Další krok mírně pokročilého kytaristy: jakou výbavu?

Pedály, multiefekty, procesory, ...
Odpovědět
Manatar

Další krok mírně pokročilého kytaristy: jakou výbavu?

Příspěvek od Manatar »

ahoj,
před ca 2 roky sem si koupil el. kytaru a kombo (viz.podpis) chtěl bych udělat daší krok a časem bych chtěl začít hrát s kapelou (hard rock/grunge), poraďte co vše bych měl mít a ovládat, mám na mysli efekty,switche...apod. (vše co by měl mít kytarista hrající v kapele).Stačí obecné info.předem dík

jestli podobné téma existuje tak se omlouvám :oops:
Jsem začátečník samouk

Cort Earth 70 NS

Les Paul LP100 + Vox VT80
haas12345
Kontaktovat uživatele:

Re: Další krok mírně pokročilého kytaristy: jakou výbavu?

Příspěvek od haas12345 »

No s tímhle ti asi těžko někdo pomlže, záleží na tom, co potřebuješ... Někteří kytaristi efekty nepotřebují (Angus Young), někteří jich mají fakt hodně (John Frusciante)... Možná si pročti první příspěvek tu: TO ZÁKLADNÍ O KYTAROVÝCH EFEKTECH, ať víš, co který efekt dělá se zvukem a podle toho zjisti, co vlastně potřebuješ...
Manatar

Příspěvek od Manatar »

fajn,takže kytara+combo+dráty by mělo stačit... jen teda asi něco na přepínání gainu
Jsem začátečník samouk

Cort Earth 70 NS

mirostrat
Bandzone: https://bandzone.cz/lustifon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

ladička, delay, chorus, to mám ja , a potom nejaký multiefekt aj lacák z bazáru na hrajkanie, potom niečo na doma na nahrávanie, najlepšie multiefekt s USB,je toho vela čo si možeš kupit ,mne by nestačilo ani milion euro :shock: :lol:
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Se starobou přichází i moudrost, někdy ale přijde staroba sama.
yeeshkul
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od yeeshkul »

Záleží na to co chceš hrát a tak. Začni na kytaru a kombo a až budeš mít jasno pořizuj si zvolna to co ti schází. Ze začátku reguluj gain přes volume na kytaře - to je standard (u elektronkovejch aparátů je přímo škoda toho nevyužít).
Diamantka - uni-vibe - treble booster - kvákadlo - VOX AC15.
web: http://www.electronicorange.cz, kapela: http://www.vejfuk.cz
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

mne spravil vela radosti staričký ZOOM 9002 ,taká malá sranda,tie zoomy multiefekty su za tie prachy dobré,také oživenie zvuku ,laborovanie,alebo celkovo tie lacné multáky maju čosi do seba,hlavne su v nich dalaye, chorusy, kadejaké vychytávky, na začiatok ok
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Manatar

Příspěvek od Manatar »

dík za odpovědi, začínám mít představu co bych pro začátek chtěl :)
Jsem začátečník samouk

Cort Earth 70 NS

mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

no ale priprav sa na to že všeobecne multaky nehraju dobre do lampákou a do tranzistorákou prekvapivo lepšie až výborne,možno má niekto inu skusenost ale ja takuto,to už musí byt pomerne drahý multák čo hrá dobre do lampáku,vačšinou analog,mne teda multák do lampáku nikdy nehral dobre ,ani do preampu ani do smyčky, je to také čudné ale do tranzistoru som čumel jak to hrá , to už nevravím do MOSFETU,a hlavne skreslené zvuky tahat z procesoru je uchylárna, to nehrá dobre skoro nikdy oproti lampovému skresleniu,preto riešim do lampáku krabičky a do mosfetu procesor a aj do PC procesor, ale multáky maju čosi do seba, ked vieš čo- to zahrat tak si tam zvuk určite nájdeš ,pre mna je najkrajší zvuk dve pološtavnaté gitary unisono a to je taký prirodzený chorus a ked sa dobre zahrá tak aj reverb to spraví, a to tvoje laney efekty má, len ten výkon neviem či si s tým zahráš v kapele
Bearder

Příspěvek od Bearder »

Já bych přidal svůj názor protože sem prošel poslední tři roky těmito fázemi (s elektrikou) :

1. fáze - levná kytara, 35w levný tranzistor, bez kapely
uměl jsem prd a nikam mě to neposunovalo ač jsem zkoušel co chtěl ale věděl jsem že mě to baví.

