Ukulele

Housle, violoncella, kontrabasy, ukulele, mandolíny, ...
Odpovědět
misaj

Re: Ukulele

Příspěvek od misaj »

To hlavní jsem zapoměl! Zda by nepomohla výměna strun. Ale nové si musí zase nějaký čas sedat (cca 14 dní, tři neděle - samozřejmě nejlépe za provozu a dolaďování).
Díky moc za odpověď.
Struny jsem vyměnila. Mám ted struny tenson. (na ladění BF#DA, ale to snad není problém, ne?) Pořád dolaďuju, ostatní struny ladí, jen tahle jedna ne.
kiki2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kiki2 »

Uke-chordfinder
A už jsem zase našel ten báječný prográmek ve flashovém provedení! :shock:
http://alles-uke.de/Uke/chordfinder.exe
Umožňuje, při různě nastaveném ladění, hledání a hraní akordů a naopak identifikaci akordu po nastavení stisku na krku, akordy v různých obratech a místech na hmatníku adt.... A také má ladičku! :shock:
Existuje samozřejmě na webu http://www.ukulele.nl/chordfinder.php
ale v tom předešlém odkazu je ke stažení do Vašeho PC!
A já jsem tenhle prográmek i adresu před časem někde ztratil... :cry: :D
Slyší tóny ukulele svého pána. Je to Lanikai CK-C!
Ale KALA KA-SSTU-TE a koncertní ukulele od Štěpána Ondráka, tak to také není vůbec špatný!
Pařez

Příspěvek od Pařez »

:wink:
kiki2 píše:Uke-chordfinder
A už jsem zase našel ten báječný prográmek ve flashovém provedení! :shock:
http://alles-uke.de/Uke/chordfinder.exe
Umožňuje, při různě nastaveném ladění, hledání a hraní akordů a naopak identifikaci akordu po nastavení stisku na krku, akordy v různých obratech a místech na hmatníku adt.... A také má ladičku! :shock:
Existuje samozřejmě na webu http://www.ukulele.nl/chordfinder.php
ale v tom předešlém odkazu je ke stažení do Vašeho PC!
A já jsem tenhle prográmek i adresu před časem někde ztratil... :cry: :D
Hans Wydle

Příspěvek od Hans Wydle »

Jo, taky ho mám v komputeru. Dobrá věc, dal mi ji na flashku prodejce z Kytar, když jsem si tam kupoval svého Lanikaie.
Temné ukulele v dáli zní...
Ronynka

Ahoj! :-)

Příspěvek od Ronynka »

Ahoj! Jsem ráda, že se můžu zařadit k vám, sice na trošku jiné úrovni :D( tim chci rict, ze ja sotva prechazim z akordu na akord :-D ) Nedavno jsem si poridila sopranove uku, Lanikai UL11 (při výběru mi hodne pomohlo tohle forum, za coz vam urcite dekuju). Musim se priznat, ze muj hudebni sluh je opravdu mizerny, a nikdy jsem poradne nehrala na zadny hudebni nastroj, ale kytara a ukulele me opravdu okouzlily, ze jsem se rozhodla, ze se naucim na uku :-) Hrozne rada bych si u ohne zabrnkala takovy ty odrhovacky, ktere se dneska uz tak moc nehrajou, coz me mrzi... a proto jsem se rozhodla, ze se to proste naucit musim :D A taky na vode... nikde zadna kytara ani nic podobnyho... Chtela bych se vas zeptat, tenhle dotaz uz tu kdysi nekdo polozil, ale ja nejsem zas tak chapava (pochopte, jsem blondynka)... :-D Doma mam spoustu pisnicek, kde jsou vyznacene jen kytarove akordy, a ja bych je chtela hrat na uku (jasne, ze casem), muzu je hrat na uku podle tech akordu? Samozrejme bych mela "prstoklad" uku akordu. Je to mozne?

A pak jeste takovej hloupouckej dotaz, muzu kytarovou ladickou (ktera nema funkci na uku) naladit moje ukulele? Podle usi a podle youtube mi to moc nejde...

