Proč lampu?
Pravidla fóra
- *Twisted.Brother*
- Kontaktovat uživatele:
Proč lampu?
Proč všichni kupujou lampove komba?Co je špatneho na starych dobrych tranzistorakach ? .)
POZOR: Není starý dobrý tranzistorák, ale pouze stará dobrá lampa. V tom je ten hlavní rozdíl a proto ji všichni kupují. Lampa byla mnohem dřív než tranzistor.
Lampa má klasický starý Vintage sound, kterej z tranzistoru nikdy, ale fakt nikdy nedostaneš. Lampa líp reaguje na kytaru. S menším výkonem hraje víc nahlas než tranzistor. A hlavně je to prostě naprostá klasika....
Lampa má klasický starý Vintage sound, kterej z tranzistoru nikdy, ale fakt nikdy nedostaneš. Lampa líp reaguje na kytaru. S menším výkonem hraje víc nahlas než tranzistor. A hlavně je to prostě naprostá klasika....
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
Špatná otázka !!!
Co je špatneho na starych dobrych Lampáčích
Správná odpověď !!!
NIC
Nic ti nenahradí Krásnej kulatej sound z lampovejch aparátů. Náhražky potom přišly ty tvé zmíněné tandáky, no vrací se to zpět k lampě , to je normální.
Co je špatneho na starych dobrych Lampáčích
Správná odpověď !!!
NIC
Nic ti nenahradí Krásnej kulatej sound z lampovejch aparátů. Náhražky potom přišly ty tvé zmíněné tandáky, no vrací se to zpět k lampě , to je normální.
Jackson Soloist MIJ SL-3 / Caparison TAT Special FM
Rack Gear. Digitech : ValveFX , 2120, RP6, GSP1101 / Engl: E-840,E-530 Engl 112 Pro Stage.
Rack Gear. Digitech : ValveFX , 2120, RP6, GSP1101 / Engl: E-840,E-530 Engl 112 Pro Stage.
Lampa má plnější zvuk. Když na ní hraješ, tak to zaplní celej prostor, ne jako tranzistor. Špatně se to popisuje, kdo nikdy na lampu nehrál, nepochopí.
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 + R.I.P.
::Framus Renegade Custom Shop, Framus Pantera (SD Dave Mustain Signature aktiv pickups)::Dunlop Cry Baby GCB 95::Framus Cobra::Carvin 412B::Kabely Smrčka, Klotz a PW::
::Framus Renegade Custom Shop, Framus Pantera (SD Dave Mustain Signature aktiv pickups)::Dunlop Cry Baby GCB 95::Framus Cobra::Carvin 412B::Kabely Smrčka, Klotz a PW::
- *Twisted.Brother*
- Kontaktovat uživatele:
To je pravda, ale je to aparát na celej žibot, jednou za půl roku vyměníš koncový lampy a hotovo. Jsou teda dalekonáročnější na zacháení, údržbu, ale ten zvuk za to stojí.*Twisted.Brother* píše:jo ale jsou hrozně drahé![]()
- *Twisted.Brother*
- Kontaktovat uživatele:
Je tam buď lampa v předzesilovači, nebo lampovej preamp, ale koncovej stupeň je tranzistor.*Twisted.Brother* píše:jeste dotaz ..co je to pololampa?Chci rict to je tam jen pul lampy ci co?:D
Obecne povedane je pololampa kombinacia elektroniek s tranzistorovymi obvodmi. V praxi to vyzera najcastejsie tak, ze mas v kombe 1 elektronku v predzosilovaci a koncovy zosilovac je tranzistorovy. Asi tak si to ja zjednodusene predstavujem 
Chapman ML1 Standard Modern, Squier Classic Vibe Stratocaster '50s, --> Michalík Wah/Volume, Boss IR-2, TC Pipeline Tremolo, TC Alter Ego v2, Fender Marine Layer Reverb --> Yamaha THR 10
Presne tak... Duvody pro lampu jsou napr. to, ze se mnohem snadneji "proriznes" zvukem skupiny, ma to jasny a konkretni zvuk (a ne jen hluk a white noise), kulaty ton a hlavne ma mnohem lepsi dynamiku. Tranzistor zpravidla vsecko srovna do kupy, treba Line6 Ubermetal ma hutnej plnej zvuk (kdyz se umi nastavit), ale nema skoro zadnou dynamiku...
BTW, sam jsem si ted v praxi overil, ze i clovek, kterej hraje na kytaru chvili, pozna hnedka vyhody lampy... Kamos ve zkusebne hraje pres ten muj preamp a hrozne si ho chvali (a to proti nemu je poctivy Roland kombo 50W s Marshall Bluesbreakerem nebo Jackhammerem) - a pritom mam v koncaku tranzistor, takze jeste je kam zlepsovat.
