Elektronky EHX nebo TESLA?

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
harryharry

Elektronky EHX nebo TESLA?

Příspěvek od harryharry »

Ahoj!

Mám jen rychlý dotaz - elektronky měním poprvé - koupit TESLU (cca 450,-) nebo EHX (cca 250,-) ? Je to velký rozdíl?

Dík,
Petr

[edit] Pro hnidopichy : Jde o elektronky EL-84, měním je v kombu LANEY VC-30 Twin a zajímají mě vaše osobní zkušenosti.
Naposledy upravil(a) harryharry dne 21.05.2012 12:18, celkem upraveno 1 x.
Dan Rohanský

Re: Elektronky EHX nebo TESLA?

Příspěvek od Dan Rohanský »

ehx
subroofer

Příspěvek od subroofer »

Kupuju si trenky. Mám si koupit modrý nebo červený? :roll:
To je zas otázka. Napiš jakej typ elektronek a do jakýho zařízení...
VOX AC30 H2 / KEMPER PROFILING AMP | SQ J. Mascis Jazzmaster | Fender Modern Player Jazzmaster
http://www.citizen37.com
harryharry

Bla bla bla. Je to kupodivu do komba! Laney VC-30 Twin. El-84.

Obrázek : (originální z komba je napravo, nalevo je TESLA)
http://leteckaposta.cz/229565887
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

Blablabla - úrovni dotazu myslím odpovídá úroveň odpovědi... Jinak si kup co chceš, pokud ti přijde normální se ptát jen na značku a neřešit, jakou konkrétní lampu chceš, tak je opravdu zbytečné ve tvém případě řešit nějaké zvukové nuance...
harryharry

Když se zeptám jestli Washburn nebo Gibson, taky mi odpovíte aniž bych uvedl typ. Navíc zbarvení zvuku se odvíjí od typu elektronky, ne značky (6l6 bude teplejší a klasičtější, el84 dravější). Na značku se ptám hlavně kvůli zkušenostem, životnosti. Omlouvám se vám, ctění pánové, že jsem to chtěl co nejvíce zestručnit. Nebudu se s váma hádat, když mi nedovedete napsat jednoduchou odpověď a musíte se babrat v drobnostech.
subroofer

Příspěvek od subroofer »

harryharry píše:Když se zeptám jestli Washburn nebo Gibson, taky mi odpovíte aniž bych uvedl typ. Navíc zbarvení zvuku se odvíjí od typu elektronky, ne značky (6l6 bude teplejší a klasičtější, el84 dravější). Na značku se ptám hlavně kvůli zkušenostem, životnosti. Omlouvám se vám, ctění pánové, že jsem to chtěl co nejvíce zestručnit. Nebudu se s váma hádat, když mi nedovedete napsat jednoduchou odpověď a musíte se babrat v drobnostech.
Hele neblbni. Otázka typu Washburn nebo Gibson je uplně stejně blbá, prostě moc široká...
6L6 označit jako klasičtější a EL84 dravější vyloženě subjektivní a promiň - mě osobně nic nevypovídající o daném druhu...

Nicméně ti rád poradím, nejsme tady od toho abychom machrovali.
Pokud Teslou myslíš JJ Tubes, tak bych jim dal přednost před Harmonix, na obrázku máš ale JJ / TAD, čili nevím, co jsi tím myslel... JJ Tubes mi každopádně přijdou jako vhodná volba, se kterou chybu neuděláš. Asi každej zkušenější kytarista by ti nejspíš doporučil koupit si obě značky a porovnat...
VOX AC30 H2 / KEMPER PROFILING AMP | SQ J. Mascis Jazzmaster | Fender Modern Player Jazzmaster
harryharry

Fájn. Díky za odpověď. Ano, teslou myslím JJ, měli je tak popsaný na eshopu. Ty elektronky mám jen pro ilustraci - TAD je vyndaná z komba, JJ(Tesla?) je půjčená. Takže radši JJ? Při koupi kompletní čtveřice je to rozdíl 600,-.