2. fáze - slušná kytara s floyd rose tremolem, 35w levný tranzistor, s kapelou, zoom multiefekt
posun nastal jak v souhře tak v solu tak v rytmice takže určitě ti doporučuju s kýmkoliv hrát protože tě to nakopává daleko víc, víc se snažíš, cvičení má smysl a hlavně je cílené atd. Zoom multiefekt mi pomohl poznat co kterej efekt vyvádí ale spíš mi škodil protože jsem jeho zvukovou rozmanitost nezvládal. Ty už na kombu efekty máš takže víš co každej dělá a jaké z nich se ti líbí. Tremolo na kytaře není vůbec potřeba a dá se nahradit rukama (krom šíleného ohýbání alá Satriani).

3. fáze - pořádná kytara, 15w lampový zesilovač, s kapelou, 1 krabička
jelikož jsem viděl posun a smysl v hraní tak jsem se začal rozmazlovat a začal jsem u základních kamenů čili kytary a zesilovače. Zjistil jsem že lampáč hraje brutálně líp ale je těžší, že pořádná kytara mi dává možnost hrát lépe ale musím si ji hlídat a hlavně spojení kytary a komba že mi stačí na cokoliv, jen na solo nakopnutí sem potřeboval krabku co mi zavazbí a prořízne kapelou v solu.

4. fáze - pořádná kytara, lampový zesilovač, s kapelou, více krabiček či pořádný multiefekt s více switchema, pořádný kabely - to už je další krok kdy si začneš bejt jistej svou hrou v kapele a chceš zase něco víc.

kdybych měl tedy poradit jak se dál posunout tak určitě doporučuju hrát s někým dalším ikdyby bicí měl zatím nahradit jen automatický bubeník....

pak bych se zaměřil na kytaru a zesilovač, zkrátka jsem zjistil že je nejdůležitější naučit se hrát čistě, hrát si s potenciometry na kytaře, používat dobře přepínání snímačů a zároveň i krabky na zemi než řešit zvuk kterej je při koupení dobrejch značek zesíku a kytary sám o sobě dokonalej.

pak bych si teprve koupil tak dvě tři jakékoliv krabičky které se ti líbí (nejčastější je 1xdistortion, 1xphaser, flanger či chorus a 1xdelay kterým uděláš i reverb) či multiefekt kterým zapneš jen určité efekty jako třeba zoom G3 (mám ho taky z bazaru za 2500kč a vřele doporučuju i díky automatickému bubeníkovy) a ne jen přepínání paternů kde se nemáš šanci naučit skákat po krabkách což není lehké.
Fender Strat special HSS + Fender Tele original 60s -- Nějaké ty krabky od Xotic, WayHuge, Strymon, EarthquakerD. a Walrus -- Supro Saturn 15W - Mar­shall JTM45/​2245 30W hlava a Marshall 2061cx box, Mono obaly
Manatar

Příspěvek od Manatar »

Mockrát dík za odpovědi (obzvlášť díky Bearderovi :) )
Jsem na začátku fáze 2 :) takže teď sehnat někoho kdo by byl hodně tolerantní a trpělivej a ochotnej se mnou zkoušet. Citím to taky že hraní s někým by mě opravdu posunulo dopředu. Taková lokální kapela by se našla ALE fakt nerad bych došel k zjištění že na to prostě zatím (nebo vůbec nikdy) nemám/mít nebudu. Moje ego by asi dost utrpělo... :)... i tak to ale asi zkusím

