Kompresor za klávesy
Pravidla fóra
Kompresor za klávesy
Mám klávesy a na jejich výstup napojený zesilovač s bednama. Uvažuji o tom, že by se mi hodilo mezi ty klávesy a zesilovač zapojit kompresor (třeba i s limiterem), protože by to znělo zajimavě. Na internetu jsem viděl výrobek Behringer CL9 Cpmpressor/Limiter. Pravděpodobně je to určené pro kytaru, ale podle mě by to mělo jít i ke klávesám. Nemáte někdo s tímto výrobkem nebo podobným nějaké zkušenosti? Nevím, jak by se to chovalo, kdybych si to koupil a zapojil mezi klávesy a zesilovač.
1)Jestli by to vůbec fungovalo
2)Jestli budou konektory vůbec pasovat (konektory používám stereo jack a mám možnost průměr 6 mm nebo 3 mm)
3) Jestli bude vyhovovat úroveň signálu, co bývá ve výstupu u klávesových nástrojů
4)Jestli výstupní úroveň výrobku bude stejná (aspoň zhruba), jak z těch kláves. Vím, že kompresor a limiter můžou hlasitost ovlivnit, takže mi jde o to, jestli je tam ještě další čudlík na nastavení výstupní hlasitosti.
Pro případ, kdybych ten výrobek nesehnal, existují ještě další podobné kompresory/limitery?
1)Jestli by to vůbec fungovalo
2)Jestli budou konektory vůbec pasovat (konektory používám stereo jack a mám možnost průměr 6 mm nebo 3 mm)
3) Jestli bude vyhovovat úroveň signálu, co bývá ve výstupu u klávesových nástrojů
4)Jestli výstupní úroveň výrobku bude stejná (aspoň zhruba), jak z těch kláves. Vím, že kompresor a limiter můžou hlasitost ovlivnit, takže mi jde o to, jestli je tam ještě další čudlík na nastavení výstupní hlasitosti.
Pro případ, kdybych ten výrobek nesehnal, existují ještě další podobné kompresory/limitery?
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Re: Kompresor za klávesy
Kytarové pedály můžeš s klávesama relativně bez problémů využít. To relativně říkám kvůli tomu, že z hlediska funkčního to je v pohodě, ale problém bude v tom, že většina pedálů je mono.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
- OndrejCvrk
Já občas používám svůj compressor EHX White Finger na vokály, pěkně spolupracuje s baskytarou, parádně s kytarou. Je tam celkem dost různých možností nastavení, takže jde o to si jen hrát. Jestli máš možnost ho někde ozkoušet, tak to udělej
S klávesami jsem ho ještě nezkoušel
Čím se vlastně ovládají kytarové pedály? Tím, že se sešlápne? Myslel jsem, že to můžu použít i tak, že si nastavím knoflíky, jak potřebuji a může to ležet na stole a efekt mít trvale zapnutý, i když ho nemám sešlápnutý. Ještě jsem takové věci neviděl zblízka, tak nevím. Jde mi o to, jestli ho můžu mít schovaný vedle zesilovače.
- OndrejCvrk
Efekty se ve většině případů zapínají sepnutím přepínače, který je na pedál, je možné je sešlápnout nohou a i rukou. Je mnoho hudebníků, kteří nemají krabičky na zemi, ale třeba na kombu, vedle kláves.
Nevadí, že ta kytarové pedály bývají mono? O ten mono zvuk mi nejde, ten mi nevadí, ale jde o to zapojení. Jestli se nebudou poškozovat klávesy, když jejich dvoukanálový výstup zapojím na jednokanálové zařízení. Ty dva kanály na výstupu kláves by se přece mezi sebou zkratovali. Ikdyž zase na druhou stranu jsem viděl, že se docela běžně zapojují na klávesy (na stereo výstup) monofonní komba a nevadí to.
