Kytara z překližky

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Eldalote

Kytara z překližky

Příspěvek od Eldalote »

Zdravím :)
Nevíte někdo, resp nezkoušel jste někdo dělat kytaru z překližky? Jak to hraje? Chtěl bych zkusit postavit vlastní a hlavně na ní udělat swirl (pro ty, co neví http://www.youtube.com/watch?v=BAWxOC4z ... ure=relmfu) a nechci hned zničit normální dřevo, kdyby se mi to třeba nepovedlo (a když se to nepovede, tak si ji dám třeba na zeď :D ). No prostě jen chci vědět, jak to hraje a jestli to třeba udrží přišroubovanej krk a nerozlomí se, atd... Tak jestli s tím má někdo zkušenosti, tak dejte vědět :)
Neznámá akustika z dob komunismu
Art&Lutherie akustika
Custom cigar box guitar 4 strings, piezosnímač Tymos
Homemade vintage 1W Ruby amp
carver

Re: Kytara z překližky

Příspěvek od carver »

neskúšal som preglejku, ale nebál by som sa toho. S udržaním šrobovaného krku by tu nemal byť problém.
Toto SG je z niečoho podobného preglejke http://www2.gibson.com/Products/Electri ... -Suit.aspx
Na rozdiel od klasickej preglejky, tu sa zdá že dyhy nie sú prekrižované, ale všetky sú lepené v jednom smere
Eldalote

Příspěvek od Eldalote »

Wow. Ten Gibson je dobře šilenej :) Ok...zkusím to :) Btw ten krk mají vyrobenej ze stejnýho materiálu.. Myslíš, že ho mám taky zkusit z překližky nebo udělat z něčeho jinýho?.. nebo radši koupit hotovej?
Art&Lutherie akustika
carver

Příspěvek od carver »

neviem aký si zručný a aké máš skúsenosti s výrobou krku, to musís asi sám vedieť či si schopný si spraviť vlastný krk . . . a krk by som ja osobne robil asi radšej z masívu
Eldalote

Příspěvek od Eldalote »

No uz jsem neco zkousel, kdyz jsem si vyrabel "cigar box guitar"....ale na tech fotkach je videt, ze to maj taky z ty preklizky....jen bych asi nevedel, jak tam dat ty vyztuzovaci tyce :/
Art&Lutherie akustika
carver

Příspěvek od carver »

kľudne to z tej preglejky môžeš skúsiť spraviť . . . asi budeš musieť zlepiť viac kusov, lebo takú hrúbku asi nezoženieš. A čo sa týka výstuhy, tak v skratke: vyfrézuješ drážku, vložíš výstuhu a nalepíš hmatník :lol:
Na youtube je veľa videí ako na to, stačí hľadať a pozerať :)
Eldalote

Příspěvek od Eldalote »

no tak teoreticky, kdyz to budu lepit z vic kusu preklizky, tak abych to nemusel frezovat, tak staci, kdyz ten prostredni kus udelam o neco kratsi ne?:) A mam na to koupit klasickou vyztuzovaci tyc, nebo staci treba nejaka zavitovka z zelezarstvi?
Art&Lutherie akustika
carver

Příspěvek od carver »

to už je na tebe ako to vyriešiš s tou drážkou :)
Ja som výstuhu kupoval, ale myslím že niektorí tu na fóre si ju robili sami.
Ale nie je to drahé, takže by som sa s tým netrápil
http://www.bachmusik.com/kytarovy-hardware/vyztuhy-krku
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Překližkový tělo z B.C.Riche mi visí na zdi v kotelně. Oproti tělu z kombinace lípa+javor, který jsem si na ten krk zhomemadeoval to původní hrálo jak papundeklový dveře osazený snímačem a nataženýma strunama. Jinak krk z překližky jsem ještě neviděl. I ty překližkový kytary se dělaly a dělaj s masivním krkem. Nechci ti brát iluze, ale překližka se ti bude na spodku krku dost špatně tvarovat. Taky si myslím, že tah strun ta překližka při tak malý tloušťce a šířce, jaká u krku je, nemůže přežít. Suma sumárum, dle mého názoru, tělo z překližky - no problem, ale nečekej zázraky, krk z překližky - šílenost.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
MilanT

Příspěvek od MilanT »