*Když jsem si vybíral kombo, stěžejní vlastnost pro mě byl charakter čistého zvuku. Rozhodoval jsem se mezi LANEY VC-30 a H&Kettner - jedno mělo EL-84 a druhý 6L6, tak ty elektronky hodnotím jednu vzhledem k druhý.
subroofer

Příspěvek od subroofer »

Ano, věřil bych JJ, repsektive jsem je doposud používal u Fendera. Netvrdím, že neseženeš lepší (starý NOS), ale to doho Laneye si myslím to bude ideální.
subroofer

Příspěvek od subroofer »

harryharry píše: *Když jsem si vybíral kombo, stěžejní vlastnost pro mě byl charakter čistého zvuku. Rozhodoval jsem se mezi LANEY VC-30 a H&Kettner - jedno mělo EL-84 a druhý 6L6, tak ty elektronky hodnotím jednu vzhledem k druhý.
Nemám velkou zkušenost s EL84, dlouho jsem hrál na 6L6, ale nyní jsem přesedlal. Kdybych to měl popsat, tak s EL84 cítím úlevu a svobodu, zvuk je otevřenější, rozhodně se lépe prosadí ve vyších polohách a zní tak nějak dospěleji... 6L6 dominují v basech a vejšky maj uzavřený, jsou hutnější, kdežto EL84 vzdušnější a ten bas jim malinko chybí. Samozřejmě záleží na konkrétních zesilovačích, ale na základě elek v konci je zde určitý předpoklad jaký bude mít zes. charakter...
mirostrat
Bandzone: https://bandzone.cz/lustifon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

no ja som mal konkrétne tieto, http://www.ges.cz/cz/elektronka-el84-mq ... 01948.html a fakt som bol spokojný, ja som ich kupoval asi pred dvoma rokmi a vtedy stáli asi 1900 CZK,tuším, dost išli dole s cenou,mne sa teda viac páčili ako origo hughes-kettner, pripadali mi také makšie lepšie sa na nich hralo, tak lahšie, nebolo treba ten zvuk dolovat z aparátu, statesman quad el 84,a ten som vzmenil za statesman el 34 a asi už do aparátu s el 84 nepojdem, moc kuria a ten statesman s el 34 to je iné maso, no však aj cenovo inde
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Se starobou přichází i moudrost, někdy ale přijde staroba sama.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

harryharry píše: *Když jsem si vybíral kombo, stěžejní vlastnost pro mě byl charakter čistého zvuku. Rozhodoval jsem se mezi LANEY VC-30 a H&Kettner - jedno mělo EL-84 a druhý 6L6, tak ty elektronky hodnotím jednu vzhledem k druhý.
Akorát ten zvuk nedělají jen elektronky. HK za podobné peníze jako VC30 byl asi Statesman a to se od VC30 vůbec nedá srovnávat, pokud jde o charakter zvuku.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

no ja si myslím,že lampy ako také su precenované, čo sa zmeny zvuku týka,jasné že rozdiel medzi lampamy je to je neodškriepitelné,ale napr. keby mne v tom kettneri neodišla jedna origo tak nové nekupujem ani náhodou,je to spotrebný materiál a ked neni lampa uplný šunt tak hrat bude , niektoré lepšie niektoré horšie, ale robit z toho modlu je prehnané, a dokonca na forum.gitaristi.sk ,píše niekto, že lampa sa zahorí tak za 70 hodín, kedy chytí zvuk, takže podla toho sa nedá urobit obraz jak hraju lampy ani v predajni,pri skušaní aparátu,preto treba aparát hulit až ked sa zabehnu lampy,a čítal som niekde že lampák sa zabehne naozaj poriadne tak po 5-7 rokoch, či to je pravda neviem ,možné to je ,nechcem písat bludy,a vo firme kde som robil boli tri identické autá-octávky a každá išla ináč a mala inu spotrebu, nič sa nedá vyrobit rovnaké :!: takže podla mna lampy su spotrebák a neviem si predstavit že niekto kto hrá denne na lampák 5-6 a viac hodín denne by riešil nuansy u lámp ,nastavit bias a idem,
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

