Eben na hmatníky nebude?

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
shoooter

Re: Eben na hmatníky nebude?

Příspěvek od shoooter »

Amid píše:"Zastaralé" lampové zesilovače a stejnak nejsou dodnes nahrazeny. Možná za pár let a jestli vůbec k tomu dojde... Pokud umělé materiály budou zvukově na stejné úrovni jako dřevo, tak proč ne? Stejnak si ale myslím, že než dojde k masovému přechodu ze dřeva na umělé materiály, tak to ještě nějakou dobu potrvá.
Dřevo je navíc obnovitelný zdroj, tak proč toho nevyužít?
A co teprv střelný prach, papír, porcelán ....
Obnovitelnost vzácných a rezonančního dřev je dost sporadická, navíc se mění klimatické podmínky.
Kdyby to opravdu fungovalo tak se dnes neřeší ty problémy které jsou.
Nastoupí samoregulace trhu a ceny dřeva poletí strmě vzhůru. A ceny kompozitů jdou strmě dolů. Jak to může dopadnout ??? Takže není otázka JESTLI, je otázka KDY !
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Teorge

Příspěvek od Teorge »

Problém je,že vypěstované dřevo bude mnohem dražší než to "vydrancované" z pralesa. Proto o to pěstování není takový zájem. Navíc u pěstování máš mnohem více rizik než když máš to dřevo jenom pokácet a odvézt.
Ol'Dawg
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/martink52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ol'Dawg »

Já to vidím takhle: Jednou budeš brnkat na polykarbonátovou kytaru kráskám, které na tebe budou špulit silikonové pětky, budou u toho půvabně krčit akrylátové nosánky, vrhat botoxové úsměvy a kroutit polyuretanovými zadky. Všude budou transparenty s nápisem "Natural Resources Preserved Forever", kolem nich budou poletovat bělásci velcí jako rogalo. Na Havaji budou kadibudky z koa, na předměstí Ria budou posedávat dědci na palisandrových štokrlatech a cestovky budou zvát na africká safari v macassarových hájích. Z obří obrazovky bude ujišťovat tereftalátový Bob Taylor, že se svět ještě úplně neproměnil v pr.el, jelikož kytary Taylor jsou stále dřevěné a můžete si je objednat za obolus, jen lehce přesahující váš důchod za 50 let. Immediate delivery to your door. Kolem budou zevlovat hejsci, budou přežvykovat bioburgery, z kterých bude čouhat biosalát a budou to zapíjet Red Fuelem. Všechno bude bio, recyklovatelné, environment friendly a vůbec cool. Polyuretan bude na lístky a bude považován za přírodní materiál. Krematoria se promění v recyklační stanice, které budou napájet elektrárny, poháněné zkapalněnými prdy argentinských krav. A já na to budu koukat z přesýpacích hodin a budu koukat zůstat sypký a netvořit hrudky, což bude těžké vzhledem k tomu, že budu smíchy vlhnout...
Hrajete dobře, když vám to připadá snadné.
Cort Gold Edge LE + L. R. Baggs Anthem
AER Alpha
http://www.kytara.net
...EDGE...

Příspěvek od ...EDGE... »

Velice povedena vize :D
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Amid píše:Dřevo je navíc obnovitelný zdroj, tak proč toho nevyužít?
Jsou firmy, které se už toho snaží využívat. Třeba Tycoon Percussion si veškeré dřevo pěstují na vlastních plantážích a nemusí nikde nic drancovat. Časem k tomu možná přejdou i další firmy, pro které bude nejjednodušší si koupit pozemky na vhodných místech a tam pěstovat ebeny, mahagony, palisandry, bubingy a další stromy.
shoooter píše: No třeba nové Martiny mají takový nějaký žíhaný hmatník, že někdo tvrdí, že je to RW. S tím co mám na D-28 já, to nejde srovnat.
Nejde srovnat v čem? Pokud jen vizuálně, tak by mě to zas tak netrápilo...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

S tím pěstováním to nebude tak jednoduché, než strom doroste, trvá to několik desítek let, pak ješt několik let sušení (pokud to číňan nevyrobí z mokrého, nebo se to nevysuší v sušárně, což taky není ideál) z toho plyne že z nás si nikdo kytaru z pěstovaného materiálu koupit nestihne. Navíc se do takového podnikání nikdo moc nepohrne, první zisk po 30 letech podnikání není moc zajímavé. :D
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Tak to je samozřejmě dlouhodobá záležitost, tím spíš by měli začít co nejdřív. Ale firmy, co jsou na špici a chtějí si udržet standard a zákazníky, by o tom měly uvažovat.