J.J. píše: krk z překližky - šílenost.
S tímhle osobní zkušenost nemám.
Ale dělal jsem schodiště z bukové překližky Multiplex tloušťky 25mm.
Pevnost v ohybu je 75 N/mm2 - http://www.datastavprofi.cz/materialy/D ... 361ab7db9d
Tuhle překližku jsem použil jako krátkou nájezdovou rampu pro auto. Dal jsem dvě na sebe a ani jsem neměl pocit nějakého extrémního ohnutí. O zlomení ani nemluvě. Je to extrémně pevný materiál, kam se hrabe smrkové prkno.
Eldalote

Příspěvek od Eldalote »

Ok :) Diky za rady :)
Art&Lutherie akustika
Eldalote

Příspěvek od Eldalote »

Tak jak :-D ? Mne se krk z preklizky zda taky divnej....ale zas ten Gibson Zoot Suit ho ma z preklizky....a jestlize to vydrzi auto, tak by mohlo i struny, ne?:)
Art&Lutherie akustika
carver

Příspěvek od carver »

a prečo chceš ten krk robiť silou mocou z preglejky? Veď z masívu to bude aj lepšie vypadať a aj sa ti to bude lepšie robiť :)
Klasická preglejka má dyhy lepené striedavo pootočené o 90 stupňov. Tá z ktorej je to SG, má dyhy lepené všetky v jednom smere, to znamená takmer dvojnásobnú pevnosť v smere ťahu strún.
Eldalote

Příspěvek od Eldalote »

ale nemusim :D jen me to zajimalo ciste teoreticky :D
Art&Lutherie akustika
potkanX

Příspěvek od potkanX »

gitary z preglejky sa robia, jedna preglejkova basa mi visi nastene, stala na ebay tusim 9Ł. na akustiky sa samozrejme preglejky pouzivaju, lubovky sa robia z preglejok prevazne. ale je to ina preglejka jako standart, totiz klasicka preglejka ma drevo vrstvene v roznych smeroch, kdezto preglejka pre nastroje ma byt vrstvena v jednom smere, inak zvuk proste neni. krky z vrstvenych materialov sa takisto robili, namatkou si spominam na tusim hofner, robil takto gitary i banja. vrstvy boli kolmo na hmatnik, vypadalo to celkom dobre, ale vraj to hralo nachuja.
Eldalote

Příspěvek od Eldalote »

a dá se ta překližka na nástroje někde sehnat?
Art&Lutherie akustika
glycerol

Příspěvek od glycerol »

Neviem ,neviem ak chceš robiť gitaru s plným telom s preglejky na to by si potreboval hydraulický lis aby si mohol vytvoriť blok hrubý aspoň 40-45 mm lebo max. hrúbka priemyselne vyrobených preglekojok je 18 mm navyše pre hudobné nástroje sa používa letecká preglejka ktorá má max. hrúbku 2 mm ale mal by som alternatívu keď už tak veľmi chceš vyrobiť gitaru s kopozitov tak by som ti odporučil MDF dosky (drevo vláknité dosky) ktoré sa vyrábajú v hrúbkach 3 až 60 mm ,sú takmer homogénne a dajú sa profilovať hrany a plochy . http://www.vona.sk/files/uploaded_files/MDF.jpg 8)
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

glycerol píše:Neviem ,neviem ak chceš robiť gitaru s plným telom s preglejky na to by si potreboval hydraulický lis aby si mohol vytvoriť blok hrubý aspoň 40-45 mm lebo max. hrúbka priemyselne vyrobených preglekojok je 18 mm .......
Slepit dvě multiplexové desky 18 mm by mělo jít i pomocí ručních ztužidel apod. Z bloku 36 mm tlustého by se dalo vyrobit něco na způsob Gibson SG. Před slepením bych udělal "chambering", aby se tělo odlehčilo.
Multiplex z bukových dýh bude určitě mít lepší sound a stabilitu než tělo z masivního MDF.
http://www.raj-dreva.cz/produkty/preklizky/
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
glycerol

Příspěvek od glycerol »

Zvuk je už iná vec :) v mojom prvom počine som tiež zvolil alternatívy a to staré borovicové dosky ,čo slúžili v pivnici ako poličky na topánky + buková škárovka (dosť šlahnutá kombinácia ale tak hrá to :D ) ,,krk som robil s bukového prírezu (s prahu) a hmatník je s palisadru... http://glycerol.rajce.idnes.cz/nastenka
Moleek

Příspěvek od Moleek »

To vypadá zajímavě? Ale není celá ta kytara nějaká malá?
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“