Mimochodem bych vam strasne moc chtela podekovat, opravdu jste mi pomohli pri vyberu ukulele :-)
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Odpověď ohledně akordů zní "ano". Akord na kytaře je stejný jako akord na ukulele, tzn. obsahuje stejné tóny, zapisuje se stejně, akorát jej na uku držíš pochopitelně jinak.
Odpověď ohledně ladičky je "pravděpodobně ano". Záleží na tom, jakou máš ladičku. Uveď, jaký máš typ a budeme moudřejší :).
kiki2
Kontaktovat uživatele:

Re: Ahoj! :-)

Příspěvek od kiki2 »

Ronynka píše:Ale ja nejsem zas tak chapava (pochopte, jsem blondynka)... :-D
Ptej se a bude Ti odpověděno jak nejlépe bude možno. Když mi moje kolegyně říká, že je blondýna atd., tak ji vysvětluju, že blondýny zase svítí ostatním na cestu.
Ale KALA KA-SSTU-TE a koncertní ukulele od Štěpána Ondráka, tak to také není vůbec špatný!
Ronynka

Příspěvek od Ronynka »

Hendrek píše:Odpověď ohledně akordů zní "ano". Akord na kytaře je stejný jako akord na ukulele, tzn. obsahuje stejné tóny, zapisuje se stejně, akorát jej na uku držíš pochopitelně jinak.
Odpověď ohledně ladičky je "pravděpodobně ano". Záleží na tom, jakou máš ladičku. Uveď, jaký máš typ a budeme moudřejší :).
Ladičku jsem na internetu bohuzel nenasla, je uz asi hodne stara, ale napisu aspon znacku, treba ji taky nekdo ma(mel) Weggner MS-5 (Guitar & bass tuner) :(
Ronynka

Re: Ahoj! :-)

Příspěvek od Ronynka »

kiki2 píše:
Ronynka píše:Ale ja nejsem zas tak chapava (pochopte, jsem blondynka)... :-D
Ptej se a bude Ti odpověděno jak nejlépe bude možno. Když mi moje kolegyně říká, že je blondýna atd., tak ji vysvětluju, že blondýny zase svítí ostatním na cestu.
:lol: A to bydlim kousek od Temelina,to svitim dvojnasob :-D
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

No, tu ladičku jsem taky na netu nenašel. Jestli je to typ, který, když zahraješ, ti ukáže tón, který hraješ a jak se mu blížíš, tak to s ní pochopitelně půjde naladit. Stačí vědět na jaké tóny chceš naladit (C ladění - G C E A, D ladění - A D Fis H). Pokud funguje na jiném principu, tak to už je složitější. Jde to, ale to už je pro zkušenější jedince. Pokud můžu doporučit, tak se vyplatí investice do klipové ladičky.
Krist
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Krist »

Ronynka píše:Ladičku jsem na internetu bohuzel nenasla, je uz asi hodne stara, ale napisu aspon znacku, treba ji taky nekdo ma(mel) Weggner MS-5 (Guitar & bass tuner) :(
Mám taky starší ladičku Seiko a ladit lze. A mám s ní takovou zkušenost, že musím přepnout na "Bass" abych naladil C tón (používám C ladění), jinak mě "Guitar" mód furt ukazuje přetažený B tón (v cz H) a vůbec je to takový nestabilní. To jen taková malá rada co zkusit, kdyby něco nešlo :)
Ronynka

Příspěvek od Ronynka »

Krist píše:
Ronynka píše:Ladičku jsem na internetu bohuzel nenasla, je uz asi hodne stara, ale napisu aspon znacku, treba ji taky nekdo ma(mel) Weggner MS-5 (Guitar & bass tuner) :(
Mám taky starší ladičku Seiko a ladit lze. A mám s ní takovou zkušenost, že musím přepnout na "Bass" abych naladil C tón (používám C ladění), jinak mě "Guitar" mód furt ukazuje přetažený B tón (v cz H) a vůbec je to takový nestabilní. To jen taková malá rada co zkusit, kdyby něco nešlo :)
Já jsem zjistila, že je stejně ke kytaře lepší ladění v D. Takže jsem neměla problém takový jako na začatku :-) Akorat f# mi nejak neslo, takze jsem to zkusila naladit podle jinych strun. :-)
Krist
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Krist »