A co od toho kompresoru ve spojení s klávesami vlastně očekáváš? Potřebuješ nějak omezovat dynamiku? Nebo upravovat attack? U kytary má jistě své místo, ale u kláves, nevím,nevím... Možná ve studiu nějaké profesionální kompresory, ale krabička pro kytary? Když už bych hledal nějaké obohacení zvuku kláves, pak bych si asi pořizoval nějaký lampově znějící overdrivě a leslie simulaci, tím se dá často docela vylepšit zvuk "hammondů" i z levnějších kláves (a často lepší výsledek, než s těmito efekty zabudovanými v klávesách, pokud je vůbec mají), dále nějaké modulace - chorus, phaser, flanger (dost obohacují třeba zvuky elektrických pian - á la Stevie Wonder - nebo synthů), příp. nějaký bass synth (pro simulaci Minimoogů a Taurus pedálů).
Jinak k tomu stereu: Jeden z těch kanálů by měl fungovat jako mono, pokud není druhý zapojen, ne?
Jinak s tou úrovní linkového výstupu z kláves - bál bych se, že některá krabička by to nemusela dobře snášet, ne že by snad odešla, ale může se přebuzovat. Asi by bylo vhodné mít za výstupem z kláves omezovač, např. EHX Signal Pad. Zkus se poradit s někým v sekci kláves.
Jinak k tomu stereu: Jeden z těch kanálů by měl fungovat jako mono, pokud není druhý zapojen, ne?
Jinak s tou úrovní linkového výstupu z kláves - bál bych se, že některá krabička by to nemusela dobře snášet, ne že by snad odešla, ale může se přebuzovat. Asi by bylo vhodné mít za výstupem z kláves omezovač, např. EHX Signal Pad. Zkus se poradit s někým v sekci kláves.
- Nero
- Rádce
Fořte, myslíš, že z těch kláves poleze silnější signál než je v efektové smyčce?
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
http://www.sweetwater.com/shop/keyboard ... -pedal.phpNero píše:Fořte, myslíš, že z těch kláves poleze silnější signál než je v efektové smyčce?
http://www.gearslutz.com/board/instrume ... tions.html
Be careful with using line-level voltage without a re-amping device (a reverse DI box). You can fry the inputs on a guitar pedal because they expect instrument level. Most decent guitar pedals can withstand the higher signal gracefully but some budget brands (i.e. Danelectro) will break immediately if supplied line-level voltage.
I have three broken Danelectro pedals that I broke before I figured out that they don't like to be used as send fx.¨(zdroj: http://homerecording.com/bbs/equipment- ... -244549/2/
O nepoužitelnosti např. některých efektů Line6 řady modeler (např. MM4, který by jako univerzální modulační efekt byl dobře využitelný) v ef. smyčce se tu už v jiném vlákně diskutovalo.
Edit: A asi i Line6 ToneCore:
I am using the pedal with a Hammond XB2 (version2)and a Yamaha PSR3000. I had a lot of distortion and sent it back to my supplier as I thought there was a fault. I eventually received it back without any comment from Line6. On checking I spoke to one of Line6 engineers and explained the distortion. I was told that the pedal was for a guitar and not for a keyboard and I would have to put in a buffer between my instrument and the pedal to change the frequency output from high to low. This I have done and it now seems OK. Why not incorporate a switch on the pedal to change this. Line 6 are losing out by not doing this. It sounds OK in the house at low volumne but no good in a live gig without the buffer. Sorry Line6 but disappointed with attitude. (zdroj: http://www.harmonycentral.com/products/3738)
Naposledy upravil(a) Fořt dne 14.06.2012 21:05, celkem upraveno 2 x.
- Nero
- Rádce
U těch Line6 to vím, ale jsou to také jediný efekty, u kterých jsem se s tímto problémem setkal (respektive o něm četl).
PetrPeter 1975 - 2008
Co od te krabičky vlastně očekávám: Normálně, když hraji na klávesy, někdy zahraji jednotlivý tón, někdy více tónů naraz. Když zahraju více tónů naraz, je hlasitost pochopitelně větší, než u jednotlivých tónů, a ty rozdíly hlasitosti se mi nelíbí a chtěl jsem je srazit nějakou krabičkou zapojenou mezi klávesy a zesilovač. Další věc - některé zvuky kláves mají zvuk s moc kolísavou hlasitosti a se špičkama, což se mi taky nelíbí a chtěl bych to taky srazit krabičkou.
