30W vs 100W lampa, aneb neshody u piva

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
Gurus

30W vs 100W lampa, aneb neshody u piva

Příspěvek od Gurus »

Trochu zavadejici nazev tema, ale..

Dnes jsme takhle sedeli u piva, klasika rozprava o hudbe a zesilovacich. Kdyz jsem rekl, ze si chci koupit Oragne TH30 a rekl jsem je to "tricitka" celolampa a hraje to dost nahlas (orange jsou vseobecne vyhlaseny ze jsou pekne hlasity) a na podiu to mas stejne nazvuceny.., tak mi bylo receno (upozornuji subjetivni nazor !!) to bych si v zivote nekoupil, jedu pouze Engl, a ten zacina az od Fireballu, ty pod nim jsou zmetci (slusne receno). Rikam, mel jsem predtim 120W Bugeru a hral jsem na ctvrtku se staryma lampama, myslim ze kdybych tam dal novy, hral bych jeste na mensi hlasitost, takze ten TH30 bude akorat. Pro me vrchol rozpravy bylo, kdyz mi bylo receno: "hele myslim ze toho orynze budes muset hrat aspon na 3/4 hlasitosti, a cim vetsi hlasitost u zesiku tim horsi zvuk" ....toto avsak plati u trandaku, u lamp je to uplne o nicim jinym, zakonceno tim ze mi druha strana rekla: "hele je to high gain, ty hrajou dobre od zacatku, takze cim vyssi volume tim horsi zvuk"

No, hlavne bych chtel slyset vase nazory, mozna jen to pisu v zapalu rozhorceni, mozna trochu reaguje pivo, ale nenapadlo me lepsi misto pro ventilaci techto dojmu z tohotu relativne zajimaveho rozhovoru.
Naposledy upravil(a) Gurus dne 3.06.2012 10:58, celkem upraveno 1 x.
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Re: Neshody u piva ?

Příspěvek od Bummer »

To je zesilovač od zesilovače. S lampou můžeš hrát i v limitaci jen proto, že je to vznikající zkreslení příjemnější. Toť rozdíl proti (typickému) tranzistoru. Někdy je takové zkreslení žádoucí, jindy ne (např. u moderních hi-gain aparátů, kdy jsou charakteristické znaky lampových zesilovačů potlačovány ve prospěch pevnějšího nebo ostřejšího zvuku).

Takže záleží na stylu, co hraješ. V numetalu aparát kreslící koncem asi nevyužiješ, ale ve stylech, které mají ještě alespoň něco společného s rockovou muzikou, se to může hodit.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
Štábní Generál
Bandzone: http://bandzone.cz/stabzsco

Příspěvek od Štábní Generál »

Jestli nám to píšeš jako že váháš, tak neváhej. Přelízt z bugery na pomeranč, to se zblázníš z rozkoše. Na blbý kecy se vybodni, hlasitý to bude dost, to záleží na reprákách, ale ten zesík je pecka.
Obrázek
rene

Příspěvek od rene »

Nevim jestli ten Orange je výkonově ve stejný třídě jako třeba Voxy (taky 30W) ale nevim kde bych musel hrát aby mi nestačil výkon :lol:
PRS Soapbar II, POD HD500, Martamp #1, Crybaby classic, hero and destroy 'n' roll.....

....používejte zámky na popruhy, jsou moc dobrý....
Mjkl
last.fm: Mjkl666
Bandzone: Mjkl666
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mjkl »

hele kámo tu 30 mám a myslím si že vyhulit to na plný koule tak ti to urve mozek ;)

A co se týče koncertů, myslím si že na klubové scéně je to nejlepší aparát (ne přímo tento, ale nízkowatážní lampa) protože si parádně vytavíš lampy. Pochybuju, že nějaký trouba s osmikilem od marhsallu, nebo tím 100W fireballem si dá v klubu, kde je podium 3 na 4 metry, volume na 3 hodiny :lol: by ho zvukař hnal... :lol:

Hraje to parádně, klidně sedni na vlak pokud seš z ostravy či okolí a můžeš přijet testnout :wink:

A co se týče zvuku nakroutíš tam vše od hi-gain metalu pro parádní rokec...