Tak to já si třeba naopak myslím, že lampy udělají rozdíl naprosto markantní! Vždyť je to "součástka", která tvoří zkreslení a strašnou měrou se podílí i na výsledné ekvalizaci zvuku. Dnes už mám tak nějak vytipované určité druhy koncovek a preampovek a když se mi dostane do ruky aparát, který má třeba moc výšek a nebo příliš agresivné zkreslení, tak přesně vím, po čem šáhnout, abych to upravil tak, aby se mě to líbilo. Největší rozdíl samozřejmě člověk uslyší u aparátů, kde není signálová cesta dlouhá jak autobus a kde se to zkreslení z lamp pořád dostává. Moderní higain stroje jsou bohužel zvukově téměř na úrovni digitálních simulací, prostě tam ten starý lampový zvuk tak nějak chybí, alespoň já to tak cítím a ano, tam je asi úplně jedno, co tam člověk nacpe, protože to hraje pořád stejně...
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

to :qwer, to berem šak máš aj čosi odohrané či nie? :) ty to riešiš ináč ako bežný lampista už len to že sa vraciaš ku korenom a hráš na jednoduché lampáky,aspon podla tvojich príspevkou, ale človek čo má kombo za 8-10 000 tis. tam nebude cpát mesa lampy za 6 tis quad,podla mna ,tomu stačia EHX za 1200, a pri tom priemere je taký rozptyl že možno JJ bude jedna várka výšková a druhá basovejšia a tak podobne,u drahých výberových lámp tie parametre budu viac -menej rovnaké, vtedy možeš porovnávat lampy a trebárs za 3 roky kupiš tie isté a budu +- rovnaké,
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

ruské EL84 :arrow: 6P14P-EV, jedna za kilo, párovaná dvojice za 300 a čtveřici bych tipoval tak za 600, dával jsem je do kopie tiny terrora a hrajou jako ďas
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

to:stanley-tomu verím, :!: no a dnes je taká šetriaca doba dneska aj to čo je drahé a malo by byt kvalitné neni ,len je to možno trocha lepšie ako šunt, elektronky nevyjímaje, povodné výroby su niekde v číne alebo v mongolsku lebo šak cena práce,LCD telka odišla za dva roky a dva mesiace ,vysavač za trištvrte roka mohol by každý pokračovat, a lampy to tiež neobišlo, už to není stará výroba , dneska kukaju aby sa človek ani nevyštal tak jak má robit kvalitné lampy ?
chatra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od chatra »

U mého LC15 se na zvuku výměna lamp neprojevila vůbec a to jsem tam měl původní TAD, cca 8 let. Výměna za ruské 6P14 nepohnula ani výkonem, ani zvukem.
Charakteristika koncových elektronek se projeví víc na non master volume zesilovači, který tvoří zkreslení i koncovým stupněm, na většině MV je změna zvuku minimální, nebo jen těžko rozeznatelná.
Ze zmiňovaných elektronek bych koupil JJ-čka, nicméně určitě ne v GESu, s jejich "párováním" nemám dobré zkušenosti.
Případně můžu nabídnout 6P14P, mám jich tolik, že mám z čeho párovat :-)
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

právě proto že se zvuk u některých zesilovačů změnou koncových lamp téměř nezmění (ano, drobné nuance tam budou, ale kdo to pozná pokud to nemá přímo vedle sebe?) tak bych se těch ruských lamp vůbec nebál. Používal jsem tu vojenskou verzi EV, ta je možná trochu odlišná, možná ale mluvíme o stejných :lol: každopádně zrovna tiny terror je aparát u kterého se i koncové lampy na zvuku podílejí a i s těmi ruskými v konci a čínou v preampu hrál parádně :twisted:
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
Fořt

Příspěvek od Fořt »

U Laney VC-30 nejspíš skutečně na koncových lampách tolik nezáleží co se týče zkreslení, protože má na čistém kanále tolik headroomu, že přimět ho kreslit je v live situaci skoro nemožné (tedy se singly, se silnějším HB to samozřejmě jde).
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“