Výstupák z NordMende Fidelia 3D

Stavba a úpravy zesilovačů, reproboxů či komb
Odpovědět
Vladimir77

Výstupák z NordMende Fidelia 3D

Příspěvek od Vladimir77 »

Zdravím všechny elektronkové nadšence! Chci vás poprosit o radu. Mám tento výstupáček z tohoto radia včetně reproduktorů. Chtěl bych ho použít a postavit malé kombítko na domácí hraní. Reproduktory z toho radia bych chtěl k tomu také použít. Potřeboval bych poradit se schematem. Na AX84 jsem našel jednoduchý koncák s EL84, ale problém je v tom, že nevím jak na to schéma "naroubovat" tento výstupáček. Má jaksi výcero vývodů s čímž si nevím rady :roll: . Na druhou stranu nevím jak "vyroubovat" koncový stupeň zesilovače ze schematu tohoto radia a tak se chci předem, než se do něčeho pustím, zeptat zkušených pardálů jestli by mi někdo poradil, nejlépe nakreslil jednoduché schema konce k tomuto výstupáku. Popřípadě jestli by někdo mohl výstupák stručně popsat. Předem děkuji za každý návrh či odpověď..
výstupáček a schema radia zde:
http://vladimir77.rajce.idnes.cz/NordMende_Fidelia_3D/
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Re: Výstupák z NordMende Fidelia 3D

Příspěvek od mmjuz »

Vždyť to máš namalované přímo v tom schematu, tak to tak zapoj. Co nechápeš?
Vladimir77

Nemám jasno v tom co vše ze schematu ponechat. Jestli všechny součástky od katody el. EABC80 dále ke konci, nebo jestli je možné to ještě více zjednodušit. :roll: Přidal jsem do alba fotku kde jsem to ořezal asi na max. ale absolutně si nejsem jistej funkčností. :oops:
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Můžeš to zapojit, jak to je v originále. Osobně mám ale zkušenosti, že tahle odbručovací vinutí nejsou kdo ví jak úžasná. Dokonce mi to párkrát bručelo víc, než když jsem to zapojil klasicky - další stupeň ve zdroji pro G2. Čím chceš usměrňovat?
Vladimir77

Usměrňovat budu usměrňovačkou která byla v rádiu (na fotce v albu), chtěl bych ji použít spolu s původním trafem a kondem 3x50uF. Z rádia mám tedy komplet zdroj a výstupák spolu s repro. Můžu tedy výstupák zapojit "klasicky" primár/sekundár v nějakém ze zapojení z AX84 bez těch dvou dalších vynutí ? Bylo by to pro mě o hodně jednodušší než stavět to z originálu :roll: Každopádně Ti děkuju za odpovědi.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Počkej, to na fotce je síťáček, to není výstupáček. Máš obě trafa? Nemůžeš použít celý zes z rádia? Nechceš začít třeba přizpůsobováním předzesu kytaře? Než se v tom víc zorientuješ.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

A jak chceš nastavit pracovní třídu? Dokážeš si zjistit poměr výstupáku? Co máš pořád s tím AX84? Původní elyty budeš muset minimálně znovu naformovat. Ještě by chtěly změřit aspoň svody.

Moment, co myslíš tou "usměrňovačkou"? Vždyť ve schematu je nakreslen Graetzův můstek! Trochu v tom plaveš.

Mimochodem, ta repra vypadají na Isophon. Zajimává věc. Jaké rozměry má ten oválný?
Vladimir77

Zdravím.
Omlouvám se, že jsem rovnou neuvedl základní info k výstupáku. Takže napravuji Ra=7Kohm, Rz=2,25-4,5Ohm.

Usměrňovačkou jsem myslel henten doutník od AEG. Nejspíš to bude ještě selenový usměrňovač. Co se týká kondenzátorů - ano - bude potřeba naformovat a přeměřit svody. To zatím vyřešené nemám.

Tyto původní komponenty samozřejmě použít nemusím. Usměrnit diodami a nahradit kondenzátory za nové by neměl být problém, ale pokud to nebude nutné ponechal bych je. Je mi jasné, že toto rozhodne až jejich přeměření.

Reproduktory jsou Isophon. Ovál je 30cm 12" AlNiCo Dew Magnet 4 Ohm, výškové jsou 10cm 4" 5 Ohm.

Chtěl bych si zkusit postavit něco malého na doma s jednou předzesilovačkou. Žádné velké zkreslení. S elektronkami zatím zkušenost nemám což je evidentní, ale rád bych se něco naučil. Schemat je spousta, ale opravdu nevím jak s výstupákem z tohoto rádia. Jaksi do žádného schématu nepasuje. Krom originálního z rádia. Tak nevím. Poradíte? :roll:
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Já Ti to namaluji a pošlu SZ. Vyřeš si zatím ten zdroj a ostatní komponenty. Selén nevyhazuj, rád bych ho od Tebe získal pro kamaráda do sbírky.

2ks těchto Isophon ( každý měl tuším 2,5 ohmu ) jsem do jednoho komba také použil. Hrály velice hezky. Na Aukru jsem je koupil za vyvolávací cenu 1Kč + poštovné.
Vladimir77

Děkuji mnohokrát!
Odpovědět

Zpět na „Aparatury“