :wink:
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
MilanT

Příspěvek od MilanT »

Moleek píše: No ty se tomu směješ, ale jednou nebo dvakrát už jsem tam viděl někoho, kdo s tím nápadem přišel :lol:
Jasně, normální uzel a trsá se dál :D
Jinak prasklý činel se tady řešil nedávno a myslím, že k nějaké rozumné technologii opravy se nedošlo :(
bici-nastroje/praskly-avedis-zildjan-splash-t28224.html

Obrázek
Moleek

Příspěvek od Moleek »

MilanT píše:
Moleek píše: No ty se tomu směješ, ale jednou nebo dvakrát už jsem tam viděl někoho, kdo s tím nápadem přišel :lol:
Jasně, normální uzel a trsá se dál :D
Jinak prasklý činel se tady řešil nedávno a myslím, že k nějaké rozumné technologii opravy se nedošlo :(
bici-nastroje/praskly-avedis-zildjan-splash-t28224.html
Jasně, ale ten Avedis byl po létech u pupku.. Tohle je klasická prasklina na okraji a zatím malá, takže by se to zpomalit asi dalo, jen nikdo neví, jak efektivně
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
MilanT

Příspěvek od MilanT »

Moleek píše: Jasně, ale ten Avedis byl po létech u pupku.. Tohle je klasická prasklina na okraji a zatím malá, takže by se to zpomalit asi dalo, jen nikdo neví, jak efektivně
To nebylo nic proti tobě.
Když jsem psal o rozumné technologii opravy, tak jsem měl na mysli činel celkově (rozměr, barva zvuku...), to samé co ty:
Moleek píše: Každopádně ten činel už nikdy nebude jako dřív :wink:
Dědekzhor

Příspěvek od Dědekzhor »

myslím že teprve fčil máš unikátní činel s osobitým zvukem. osoustružit by to šlo i doma na koleně, navleč to na pevný trn na nějaké rovné ploše velikosti činelu, přišroubuj si tam flexu v patřičné vzdálenosti, otáčej činelem a po obvodu to zařež a potom zalešti. ale bacha na špony a jiné předměty létající vzduchem. :shock:
Konipas
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konipas »

To je sice fajn, že mi všichni píšete, že řada 201 neni unikát, ale to vim taky. Ale vážně, ten kousek, co mam já, ten se prostě fakt povedl. Už mnohokrát jsem chodil po obchodech a narazil na stejnej činel. A nikdy se to ani zdaleka nevyrovnalo mýmu kousku. Taky jsem se snažil sehnat druhej crash ze stejný řady, nebo z jakýhokoli levnějšího činelu. Ale to prostě nejde. věřte mi, nebo ne, já tvrdim, že můj kousek je unikát 8)

A na brigády se chodí špatně, když nemam ještě ani dostudovanou základku, takže se snažim koupi novýho činelu vyhnout, jak to jenom jde.

Ale moc děkuju, určitě něco z toho risknu a uvidim, jak se to povede :)
zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

Konipas píše:A na brigády se chodí špatně, když nemam ještě ani dostudovanou základku
V tom případě bazar. Stejný, nebo podobný kus se dá sehnat za polovic MC. A jestli máš tak málo roků, zapomeň prosím na nějaké samodomo soustružení. Jde o zdraví.
Šetři a šetři. Mám syna (15) a vím, že si občas něco koupí z našetřených peněz (hraje na kytaru - zrádce :) ) Dá se to!
Hodně zdaru!
Mapex, Paiste, Meinl, Powerstroke3, Ewans EC2, Balbex Ringo II

Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
Joe86

Příspěvek od Joe86 »

osoustružit by to šlo i doma na koleně
...to je dobrý nápad :) díky za inspiraci...

Já ti to s tím "unikátním" zvukem věřím. Sám používám levné činely nízkých řad, řežu, brousím atd. a vím, co to je být bez peněz a chtít hrát. Někdy se podaří doslova "vykouzlit" zajímavý zvuk i z levného činelu a taky je to věc subjektivní a jde tu o to, aby se zvuk líbil tobě a inspiroval tě v muzice a k muzice (hře a tréningu). Jsem odpůrce předsudků a i když připouštím, že po mechanické stránce tvorby zvuku má výřez vliv, tak bych nikdy nedal stranou činel, který by ještě nějakým způsobem nešel "zpracovat" byť jen třeba do zkušebny nebo na doma.
mirostrat
Bandzone: https://bandzone.cz/lustifon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