PS: návrh na přejmenování tématu na: 30W vs 100W lampa, nebo tak něco...
Gurus

Re: 30W vs 100W lampa, aneb neshody u piva

Příspěvek od Gurus »

Tema prejmenovano 8)

Ja jsem stejne presvedcen jako ty, ze kraval to proste udelat umi. Odmital jsem prijmout tvrzeni, ze kdyz budu chtit TH30 kroutit nahlas, ze proste bude hrat blbe. Cetl jsem sice ze cistej kanal se celkem rychle zkresli, ale to nakroutim zase potakem na kytare, taky mam pasivni snimace, takze se toho moc nebojim. Proste neni znacka jako znacka, hodne lidi se shodovalo, ze TH30 dokaze hrave prervat alltube Marshalla 50W.. A hlavne, kdyz jsem se zminil ze ma tri potaky na zkreslenej kanal a tri potaky na cistej, tak mi bylo vysmato do obliceje "to je nějaká hračka ne ?" :roll:

PS: Ostrava je pro me pres celou CR :D ale diky za nabidku.
Naposledy upravil(a) Gurus dne 3.06.2012 11:25, celkem upraveno 2 x.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Kecy nad pivem jsou v drtivé většině nesmyslné teorie a hloupá dogmata, jedno jestli se mluví o aparátech nebo politice :wink: Neber to vážně...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Gurus

Příspěvek od Gurus »

Ano, souhlasím, stejně si každej myslí, že má pravdu :D.. Je hrozný sedět u piva a být názorově v oslabení :?
Mjkl
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mjkl »

Právě ty tři potítka pro každý kanál jsou dostačující! Aneb čím míň kroutítek tím míň se toho dá zkurvit :lol:
Maples
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maples »

hodně dobře si rozmysli koupi TH30, podle zase jen mého názoru je to nejhorší zesilovač od Orange, na který jsem při vybírání oranžové hlavičky hrál, mnohem více mi sedí i Dual Terror, který mi připadá o hodně šťavnatější. A se starším Rockerem 30 se už vůbec nedá srovnávat, o Rockerverbech ani nemluvě. Určitě si toho vyzkoušej víc, aby sis udělal obrázek. Neříkám, že to je vyloženě špatná hlava, ale zdála se mi šíleně neslaná nemastná, nebavila mě.
Zkoušel jsem ji na Engl boxu s V30, nevím, jestli to nemůže být tou bednou, ale to by snad nemělo:)
Fender AM Professional II Roasted Pine (2023), Fender American Stratocaster (2006), Fender Troy Van Leeuwen Jazzmaster (2021), Gibson LP Studio (1992), Gibson 60's Tribute Goldtop P90 (2011) -> Orange Rocker 15, Vox AC10
Mjkl
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mjkl »

věc názoru... já chtěl kdysi taky duala, ale neměl efektovou smyčku a pak pomerančíci přišli s tímto, tak jsem neváhal... Orange za rozumnou cenu s efektovkou... a 50W sem fakt nechtěl, protože jsem věděl, že těch 30 bude akorát... 8)
Maples
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maples »

jasně, máš pravdu:)obecně mi zvukově z většiny vyhovují aparáty se dvěma EL34 nebo 6L6, takže jsem nakonec tak zvolil hlavně kvůli tomu.
Fender AM Professional II Roasted Pine (2023), Fender American Stratocaster (2006), Fender Troy Van Leeuwen Jazzmaster (2021), Gibson LP Studio (1992), Gibson 60's Tribute Goldtop P90 (2011) -> Orange Rocker 15, Vox AC10
Gurus

Příspěvek od Gurus »

Co mohu soudit, pouze tedy podle videi, tak se mi zamlouva spise zvuk TH30, je takovej vic syrovej, nakrknutej :twisted: , ten DT mi pripada takovej vic zabalenej, kulatejsi..

Dokonce i Englund nekde psal, pod svym videem s Tiny Terrorem, kde se ho jeden uzivatel ptal jestli by to stacilo na hrani, ze spise 30W, to si myslim ze je pomerne hodnotna odpoved.. U ty TH30 jsem si rikal, kdyby byl ten cistej kanal mirne (ale opravdu mirne) nakraplej (jak psalo par lidi na forech), tak by se mi to i mozna vic libilo :), ale jak rikam mam pasivy takze to asi ani nehrozi..
Mjkl
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mjkl »

no s tím čistým kanálem je trošku problém tady u toho aparátu, při stejné hlasitosti (oba kanály např na 11 hodin) tak je ten čistý trošku hlasitější, takže ho mívám většinou o hodinu míň bo při akordové hře opravdu ten zkreslený přeřve, ale pokud budeš chtít hrát nějaké melodické vyhrávky, tak je to v pohodě... chce si to poladit podle gusta

a když se do toho čistého kanálu opřeš tak umí i pěkně kreslit, nevím co máš za kytaru, ale já mám šitozního fokuse, takže kdyby tam byly lepší snímače myslím si že by ten můj předchozí odstavec ani platit nemusel...
Gurus

