Mackie ProFX 8 vs Mackie 802 VZL3 8

Pro živé ozvučení, studiové, monitorovací, ...
Odpovědět
Stratmaster

Mackie ProFX 8 vs Mackie 802 VZL3 8

Příspěvek od Stratmaster »

Omlouvám se, pokud se tu už něco podobného řešilo, prohledal jsem fórum a podobné téma jsem nenašel. Chci koupit mixpult do zkušebny ohledně nazvučení zpěvu. Nepočítám s více než třemi mikrofony, ale bylo by fajn mít případně nějakou rezervu. Na zvuk nekladu žádné extrémní nároky, ale podstatné je, aby byl zpěv dostatečně hlasitý a čitelný (hrajeme heavy/thrash metal v sestavě dvě kytary, baskytara a bicí). Koncový zesilovač je 50W stereo nebo 100W mono, momentálně jedeme na mono, protože nemáme dvě bedny. Když jsem se pokoušel skloubit dohromady odpovídající kvalitu s pro nás přijatelnou cenou a s tím, na co mix potřebujeme, skončil jsem u dvou kandidátů:
http://kytary.cz/mackie-802-vlz3/HN098501/
http://kytary.cz/mackie-profx-8/HN114190/
Zatím se nemůžu rozhodnout, který by byl pro naše účely lepší. ProFX vypadá líp vybavený, má o jeden mikrofonní vstup/předzesilovač víc, vestavěné efekty a USB výstup. To USB mě na něm docela láká, protože na natočení nějakého toho dema ve zkušebně, kde není požadovaná suprová zvuková kvalita, by to byla fajn věc - nebylo by třeba kvůli tomu shánět ještě zvukovku s převodníkem atd. Na druhou stranu, cenový rozdíl mezi oběma mixy je 300,- (je sice pravda, že ProFX teď nedávno dost zlevnili, ale i ty ceny, které uvádí jako běžné, se liší o 300,-). Nechce se mi věřit, že by jeden předzesilovač, efektová jednotka (byť jednoduchá) a převodník nutný pro to, aby mohl mix disponovat USB výstupem, mohly dohromady stát jen 300 Kč. Z tohoto pohledu to vypadá, že VZL je z těch dvou kvalitnější, pokud při menší výbavě je cenový rozdíl zanedbatelný. Ale v téhle problematice se nevyznám, takže to nedovedu objektivně posoudit. Dokázal by mi někdo zasvěcený poradit?
Cort KX-5 BKM + Seymour Duncan SH-6/Squier Bullet Strat Sunburst → Planet Waves Custom Pro → Peavey "Redstripe" Bandit 112
Na cvičení: Crate Flex Wave 15R
Na cesty: VOX AmPlug LEAD → SHURE SRH 240
zzbar
Rádce

Re: Mackie ProFX 8 vs Mackie 802 VZL3 8

Příspěvek od zzbar »

Ten profx-8 vypadá výbavou mnohem lépe. Výhody?:
fadery, efekt - který použiješ na zpěv, EQ na výstupu se může také hodit, větší počet vstupů...
Má USB, ale s tím nahráváním si nepředstavuj, že nahraješ každou stopu zvlášť. Nahraješ to pouze jako celek. Nicméně hodit se to může.
Co se týče hlasitosti ve zkušebně, tak mix má sice na to vliv, ale tady vás tlačit bota nebude. Těch 100W je zoufale málo a neuslyšíte zpěv i kdybyste měli mix ze zlata. Asi bych doporučil jiný, levnější mix (třeba i bazar) a s dalšími ušetřenými penězi pak pokukovat po pořádném zpěvovém aparátu. Prosím, nepodceňujte aparát pro zpěv. 30W kombo udělá peklo ve zkušebně, kdežto 100W pro zpěv je jako "lví pšouk".
Mapex, Paiste, Meinl, Powerstroke3, Ewans EC2, Balbex Ringo II

Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
Stratmaster

To se ukáže, nicméně i pokud by to tak bylo, dobrým mixem se nic nezkazí. Momentálně ženeme signál z mikrofonu preampem kytarového komba. Kdo někdy zkusil něco podobného, jistě ví, co je to za peklo. Nejenže zvuk není hlasitý, ale je placatý, nepříjemně ostrý a nekonkrétní a navíc není možné jít s hlasitostí přes polovinu poťáku koncového zesilovače, protože v tu ránu se ze zpětné vazby člověk jednoduše zcvokne. Takže bych čekal, že použití mixáku a stíněných kabelů by mělo situaci zlepšit, minimálně v kvalitě zvuku a snad i v tom nadměrném vazbení. Pokud jde o hlasitost, je to druhá věc. Ale pokud půjde konečně mikrofonní signál preampem, který je pro něj určený, měla by se situace určitě zlepšit...pokud jde o nahrávání, mám na mysli nahrát jednotlivě každý nástroj a smíchat to dodatečně. I když koneckonců, mám za to, že nahraná stopa bude stereo vzniklé smícháním nástrojů, které k mixu připojím, ne? Tzn. bude to jen jedna stopa, ale bude obsahovat všechny nástroje, alespoň tak bych to čekal já...
Cort KX-5 BKM + Seymour Duncan SH-6/Squier Bullet Strat Sunburst → Planet Waves Custom Pro → Peavey "Redstripe" Bandit 112
zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

Stratmaster píše:To se ukáže, nicméně i pokud by to tak bylo, dobrým mixem se nic nezkazí
Jistě, od dobrého mixu jsem tě neodrazoval. Jen jsem tě upozornil, že ten 100W zes pro zpěv je chabý.
Stratmaster píše:.pokud jde o nahrávání, mám na mysli nahrát jednotlivě každý nástroj a smíchat to dodatečně
Ano, pokud budete nahrávat po jednom. Pokud bys ale chtěl nahrávat celou kapelu, a pak jednotlivé nástroje míchat zvlášť, tak to tento mix neumí. Takže jedině po jednotlivých nástrojích a pak vrstvit. Tedy min. 6x (?). Podotýkám že na bicí s tímto mixem máš jen 4 vstupy...

Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
Stratmaster

Jasně, ono na ty bicí to není úplně ideální. Na druhou stranu, od nahrávky ve zkušebně toho taky nějak moc nečekáme, takže se s tím případně nějak popasujem. Do budoucna samozřejmě uvažujeme o posílení koncového zesilovače, teď jde především o to, abychom mohli začít provozovat vícehlasý zpěv a zlepšili kvalitu zvuku. Takže jestli tomu správně rozumím, ProFX by z těch dvou měl být lepší?
zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

Z těchto dvou jmenovaných je vybavenější, takže ano.

a spousta No name...
Stratmaster

Taky se mi zamlouvá víc, spíš jsem si jen říkal, jestli je mezi nimi nějaký podstatný rozdíl, pokud jde o předzesilovače? Teda víceméně jen tak pro zajímavost, už jsem rozhodnutý objednávat ProFX...
Odpovědět

Zpět na „Mixážní pulty“