Jinak hybrid/pololampa opravdu vetsinou je lampa v predzesilovaci, je to blbuvzdorny a je to (minimalne pro laika) vic slyset, lampy v koncaku uz ten zvuk jenom jemne zakulati a otepli (coz je ale taky dost dulezity) - a hlavne jsou drahy a narocnejsi na udrzbu.
BTW, sam jsem si ted v praxi overil, ze i clovek, kterej hraje na kytaru chvili, pozna hnedka vyhody lampy... Kamos ve zkusebne hraje pres ten muj preamp a hrozne si ho chvali (a to proti nemu je poctivy Roland kombo 50W s Marshall Bluesbreakerem nebo Jackhammerem) - a pritom mam v koncaku tranzistor, takze jeste je kam zlepsovat.
Jinak hybrid/pololampa opravdu vetsinou je lampa v predzesilovaci, je to blbuvzdorny a je to (minimalne pro laika) vic slyset, lampy v koncaku uz ten zvuk jenom jemne zakulati a otepli (coz je ale taky dost dulezity) - a hlavne jsou drahy a narocnejsi na udrzbu.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
RE: Wohma
"Presne tak... Duvody pro lampu jsou napr. to, ze se mnohem snadneji "proriznes" zvukem skupiny, ma to jasny a konkretni zvuk ..."
SOUHLASÍM
Je tu i plno témat k této diskuzi.
RE: afektband
"To je pravda, ale je to aparát na celej žibot, jednou za půl roku vyměníš koncový lampy ...."
To je blbost, životnost lamp se od výrobců různí , ale odhad je kolem
10 000 hodin provozu, což je necelé tři roky když pojedou 24 hod.deně. Je to nemožné atd. , takže nejvíce se ničí právě zap. a vyp což jejich životnost snižuje tak o třetinu. To máme při provozu tak průměrně 5hodin denně kolem 6.let + nejvíce kritické místo je manipulace !!!. takže pokud neodejdou dříve což díky těmto vlivům může nastat snadno, předpolkádaná výměna je tak kolem 5ti let !!!
"Presne tak... Duvody pro lampu jsou napr. to, ze se mnohem snadneji "proriznes" zvukem skupiny, ma to jasny a konkretni zvuk ..."
SOUHLASÍM
Je tu i plno témat k této diskuzi.
RE: afektband
"To je pravda, ale je to aparát na celej žibot, jednou za půl roku vyměníš koncový lampy ...."
To je blbost, životnost lamp se od výrobců různí , ale odhad je kolem
10 000 hodin provozu, což je necelé tři roky když pojedou 24 hod.deně. Je to nemožné atd. , takže nejvíce se ničí právě zap. a vyp což jejich životnost snižuje tak o třetinu. To máme při provozu tak průměrně 5hodin denně kolem 6.let + nejvíce kritické místo je manipulace !!!. takže pokud neodejdou dříve což díky těmto vlivům může nastat snadno, předpolkádaná výměna je tak kolem 5ti let !!!
feki: to sou osobni zkusenosti s tou zivotnosti lamp? Vyrobci muzou uvadet 10 000 hodin provozu, ale zname reklamni triky, vetsinou jsou tyhle cisla naprosto nerealny...
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
Já sem čet že lampy ti sice můžou hrát mrtě dlouho ale zvuk se jim čim dál víc mění, takže když se je pak rozhodneš vyměnit tak se z tý změny zvuku posereš
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A
http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A
sice už sem se někde ptal ale tady se to do topicu hodí. Dá se ze starýho lampovýho rádia udělat krabička (spíš krabice), která ten zvuk přiblíží lampovýmu abych si nemusel kupovat nějakej drahej aparát? Myslim něco jako předzesilovač, kterej nebude ani zkreslovat....
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
Tohle číslo neni z reklam ale s tesláckýho tech katalogu z roku asi 72.Wohma píše:feki: to sou osobni zkusenosti s tou zivotnosti lamp? Vyrobci muzou uvadet 10 000 hodin provozu, ale zname reklamni triky, vetsinou jsou tyhle cisla naprosto nerealny...
Technologie se sice mění, ale u tohoto až zas tak ne. Nakonec moje dedukce jak jsem psal na konci je kolem pěti let. což je celkem reálné.
Měl jsem i konec original 130 AZK 360 a lampy 25let staré, co dodat, hrálo to jako prase, ale Engl je jiný kafe
no nejsem nejaky odbornik, spis tomu vubec nerozumim, ale vim docela dobre, ze:Moleek píše:sice už sem se někde ptal ale tady se to do topicu hodí. Dá se ze starýho lampovýho rádia udělat krabička (spíš krabice), která ten zvuk přiblíží lampovýmu abych si nemusel kupovat nějakej drahej aparát? Myslim něco jako předzesilovač, kterej nebude ani zkreslovat....
1. pokud si udelas lampovy preamp, budes pro nej potrebovat konec - at uz lampovy a nebo tranzistor...