Když jsou finanční podniky, co si kupují dluhopisy se splatností 50 nebo i 70 let, tak by výrobní firmy mohly taky myslet dopředu. Všichni ví, že to dřevo bude pořád méně dostupné a nějak se to řešit musí.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
grock

Příspěvek od grock »

Tak právě čtu, že Gibson zaplatí 300t. USD pokutu za dovoz ebenu z Madagaskaru a uznava své pochybení..
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
Teorge

Příspěvek od Teorge »

+ 50 000 USD pro nějakou organizaci na ochranu divočiny

EDIT: jen by mě zajímalo jestli dostanou zpět to dřevo. Ve smyslu jestli je to celkově vyšlo na 350k USD nebo na 612k
...EDGE...

Příspěvek od ...EDGE... »

grock píše:Tak právě čtu, že Gibson zaplatí 300t. USD pokutu za dovoz ebenu z Madagaskaru a uznava své pochybení..
No ti valej teda.
Smrťokvítek
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smrťokvítek »

Nic jsem o tom ještě nečetl ale předpokládám, že to přiznání je účelové. Bez něj by byl účet asi vyšší. :)
(っ◕‿◕)っ :: (╯°□°)╯︵ ┻━┻ :: (❍ᴥ❍ʋ) :: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Teorge

Příspěvek od Teorge »

AFAIK šlo o dohodu s tím, že přiznají vinu, že nejednali po obdržení informací o tom, že jejich dodavatel dodává nelegálně těžené dřevo z Madagaskaru. Vyhnou se tím trestnému řízení pokud neporuší podmínku během dalšího roku a půl.
Teorge

Příspěvek od Teorge »

Tak se vzdal i nároku na to zabavené dřevo takže celkem 612 000 USD.
Smrťokvítek
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smrťokvítek »

To vypadá, že Gibsony podraží :lol:
(っ◕‿◕)っ :: (╯°□°)╯︵ ┻━┻ :: (❍ᴥ❍ʋ) :: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Teorge

Příspěvek od Teorge »

Taky jsem si říkal.
grock

Příspěvek od grock »

..takže eben z Madagaskaru už nebude? Nebo za rok a půl obnoví dodávky?
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
Teorge

Příspěvek od Teorge »

Eben se z Madagaskaru smí vyvážet jen ve zpracované podobě. Na palisandr vyšel zákaz prodeje i těžby na 2-5 let (v roce 2010).
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Smrťokvítek píše:To vypadá, že Gibsony podraží :lol:
Spíš budou péct javor...

PetrPeter 1975 - 2008
mskvr

Příspěvek od mskvr »

Viděl jsem na čt kdysi dokument o mistrech houslařích a firmě, která vyrobila prototyp houslí právě z kompozitů. Věnovali dost úsilí vývoji a volbě toho materiálu. Výsledkem bylo srovnání. Srovnávali přední světoví houslisté. Ty "plastové" housle, s klasickými mistrovskými nástroji. A museli holt uznat, že pouze povědomí o tom, že dotyčný hraje na stradivárky, jim subjektivně vnutilo lepší zvuk. V tomhle testu měli zavázaný oči, nebo poslouchali jen zvukový nahrávky. A beztak kolikrát nepoznali rozdíl, nebo na tom byly často líp ty bakelitový.
Ol'Dawg
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/martink52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ol'Dawg »

Pokud se chcete dozvědět víc o kytarách z kompozitů, podívejte se na stránky Jonathana Hillera, který patří k průkopníkům nových technologií v tak konzervativní oblasti, jakou je výroba akustických hudebních nástrojů. Najdete tam i řadu odkazů na práce, které o tom vyšly.
https://sites.google.com/site/jonhiller ... sticguitar

Zajímavé je mimo jiné i to, že lze vyrobit dvě naprosto shodné kytary nebo třeba to, že CAD/CAM technologie umožňují optimalizaci jejího tvaru. Nevím, jestli je můj optimismus na místě, ale já bych do takovéhle kytary šel. Jen mi vadí ceny, přeci jen dávat až $2600 za kompozitní kytaru (přičemž za nějakých $2000 máte poctivou Martin D-28) se mi zdá trošku moc. Leckomu taky bude vadit vzhled, který spíš připomíná laminátovou kanoi.
cfbody.jpg
Připadá mi divné, že zatím není slyšet o Číňanech, kteří stále raději vyrábějí z druhořadého dřeva, než by vsadili na inovace (a také pomohli stlačit ceny trochu dolů). Ale hraje to, nahrávky, které jsem prozatím slyšel, vypadají velice hezky - nevědět, že je to hrané na vixlajvantovou kytaru, klidně bych věřil, že to bude nějaká D-41 z doby zlaté éry. Taky si myslím, že taková kytara by byla akorát pro mě, protože kytárky, které mi procházejí rukama, jsou poměrně rychle opotřebené :-) Tudíž kdyby sem někdo v hnutí mysli takovou kytárku dostal, velice rád bych přišel na "test drive".
Hrajete dobře, když vám to připadá snadné.
Cort Gold Edge LE + L. R. Baggs Anthem
AER Alpha
http://www.kytara.net
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“