...možná je lepší začínat s někým kdo taky nemá zkušenosti...mhm
Jsem začátečník samouk

Cort Earth 70 NS

Bearder

Příspěvek od Bearder »

Jako na elektriku se v jednom hrát nedá, tedy pokud si nevynahradíš bicí automatickým bubeníkem či backtrackama a to tě taky přestane bavit. Mě se třeba hraje s backtrackingem dobře (asi nejlepší cvičení) a myslím si že to i umím a pak zkoušíme s kapelou kde si bubeník (kterej se učí asi jen rok) změní rytmus a já se musím přizpůsobit... třeba sem hrál i sola o polovinu rychleji :D a samozřejmě špatně :D

Naposled nás napadlo že to nahrajeme na video a to byl dobrej trapas :) přestože na živo to až tak špatně neznělo... snažit se něco nahrát je taky další šílenej krok do prázdna kde si musíš připravit hlavu na další knihovny termínů.

Hrát o samotě je nuda, lepší je být s přátely a bavit se tou hudbou a ne se nervovat :)
Já jsem okolo sebe neměl zkušené lidi, tedy ne nějaké kteří by nebyly kompletní a potřebovaly by začínajícího tak sem si utvořil kapelu sám z mých známích co hrát chtěli a funguje to výborně, všichni jsou nadšení, všechny baví hrát přestože to není sláva ale radost na obličejích je vždy a to je to hlavní :)
Fender Strat special HSS + Fender Tele original 60s -- Nějaké ty krabky od Xotic, WayHuge, Strymon, EarthquakerD. a Walrus -- Supro Saturn 15W - Mar­shall JTM45/​2245 30W hlava a Marshall 2061cx box, Mono obaly
Alternátor

Příspěvek od Alternátor »

Bearder píše:Jako na elektriku se v jednom hrát nedá, tedy pokud si nevynahradíš bicí automatickým bubeníkem či backtrackama a to tě taky přestane bavit. Mě se třeba hraje s backtrackingem dobře (asi nejlepší cvičení) a myslím si že to i umím a pak zkoušíme s kapelou kde si bubeník (kterej se učí asi jen rok) změní rytmus a já se musím přizpůsobit... třeba sem hrál i sola o polovinu rychleji :D a samozřejmě špatně :D

Naposled nás napadlo že to nahrajeme na video a to byl dobrej trapas :) přestože na živo to až tak špatně neznělo... snažit se něco nahrát je taky další šílenej krok do prázdna kde si musíš připravit hlavu na další knihovny termínů.

Hrát o samotě je nuda, lepší je být s přátely a bavit se tou hudbou a ne se nervovat :)
Já jsem okolo sebe neměl zkušené lidi, tedy ne nějaké kteří by nebyly kompletní a potřebovaly by začínajícího tak sem si utvořil kapelu sám z mých známích co hrát chtěli a funguje to výborně, všichni jsou nadšení, všechny baví hrát přestože to není sláva ale radost na obličejích je vždy a to je to hlavní :)
Moc hezky řečeno. Přesně vím, o čem mluvíš.
Gibson Les Paul Slash Standard November burst 2023, Gibson Les Paul Traditional 2019, Jolana Diamant II 2020 + Gibson 490R a Burstbucker 3, Gibson SG Special 2002, Harley Benton SC-500, Marshall DSL40CR, Cort Core-DC Mahogany OPBB, Ibanez AW65-LG, prehistorická španělka Lucida
SUK
last.fm: last.fm/user/sukcz
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

Bearder píše:Hrát o samotě je nuda, lepší je být s přátely a bavit se tou hudbou a ne se nervovat :)
To jsem zkousel minulej tejden, ale cejtim se jak blb, kdyz jim to kazim :D
Hodně budem někde...
Odpovědět

Zpět na „Kytarové efekty“