Lampa na domácí hraní

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
jastrebok

Lampa na domácí hraní

Příspěvek od jastrebok »

Zdravím všechny tady na fóru 8)

Nudný a dlouhý úvod:
Po pár letech drnkání na akustiku jsem před dvěma lety konečně dostal elektriku. Je to pěkný Squier CV 60, který měl dobré recenze a ani mě rozhodně nezklamal. Problém byl především v tom, že jsem si jako kombo do bytu nemohl dovolit nic dražšího (a hlasitějšího) než Crate FW15R. Což o to, na clean není tak hrozný, zvláště s Blues Driverem, ale nedá se s ním používat moc zkreslení. Zhruba před rokem jsem se seznámil s kámošem, co má Amplitube a externí zvukovku, byl jsem úplně unešenej tím zvukem, nikdy by mě nenapadlo, že ta kytara zní TAK dobře. Zapojil jsem i své efekty - lahoda :D Na druhou stranu jen s kvalitními sluchátky nebo dobrými bednami.

A konečně se dostávám k samotnému dotazu. Lampa je nepřekonatelná v tom, jak příjemně kreslí při větší hlasitosti, ale vyniknou její kvality i při tišším hraní? Řekněme při zapojení OS-2 nebo Big Muffa, pokud nechci jet na plnej céres, poznám tam ten rozdíl (respektive vyplatí se)? Celkem vážně uvažuju o tom, že prodám tohohle Cratea a zainvestuju do Amplitube (pro domácí hraní vynikající), ale to bych si pak nemohl nikde zahrát. Pak je možnost koupit menší 5W kombo nebo třeba 15W s alternativním 1W vstupem. Protože ale nemám přímou zkušenost, skutečně nevím, jaké benefity to může mít, nebo naopak, v čem mě to může zklamat.

Pro ty, které můj dotaz dočista zmátl, to zjednoduším: Lampa do bytu s využitím pedálů - má smysl? Na Crateu 15W jsem hrál na třetinový master volume, takže předpokládám, že lampu podobného kalibru bych se měl pomalu bát i jen zapnout :D

Promiňte za otravný a blbě formulovaný dotaz, ale nepohybuji se právě v muzikantských kruzích :lol: Uvítám jakýkoliv postřeh k téhle problematice, koneckonců hlavní je, aby to pěkně hrálo.
Alternátor

Re: Lampa na domácí hraní

Příspěvek od Alternátor »

Zkus se podívát po kombech Laney CUB8 případně CUB10 i když už i ta desítka by na doma byla asi moc, obzvlášť pokud nemáš tolerantní sousedy. Jsou to jednokanály a u nich krabku budeš potřebovat, protože zkreslení zvyšuješ přidáváním hlasitosti a potichu ho z nich nedostaneš. Mají krásnej clean. Za lepší volbu ale osobně (vlastním ho, tak nemůžu zůstat úplně nestrannej :D ) považuju Blackstar HT-1, se kterým bys ani žádný kreslítko nepotřeboval. Je to dvoukanálovej 1watt (akorát se kanály bohužel nedají přepínat nožním pedálem). Se silnějšíma snímačema vytáhneš pěkný rockový zkreslení i z čistýho kanálu. Zkreslenej kanál má kopec gainu. Navíc na obou kanálech si můžeš měnit charakter zvuku od amerického k britskému díky knobu ISF. Dá se z toho vytáhnout i slušná hlasitost, ale nic, co by rvalo uši. Je to holt kombíčko na doma. Každopádně určitě doporučím vyzkoušet. Jinak tady na foru jsou i recenze recenze-vasi-vybavy-f55/laney-cub10-lam ... 29035.html
recenze-vasi-vybavy-f55/blackstar-ht-1- ... 31834.html
Gibson Les Paul Slash Standard November burst 2023, Gibson Les Paul Traditional 2019, Jolana Diamant II 2020 + Gibson 490R a Burstbucker 3, Gibson SG Special 2002, Harley Benton SC-500, Marshall DSL40CR, Cort Core-DC Mahogany OPBB, Ibanez AW65-LG, prehistorická španělka Lucida
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Ty malé 1, 3, 5, 6, 8 a podobně wattové lampy se doma dají bez problémů využít. Osobně bych doporučoval Laney Cub, malý Vox AC, VHT Classic / Special. Blackstar mě moc nezaujal, sice umí hrát i zkresleně, ale to ostatní mě vůbec nebavilo.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
mirko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirko »

VOX AC4 je fajnotka aj keď lepšie do rodinného domu. Má to dosť veľký výkon, pekný voxácky vintage clean a bezproblémov zvláda pedáliky.