2. predelani toho radia by mohlo byt asi tak stejne narocne jako stavba nove lampy
3. z toho tveho radia uz moc soucastek zustat nemusi - asi by do nej sly nove lampy, coz je asi tak krom trafa nejvetsi investice...
asi bych to videl takto - radio prodej nejakemu sberateli a pak mas dve moznosti:
setrit a koupit si trandak a nebo pokud mas ultrauzasne schopnosti a dokazes si lampu postavit, tak si ji postavis.. treba nejakeho 15w previta, ktery bude uplne stacit, jednokanal bez korekci, hodis pred to krabku na zkresleni a jsi vysmaty...
K životnosti lamp:
- škodí jim časté vypínání a zapínání
- škodí nedostatečné nažhavení (alespoň pětiminutovým žhavením nic nezkazíš)
- škodí jím podpětí, přepětí taky, ale méně
- škodí jim velmi, když není připojená zátěž (repro)
- menší zlo je připojit například na 8ohm výstup 4ohmovou bednu, než 16ohm
Všeobecně se dá říct, že nové elektronky už nemají životnost ani kvalitu starých lamp, vyráběných cca do 80 let.
Důvodem je nedostatek surovin, které se pro výrobu používaly a ani technologie výroby nejsou tak dokonalé jako v minulosti (kvůli ekonomice a hlavně zákazu některých sloučenin).
Například EL34 mi v kombu doma, na kterém cvičí obě děti a já zkouším kytary, vydrží tyhle lampy stěží rok, a je celkem jedno, jakou značku použiju (vlastně jsem ještě nezkusil čínu).
Nicméně i tak je lampový zvuk zatím nepřekonaný, simulace jsou jen simulace a na živé hraní je lampa ideální.
Kdo myslí kytaru vážně, skončí u "lampáče"

- škodí jim časté vypínání a zapínání
- škodí nedostatečné nažhavení (alespoň pětiminutovým žhavením nic nezkazíš)
- škodí jím podpětí, přepětí taky, ale méně
- škodí jim velmi, když není připojená zátěž (repro)
- menší zlo je připojit například na 8ohm výstup 4ohmovou bednu, než 16ohm
Všeobecně se dá říct, že nové elektronky už nemají životnost ani kvalitu starých lamp, vyráběných cca do 80 let.
Důvodem je nedostatek surovin, které se pro výrobu používaly a ani technologie výroby nejsou tak dokonalé jako v minulosti (kvůli ekonomice a hlavně zákazu některých sloučenin).
Například EL34 mi v kombu doma, na kterém cvičí obě děti a já zkouším kytary, vydrží tyhle lampy stěží rok, a je celkem jedno, jakou značku použiju (vlastně jsem ještě nezkusil čínu).
Nicméně i tak je lampový zvuk zatím nepřekonaný, simulace jsou jen simulace a na živé hraní je lampa ideální.
Kdo myslí kytaru vážně, skončí u "lampáče"
jj taky bych to uvital jakozto novopeceny lampar... ikdyz stareho psa asi novym kouskum nenaucis.. jsem asi idiot, ale vcera si pekne vypnu stand by, odpojim kytaru a rikam si ze to necham trochu vychladnout (nevim jak sem na to dosel, dela se to vubec takhle???) a ze ji vypnu tak za 5 minut a hov.. rano se vzbudim a kombo zaple.. asi 9 hodin.. superwikxzen píše:Tak ja jsem novopeceny "lampar" ... jinak, nekdo lety zkuseny by mohl vytvorit nastenku ohledne lampovych komb. Neco podobneho jako udelal petrpeter v sekci kytary. Co rikate? Ja treba bych to uvital ...
jinak ja jsem na zvuk trandaku nezanevrel. libi se me oboje... asi si casem poridim nejaky sh*t typu frontman 65r, dam do nej nejaky slusny eminence a budu ty apce stridat
qwer píše:jj taky bych to uvital jakozto novopeceny lampar... ikdyz stareho psa asi novym kouskum nenaucis.. jsem asi idiot, ale vcera si pekne vypnu stand by, odpojim kytaru a rikam si ze to necham trochu vychladnout (nevim jak sem na to dosel, dela se to vubec takhle???) a ze ji vypnu tak za 5 minut a hov.. rano se vzbudim a kombo zaple.. asi 9 hodin.. superwikxzen píše:Tak ja jsem novopeceny "lampar" ... jinak, nekdo lety zkuseny by mohl vytvorit nastenku ohledne lampovych komb. Neco podobneho jako udelal petrpeter v sekci kytary. Co rikate? Ja treba bych to uvital ...
jinak ja jsem na zvuk trandaku nezanevrel. libi se me oboje... asi si casem poridim nejaky sh*t typu frontman 65r, dam do nej nejaky slusny eminence a budu ty apce stridata to myslim smrtelne vazne. kazdy ten zvuk ma neco do sebe bych rekl.
Tak zvuk tranzistoru má taky něco do sebe, co si budem povídat