Jaký koupit počítač a zvukovou kartu (USB; Firewire) ?

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
Honza-DK

Jaký koupit počítač a zvukovou kartu (USB; Firewire) ?

Příspěvek od Honza-DK »

Zdravím lidi, přemýšlím o tom, že s kapelou přes léto něco své pomocí nahrajeme, ale máme trochu problém s technikou. Zatím jsme nahráli jeden song ( www.bandzone.cz/theletsgo ) Měli jsme ale problémy s latencí, jelikož se jednalo o postarší PC s interní zvukovou kartou. Rozhodl jsem se, že bych zainvestoval do notebooku (popřípadě stolního PC) a externí zvukovky (mám jednu ale je na PCI slot - základní desky se s tímto slotem už nevyrábí). Vím že kvalitnější domácí nahrávání je běh na delší dobu, ale byl bych rád, kdyby mi někdo z Vás poradil co koupit za počítač a zvukovou kartu (USB, Firewire...?) abych neudělal zbytečnou chybu ... abych upřesnil vidím to na zvukovku okolo 4 - 5 tisíc, no a počítač nevím od 10 - 13 tisíc....Předem díky ;)
Proxima Luke
Bandzone: http://bandzone.cz/rockyard
Kontaktovat uživatele:

Re: Jaký koupit počítač a zvukovou kartu (USB; Firewire) ?

Příspěvek od Proxima Luke »

Nejlepší co ti můžu doporučit je pořídit si jablečné zařízení :D ...tím myslím MacBook Pro - nebo alespon jakýkoliv apple - protože to běží na unixovém systému a ten právě umožňuje pracovat se zvukem v reálném čase - bez latence (samozřejmě vždy tam nějaká latence je ale u tohoto je naprosto zanedbatelna)
Popř. pro ještě lepší nahrávání k tomu můžeš koupit ext. zvukovku, např. Apogee (http://hudebnibazar.cz/inzerat.php?ID=6 ... =25&order=)
Zvuk jak víno, bez latence a s neomezenými možnostmi efektů a různých pluginů....

(btw: macbook se dá sehnat kolem těch 9t. takže i s tou zvukouvkou by ses do rozpočtu s přehledem vešel a můžu ti z vlastní zkušenosti říct že to stojí za to.. ;) )
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Macbook Pro za 9 tisíc bude hardwarově dost pozadu oproti jiným novým (i starším) ntb kolem těch 10 - 13, takže si nejsem jistý, jestli to je tak dobrá volba. A to říkám přesto, že tuhle zprávu píšu právě na MBP.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

Otázka taky je, co a hlavně jak budete chtít nahrávat. Pokud například celou kapelu zároveň, tak bych investoval spíš do nějakého rekordéru. Pokud všechny nástroje zvlášť, tak je potřeba ještě mikrofony. Bicí se dají nahrát třeba i s 3 mikrofonama, nejlépe ale alespoň kopák, céčko a 2 overheady.

Vyhnul bych se USB zvukovkám - nemám s nima dobrou zkušenost. Kvůli přenositelnosti bych šel do notebooku a FireWire zvukovce, které má více vstupů (pozor, často se uvádí že má třeba 4, ale jedná se o 1x stereo jack a 1x stereo nějaký jiný).

MacBook by taky nebyl dobrá volba - ne kvůli latenci, ale kvůli stabilitě.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Co ti na MB přijde nestabilního? :)
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

Nero píše:Co ti na MB přijde nestabilního? :)
Právě naopak, MB bych bral právě kvůli stabilitě (oproti notebookům s Win), ale blbě jsem to napsal :-D
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Už jsem si říkal :)

PetrPeter 1975 - 2008
Proxima Luke
Bandzone: http://bandzone.cz/rockyard
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Proxima Luke »

Nero píše:Macbook Pro za 9 tisíc bude hardwarově dost pozadu oproti jiným novým (i starším) ntb kolem těch 10 - 13, takže si nejsem jistý, jestli to je tak dobrá volba. A to říkám přesto, že tuhle zprávu píšu právě na MBP.
Jo to máš pravdu... určitě bude slabší oproti novým mašinám... nicméně já například pracuju (a taky nahrávám) na MacBook Pro z roku 2007 což už je dost staré a papírově je ten výkon slabý, přesto můžu nahrávat a zároveň streamovat video přes skype atd.. a v pohodě to stíhá. A o tom to právě je.. je to stabilní a efektivní...

Ale samozřejmě pokud chceš nahrávat více stop najednou, tak se dají najít určitě i jiné a levnější řešení... ;)
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Zvukovku muzu nabidnout:
trziste/p-focusrite-saffire-le-t31837.html
Spolehliva, stabilni, kvalitni. Zbavuju se ji jen proto, ze chci jit do RME Babyface.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Honza-DK

Příspěvek od Honza-DK »

Jsem to vzal celkem stroze.

Ta písnička byla nahrávaná nástroj po nástroji, s tím že jsme právě jak tady bylo zmíněno použili tři mikráky na bicí a zbytek jsme brali kondíkem, všechno jsme to hnali přes celkem slabej mixpul Samick 82P dvěma CINCH výstupama rovnou do počítače a nahráli v Auditionu. Asi byhom takhle chteli i pokračovat, i když mikrofonů máme dostatek takže zaznamenání všecho najednou by vůbec nemusel být problém.

Přiznám se že moc zkušeností s nahráváním nemáme, ale jsme učenliví :D

Když tady byla předhozena nabídky na tu kartu FOCUSRITE Saffire LE, v čem je lepší rozhraní firewire? rychlost přenosu?
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

Honza-DK píše:Když tady byla předhozena nabídky na tu kartu FOCUSRITE Saffire LE, v čem je lepší rozhraní firewire? rychlost přenosu?
Rychlost přenosu a stabilita. U USB zvukovek jsem se setkal taky s latencí (což ale při nahrávání nemusí být problém).
rain
Odborník
Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rain »

...
Ale samozřejmě pokud chceš nahrávat více stop najednou, tak se dají najít určitě i jiné a levnější řešení... ;)
Jo, třeba zajít někam do studia a za pár kaček nahrát slušné demo. Nasbírat zkušenosti muzikantské, producentské, zvukařské atd. Pak bude člověk o dost chytřejší a bude vědět co vlastně chce a co skutečně potřebuje. Investovat dvacet klacků jen proto, že mám pocit že musím něco nahrát, mi přijde vyhazování peněz, ale jak kdo chce...
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“