Hral som aj na 1W Blackstar + Stratocaster, Reverb, jemný overdrive. Zvuk bol pekný a agresívny na krkovom snímači. Na PRSke to dalo pekný na 1W prekvapivo vyspelý rockový sound. V metalových skresleniach sa mi už tak nepáčil. Výkonu na domáce hranie je habakuk.
FENDER Classic 50s Stratocaster, Les Paul Standard
VOX AC4 TV Head | SMRČKA FUZZ | CryBaby Classic | Monster Cables
Dean Markley .10 .13 .15 .26 .32 .38 | Joe Perry Boneyard Slide
jastrebok

Příspěvek od jastrebok »

Moc děkuji všem za ohlasy, začal jsem tu myšlenku teď brát vážněji, ale finance momentálně nemám ani na toho wattovýho prcka. Jaké má tady kdo zkušenosti s hodně malým master volume třeba u takových 20W aparátů? Byl by docela problém, kdyby tak nízká hlasitost nešla na takovém aparátu ani nakroutit.
filo01

Příspěvek od filo01 »

Dovolím se vetřít do tématu s poddotazem - výše někteří psali, že 1W Blackstar je ideální jako cvičítko na domácí hraní, není tu někdo, kdo by to mohl hlasitostně porovnat s Microcube/Cube RX nebo Vox Mini3? Momentálně hraju přes RXko a 1/3 volume (na higainu) je naprosté maximum, co si dovolím v paneláku bez obav z reakce sousedů dát. Tak jestli má pro mě vůbec smysl o 1W lampě uvažovat.
Squier Affinity Strat Junior HSS, Jet JS-300Mini, NuX Mighty Plug Pro, Mooer GWU4, Focusrite 2i2 3rdgen, Zoom AMS-22, Shure SRH-840A, JBL LSR 305P MKII, iLoud, iPad + pluginy
jastrebok

Příspěvek od jastrebok »

Kdyžtak - jak je na tom Blackstar obecně s pedály? Třeba Big Muff jde v pohodě? Některé overdrivy prý blbnou, ale tohle je distortion-fuzz, tak nevím.
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

pokud chces zkresleni (i z krabicek) tak z tech malych dostupnych lampicek doporucuju Blackstar HT - 1. zbytek vetsinou bud nekonkretne prdi nebo pripomina zvuk trhajiciho se kartonu, Blackstar v kategorii minilamp s minireprem na zkresleny zvuky urcite nema konkurenci. Zkousel jsem teda HT 1 jen s turbo ratem a s tim hral naprosto v pohode, verim ze s jinejma pedalama taky nebude problem.
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Jestli chceš kreslit krabičkama, tak můžeš koupit i výkonější lampu než jeden watt. Budeš ji používat na čistý zvuk a zkreslení budeš "vyrábět" efektama.
Jinak já osobně bych šel určitě do komba než do Amplitube. Ten zvuk v Amplitube nemá žádný charakter, resp. zvuk lampy je naprosto někde jinde.
citizen.one

Příspěvek od citizen.one »

j amplitube nebrat, i kdyz to tu mam taky a zenu to pres hodne slusnou zvukovku, tak to rozhodne zadnej zazrak neni...

co se tyce lamp na doma, hral jsem doma dlouho na 30w george dennise s dost citlivym reprem :)

da se to, ted tu mam na doma dve komba, jedno tak 7w jednoreprak, druhy 12w dvoureprak, a je to akorat...

vyhodou lamp je hlavne jejich spoluprace s krabicema, kdysi jsem mel vizi, ze aspon na doma budu met trandak a vydrzelo mi to tak tyden...
jastrebok

Příspěvek od jastrebok »

Jo, člověk si říká, že to přece nebude zas tak velkej rozdíl, ale pak kouká, že s tím ani jeden efekt nezní :D Jediný, co se mi líbí je Blues Driver, ale jen při malým gainu. No nic, já to zatím vidím na spoření na Blackstar HT-20. Z ukázek se mi moc líbí a je to solidní i na vážnější hraní :D
Alternátor

Jo, proč ne. S master volume už se zase s hlasitostí pracuje podstatně líp. Nicméně, když přihodíš dva tácy, tak už si můžeš rovnou koupit HT-40.
Gibson Les Paul Slash Standard November burst 2023, Gibson Les Paul Traditional 2019, Jolana Diamant II 2020 + Gibson 490R a Burstbucker 3, Gibson SG Special 2002, Harley Benton SC-500, Marshall DSL40CR, Cort Core-DC Mahogany OPBB, Ibanez AW65-LG, prehistorická španělka Lucida
jastrebok

Příspěvek od jastrebok »

Nejdřív uvidím, jestli nastřádám těch 15 :D Vidím to tak na rok :roll:
Alternátor

Njn, rozumím ti, jsem na tom teď tak nějak podobně... :evil:
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“