Příspěvek od Gurus »

Ja mam Ibanez RG made in Japan se snimacema DiMarzio Paf Pro, jsou to pasivy s pomerne slabym vystupnim signalem (pokud se nemylim), takze by se ten cistej mozna nemusel hned tak zkreslovat.. btw co rikate na Blackstar HT-100 vs Orange TH30 ? Co jsem koukal na videa zni docela obre, avsak o mnoho vice se mi stale zamlouva zvukove vic ta TH30, ale to "kilo" bude mit urcite vyssi headroom pro cistej kanal..

edit: tak vracim zpet, HT, co jsem cetl, na tom s headroomem na cistej nejsou nejak extra, takze zatim furt vede Oragne TH30 :D
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

30W aparát s EL84 v konci není moc dobrá volba pro ty, kteří nechtějí "nakřáplý čistý" zvuk při použití humbuckerů, s 412 by to ale kreslit nemuselo. EL84 v konci mi ale vůbec nejdou k "tvrdší" hudbě. No a aby to nevypadalo tak, že jsem nějaký anti-el84 prudič, tak mohu s klidem prohlásit, že EL84 je určitě moje nejoblíbenější koncová lampa.

Pokud chceš Orange a chceš mít čistý nenakreslený zvuk s humbuckerama a k tomu hutný zkreslený na druhém kanálu, tak si kup Rockerverb 100W, na bazaru už běhají za poměrně slušné peníze. Popř. by mohl stačit i Rockerverb 50W, když to píchneš do 412 nebo pořádné 212 a nebudete hrát extrémně nahlas. Já měl 50W Rockerverb kombo 112 a tam to teda při použití humbuckerů s hlasitostí až tak slavné nebylo, na čistý zvuk mohl člověk skoro zapomenout, s 212 by to bylo ale určitě lepší a s 412 by bylo 100% vyhráno...

Skvělý je i Rocker 30, tam je ale "čistý" kanál značně limitován pro použití s humbuckery, dá se říct, že je u toho zesilovače čistý kanál pro použití s humbuckery na podiovou hlasitost naprosto nepoužitelný, je moc temný a málo hlasitý (se singly je ale naopak super!) - čili to ber tak, jako by tam ani nebyl. Zkreslený kanál je pak asi to nejlepší, co jsem u značky Orange zatím objevil (naturálnější, zajímavější a méně komprimovaný než u Rockerverbu).
Gurus

Příspěvek od Gurus »

Ou, pěkné informace :) díky. Ještě k tomu kreslení čistého kanálu, pokud to nevadí zde jsou ukazky z jednoho fora kde jsou sound clipy cistyho kanalu s ECC83 a ECC82 (se kterýma je opravdu čistý).
I put the 82 in the tube socket closest to the input of the amp. Really improves the clean sound but also has an effect on the distortion sound, makes it a little less aggressive and a bit more old school sounding. You might like it though.
- nechtělo se mi překládat, ale myslím, že by to mělo být jasný. Pokud to dobře chápu, lze mít jednu ECC82 nejblíže ke vstupu pro kytaru a zbytek ECC83 ?

http://dl.dropbox.com/u/1949675/83%20Clean.wav ECC83
http://dl.dropbox.com/u/1949675/82%20Clean.wav ECC82

a tedy rovnou i zkreslený kanál, který se ale podle mě moc neliší

http://dl.dropbox.com/u/1949675/83%20Dist.wav ECC83 + TS7 /drive - 0, tone - 5, level - 10
http://dl.dropbox.com/u/1949675/82%20Dist.wav ECC82 + TS7 /drive - 0, tone 5, level - 10
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

Tady s těma odlišnýma preampovkama se mnohdy docílí jen toho, že to sice kreslí míň, ale taky je to o něco tišší - čili z louže pod okap...
pedrush

Příspěvek od pedrush »

Mjkl píše: Aneb čím míň kroutítek tím míň se toho dá zkurvit :lol:
Výstižné.. :D
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“