Ronynka píše:Já jsem zjistila, že je stejně ke kytaře lepší ladění v D. Takže jsem neměla problém takový jako na začatku :-) Akorat f# mi nejak neslo, takze jsem to zkusila naladit podle jinych strun. :-)
ja primarne mlatim do kytary ale na uke me vic sedi C ladeni. Je to spis o zvyku. Pro C ladeni se i lepe hledaji pisne, tabulatury apod.
Hans Wydle

Příspěvek od Hans Wydle »

Kytarovou/basovou ladičku můžeš klidně použít.
Temné ukulele v dáli zní...
Ronynka

Příspěvek od Ronynka »

Hendrek píše:No, tu ladičku jsem taky na netu nenašel. Jestli je to typ, který, když zahraješ, ti ukáže tón, který hraješ a jak se mu blížíš, tak to s ní pochopitelně půjde naladit. Stačí vědět na jaké tóny chceš naladit (C ladění - G C E A, D ladění - A D Fis H). Pokud funguje na jiném principu, tak to už je složitější. Jde to, ale to už je pro zkušenější jedince. Pokud můžu doporučit, tak se vyplatí investice do klipové ladičky.
Jo, ukaze mi to jakej hraju :-) Nejak se to podarilo, akorat jsem si neporadila s fis... takze jsem to zkusila podle usi (ale jak jsem psala, tak nemam sluch)

Ty klipovy jsou celkem i levny :-) Cekala jsem, ze to bude vetsi garda... Takze dobry, asi se po nich dneska v CB podivam. Díky za radu
kiki2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kiki2 »

To se právě vždycky před ostatními skoro stydím, protože tyhle potíže nemám a k naladění nástroje mi stačí jen jeden tón... :oops:
Pařez

Příspěvek od Pařez »

Ronynka píše:
Hendrek píše:No, tu ladičku jsem taky na netu nenašel. Jestli je to typ, který, když zahraješ, ti ukáže tón, který hraješ a jak se mu blížíš, tak to s ní pochopitelně půjde naladit. Stačí vědět na jaké tóny chceš naladit (C ladění - G C E A, D ladění - A D Fis H). Pokud funguje na jiném principu, tak to už je složitější. Jde to, ale to už je pro zkušenější jedince. Pokud můžu doporučit, tak se vyplatí investice do klipové ladičky.
Jo, ukaze mi to jakej hraju :-) Nejak se to podarilo, akorat jsem si neporadila s fis... takze jsem to zkusila podle usi (ale jak jsem psala, tak nemam sluch)

Ty klipovy jsou celkem i levny :-) Cekala jsem, ze to bude vetsi garda... Takze dobry, asi se po nich dneska v CB podivam. Díky za radu
Ahoj,
Fis můžeš zkusit doladit taky tak, že stiskneš Fis strunu na prvním pražci (lehce a blízko pražce), čímž drnkneš G, které budeš hledat taky v (kytarové) ladičce. Řešil jsem to tak, dokud jsem si nepořídil klipovou CHROMATICKOU ladičku, s ní je to ale samozřejmě nejjednodužší a nejrychlejší a nejpřesnější... :wink:
Ronynka

Příspěvek od Ronynka »

Pařez píše:
Ronynka píše:

Ahoj,
Fis můžeš zkusit doladit taky tak, že stiskneš Fis strunu na prvním pražci (lehce a blízko pražce), čímž drnkneš G, které budeš hledat taky v (kytarové) ladičce. Řešil jsem to tak, dokud jsem si nepořídil klipovou CHROMATICKOU ladičku, s ní je to ale samozřejmě nejjednodužší a nejrychlejší a nejpřesnější... :wink:
Díky! Tohle se mi určitě hodí, děkuju :-) Uz se tesim, az budu doma a doladim posledni strunu :D
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Jen tak mimochodem, aby řeč nestála...
Pokud má někdo dojem, že barytonové ukulele je na prd, když je laděné stejně jak kytara... NENÍ! :D
Kytarista co hraje na 12-tistrunku si 3 dni před koncertem přivřel ukazovák levé ruky ve dveřích, takže nebyl schopen na dvanáctku zahrát... přes noc jsem ho přeučil na baryton uku a ejhle, koncert byl zachráněn :D.
Tož tak.
Ondrej

Příspěvek od Ondrej »

Souhlas. barytonove ukulele je bezva. Take jedno mam. Je to prijemna zmena obcas prostridat.
Odpovědět

Zpět na „Smyčcové a další strunné nástroje“