S tou dynamikou vím o čem mluvím, protože jsem někdy udělal pokus: Něco jsem zahrál na klávesy, nahrál jsem to pomoci Audacity do počítače přes linkový vstup zvukové karty a potom na tu nahrávku aplikoval v tom Audacity různé kompresory a limitery a znělo to pěkně, aspoň mi se to líbilo daleko více, než původní zvuk. Nejvíce se mi líbilo, když jsem na tu nahrávku použil fast lookahead limiter. Ten mám taky v Audacity, protože mám nainstalované doplňkové moduly. Nechce se mi však pokaždé, když něco zahraju na klávesy, nahrávat do počítače a potom upravovat. Chtěl bych upravený zvuk poslouchat už během hraní na klávesy. Možná položím dotaz do sekce kláves.
S tou dynamikou vím o čem mluvím, protože jsem někdy udělal pokus: Něco jsem zahrál na klávesy, nahrál jsem to pomoci Audacity do počítače přes linkový vstup zvukové karty a potom na tu nahrávku aplikoval v tom Audacity různé kompresory a limitery a znělo to pěkně, aspoň mi se to líbilo daleko více, než původní zvuk. Nejvíce se mi líbilo, když jsem na tu nahrávku použil fast lookahead limiter. Ten mám taky v Audacity, protože mám nainstalované doplňkové moduly. Nechce se mi však pokaždé, když něco zahraju na klávesy, nahrávat do počítače a potom upravovat. Chtěl bych upravený zvuk poslouchat už během hraní na klávesy. Možná položím dotaz do sekce kláves.
- OndrejCvrk
Jasně, mně to připadá jako normální záležitost
Zkus ten electro-harmonix white finger, což není jen kytarový kompresor. Má hnedle několik nastavení, různé módy a dá se s tím docílit spousty zajímavých zvuků. Nový stojí něco přes trojku.
Pokud jsi z Plzně, tak mi kdyžtak napiš SZ a můžeš si ho osobně ozkoušet a uvidíš
Pokud jsi z Plzně, tak mi kdyžtak napiš SZ a můžeš si ho osobně ozkoušet a uvidíš
Nakonec se asi rozhodnu pro Behringer Composer Pro XL MDX 2600. Ještě než ho koupím, neexistuje náhodou něco rozměrově menšího? Ale aby to splňovalo asi to, co tady ten výrobek, to znamená, aby nechyběl ani špičkový limiter a šel přístroj použít mezi klávesy a zesilovač.
Objednal jsem si po internetu Behringer Composer Pro XL MDX 2600 a koupil. Nečekal jsem žádné zázraky, neměl jsem ani žádné extra požadavky, ale přesto jsem zklamán. Se schponostmi přístroje nejsem spokojený. Například možnost zesílení po kompresi je možné jenom do 20 dB, což nestačí, pokud nastavím silnější komprsi třeba práh 40 dB a ratio více než 4:1. Další věc - kompresor nemá moc rychlý náběh (atack) a proto když je ve zvuku náhle zvýšení hlasitosti, které chci potlačit kompresorem, tak na začátku zvuku zůstane krátka špička. Tento problém by nemusel vadit, pokud je možnost po kompresi tu špičku odstranit špičkovým limiterem. Ten špičkový limiter tam sice je, ale má takovou vlastnost, že pokud šička, kterou odstraňuje, je delší, než 20 ms, tak se hodně prodlouží doběh (release) limiteru a tím pádem se zatlumí i kus zvuku po te špičce. Pokud je tam takových špiček více, tak potom neustále kolísá hlasitost, což se nedá poslouchat. Další věc - ten špičkový limiter má rozsah nastavení úrovně 0 dB až off (+21 dB), což často nestačí, protože někdy je potřeba jít i pod nulu. Rozsah toho nastavení by se spíš hodilo -20 dB až po off (+21 dB). S přístrojem nejsem spokojený a využil jsem možnost vrácení do 14 dnů, čekám na vrácení peněz.