čaute ja som síce gitarista ale kupil som bicie-ludwig, a činely Zildian TXT Titanum, no a crash praskla asi 1 cm od kraja ku stredu, ja som ju chcel odbrusit ale kamoš ma zlomil že má
v Brne kamoša vo zváračskom výskumáku, tam to skušali tri krá zazvárat a veru nepodarilo sa,pod rontgenom tam boli vždy praskliny tak asi na vodnom luči to urezali a OK, zmena vo zvuku minimálna uvidíme čo to spraví po čase, jeden známy bubeník mi hovoril že ked sa to dobre odvrta tak vacsinou to praskne inde ako povodna prasklina
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Se starobou přichází i moudrost, někdy ale přijde staroba sama.
Sam Jr.
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/samjr

Příspěvek od Sam Jr. »

prasklinu na hraně určitě odbrousit, navrtání je tak na týden a prasklina se šíří dál, když se vybrousí přesnej kruh, tak to drží - dělal sem to pro sebe nebo pro známý už mockrát a nikdy prasklina nepokračovala. když neuděláš nic, bude činel po smrti max do měsíce.
Konipas
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konipas »

Přečetl jsem si, co si myslíte o opravé prasklého činelu, ale nakonec jsem se řídil svým učitelem (Zdeněk ''Fenek'' Steiner z Wohnoutů), který mi ale poradil, abych činel nebrousil do půlkruhu, ale do oválu tak, aby nevzniklo žádně ostré místo nebo hrana. Aby byl prostě okraj činelu stále hladnký, jen s takovým zaobleným výklenkem dovnitř :wink: . Dělal jsem to nůžkami na železo, pak diamantovou bruskou, pak pilníkem a nakonec jsem to úplně vyhladil hrubým papírem. A musím říct, že zvuk se skoro nezměnil. výška tónu je absolutně stejná, atack je stejný, jenom se trochu zkrátil dozvuk, ale jenom minimálně. Děkuji moc za rady a jsem rád, že mám svojí první opravu činelu úspěšně za sebou :)
PearlEx

Příspěvek od PearlEx »

Je jasny že zdravý plech praskne, stylem nebo spatnym vyberem. Druhá verze je taky jasná a to vada materiálu, objevi se prasklina i kdyz je váš styl hry v norme a vyber cinelu taky. To že konec praskliny odvrate, je opravdu spravny postup a efektivni ale pouze pokud máte stesti, prasklina nepokracuje, pokud nemáte, tak se nedivte ze pokračuje dal i kdyz jste jeji konec odvratli nebo odbrousili. Toto je už opravdu oblast metalurgie, vy muzete videt centimetrovou prasklinku, no kdyby jste vzali vas plech nekam do ,, dilny" kde se venuji metalurgii, divyli by jste se jak takova mala prasklina muze byt velka, takze pokud se i odvrta vyditelna cast,neznamená to ze se ta pro oko,, neviditelna" nebude zvetsovat. Vse je to o unave materialu a pokud je tam vada, je to jako pritopit pod kotlem. Nevenuji se metalurgii (co bych jako polovicni strojar mel) ale nektere zaklady znam a to se mi i potvrdilo a pro zajimavost: Dival jsem se na letecké katastrofy kde se letadlu rozpadl proudovy motor,v jedne časti motoru materialu byla (mam pocit) bublinka o mikroskopickych rozmerech, unavou materialu se z teto bubliny vytvarela prasklina ktera po nekolika letech vzdorovani unave materialu se rozsirila tak,ze odstrediva sila roztrhala tuto masivni cast na nekolik kusu. Na to pri vysetrovani prisli metalurgove pod mikroskopem kde byla takova prasklina az stupidne mala, ale dokazala rozhazet motor po obloze. Princip je ten stejny u plechu, staci mala vada, a každou ranou se zvetsuje,az je z casti tak velka ze si ji vsimnete okem, no bohuzel ten zbytek nevidite, a pri odvrtani pokračuje dale. Takže pokud nekdo brousi prasklinu flexou, a nechtel by aby pokracovala, risknul bych to na ukor zvuku a riznul vic aby se odrstranila ,, neviditelna" cast to plati i u vrtaku,u prumeru 2mm tezko odvrtate konec praskliny ;) samozrejme by to melo vetsi vliv na zvuk,ale aspoň by se neširila, jestli by zvuk byl hodne na houby,vyčistit a pouzit jako dekoraci ;) Pokud je tu metalurg-bubenik, at me prosim opravi pokud se pletu :)
Odpovědět

Zpět na „Bicí nástroje“