Udělal jsem potom pokus: Klávesy jsem zapojil do počítače, linkový vstup zvukové karty a na výstup zvukové karty bedny se zesilovačem. Použil jsem program, který umožňuje zvuk ze vstupu zvukové karty upravovat pomoci pluginů a hned posílat (bez nutnosti nahrávání a ukládání zvuku) na výstup zvukové karty. Zkusil jsem zatím zařadit jenom jeden plugin - fast lookahead limiter, který má dva regulátoty - limit dB a release (čas náběhu je nulový), dále jsem přidal regulátor úrovně signálu před limiterem a regulátor úrovně hlasitosti po limiteru. Měl jsem celkem čtyři páčky a dosáhnul jsem ve zvuku všeho, co jsem momentálně potřeboval a to daleko lépe, než s tím přístrojem. Přitom takový složitý přístroj to nezvládne. Proč jsem potom sháněl ten přístroj: Protože počítač má nevýhodu, že zabírá místo a musím natahovat kabely od kláves k počítači, který mám jinde a je to celé nepohodlné. Navíc, když tuto úpravu zvuku dělám počítačem, tak nedosáhnu tak dobře reálného času, jak pomoci přístrojů, pořád tam je trochu zpoždění (a když to zpoždění moc potlačím, zase mám výpadky ve zvuku, takzvané xruny), které vadí hlavně při rychlém hraní.
Hodil by se mi nějaký přístroj, který by dokázal to, co jsem zkoušel na počítači, ale ještě by se hodilo, aby měl menší rozměry, než ten, co jsem měl koupený.
Mám problém s nákupem takových přístrojů, protože v těch naších obchodech je vykradené. U nás jsou obchody na pendrek! Proto mi nezbývá nic jiného, než do pořádného obchodu jezdit stovky kilometrů nebo kupovat zboží na dálku přes internet bez možnosti si to předem vyzkoušet a prohlédnout.
Udělal jsem potom pokus: Klávesy jsem zapojil do počítače, linkový vstup zvukové karty a na výstup zvukové karty bedny se zesilovačem. Použil jsem program, který umožňuje zvuk ze vstupu zvukové karty upravovat pomoci pluginů a hned posílat (bez nutnosti nahrávání a ukládání zvuku) na výstup zvukové karty. Zkusil jsem zatím zařadit jenom jeden plugin - fast lookahead limiter, který má dva regulátoty - limit dB a release (čas náběhu je nulový), dále jsem přidal regulátor úrovně signálu před limiterem a regulátor úrovně hlasitosti po limiteru. Měl jsem celkem čtyři páčky a dosáhnul jsem ve zvuku všeho, co jsem momentálně potřeboval a to daleko lépe, než s tím přístrojem. Přitom takový složitý přístroj to nezvládne. Proč jsem potom sháněl ten přístroj: Protože počítač má nevýhodu, že zabírá místo a musím natahovat kabely od kláves k počítači, který mám jinde a je to celé nepohodlné. Navíc, když tuto úpravu zvuku dělám počítačem, tak nedosáhnu tak dobře reálného času, jak pomoci přístrojů, pořád tam je trochu zpoždění (a když to zpoždění moc potlačím, zase mám výpadky ve zvuku, takzvané xruny), které vadí hlavně při rychlém hraní.
Hodil by se mi nějaký přístroj, který by dokázal to, co jsem zkoušel na počítači, ale ještě by se hodilo, aby měl menší rozměry, než ten, co jsem měl koupený.
Mám problém s nákupem takových přístrojů, protože v těch naších obchodech je vykradené. U nás jsou obchody na pendrek! Proto mi nezbývá nic jiného, než do pořádného obchodu jezdit stovky kilometrů nebo kupovat zboží na dálku přes internet bez možnosti si to předem vyzkoušet a prohlédnout.